Quantcast
Channel: Team Colibri
Viewing all 606 articles
Browse latest View live

Sjøen for alle 2016

$
0
0
Det ble bare tid til et kort besøk i dag, sammen med familien.

Det første jeg reagerte på var billettprisene. 150,- for voksen eller 300,- for to barn og to voksne. Jeg mener familiebilletten kostet 200,- i fjor og 50% prisøkning er drøyt. At man i det hele tatt må betale for å komme inn i en butikk kjenner jeg at er drøyt. Med bensin, bompenger, parkering og litt mat er besøket på messen i praksis en kostnad på rundt 1000,- Det er for mye.

Riktignok hjelper aktivitetshallen betydelig på fars tilfelle av gjerrigknark-humør. En gratis båttur med en av de to Elias-båtene var populært:

Erica i Elias-båten


 Klatreveggen var også gratis og enda mer populær.
Erica utfordrer tyngdekraften
Hoppeslott og sjørøverskute ble også besøkt, mens vi stod over radiostyrt båt. Da var det slutt på ting som ikke kostet penger. 

Oslofjordmuseets aktivitet var dog verdt å bruke 40,- på. De hadde et smått genialt opplegg der barn fikk lage sin egen lille båt, som igjen fikk motorkraft fra en gummistrikk. At pengene går til en god sak er et pluss.
Erica lager båt
Aktivitetshallen var stort sett det vi rakk, men jeg kom meg så vidt innom standen til ProNav der jeg ble stående og snakke med en hyggelig kar om gjørs i Øyeren. På vei ut svingte vi innom Antares 5.80. Dette er den minste båten i Antares-serien, og kan kanskje være et alternativ for meg ettersom familien har ekspandert og pt har jeg ikke soveplass for både meg og barn i min Guymarine Evada 540. Men smaker det så koster det. 320.000,- med Suzuki 90HK. Båten er også et par hundre kilo tyngre enn min, som gir ringvirkninger med tanke på henger og bil. I praksis vil et slikt båtbytte komme på langt over 500.000 siden jeg også må bytte bil. Det får bli med tanken.
Erica og Camilla inspiserer Antares
En båt som er flunkende ny er Aluventure 6500. På mange måter den rake motsatsen til Antares.



Jeg håper på bedre tid til neste år, kanskje jeg da kan få kommet meg til båtmessen i Gøteborg også. Men kjære arrangører av SFA, enten må dere få inn 3-4 ganger så mange barnevennlige aktiviteter eller så må dere gjøre noe med prisnivået. 

Camp Villmark 2016

$
0
0
Det er snart tid for Camp Villmark igjen. 31.03.16-03.04.16 skjer det ville ting på Lillestrøm.


(foto: campvillmark.no)
Team Colibris rapport fra 2015 kan leses HER. I fjor var altså Villmarksmessen død, og Camp Villmark reiste seg fra asken.

Det er mye "blandet drops" blant utstillerne, komplett liste ser du HER. Hvis jeg tar en tur skal jeg innom:
Angling IQ
Mjøsservice
Stangtuppen
Villmarksbutikken
Gero

Jeg er svært usikker på om jeg skal ta turen til messa i år, etter fjorårets negative opplevelse. Å betale flere hundre kroner for å komme inn og se på noe jeg kan se på gratis i butikkene til Gero og Villmarksbutikken byr meg i mot. Du skal handle ganske mye til rabattert pris for å forsvare kostnaden med å ta med familien på Camp Villmark.

Som for båtmessen Sjøen for Alle må prisnivået ned hvis besøkstallet skal opp, alternativt må hele opplegget gjøres verdt prisen. Jeg ser ikke en eneste småskalaprodusent av fiskeutstyr på utstillerlisten, så nok en gang velger Camp Villmark å drite i den spennende småskalaproduksjonen og casher heller inn på sikre betalere. Her gjør de stikk motsatt av et par svenske messer, hvor småskalaprodusentene får leie en plass til lav pris, siden de i seg selv trekker folk til messen til glede for både øvrige utstillere og arrangør. Hadde Camp Villmark hatt disse på plass, hadde også billettprisen vært akseptabel, siden de da faktisk hadde hatt et unikt tilbud. Nå er det bare en ansamling med akkurat det samme du finner i en butikk. Camp Villmark har ikke engang det, for de mangler fortsatt aktører som XXL, Gressvig, Skitt Fiske etc.

"Arrangementet er fullpakket med spennende utstillere og morsomme aktiviteter. Camp Villmark er en inspirasjonsarena for alle med interesse for jakt, fiske og friluftsliv." Hevder Camp Villmark selv. Skal de komme i nærheten av sin egen beskrivelse må de gjøre det bedre enn dette.

Jeg er ikke imponert av Camp Villmark så langt.

Billettprisene er til å få hikke av:
Voksen 180,-
Ungdom 100,-
Familie (2+2) 450,-
Honnør 120,-
Barn under 10 år gratis.

Raymarine CP470 og CP570

$
0
0
Jeg har tidligere kritisert Raymarine litt når det kommer til ekkoloddene deres. Men nå skal vi se på noe jeg synes ER bra. Raymarine har i det hele tatt kommet med mye bra siden FLIR kjøpte hele butikken.

Jeg har tidligere testet Raymarines enklere modellserie Dragonfly mot det som da var tilsvarende modell hos Lowrance. Den testen kan du lese HER. Men nå legger vi alt forbundet med "enkel" på hylla og ser på de to mest avanserte ekkoloddmodulene Raymarine har å by på, CP470 og CP570. Dette er ekkolodd jeg godt kunne satt i min egen båt.

CP470 er Raymarines billigste alternativ for CHIRP med Airmars givere, og som testen av Dragonfly viste er CHIRP med Raymarines egne givere ikke noe å skryte av på litt dypere vann. Det er her listen legges hvis man skal ha et skikkelig godt ekkolodd fra Raymarine.
Raymarine CP470

CP470 er en dobbeltbånds CHIRP ekkoloddmodul, men Raymarine "jukser" litt for CP470 bruker bare et frekvensbånd av gangen. Jeg bruker klammetegn rundt jukser, for dette er ikke noe dårlig kamuflert knep, Raymarine er helt åpne om det. For brukeren kan man uansett diskutere om det har noen betydning. "Ekte" dobbeltbånds CHIRP kombinert med en ekkoloddgiver som håndterer to ulike frekvensbånd (to av Lav, Medium eller Høy) innebærer at modulen sender på begge frekvensbåndene samtidig.

Men dette er ikke nødvendigvis så viktig. Delvis er ikke høy ping noe enormt poeng hverken på store dybder eller med CHIRP, og delvis er det litt begrenset hvor viktig det er at den første raden med pixler på ekkoloddskjermen oppdateres, så lenge det skjer ofte nok. (Ping sier noe om hvor ofte ekkoloddets akustiske signal sendes ut.)

CP470 kan pumpe ut opptil 2.000W, og det er mer enn nok. Halve poenget med CHIRP er at energien i signalet blir større ettersom man sender en serie med signaler, ikke bare ett signal. Den totale energien i en slik serie blir uansett mange ganger større enn det enkelte signalet dersom alt annet ellers er likt. Til sammenlikning er min egen SonarHub-modul fra Lowrance på bare 250W.

Veil pris i Norge er 18.690,-

CP570 er flaggskipet.
Raymarine CP570

CP570 er noe kraftigere enn CP470, men den største forskjellen er at den er en "ekte" dobbeltbånds CHIRP ekkoloddmodul. CP570 fyrer med andre ord av på begge frekvensbåndene samtidig. Det sier seg selv at dette blir mer kostbart enn CP470. Litt enkelt sagt består CP570 av to separate ekkolodd i en og samme modul.
Veil pris i Norge er 24.990,-

Modulene støtter Airmars XID og digital temperatur. CP470 og CP570 er bare ekkoloddmoduler, for å bruke de må du nødvendigvis ha en skjerm og en (eller flere) ekkoloddgivere. Modulene er kompatible med de fleste av Raymarines kurante multifunksjonsskjermer.


I tillegg må du nødvendigvis ha en eller flere ekkoloddgivere fra Airmar. Se DENNE artikkelen for en oversikt over konevinkel og frekvensområde for de vanligste CHIRP-ekkoloddgiverne fra Airmar.

Det kan hende det blir litt praktiske eksempler her på bloggen med dette utstyret etterhvert. Den som lever får se. :)

Bildene i artikkelen er hentet fra Raymarine.com

C-map + Lowrance = sant

$
0
0
Jeppesen har solgt sin marine del. Det er ingen hemmelighet at C-map tilsynelatende har slitt litt de siste årene, og når noen med en god ide sliter har de lett for å bli solgt.

Altor er kanskje ikke viden kjent blandt sportsfiskere flest, men de eier Navico, et selskap som igjen eier to selskaper de fleste med litt interesse for marin elektronikk har hørt om: Lowrance og Simrad Yachting.

C-map (eller "The marine division of Jeppesen" som pressemeldingen kaller det) er nylig solgt fra Boing-eide Jeppesen til Altor-eide Digital Marine Solutions (DMS). Dermed ender C-Map, Lowrance og Simrad opp med samme eier.

Jeppesen pressemelding

Leif Ottosson er et kjent navn for alle som følger med på pressemeldingene til Lowrance og Simrad. At han går inn på topp i ledelsen i DMS er neppe tilfeldig. 

Det gjenstår å se hva dette betyr i praksis for C-map og deres kunder. Men kjøpet kan bidra til å forklare Navicos tilsynelatende manglende interesse for Navionics de siste årene, en sak jeg hadde avskrevet som at de heller ønsket at kundene deres skulle bruke Insight Genesis enn Navionics. Men dette kjøpet er neppe en impulsavgjørelse. Med kjøpet utvider Navico sine kart-produkter betydelig, og entrer også kartmarkedet for profesjonell skipsfart. Kanskje ikke tilfeldig at Simrad Professional med sine nye modeller kjører samme programvare som Simrad Yachtings fritidsprodukter? Mulighetene for utvikling på tvers øker stadig, og kostnadssiden av den utviklingen blir mye hyggeligere når programvare-plattformen er identisk. Plattformen kalles forøvrig NOS-Navico Operating System, og er så vidt jeg vet Linux-basert.

Samtidig gir dette Navico en mulighet til å fritt tilpasse C-map til sine plattformer, en mulighet som det ellers bare er Garmin som har hatt med Garmins kartprodukter. Jeg har vondt for å se C-map dratt like langt som Garmin har gjort med tanke på kompabilitet, det er ingen grunn til å tro at dette vil føre til at kun C-map kan brukes på Lowrance/ Simrad, ei heller er det liten grunn til å tro at Lowrance-Simrad låses mot C-map. 

Jeg håper det første som fikses er tregheten Lowrance og Simrad får når man bruker C-map på de. Kartplotteren blir seeeeg.

For mer informasjon:

Sonarcharts Live - uten betaling

$
0
0
Navionics Sonarcharts er Navionics navn på kartvarianter med mange dybdekonturer. Dette liker vi sportsfiskere.

Jeg har tidligere skrevet om Sonarcharts Live, varianten av Sonarcharts hvor konturene tegnes opp mens du kjører båten, basert på dybde fra ekkoloddet ditt. I DENNE artikkelen kan du lese om Sonarcharts Live brukt sammen med Lowrance WIFI. WIFI er innebygget i Lowrance HDS Gen 3 og Lowrance Elite Ti. Men også andre merker har WIFI som kan brukes direkte, feks Raymarine Dragonfly.

Denne gangen ser vi på et produkt som ikke er knyttet opp mot noen av de store merkene. Sonarserver lages av Digital Yacht og kan brukes mot alt som er av ekkolodd og kombienheter (ekkolodd og kartplotter i enkelhet) så lenge disse har NMEA0183.

NMEA0183 er den eldste formen for standardisert marint nettverk, så dette finnes også på eldre enheter. For en gangs skyld er alder ingen hindring, og det er ikke ofte når vi snakker om elektronikk. Prisklasse er nesten ingen hindring det heller, du finner NMEA0183 på ekkolodd fra ca tusenlappen og oppover. Så lenge nettbrettet/ smarttelefonen du bruker Sonarserver mot har intern GPS, behøver du ikke engang GPS-data og kan klare deg med bare et ekkolodd.

Sonarserver må ha strøm, og kobles derfor til et 12V-batteri tilsvarende det du har i de fleste båter. Det er ingen egen av/på-knapp på modulen, så du bør koble via en bryter. Dette, sammen med prislappen, er egentlig den eneste kritikken jeg har å komme med av Sonarserver.

Prislappen på drøye 2.000,- er enten OK eller litt stiv avhengig av hva slags utstyr du har. Hvis utstyret i båten din IKKE er kompatibelt med WIFI fra samme produsent, er prisen på Sonarserver OK. Siden alternativet er å skifte enheten du har til en som er kompatibel med merkets WIFI-varianter skal det godt gjøres å få det billigere enn Sonarserver. Men hvis du feks har en Lowrance HDS Gen 2, er WIFI-modulen til Lowrance ganske lik prismessig, men gir deg mulighet til å speile skjermbildet fra HDSen. Den muligheten er unektelig "kjekk å ha" til omtrent samme pris.

Men tilbake til starten. Bildene under viser appen Navionics Boating på min IPhone 6 i Steinsfjorden/ Tyrifjorden under en tur jeg hadde der i nyttårshelgen. På IPaden min har jeg den samme appen, men der har jeg betalt for kart. På IPhonen har jeg ikke gjort det, og som du ser på bildene under er det ingen dybder der jeg ikke har kjørt før. Kun omrisset (strandlinjen) er tegnet opp.

Jeg zoomer gradvis inn:
Zoom laaangt ut

Vi ser loggsporet

Vi begynner å se enkeltkonturer

Zoomet helt inn
Som du ser kan du fint bruke appen til live-kartlegging uten å ha betalt for kartene. Du kan også kartlegge vann som ikke engang er tegnet med omriss, men der må Navionics ha inn litt data før de tegner opp. Jeg foretrekker faktisk å se på mine Live-data der jeg har logget, kontra å se på Sonarcharts ferdig behandlet av Navionics. Navionics har en litt lei tendens til å jevne ut dybdekonturene for mye, som gjør at man går glipp av endel detaljer. (Dette kalles "smoothing" på kartspråk.) Under ser du det samme området via Navionics sin Webapp, du ser på Sonarcharts som altså også inneholder mine data.
Sammenlikning

Hvis du registrerer deg på Navionics.com kan du se dataene du har logget, og statusen med tanke på Navionics sin bruk av de. Data de av en eller annen grunn ikke bruker listes opp med negativ status. Som du kan se av bildet under ble alle mine logger fra denne turen godkjent og brukt.
Status på den enkelte logg

Som nevnt i tidligere artikler kan ikke Navionics oppdatere sine kart med våre data fra saltvann i Norge. I Danmark kan de det, og i Sverige kan de det fra mai 2016. Men her på berget må vi fortsatt leve med en lovgivning fra før glasnost, som forbyr deling av loggdata fra saltvann. Det er verdt å merke seg at selve Live-kartleggingen fungerer fint i saltvann, så bare fordi Navionics ikke kan oppdatere sine kart der betyr ikke det at dette ikke er nyttig for deg som fisker i saltvann. I ferskvann fungerer oppdateringen av kartene også i Norge.

Sonarserver kan også brukes mot andre apper enn Navionics. Søker du på "NMEA data" i AppStore eller Google Play får du opp en hel haug med alternativer. Siden Sonarserver videresender alle NMEA0183-data den får, og disse stort sett er relatert til dybde, posisjon og navigasjon, er det primært apper av tilsvarende type som er aktuelt. Her kan du se en liste over noen av de:


Ny software for Lowrance og Simrad

$
0
0
Da er det tid for å finne frem et minnekort og oppdatere.

For Lowrance Gen 2 Touch:
http://www.lowrance.com/en-US/Software-Updates/HDS-Gen2-Touch-Software-Update-55/
HDS Gen 2 Touch og Precision-9


For Lowrance Gen 3:
http://www.lowrance.com/en-US/Software-Updates/HDS-Gen3-35/
HDS Gen 3

For svenske brukere av Elite Ti:
http://www.lowrance.com/en-US/Software-Updates/Elite-7-Ti-Languages/
Elite Ti

For Simrad NSS Evo2:
http://www.simrad-yachting.com/en-US/Support/Downloads/NSS-evo-2/
NSS Evo2

PS - Jeg ser at Simrad har trukket 3.6-softwaren som lå ute, den er erstattet med 3.5. Det kommer sikkert en ny 3.6 opp i løpet av noen døgn.

Mosseelva 26.03.16

$
0
0
Vi tilbringer påsken på hytta. Innimellom harrytur, museumsbesøk og bleieskift snek Erica og jeg oss ut med båten en tur.

Min far har en Båtsman (svensk aluminiumsbåt) på hytta med en 20HK 4T EFI fra Suzuki. Båten er av typen bunnsolid, og fungerer bra til litt kortere fisketurer.

Båtsman
Båtsman
Båtsman
Båtsman
Båtsman

Båten er også utstyrt med et Lowrance Elite 5 HDI med 83/200/455/800-HDI ekkoloddgiver som han fikk i bursdagspresang for noen år siden. Elite HDI begynner kanskje å dra litt på årene rent teknisk, men praktisk fungerer det bra. Erica begynner å få brukbar forståelse av ekkolodd, og hyler ut når det dukker opp noe på skjermen. Vi trenger hverken Fish ID eller Fish Alarm.
Erica følger med på ekkoloddet

Vi vertikalfisket litt oppe ved iskanten. Det var en og annen fisk å se, og den ene tok jiggen forbausende høyt i vannet. Ut i fra hoderistingen å dømme var det en abbor, men det finner vi aldri ut av. Den lille isfiskestikka jeg satt med knakk, og fisken forsvant.
Close, but no cigar
Grønn pil på bildet over viser fisken som stiger til jiggen, den tar og slipper igjen ved sort pil. Rød pil er fisken som svømmer nedover og ut av konevinkelen.

Etter en halvtimes tid var Ericas tålmodighet brukt opp. Egentlig like greit, for det blåste og var rimelig kaldt. Vi strakk litt på beina ved Elverhøy før vi kjørte ned elva igjen.
Noe på gang på Elverhøy?

Vi kjører ned til hytta igjen

Pikemasters - nå i Norge

$
0
0
Pikemasters handler om å trolle etter gjedde. Tidligere har alle konkurransene foregått i Sverige, men i år vil en av de finne sted i Norge.

28. og 29. mai 2016 blir det gjeddetrolling for alle pengene i Øyeren. Start og stopp er Sandstangen syd i Øyeren, her er det også båtrampe og parkering.
Pikemasters
Konkurransen baserer seg selvfølgelig på C&R med et minstemål på 60 cm. Alle gjedder over 60 cm er tellende og man kan kjøre med maksimalt 8 stenger med fri presentasjon. (Med andre ord er både dyprigg og planerboard tillat.)

Du finner dybdekart for Øyeren her:
http://dybdekart.no/Map/View/6
Dybdekart.nos egne dybdekart er dessverre forbeholdt de som logger i Øyeren, men NVEs kart ligger åpent for alle via samme link.

Tyrifjorden 19.04.16 - uten fisking

$
0
0
Det ble et par timer på Tyrifjorden i går. Jeg holder på å teste Lowrance Elite 7 Ti.

Selv om turen ble kort, og fiskestangen mest var med får å senke ned ting å teste ekkoloddet med, var det EKSTREMT godt å komme seg utpå noen timer. 

Sydsiden av Svartøyene
Det lå to lange garnlenger syd for Svartøyene og en norøst for Storøya ved Vinterguten. Alle lenkene var merket ihht forskrift. Jeg håper fylkesmannen får ut fingeren og kommer med ny forskrift snart. Garnet ved Storøya stanser sannsynligvis all gytevandrende gjedde. Triste greier, men ikke overraskende.
Telefontangen

På vei ut, Storøya til høyre

Elite 7 Ti og HDS Gen 2 Touch
Testingen gikk sånn nogenlunde. Det tekniske fungerte bra, men jeg hadde ikke med Motorguiden i dag og det fikk jeg angre på. Vinden gav bortimot en knops avdrift nær sagt uansett hvor jeg dro og da er det ikke lett å teste ekkolodd.
Vi sees snart igjen.

Neste tur med båten blir sannsynligvis 29. april, da legges kursen til Drømmeland. (Eller Vänern som det heter på kartet.) Innen den tid har jeg forhåpentligvis fått tilbake hengeren min også, den står for tiden hos Norsk Tilhengerssenter i et siste desperat forsøk på å få det elektriske anlegget til å fungere som det skal, samt en generell service av hjullager og bremser.



Dansk ubåt

$
0
0
Det er ikke så veldig lenge siden våre svenske naboer gikk mann av huse for å finne en ubåt de aldri fant. Kanskje de skulle hyrt inn danske trollingfiskere i steden?


Ubåt på ekkolodd
Bildet er lånt fra denne artikkelen:
http://olfi.dk/2016/04/26/lystfisker-opdager-ubaad-oest-for-moen/


(For ordens skyld, ubåten er definitivt ikke dansk, danskene har ikke ubåter.)

Vårfiske etter aborr - 26.04.2016

$
0
0
Vårfiske i ferskvann kan være en skikkelig seig opplevelse. Den ene dagen snør det, og den neste er det knallvær. Har man, som jeg, begrenset tid til å fiske må man ta en tur når det passer, og ikke når forholdene tilsier det. Jeg våknet opp til 4 kuldegrader, sol og vind fra nord. Forrige dagen snødde det tett. Med andre ord ikke akkurat perfekt for aborrfiske, men tanken på at noe kunne være på gang fikk meg ut av huset. Vannet vi skulle fiske i er ikke særlig kjent for godt fiske, men etter sigende holder det en god krepsebestand, og derav også stor aborr. For min del var det nok et eksempel på at vann man stadig passerer, men aldri har fisket i, også kan by på gode opplevelser.

Er det noen hjemme her?

Planen var å møte Sondre Øistad og prøve å lure noen aborrer. Sondre jobber på Villmarksbutikken, og i tillegg til å være ivrig meitefisker har han fisket aborr med krepseimitasjoner lenge. Dette er spådd å være den neste store trenden innen aborrfiske. Metoden innebærer at man fisker med såkalte offset- eller weedless-kroker. Krokspissen gjemmes inne i jiggen, noe som gjør at man kan fiske på bunnen på steder med mye struktur, uten å sette fast i stokker eller ødelegge krokspissen på steiner. I tillegg gjør krokutformingen at krepsen reiser seg og vifter med klørne når jiggen slippes ned på bunnen. Jeg hadde så vidt testet disse jiggene tidligere og var veldig spent på resultatet. Krepsejiggene har masse detaljer. I tillegg lukter mange av dem ganske interessant...

Mange detaljer...


Som det meste annet som gjelder vårfiske bør også fiske med krepsejigger foregå med lavt tempo. I praksis slepes jiggen sakte bortover bunnen, med små bevegelser i stangtoppen. I blant kan jiggen få ligge helt i ro på bunnen en stund før man fortsetter å fiske den inn. Ofte kan aborren plukke jiggen mens den ligger i ro. Denne måten å fiske på føles litt uvant i begynnelsen. Man slipper å tenke på å sette fast i bunnen, men samtidig får man en ekstrem følelse med alt av struktur. Det krever nok mye øvelse for å fullt ut forstå hva som skjer under vannet, men allerede nå er jeg mye mer bevisst på det jeg kjenner i stanga. Så lenge man ikke tar i for mye når man beveger jiggen er det utrolig hvor mye struktur man kan dra den gjennom uten å sette fast.

Krepsejigg med godlukt og weedless-krok


Det som jeg synes er mest uvant med denne fiskemetoden er at man må sette skikkelige mothugg. Imidlertid er timingen avgjørende. Når jeg fisker med vanlige jiggskaller er det som oftest ikke nødvendig å dra til alt jeg kan for å kroke fisken. Når man fisker med offsetkroker må man imidlertid dra til skikkelig for å eksponere krokspissen. Er aborren liten vil den ofte ta bare kloa på jiggen, mens de store tar hele jiggen. Da er det viktig å ha god timing slik at man ikke drar jiggen ut av munnen på fisken.

Offset-krok med jiggskalle


Vi hadde kontakt med flere fisker i løpet av dagen. En del av huggene var typiske gjeddehugg der det smeller til i stanga, og man kjenner det seige draget.
Jeg hadde imidlertid kontakt med noe jeg mener kan ha vært en ganske stor aborr fordi nappet var mer forsiktig. Jeg lot jiggen ligge da jeg først kjente bevegelsen i stanga og kjente at fisken plukket opp jiggen. Bevegelsene var mer rykkvise og energiske. Likevel føltes fisken ganske tung. Jeg satte et mothugg og kjente at jeg hadde fast fisk. Skuffelsen var derfor stor da spennet i stanga ble helt borte etter ca 10 sekunder. Da jeg fikk jiggen opp på land så jeg at fisken hadde hatt jiggen i munnen uten at krokspissen hadde kommet fram. Likevel følte jeg at jeg hadde fast fisk under hele fighten. Sondre hadde selvfølgelig fått med seg alt, og kunne meddele at det var det mest puslete mothugget han noen gang hadde sett...
Jeg har nå virkelig forstått hva som menes med timing. Fisken hadde jiggen i munnen lenge. Den holdt helt fast, og jeg hadde masse tid til å sette mothugget skikkelig, eller "For konge og Fedreland", som Sondre kalte det. Å la fisken få tid til å få hele jiggen inn i munnen før jeg setter et skikkelig mothugg blir min viktigste arbeidsoppgave på neste tur.

Det ble ingen aborr på meg denne gangen. I steden ble det en liten gjedde som plaster på såret. Med 7-20 grams stang, 0.12 braid og 0.33 fluorcarbon fortom er selv en liten gjedde en artig opplevelse.

Artig opplevelse på lett utstyr...
Valg av stang er nok avgjørende for å lykkes med denne typen fiske, og enn så lenge kjennes det ut som at det lønner seg med en stang som er følsom nok til å formidle det som skjer på bunnen, samtidig som den har rygg nok til å sette de kraftige mothuggene som må til for å drive krokspissen ut av jiggen og inn i fisken. Jeg holder på med testing av noen alternativer. Rapport kommer!

Aborrfiske med krepseimitasjoner kommer jeg garantert til å bruke mye tid på denne sesongen. Flere har spådd at dette kommer til å ta av framover, og det er egentlig på høy tid. Denne predatoren er absolutt undervurdert. I tillegg er det kanskje det mest tilgjengelige fisket vi har i ferskvann. Små aborrer byr på supre fiskeopplevelser for barn, samtidig som det krever en del innsats og kunnskap for å lure de virkelig store.
Aborren lever både av kreps og smådyr på bunnen i tillegg til byttefisk, og selv de minste vannsystemene kan holde fin fisk. I søket etter den store aborren tror jeg det kan være lurt å tenke litt alternativt. Ta sjansen på å fiske i vann og elver du normalt ikke ville fisket i. Er det god tilgang på småfisk og annet snadder, og godt med gjemmesteder i form av stokker og lignende vil aborren kunne bli riktig grov.

I vårt naboland i øst har streetfishing i kanaler midt i Gøteborg og Stockholm blitt svært populært, og de første aborrkonkurransene har allerede sett dagens lys. At årets Pikewallis Predator Challenge også har egen aborrklasse er med på å sette dette fisket på dagsorden. I Norge henger vi som vanlig litt etter, men når man ser hvor stort gjeddefisket har blitt de siste årene er det absolutt mulig å få til det samme med aborrfisket.

Diverse krepsejigger fra Villmarksbutikken

Når det gjelder utvalg av baits er det imidlertid ikke all verdens å ta av. De klassiske shad'ene kommer som kjent i alle former og fasonger. Mange egner seg også godt til offsetkroker. I tillegg finnes det godt med markimitasjoner (worms), som Lunker City Ribster og Westin RingTeez. Når det gjelder kreps er imidlertid ikke utvalget det helt store enda. I Norge er det stort sett Illex som finnes i butikkene. Ser man ut over landegrensene er tilbudet enormt. Berkley har nok et av de største sortimentene, men dette tas dessverre ikke inn til Norge. Jeg ønsker først og fremst å handle lokalt fordi jeg ønsker å være med å holde liv i fagmiljøet disse butikkene har. Pris i butikk er ofte litt høyere enn på nett, men til gjengjeld får man den hyggelige utstyrspraten med gode råd og tips om fiskeplasser. Dette er noe vi alle bør bidra til å beholde. Det er viktig å vise interesse slik at butikkene tør å satse på nyheter. Kollektivt mas lønner seg!
Fagbutikker har fagpersoner. Disse folkene lever for og av fisking, og innehar enorm kunnskap om sitt fagfelt. Bruk dem!

Fiskesesongen er igang, neste tur er definitivt ikke langt unna!

Har du ikke allerede sett den anbefaler jeg en kikk på Erik Walmanns intervju med Sondre Øistad om aborrfiske med kreps. Her er det masse gode tips å hente!





Västra Silen 29.04-01.05.16 - Team Colibri på harrytur

$
0
0
Sverige har mer å by på enn billig bacon, øl med merkelig lav alkoholprosent og snåle blå trehester.

Team Colibri er ikke fremmed for en skikkelig harrytur, men nå var det lenge siden sist. Vi må tilbake til 2011 for å finne siste tur til Vänern. Det er ikke enkelt å få både kalender og forhold til å klaffe, men 2016 ble året da kalender og vær endelig møttes på midten. Planen var egentlig Vänern denne gangen også, men i dagene før avreise viste vindvarselet at Vänerns store flater ville bli lite trivelige, og vi la derfor om planen.

Etter at en luring kappet kontakten på det elektriske anlegget på hengeren min i fjor, har det fungert dårlig. Det elektriske anlegget på HSS-hengeren har aldri vært helt på topp, systemet har vært humørsykt og fungert/ ikke fungert alt etter dagsformen. Men etter at jeg skiftet kontakten døde det ene lyspanelet bak og det går en sikring i bilen hver gang hengeren kobles på. Første steg på veien til Västra Silen var derfor å levere inn hengeren til service på Norsk Tilhengersenter. Jeg har revet av meg nok hår over denne hengeren, og var mer enn klar for å la en proff få prøve seg. I samme slengen fikk hengeren en service hvor hjullagre og bremser ble ettersett og rullene skiftet til hardere varianter. 5.517,- kroner og noen dager senere var hengeren fikset. Ikke overraskende måtte de rive av det meste av det opprinnelige elektriske anlegget, som til tross for at hengeren ikke dyppes i vannet og har tilbragt største delen av sitt liv under tak, var korrodert mer eller mindre i stykker. De fant til og med et ledningsbrudd til det ene lyspanelet, på et beskyttet sted hvor den eneste forklaringen er elendige koblinger fra fabrikken. Hurra for HSS, her snakker vi kvalitet!

Neste forberedelse var å oppdatere seg på fisket generelt, og fiskeregler spesielt. I den forbindelse finner du noen nyttige linker nederst i artikkelen.

Fredag 29.04.16

Den store dagen. Planen var å plukke opp Øyvind etter å ha levert min datter på SFO, og så møte Stian som kjørte egen bil. 

Pakket og klar for avreise.
Ting tar som kjent tid, men vi forlot Oslo i 11-tiden med kursen for Silverlake Camping så planen holdt rimelig greit. Jeg har vært i Vänern flere ganger før, men aldri Västra Silen så jeg var spent på hvordan ting så ut og hvordan sjøen var. Campingen ligger fint til helt sør i sjøen, og det er en båtrampe der. (Husk kontanter til rampen) Rampen er litt flat, men med god plass til parkering av henger og en brygge ved siden av rampen. Vi hadde booket en leilighet, vi er blitt for gamle og bedagelige til å ligge i telt... Prisen for leiligheten kom på 1.500,- SEK, så 800,- SEK i fiskekort og 40 SEK i avgift på rampen. (20,- ned og 20,- opp.)

Båten kom i vannet, og så kjørte Øyvind bil og henger rundt til campingen mens jeg tok båten. Stian kjørte egen bil, og kom frem før oss, så han hadde alt på stell i leiligheten, inkludert mat til oss. Vi prioriterte selvfølgelig å komme oss fortest mulig ut på vannet, så kun det mest nødvendige ble pakket ut før alle var i båten, men vi rakk en kald en på terassen før vi dro.

Straks klare
Mens matrosene rigget fiskeutstyr på bakdekket puttet jeg minnekort i HDSene mine. Den ene fikk et minnekort med kart fra Insight Genesis Social Map. Som den gjerrigknarken jeg er liker jeg at ting er gratis, og samtidig retter jeg en varm takk til alle som logger og laster opp til IG.
Insight Genesis på HDS 8 Gen 2
I den andre HDSen puttet jeg ett lett aldrende Navionics Gold, og så har jeg oppdatert Navionics med Sonarcharts på IPaden. Skulle vi rote oss bort eller kjøre på noe kunne vi ikke skylde på elektronikken. Til gjengjeld fikk begge kartalternativene våre loggdata fra turen så neste gang er kartene enda bedre.
Navionics SonarCharts Live
Skjermbildene over og under er fra min IPad Mini med appen Navionics Boating. Jeg har betalt for kart på padden, og bruker min SonarServer som tar NMEA0183-data fra den ene av mine Lowrance HDS Gen 2 og sender ut som WIFI-signal. IPaden kobler opp mot dette WIFI-signalet og "forer" appen med fart, posisjon, kurs og dybde. Dermed kan jeg bruke SonarCharts Live, som korrigerer kartet mens jeg kjører. (I skrivende stund har Navionics allerede oppdatert sitt kart for Västra Silen.)
Navionics SonarCharts Live


Jeg hadde fulgt med på vindretningen på YR i noen uker før avreise, og den siste uken hadde vinden stort sett vært sørøst hele tiden. Vi kjørte derfor strake vegen nordover i sjøen før vi fikk ut planerboardene og de 8 stengene som er maks her. Vi gamblet litt ved å droppe dyprigg denne gangen, men et par av stengene fikk blyparavaner, og et par fikk pæresøkker på 15 og 30 gram for å dra ting litt ned.
Ut med utstyret.
Stian fikk ansvaret for stengene på den ene siden av båten, mens Øyvind fikk styre de på den andre siden. Jeg blandet meg selvfølgelig litt inn i hva de slapp ned i vannet, litt påvirkningskraft må nesten kapteinen få ha. Stian har vært med til Vänern et par ganger før, mens Øyvind var førstereisgutt. Stian begynner i det hele tatt å bli en ganske rutinert trollingmatros, noe han viste til gangs under en konkurranse på Tyrifjorden i 2015.
Jeg blander meg inn.
Gutta på bakdekket var flinke, og bare noen minutter etter at alle stengene var i vannet løste det ut på Øyvinds side. Stor stas at førstereisgutten fikk den første fisken, selv om han kanskje kunne klart seg uten kommentarer om at fisken ikke var "særlig stor" før den i det hele tatt var synlig bak båten. Som troller får man et litt annet forhold til ørret og størrelse enn de som stort sett fisker fra land. Når ørreten kom i håven var det liten tvil om at Øyvind hadde ny pers på innlandsørret, drøye 60 cm og 2,25 kilo. High-fives og god stemning, vi hadde tross alt nettopp startet!
Måleplanken er kjekk å ha

Storfornøyd Øyvind
Så kom det en times tid uten fisk, før vi dro på en mindre ørret. Den gikk ut igjen like fort som den kom opp og var drøye 40 cm. (Fisk opplagt under minstemål hverken veier eller måler vi, de skal fortest mulig tilbake i vannet.) Resten av kvelden ble fiskeløs. Men med tre glade gutter på tur, som dessuten ikke har løst verdensproblemer sammen på lang tid gikk tiden fort og vi hadde en følelse av at vi knapt var i gang da vi ga oss i titiden.

Lørdag 30.04.16

Vekkerklokken kimte til i syvtiden. Vi ble sittende såpass lenge og prate tull kvelden før at noe tidligere oppstandelse fra køya var utelukket. Men med frokosten på plass var det bare å komme seg i båten og gi gass. Denne gangen kjørte vi enda lengre nordover, og begynte fisket i den øvre tredjedelen av sjøen.
Regntung start.

For å gjøre en lang histore kort, ble morgenen preget av mange men små fisk. Vi fikk hele 6 ørret og en laks på ganske få timer men alle var under minstemålet. Mangelen på agnfisk på ekkoloddet leder meg til å tro at vi ikke helt fant de beste fiskestedene, til tross for at vi kjørte både nordover og sørover, og på kryss og tvers. Vi fant noen få angfiskballer, men ikke noe i nærheten av det jeg ellers er bortskjemt med å se i svenske innsjøer.
Mye av dette, dvs ikke mye
Men matrosene fikk da kjørt seg litt på diverse småfisk:
Stian håver mens Øyvind sveiver

Kjapp titt før retur, behøvde ikke engang å måles.

Fisket dabbet drastisk av i tolvtiden, og bortsett fra en fisk som løste ut en klype men uten å bli sittende, fikk vi ikke kontakt med fisk igjen før på kvelden. Vi benyttet derfor anledningen til å bedrive litt sightseeing i steden, all den tid ingen av oss hadde vært i Västra Silen før. Vi kjørte en tur helt inn til Årjäng, og en tur ned kanalen til Alcatraz, eller Gustavsfors som det egentlig heter.
Stian holder utkikk.

Smal og lang, men morsom.

Endel steder henger trærne over kanalen, så pass på stengene.

Her er det en sluse ned til sjøen Lelång. Vi brukte ikke slusen, men strakk litt på beina før vi snudde og kjørte ut igjen på Västra Silen. Skulle du finne på å ta den samme turen har jeg ett viktig tips til deg. Når du kommer fra Västra Silen møter du en oransje stake omtrent midt i kanalen, den må du ha på styrbord side ved passering. I regn og tåke ser staken rød ut, og jeg antok at jeg skulle ha den på babord. Vi kan trygt si at det var feil, og det var med noen centimeters margin jeg unngikk å plassere Frøken Evada på tørt land. Stian stod foran på båten, og takket være hans brøling fikk jeg slått i bakk akkurat i tide og passert på riktig side av staken. Bortsett fra det er turen gjennom kanalen ganske spennende, med overhengende trær, bruer og tydelige spor etter bever. Det er også både pub og en ICA-butikk omtrent ved slusen.

Etter over 12 timer på vannet ga vi oss og kjørte hjem til campen hvor Stian disket opp med en fantastisk entrecote med soppstuing og fløtegratinerte poteter. Sammen med diverse god drikke medførte dette at vekkerklokken igjen ble stilt litt senere enn vanlig på disse turene.
Jeg fikk litt tyn for min daters smak i planerboardflagg...

Søndag 01.05.16

Det heter seg at alle gode ting må ta slutt før eller siden. Vi pakket oss ut av leiligheten og kom oss i båten. Været var nå vesentlig bedre, og siden dagens fiske måtte bli kort fisket vi nære campen i sjøens sydende.

Babord planerboard i knallvær

Like pent vær for styrbord planerboard.

Fint i front også.

Her var det merkbart mer agnfisk å se, og vi hadde klokketrua når stengene var i vannet. Stigende lufttrykk, klarvær, mer agnfisk og en grad varmere vann er alle ting jeg ellers ser på som plussfaktorer ved trolling på våren.
Insight Genesis på akterdekkets HDS Touch
Men den gang ei, da vi ga oss 12.30 var nederlaget et faktum. Siste fiskedag ble blankedag, null, zero, nada og niks. Det var uansett tre fornøyde karer som pakket sammen og satte kursen tilbake til Fedrelandet.
Pakket og klar for hjemreise.

Litt mer info.

Oppsummert må turen til Västra Silen og Silverlake Camping sies å ha vært veldig bra, selv om den store ikke ville leke med oss. Sjøen er rett og slett trivelig, og ser dessuten ut til å by på mye mer enn bare ørret og laks som var målet vårt nå. Med drøye to timers kjørevei fra Oslo skal man ikke utelukke at vi kommer tilbake for å prøve oss på røye, abbor, gjørs eller gjedde en annen gang. Strandlinjen rundt sjøen er lite bebygget, og det finnes flere fine øyer man kan sette opp telt på hvis man ikke vil benytte en camping.

På bildene over vil den skarpsynte leser merke seg to ting; noe alkohol og lite fisk. Vær obs på at svenskene har brutale bøter for fyll i båt, jeg holdt meg til en pils og ellers alkoholfri drikke til vi var i land. (Matrosene står mer fritt der, det er båtførers tilstand som betyr noe.) Fisk under minstemål skal raskest mulig slippes pent tilbake, og vi prioriterte det i steden for å ta bilder av de. 

IGC 2016 - snart startskudd

$
0
0
Insight Genesis Challenge har du kanskje lest om her før?

Nå braker det snart løs med en ny sesong i denne konkurransen som dreier seg om å logge så mye som mulig, og laste det opp til kartjenesten Insight Genesis.

Som tidligere år er konkurransen delt i månedsdeler, og vil gå fra juni til september. Hver måned blir det et race om å logge størst mulig areal, og premiene er over middels fine.

1. plassen hver måned er en HDS Gen 3 i 7".
Lowrance HDS Gen 3 i 7"
2. plassen er en Elite 7 Ti.
Lowrance Elite 7 Ti


Du melder deg på via nettsiden til IG Challenge, påmeldingen åpner om noen dager. Det er viktig at du laster opp til IG via linken du får etter registrering, laster du opp direkte vil ikke dine logger telles med.

Det er verdt å merke seg at også norske brukere kan logge i saltvann og laste opp, dette vil telle med i konkurransen selv om dataene ikke blir synlige i IG. Du kan delta med alle Lowrance eller Simrad som kan logge data, altså også eldre modeller enn de som er kompatible med kartene fra IG. Så har du en HDS Gen 1 kan du fortsatt delta, og kanskje ende opp med en oppgradering av båtens elektronikk?

Du finner IGC på nett her:
http://insightgenesischallenge.com/
Og på Facebook her:
https://www.facebook.com/InsightGenesisChallenge/?fref=ts


IGC på Facebook
Et lite tips fra meg; spar opp logger og last opp i en bestemt måned. Hvis du feks bestemmer deg for å laste opp i august, kan du laste opp logger fra tidenes morgen og frem til august. Den eneste begrensingen er at loggene ikke kan ha vært brukt i IGC tidligere. Hvis du derimot laster opp litt hver måned, er sannsynligheten for å vinne en måned svært liten.

Oslofjorden 16.05.16 - Snartur

$
0
0
"Carpe diem" har pent lite med karpefiske å gjøre, og egentlig ikke så mye med musikk å gjøre heller, men desto mer med hverdagslykke.

Jentungen skulle i bursdagsselskap klokken 15.00, hos noen som bor et steinkast fra Holtekilen her på Høvik hvor vi bor. Jeg benyttet anledningen og leverte prinsessen med fiskestang på ryggsekken min, før jeg ruslet ned til vannet.

På med en etterhvert velbrukt IMA Komomo II, med 0,37mm fluorkarbonfortom mellom den og 0,12mm Fireline. Sistnevnte bør nok skiftes, det første kastet resuterte i to floker så det ble til å kappe av endel meter før jeg fortsatte. Ikke det jeg vil kalle en knallstart, men hvem bryr seg når solen skinner?

Velbrukt IMA Komomo II
På det syvende kastet hadde jeg en følgefisk, en sjøørret som fulgte etter Komomoen. Egentlig ble jeg litt overrasket, for selv om jeg stod på en plass jeg vet at det kryr av små sjøørret, går Komomoen bare noen få centimeter under overflaten og her krydde det av alt fra ender til badende hunder.

Siden følgefisken var liten, ble det med noen kast til før jeg ruslet utover i retning Sandvika. For hver 40ende meter eller så stoppet jeg og kastet i vifteform før jeg ruslet videre.

Digg, rett og slett digg.

Det dukket opp et par små følgefisk til, men ingen som virkelig fikk i gang blodpumpa. Etterhvert byttet jeg til noe så klassisk som en Sølvkroken Spesial 10g i sølv/rød og etter noen kast kom det et skikkelig hogg. Om det var makrell, horngjel, sjøørret, havabbor, stripet pelamide eller noe annet gøy vet jeg ikke, for det ble med hogget. Men i en fjord badet i solskinn er det mange muligheter.

For de lokalkjente kan det nevnes at hogget kom ved den første badebrygga når du går utover, rett før man kommer til stranden som kalles "Hawaii". 

Badebrygge
Nå var det dessverre på tide å snu, og tusle i retning prinsesser på sukkerrus. Selv om det bare ble med følgefisk og bomhugg, var det en meget fornøyd småbarnsfar som etterhvert ruslet hjemover sammen med jentungen.


Raymarine med live-kartlegging

$
0
0
Med det tette samarbeidet mellom Raymarine og Navionics har vi lurt på når dette skulle komme. Svaret er NÅ!

Raymarine med stor nyhet
I skrivende stund slippes det softwareoppdateringer for alle Raymarines multifunksjonsdisplayer produsert etter 2011 som gir brukeren Navionics Sonarcharts Live direkte på plotteren. Dette er en del av flere nyheter som Raymarine oppsummerer som "advanced map options". Merk at dette IKKE gjelder for Dragonfly. Men Dragonfly-modeller med WIFI (PRO-modellene) kan bruke Navionics Sonarcharts Live via Navionics Boating på smarttelefon og nettbrett.

Hva er Sonarcharts Live?

Kort fortalt betyr det at dybdekartet tegnes opp på kartplotteren etterhvert som du kjører. 

Sonarcharts Live bruker dybde fra ekkoloddet og posisjon fra kartplotterens GPS. Da er alt som gjenstår en dose interpolasjon gjort med plotterens prosessor og vips tegnes konturene (dybdelinjene) opp på plotteren foran deg. Jeg har brukt det samme prinsippet via Navionics fine Boating-app på min IPad i et par år og teknisk fungerer alt bra.

Det er verdt å nevne at Sonarcharts Live IKKE interpolerer med øvrige data. Kartet som tegnes opp tar med andre ord ikke hensyn til det opprinnelige sjøkartet, hverken dybder eller strandlinjen, øyer eller holmer. Det interpoleres kun mot data fra Sonarcharts Live. Det betyr i praksis at hvis du feks kjører veldig tett på strandlinjen, eller rundt en mindre holme, vil dette "viskes ut" på plotteren. Nå er forsåvidt ikke dette noe stort problem, man kan enkelt slå av og på visningen av Sonarcharts Live og dermed få frem igjen strandlinjen og andre opprinnelige data i kartet.

Her følger noen skjermbilder fra min IPad Mini, Raymarines utgave av Sonarcharts Live vil se tilnærmet identisk ut.
Sonarcharts Live på IPad

Sonarcharts Live på IPad
For mer informasjon om Sonarcharts Live via Navionics Boating appen, se her:
http://teamcolibri.blogspot.no/2015/03/navionics-sonarcharts-live-na-via.html

Slik ser det ut på en Raymarine plotter:


Du finner softwareoppdateringene her:
http://www.raymarine.com/view/?id=8291

Info direkte fra kilden:

Semsvannet - prosjekt kartlegging

$
0
0
Semsvannet er ett av mine "nærvann", og selv om jeg aldri har fisket der har familien og jeg gått utallige turer rundt vannet. Nå var det på tide å gå mer i dybden, bokstavelig talt.

Erlend Damm Søby kom med ideen i februar 2016 en gang; "Hva om vi får låne en båt og logger opp Semsvannet?" Som sagt så gjort. Erlend kontaktet den lokale avdelingen av Norges Jeger- og Fiskerforbund, Asker JFF. Der tente Asgeir Wien på ideen. De har et settefiskanlegg der med en båt, og NJFF har også en av sine utlånsbåter i Semsvannet. Vi spurte pent om å få låne begge, og siden svaret var udelt positivt fikk prosjektet umiddelbart moment.

Forarbeid.

Etter litt kalkulering via kartet på Gule Sider regnet jeg ut hvor lang avstand vi totalt sett måtte bevege båtene for å logge opp vannet godt. Bildet under er halvveis i den kalkuleringen, avstanden rundt vannet og vest-øst er kalkulert.
Måle i vei - for å beregne tid
Med omkretsen, øst-vest og nord-syd kom jeg frem til en total distanse på cirka 37 km. Ideell hastighet for å logge ligger rundt 1,5-2 knop, dvs 2,8-3,7 km/t. Med en hastighet på 1,5 knop ville det altså ta 13,2 timer å logge opp dette vannet på en grundig måte. Med tilgang på to båter og en dag skulle dette være fult gjennomførbart. Vi ville ende opp med å ha logget vannet i et gridmønster, hvor det uansett ikke skulle være lengre enn 60 meter mellom noen av enkeldybdene i loggmaterialet vårt. For de aller fleste områdene av innsjøen ville det være langt mindre enn 60 meter, så totalt gir en slik form for kartlegging et meget godt grunnlag for videre arbeid.

Vi ble enige om å sikte oss inn på uke 21 i 2016, dvs rundt 23-27. mai. Bortsett fra at det passet i både Erlends og min kalender, regnet vi med at vi var garantert at isen var borte, samtidig som sommerens naturlige gjengroing ikke hadde kommet i gang enda. Vi valgte oss en ukedag, siden slutten av mai ellers er preget av mye turgåere i området og vi ville heller bruke tiden på å logge, enn å svare på spørsmål om hva vi drev med. Jeg har absolutt ikke noe i mot å svare på spørsmål og spre budskapet, men med litt tidspress må man prioritere.

Semsvannet er en del av ett verneområde. Nå er det ikke noe problem å bruke båt der så lenge man unngår Tømmervika i nord, men for å spare både tid og krefter ønsket vi å bruke elmotor under loggingen (datainnsamlingen), og vi ville ha med Tømmervika. I den forbindelse tok jeg kontakt med Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Etter en telefonrunde med x-antall deltagere som stort sett ikke skjønte hva jeg snakket om, havnet jeg til slutt på riktig sted. "Riktig sted" var dessverre ute akkurat da, ironisk nok på befaring ved et annet vann i området. Men jeg fikk kontaktinformasjon direkte til ham, og fyrte avgårde en mail 24.02.16.

07.03.16 fikk jeg svar fra Fylkesmannen, med diverse informasjon jeg trengte for å sette opp en søknad som ble sendt samme dag. 09.03.16 fikk jeg bekreftelse på at søknaden var mottatt. I korte trekk søkte jeg om:


  •  Unntak fra Verneforskriftens §3, punkt 5. om motorisert ferdsel, for å kunne benytte elektrisk drevet motor på to båter i tidsrommet 23.05.16-27.05.16. Dette for å raskere gjennomføre datainnsamlingen enn ved å ro. Vi ønsker en tidsluke på disse dagene, til tross for at vi kun forventer å bruke en av de. Årsaken er værforbehold, det er en fordel å gjennomføre datainnsamlingen i minst mulig vind.
  •  Unntak fra Verneforskriftens §3, punkt 4. om ferdselsforbud i Tømmervika i samme periode.  Dette for å kunne gjennomføre en datainnsamling i dette området før sommerens gjengroing  starter.

Søknaden ble begrunnet med Verneforskriftens §4 om vitenskapelige undersøkelser og ble sendt avgårde samme dag. 11.03.16 kom svaret på søknaden, begge punkter ble innvilget! 

Gladmelding

Erlend hadde tidligere lånt utstyr for logging av meg, i forbindelse med at han logget litt i et vann i Oslomarka høsten 2015. Siden den gang hadde han dessuten investert i tilsvarende utstyr selv, så han var kjent med hvordan utstyret fungerer. Det var uansett med en viss spenning vi møttes dagen da det skulle logges. Kom alt til å fungere? Ville vi rekke å logge hele vannet så metodisk som vi ønsket? Det er bare en måte å få svar på slike spørsmål.

D-dagen, 25.05.2016.

Det blir endel utstyr som skal håndteres i et slikt prosjekt. Elmotor, batterier til elmotor, kombienheter (ekkolodd og kartplotter), ekkoloddgivere, batterier til kombienhetene, utstyr for midlertidig montering av dette i båtene, flytevester, klær og mat. Alt må ganges med to, siden vi skulle bruke to båter. Full bil med andre ord. Da er det godt å ha behjelpelige ildsjeler med på laget, og mulighet til å kjøre helt frem. Batteriene alene utgjorde nærmere 80 kg. Det er i det hele tatt utrolig hva man kan få til når man kontakter de riktige menneskene, og får de nødvendige tillatelsene.

Jeg møtte opp ved settefiskanlegget klokken 08.20, og så startet vi å rigge de to båtene med nødvendig utstyr. Rent teknisk benyttet vi to av mine kombienheter fra Lowrance, en HDS 8 Gen 2 og en Elite 4 HDI. HDSen hadde en HST-WSBL ekkoloddgiver, mens Eliten brukte en 83/200/455/800-HDI. Ideelt ville jeg brukt ekkoloddgivere med smalere konevinkel på 200 kHz-signalet enn disse, men jeg har bare en slik giver og den står fastmontert på min egen båt.

Monteringen på den lille Pioneren gikk smertefritt, men da vi skulle montere ekkoloddgiveren på Viking-aluminiumsbåten ble det problemer. Jeg hadde med en sugekoppløsning for å feste ekkoloddgiveren på den båten, en løsning jeg har brukt på mange aluminiumsbåter tidligere. Men denne båten var så ujevn i aluminiumsplatene at sugekoppen ikke ville sitte.
Erlend er i gang
Vi fikk Erlend på vannet i Pioneren, mens jeg satte kursen mot Sem Verk for å handle det jeg trengte til aluminiumsbåten. Noen hundrelapper fattigere, men en plankebit og et par klemmer rikere, kom jeg meg på vannet også.
Endelig operativ i Vikingen også
Så kjørte vi på noen timer. Erlend tok runden rundt tett på land mens jeg krysset øst-vest-øst-vest osv.
Godt å komme i gang
Så kom neste utfordring. Det blåste godt, så elmotorene våre måtte kjøres tett på maks for å holde kursen. Minn Kota elmotoren vi hadde lånt av Asker JFF viste seg å være strømtørst, og 62A-batteriet vi brukte på den tok kvelden etter et par timer. (Det batteriet var sannsynligvis ikke helt på topp til å begynne med heller.) Erlend overtok Vikingen jeg hadde brukt til nå, med min Mercury/ Motorguide elmotor og 100A-batteri, mens jeg kastet meg i bilen og kjørte hjem for å hente batterier.

Vel tilbake fikk Minn Kotaen et fulladet 100A-batteri, og jeg fortsatte loggingen i Pioneren.
Godt å være i gang - igjen
Selv om den lille Eliten vi brukte i Pioneren unektelig stiller litt i skyggen av HDSen i den andre båten, gjør den nytten akkurat like godt. Her følger noen bilder fra den, Fiskemodus "Generell bruk", støyfilter og overflatefilter av, følsomhet auto -3, ping normal:
Solide ekko tett på bunnen utenfor badebrygga
Stim med agnfisk

Enkeltekko og sprangsjikt

Enkeltekko tett på bunnen.

Agnfisk

Elitens spor ved avslutning
Her følger skjermbilder fra HDSen. Fiskeinnstilling "Generell bruk", støyfilter av, overflatefilter av eller lav, ping 14 og scroll 1/2.
Enkeltfisk på ca 14 meters dyp og noen agnfisk

Enkeltfisk på 20-22 meters dyp og "hump" på bunnen

Små stimer agnfisk

Større stim agnfisk rett under overflatestøyen

Enkeltfisk tett på bunnen rett utenfor en kant.
Etter å ha tilbragt en hel dag med nesen i en ekkoloddskjerm satt jeg igjen med to inntrykk. Det ene var at Semsvannet har en spennende undervannstopografi, og det andre var at det var forbausende lite pelagisk småfisk. Vi så en hel del fisk, men nesten all fisken var relatert til strandsonen, og det var generelt mindre agnfisk enn jeg hadde forventet. Mest agnfisk så vi utenfor viken hvor settefiskanlegget ligger, og utenfor "hesteenga". Men også i viken helt i vest, under strømledningene, var det endel fisk.

Etterarbeid.

Etter avsluttet logging kunne jeg begynne å jobbe med dataene vi hadde samlet inn. Den primære programvaren bak dybdekart.no er Reefmaster. Reefmaster kan håndtere data direkte fra Lowrance-kombienhetene vi brukte, og med alle enkeltloggene importert så det slik ut i Reefmaster:
Grunnlaget er lagt
De fargerike båndene på kryss og tvers er loggsporene der vi har logget. Fargen sier noe om dybden. Hver prikk i hvert spor er en enkeltmåling av dybde, kombinert med posisjon fra GPS.

De svarte strekene rundt strandlinjen og øya er ikke fra loggingen vår, de er tegnet opp av meg via Kystverket Adaptive, en nettbasert løsning med fly- og satellittbilder som er georeferert (ligger "riktig" med tanke på posisjon) som man kan tegne etter. Fremgangsmåten er omtrent som når et barn legger et tynt ark over en tegning de synes er fin, og så tegner etter den opprinnelige tegningen. Så lenge bildene man tegner etter er noenlunde oppdatert og korrekt georeferert, gir dette en presis strandlinje. Poenget med å ha en presis strandlinje er for at kartprogrammet (Reefmaster) skal skjønne hvor vannet begynner og land slutter. Tegnedelen av jobben er kanskje den kjedeligste, men den må gjøres for at sluttresultatet skal bli bra. Du kan lese mer om hvorfor det er viktig å ha en strandlinje i DENNE artikkelen, og mer om hvordan man kan tegne den i DENNE artikkelen.

Hvis man ikke har tid til å tegne selv, har dybdekart.no en hel del slike strandlinjer på nettsiden sin. Disse stammer fra NVE, og har stort sett alle en ting til felles: de er unøyaktige. Derfor foretrekker jeg å tegne selv, så lenge tiden tillater det. Men har man ikke tid til å tegne selv er de ferdige strandlinjene gull verdt.


Resultatet.

Dybdekart for semsvannet

Til Asker JFF og Fylkesmannen har vi også levert endel tallmateriale på sedimentsammensetning (bunntype) og vannvolum. Vi kan nevne at vi har kartlagt et areal på 699018 kvaratmeter eller 0,7 kvadratkilometer om du vil. Største oppmålte dybde er 33,51 meter og gjennomsnittsdybden er 15,54 meter. Totalt vannvolum er 10.859.515 kubikkmeter. Via linken til dybdekart.no nederst kan du se høyoppløst dybdekart, og kart som viser bunnsedimenter (hard/ myk). Alle kartvarianter ligger åpent for alle.

Siden vi har full kontroll på alle dataene, kan vi også lage kart for bruk i Google Earth, et program du kan laste ned gratis til PC og Mac HER  eller til nettbrett etc via Google Play eller AppStore. Google Earth er et glimrende verktøy for å planlegge turer, men kan også brukes ute på tur så lenge mobildekningen er god. Med GPSen du har i de fleste moderne nettbrett og smarttelefoner får du i praksis en kartplotter som viser din posisjon i kartet vi har laget. Dette er ikke like nøyaktig som på en "skikkelig" kartplotter, men veldig mye bedre enn ingenting. Jeg bruker dette selv når jeg fisker fra land, og ikke minst på isfiske eller når jeg er i andres båter. 

Vi kan også lage en 3D-modell av vannet:
3D sett vestfra

3D sett sydvestfra

3D av ryggen
Under er et kart som viser sedimentsammensetningen i Semsvannet. 
Bunnkomposisjon

Som du vil se har vi ikke logget opp i Tømmervika, til tross for at vi hadde dispensasjon for det. Årsaken var at både planter og fugler hadde kommet lengre i sin årlige syklus enn vi hadde forventet. Vi anså det ikke som forsvarlig å gjennomføre logging der inne nå, det ville ha vært forstyrrende for fuglelivet. Kartene for Semsvannet ligger tilgjengelig for alle på dybdekart.no, så ta gjerne en nærmere kikk der og ikke minst har du nå et veldig godt utgangspunkt for din neste fisketur dit!

Link til gjeldene forskrift for Semsvannet:
https://lovdata.no/dokument/MV/forskrift/1992-10-02-755
Link til det ferdige kartet på dybdekart.no:
http://www.dybdekart.no/Map/View/448

Erlend på loggetur i Semsvannet




Steinsfjorden 29.05.16 - ut på tur, aldri sur

$
0
0
Å ha med barn på fisketur kan gi både gleder og frustrasjon, ikke minst når været best kan karakteriseres som "ymse".

Siden Dag R og jeg hadde felles sesongåpning etter gjedde i Nitelva i mars, har vi prøvd å få til en ny fellestur og denne gangen med barn. Med tanke på at to småbarnsfedre skal få sine kalendere til å klaffe, OG det skal passe i barnas kalendere, er det nesten litt imponerende at det bare tok to måneder å få det til. Dagens 6- og 7-åringer har en ganske annen fritid enn det jeg selv hadde. Om den endringen er bra eller dårlig, skal jeg la det være opp til andre å vurdere.

Turen måtte nødvendigvis bli barnevennlig. Brus, godteri, litt tegnesaker og Lego, en IPad eller to må med som "back-up" og så må man fiske et sted hvor man er rimelig sikker på å få fisk. Vi vurderte både Øyeren, Oslofjorden og Tyrifjorden/ Steinsfjorden men siden værvarselet var litt ymse og vi skulle være hele fire personer falt valget på min båt og Steinsfjorden. Tak over båten og kabinvarmer er unektelig et pluss når YR melder regnvær av rekordformat, og i Steinsfjorden kan vi finne plasser i le for vinden nesten uansett vindretning. Men kom vi til å finne fisken?

Frøken Evada har stått på land siden turen til Västra Silen. Delvis fordi jeg alltid lar henne stå på land og tørke ut etter at jeg har besøkt andre vassdrag, men mye fordi jeg har hatt mye å gjøre på jobben den siste måneden. Dagen begynte derfor med sjøsetting, og den evinnelige lempingen av batterier, bensintanker og annet utstyr. Når hun står på land har jeg ikke tilgang på landstrøm, og da må alt hjem til vedlikeholdslading. (Bensinkanner og annet utstyr tar jeg med hjem uansett.)

Når Dag og sønn ankom var båten nogenlunde klar og vi begynte rett på innsiden av moloen for å se om det stod en snipe eller to der. Det gjorde det ikke, så vi kjørte inn i Steinsfjorden.
Da legger vi i fra.

Plenty klaring der
Vi hadde en halvmeters klaring under brua ved Sundvollen. Vel inne startet vi ved Midtgrunna hvor ekkoloddet viste endel aktivitet på bunnen ved ca 13 meter. Ungene hadde splitter nye stenger for anledningen begge to, og håpet var å innvie disse, men dessverre var det lite fart i det jeg antar var abbor. Noen følgere, men ikke så mye som ett napp.

Vi kikket på en grunne til, før vi gikk over til slowtrolling i 1,4 knop med tre stenger nordøst i sjøen. Da gikk det på en gjedde på en Westin MonsterTeez i gul/ grønn med 40g skalle som gikk bak en sideparavan over ca 12 meters dyp.

Se på den du!

Vi trollet frem til sivkanten rett etter høyspentledningen i nord. Der gikk vi over til spinnfiske. Dag var borti en gjedde, og jeg mistet en som kjentes helt ok ut. Vi fisket oss bortover sivkanten, godt i le for vinden og med noen sporadiske skybrudd. Men med tanke på det været vi fryktet, var det fullt levelig, og hele gjengen nøt å være på vannet. Ungene gikk lei fiskingen etterhvert, men lekte bra sammen inne i kabinen. Valget av båt for dagen var nok lurt, leker i åpen båt og regnvær hadde nok ikke vært helt det samme. 

Så var det tid for en en tissepause og benstrekk helt i nordenden. Svanen på bildet var skikkelig sinna, det var bare så vidt jeg fikk kommet meg i land. Sannsynligvis lå kona hans på rede i nærheten, men henne så vi aldri. 
Strandhogg
Mens Dag og jeg passet henholdsvis barn og svaner, passet båten seg selv. (Tusen takk for lån av brygge, til hvem det nå enn er som eier den.)
Litt grå idyll

Spinn og vertikal fyller stangholderne det også, når det skal være med utstyr for fire fiskere.
Trenger flere stangholdere?

Utenfor sivviken vi stanset i lå det ett garn på tvers, og når vi fortsatte bortover sivkanten vestover lå de tett i tett. Et langt garn sperret hele viken inn mot Sandviken (Steinsfjordens nordvestre hjørne). Garnet hadde godt med blåser så jeg så det før vi kjørte inn i det, men at det er lov å holde på slik midt i gytetiden til flere arter er meg en gåte. I tillegg til det enormt lange garnet, talte jeg tre garn som var bundet fast i sivkvaster og sto på tvers ut fra sivet. Det er egentlig et under at det finnes fisk i Steinsfjorden i det hele tatt, med den elendige forvaltningen som er her. Her trengs det fungerende oppsyn straks! Garnene fra sivkanten var ikke merket og er så vidt jeg kan forstå klart ulovlige. Jeg blir helt dårlig av hele greia.
Garn, garn og mer garn.
Vi ga opp å fiske mer i den enden, uansett hvor vi vendte oss var det garn. I steden trollet vi oss sørover igjen med tre stenger. Denne gangen økte vi farten litt til 1,9-2,1 knop og jeg brukte woblere på mine to stenger mens Dag fortsatt sverget til gummi på sin. Ungen hadde fått pølser og nok snop til å mette en arme.  
Nesten forbausende idyllisk i kabinen
Rett utenfor Småøyene smalt det til på stangen min med sideparavanen. Ja, det smalt faktisk. Gjedda tok så hardt at stangen i takstativet lagde et tydelig smell som forplantet seg gjennom taket på båten. Dag og jeg så litt forundret på hverandre, før vi koblet smellet til frenetisk plasking bak båten.

Denne gjedda var det skikkelig fart i. Til ungenes store fryd både raste den på kryss og tvers bak båten, og sprutet vann mens den nytteløst forsøkte å kvitte seg med wobbleren. På bildet under ser hun litt slank ut, men hun var i godt hold.
Fin frøken klappes av fin frøken.
Så var det på tide å tenke på hjemturen. 
Au revoir!

Tyrifjorden - ny forskrift er et faktum

$
0
0
Nå har dette fått sunket inn et par dager, så det er kanskje på tide å mene noe? Dette står fullt og helt for min egen regning, og er min oppfattelse av prosessen.

I dag er det omtrent to år siden prosessen begynte for min del, og et drøyt år siden den fikk skikkelig fart. Enda er det et halvt år til ny forskrift trer i kraft. Min første tanke er at dette er tungrodde greier, og man bør ha en viss stayerevne hvis man først vil gjøre noe med forskriftene i et vann. Det er forbausende mange som ikke ser vitsen med en arena med attraktivt sportsfiske.
Garn i Steinsfjorden.
Erfaring nummer to er at det er lurt å snakke med så mange som mulig av de som berøres av en forskrift. Argumentere for sitt syn, lytte til deres argumenter, og kanskje til og med moderere eget syn på bakgrunn av andres argumenter. Fundamentalt forskjellige ønsker vil man aldri kunne forene, feks sportsfiske etter storørret versus garnfiske etter storørret i et vann med begrenset antall ørret. Her lå da også utfordringen i denne saken, jeg visste at endel røster kom til å si det stikk motsatte av meg. Jeg visste at Ferkvannsfisk kom til å si at han aldri har hatt intensjoner om å fiske ørret, noe annet hadde vært selvmord for bedriften hans. Det samme gjelder de mer fritidsfiskende garnfiskerne, som jeg visste kom til å skyve Ferkvannsfisk foran seg. Jeg visste fordi jeg har lest leserbrevene deres, og snakket med en del av de. Feks skriver Fylkesmannen rett ut at de går bort i fra opprinnelig forslag om begrensing av maskevidde fordi noen grunneiere mener "det vil fjerne interessen for garnfiske etter ørret helt". 

Derfor var det naturlig å ta i mot den utstrakte armen fra enkelte i RSF, det var avgjørende å få de antatte to motsanderne av sportsfiske i Tyrifjorden (elvefiskere og garnfiskere) redusert til en motstander. Diverse artikler og leserbrev i lokalavisen levnet liten tvil om hvor elvefiskerne befant seg i meningslandskapet, ord som "industrifiske" og "tråling" ble brukt i disse. Mye takket være harde kroner fra NTF (Norges Trollingforbund) til RSF (Ringerike Sportsfiskere) og enda hardere dugnadstimer lagt ned av andre NTF-medlemmer enn meg, ble det bygget relasjoner, og skittkasting ble endret til diskusjon. All ære til gutta som stilte opp på dugnad etter dugnad, og forvandlet en viss gjørmepøl til en gytebekk. Det er litt synd Hooked.no måtte legge ned sitt Gullkroken-arrangement for disse gutta fortjener en Gullkrok hver for innsatsen.

Vi (jeg sitter i styret i NTF) kom til enighet med RSF om fisketider og redskapsbruk, men det var ett punkt vi ikke kunne enes om. Det punktet gjaldt uttak av fisk. RSF ønsket det samme som oss, null uttak av stor vill ørret, men vi var uenige om formuleringen av dette. I korte trekk er det min oppfatning at RSF ville ha det skriftlig at det ikke skulle være et uttak i det hele tatt, mens NTF mente det måtte være et minimalt uttak. Årsaken til NTFs standpunkt (som jeg deler) er at Norge ikke er klar for et rent Fang & Slipp-fiske. NTF mente derfor det måtte være et såkalt fangstvindu, fordi Fylkesmannen aldri vil komme med en forskrift i strid med blant annet Mattilsynets uttalelser. I etterpåklokskapens navn er det liten tvil om at NTF hadde rett i dette, Fylkesmannen har i sin (manglende) visdom valgt å se bort i fra alt som har med F&S av større fisk å gjøre, og bare utvidet den gamle ordningen med minstemål noen skammelige centimeter.
Garn i Tyrifjorden
Nå var det neppe RSFs formulering i deres høringssvar som førte til dette. Fylkesmannen i Buskeruds representanter som har med fisk å gjøre er av den gamle skolen, bokstavelig talt. Ansvarlig for fisk ved kontoret er snart pensjonist, og sjefen hans er ikke langt etter. Den nye forskriften bærer dessverre så til de grader preg av dette, en tankegang som i resten av den moderne verden forsvant for minst 5, om ikke 10 år siden. Akkurat det kommer både sportsfiskere, storørret og fisken generelt til å få svi for helt til det kommer nye hoder inn i byråkratiet. Hoder som evner å tenke mer fremover, enn bakover på håpløst utdatert lære. Men innen den tid er nok også jeg å definere som utdatert.

Det eneste virkelig positive med den nye forskriften er en viss begrensning i tidsrommet for garnfiske. Ellers er dette en fallitt, hvor fylkesmannen gjør knefall for de få. Det settes ingen begrensinger på maskevidde (omfar) ved garnfiske, og du kan sette så mange garn du bare vil så lenge de står  50 meter fra hverandre. 50 meter i terrenget er EKSTREMT kort. Til sammenlikning er det 15 kilometer fra Drolsumtangen i syd til Karlsrudtangen helt nord i Nordfjorden. Med en garnlenke per 50 meter kan altså hver enkelt sette 300 garn på den strekningen!

Vi er fortsatt i en situasjon hvor Forskriften fremmer garnfiske over sportsfiske, fremmer lommeboken til 2-4 mennesker med inntekter fra garnfisket, over lommeboken til ti ganger så mange som har inntekter fra sportsfisket. Vi VET at hver kilo ørret fanget med sportslige metoder generer 50-100 ganger mer penger enn den samme kiloen i et garn. Når vi da legger til at en ørret i garn er død, mens en ørret på sportslig redskap kan fanges igjen, må man bruke den store gangetabellen når man ser på forskjellen i verdi. Så hvordan lokale næringsinteresser så til de grader klarer å sove i timen her er meg en gåte. Hvor er høringsuttalelsene til alle som tjener penger på sportsfisket i Tyrifjorden? Hvor er campingplassene, hytteutleierne, båtutleiere, sportsbutikkene, bensinstasjonene, båtforeningene og matbutikkene? Bare jeg alene legger igjen 20.000,- kroner i regionen hvert år. 20.000,- fra EN tilreisende sportsfisker, som ikke engang overnatter siden han sover i egen båt. til sammenlikning omsatte Ferskvannsfisk AS for 938.000,- i 2014, og genererte et årsresultat på 126.000,- 

Går vi ti år tilbake i tid var sportsfiskende turister fra hele Europa et vanlig syn, på Tyrifjorden generelt men i Steinsfjorden spesielt. I dag er dette uvanlig, og de få som kommer reiser hjem misfornøyd. Jeg gjør et poeng ut av å si "Hei, får du noe fisk?" hver gang jeg kommer over noen med utenlandske skilter på bilen, eller båt som ikke selges i Norge etc. Svaret er stort sett det samme, og stort sett like deprimerende. Se på hva svenskene får til, det er dit de som IKKE reiser til Tyrifjorden reiser nå. Se på hva som skjer i Glomma og i Haldensvassdraget og på Finnskogen. Se på Eikeren. Hva du enn gjør, ikke se på Tyrifjorden for de aner ikke hva de har før det er fullstendig ødelagt. Innsjøen har tross alt bare et nærmarked på 2.000.000 mennesker, så at noen få skal ødelegge inntektspotensialet der er tydeligvis helt greit.
To arter med problemer i Tyri - ørret og turistfisker
Sportsfiske sammenliknes gjerne med jakt, så la oss sammenlikne litt. Hvis du er grunneier med feks rådyr i terrenget ditt. Er det da fornuftig av deg å kjøre drevjakt gjennom terrenget rett før du leier det ut for betydelige summer til turistjegere? Vil de jegerne komme tilbake, og ikke minst anbefale ditt terreng til andre jegere da? Det er dette man driver med i Tyrifjorden. 

Økonomisk er altså den nye forskriften en katastrofe for regionen rundt Tyrifjorden. For menneskene har den tilsvarende negative konsekvenser, ettersom deres nærmeste arena for friluftsliv fortsatt vil ha kallenavnet "Dødehavet".

For å komme litt tilbake i det positive hjørnet, er det utvilsomt noen lyspunkter her også. Forskriften har en kort fredningstid for garn, 01.04-20.05, og Fylkesmannen sier at dersom garnfisket i Steinsfjorden tar av vil han vurdere tilsvarende der også. Så da er det bare å kjøre på med dokumentasjon av garnfisket, så kanskje det skjer noe i Steinsfjorden også. Heving av minstemålet på ørret til 50 cm vil også ha en viss effekt, selv om den neppe er stor. 

Jeg må tenke på om 2016 blir Team Colibris siste sesong i Tyrifjorden. Jeg vet ikke om jeg gidder dette mer, selv om det er fristende å ta et år til med dokumentasjon på garnfisket for å se om Fylkesmannen mener det som skrives om Steinsfjorden. Kanskje jeg skulle lagt båten i Øyeren neste år, eller tatt en sesong i Oslofjorden igjen? Kanskje er de bittesmå innskrenkningene i garnfisket nok? Vi får se hva tiden bringer.

Du kan lese ny forskrift og alle uttalelser her så lenge du logger deg inn:
http://trollingfiske.org/forum/topic/2326-forslag-til-ny-forskrift-i-tyri-kjør-debatt/


Hvordan logge med Lowrance Elite Ti

$
0
0
Lowrance Elite Ti har raskt blitt en populær mellomklassemodell.

Her følger et utklipp av manualen, med min egen vri på noen anbefalinger. Det er dessverre engelsk meny på bildene her – men menypunktene er like som den norske menyen.

Sett inn et Micro SD minnekort i Eliten, dette gjøres under «Lowrance»-logoen til venstre for skjermen. Denne er en gummiremse, og nederst kan du løfte opp så du kommer til minnekortporten. Minnekortet må ikke være større enn 32GB, et på 4-8GB holder til flere dager med logging. Du kan fint ha kart fra Insight Genesis eller dybdekart.no på den samme brikken du logger til. Kjøp heller billige minnekort enn dyre, minnekort og fuktighet er ikke gode venner så minnekort i båt lever ikke evig. Minnekortet skal være formatert til FAT32, noe de fleste er fra butikken.


Hent opp ekkoloddbildet på Eliten, og se på menyen på skjermens høyre side. Trykk på «Avansert» så «Ekkoloddopptak». Da kommer du til menyen under:
Menybilde Elite Ti
Merk den grønne ringen, her skal det stå «Minnekort», IKKE Intern. Merk den røde ringen, på bildet over er det huket av for automatisk opplasting til Lowrance sin egen karttjeneste Insight Genesis. Du må gjerne bruke denne tjenesten sammen med dybdekart.no, men vi har altså ikke noe med Insight Genesis å gjøre.

Når du er klar, trykker du på «Opptak» nede til venstre i menyen. Loggfilen din lagres nå automatisk til minnekortet helt til du avslutter loggingen
  
Når du skal stoppe opptaket, gjentar du øvelsen over, men velger «Stopp» til slutt:
Menybilde Elite Ti
Noen generelle tips til innstillinger av ekkoloddet, både for generelt fiske og for logging:
  •           Scrollhastighet (bilderullingen) ett hakk ned fra «Normal»
  •           Pinghastighet rundt 14
  •           Fiskeinnstilling Generell
  •           Fargelinje rundt 67%
  •           Frekvens 200 kHz
  •          Støyfilter av eller på lav
  •           Overflatefilter av eller på lav
  •          Dybde på auto
  •           Følsomhet på auto, men juster gjerne derfra. Som regel må du 2-6 hakk ned fra auto for et godt bilde.


Neste steg er å putte minnekortet i en PC og sende loggen(e) dit du vil. Skal du sende inn til dybdekart.no så ser du hvordan du gjør det her:

Bildene er hentet fra Elite Tis brukermanual, den kan du lese i sin helhet her:

Testet: Okuma One Rod

$
0
0

Vi har testet Okumas kvikkeste bidrag til aborrjakten.



Årets sesong er sagt å skulle bli den store aborrsesongen. Det er masse fokus på dette fisket i nær sagt alle fiskerelaterte fora. Det strømmer på med bilder av store fisker fra inn- og utland, og det virker som at interessen for alvor er i ferd med å ta av. Mye av inspirasjonen hentes fra USA, der fiske etter ulike typer bass både er big business og en populær konkurranseform.
Tidligere har aborrfiske med kunstig agn vært begrenset til ulike tailjigger og shad'er med jiggskaller i forskjellige størrelser. Man fisker nær bunnen, med en del bunnkontakt, og mange tapte jigger som resultat på grunn av åpne kroker. Offsetkrokene, der krokspissen gjemmes i jiggen, gjør det nå mulig å fiske med mer eller mindre konstant bunnkontakt, mellom steiner og stokker. Dette fisket stiller enda større krav til utstyr enn tidligere, og forskjellene mellom de ulike stangmodellene er enorm. Alle har et felles mål; best mulig formidling av det som skjer rundt jiggen slik at man kan fange den største fisken.
Slik jeg ser det deles spesialstengene til dette fisket inn i to kategorier; de med superfølsom, myk toppdel, og de med en stivere, mer kontant aksjon.
Fram til nå har jeg fisket aborr med relativt myke stenger. Som de fleste andre har jeg også innsett at krepseimitasjoner kan være svært effektivt, men jeg synes ikke de stengene jeg har formidler bevegelsene til jiggen godt nok.

Jeg synes det er utrolig interessant å gå i fiskeutstyrsbutikker og kjenne på forskjellige stenger og sneller. Det er jo alltid noe som står på ønskelista!
Det var slik jeg fant Okuma One Rod. De var å finne i noen få butikker i fjor, men de ble ikke markedsført i noen særlig grad.
På et av mine besøk på Villmarksbutikken fikk jeg tips av Stein Skjerve om å kjenne på Okuma One Rod. Han har disse stengene selv, og ville gjerne låne dem bort.

Mitt førsteinntrykk da jeg fikk stengene i hånda var superstiv minimalisme. Det finnes knapt noe håndtak å holde i. Bunndelen hadde en bitteliten foam/korkplugg, og selve konstruksjonen føltes veldig stiv. Det skulle snart vise seg at jeg tok grundig feil.




Begge stengene jeg fikk låne var 6,6 fot lange. Den ene var klasset 7-20 gram, og den andre 10-30 gram. Aksjonen var oppgitt til henholdsvis Medium-Light og Medium. Begge hadde trigger, dvs at de passer til multiplikatorsnelle. De samme stengene finnes også for haspelsnelle. Jeg har testet dem med Abu Garcias minste multiruller, Mgxtreme og Mgx.

Dette er, uten tvil, de mest følsomme stengene jeg har prøvd. Til tross for en 40-tonns grafittkonstruksjon formidler disse stengene hver eneste lille bevegelse. Andre produsenter benytter også lignende teknologi, for eksempel Abu Garcia. Deres stenger virker imidlertid noe mykere.
Når man blir kjent med stengene er det lett å danne seg et bilde av hva slags struktur og type bunn man fisker over. Med en stum multiline kjenner man det distinkte kakket når jiggen treffer steiner, den noe mykere responsen når man treffer stokker, og den svampete følelsen når man sleper jiggen gjennom mudder og myrbunn. Når man fisker med krepselignende jigger er poenget å holde jiggen mest mulig langs bunnen med noen små løft innimellom, og da trenger man en følsom stang for å kjenne forskjellen på hva som er bunnkontakt, og hva som faktisk er fisk. Å sette et solid mothugg uten at man er sikker på at det er fisk i andre enden vil ofte føre til at offsetkroken glir ut av jiggen og setter seg fast. Med disse stengene kan man kjenne at lina blir liggende over en stokk, og at jiggen treffer stammen når man prøver å dra den over. Løfter man stanga ut og litt forsiktig opp er man ofte over uten å sitte fast.

Jeg synes klingen og aksjonen disse stengene har er overraskende lik Westins W8. Hvorvidt dette er tilfeldig, eller at de faktisk har samme opphav er imidlertid uvisst, og jeg skal ikke spekulere mer i det. W8'en er imidlertid markedsført som primært en vertikalstang. Den har også mer tradisjonelt utseende med foamhåndtak, hvilket gjør den litt tyngre i bunndelen.

Designet på One Rod er moderne, og har mange detaljer. Snellefestet er delt for å spare vekt. De nye Fuji stangringene skal dempe lyden fra multiliner. I tillegg er de relativt små, noe som skal bidra til økt følelse og bedre kontroll.


One Rod er markedsført som superlette stenger, og på det punktet innfrir de godt over forventningene. Begge modellene veier under 100 gram. Utover snellefestet fra Fuji, med et kort håndtak i kompositt rett bak er det kun en bitteliten propp i foam og kork i enden man holder i når man kaster. Dette er gjort for å spare vekt. Enten man fisker multiplikator eller haspel er det jo vanlig å kun holde stanga rundt snellefestet eller i selve snella når man fisker aborr, og da trenger man heller ikke mer. Ulempen med hypermoderne karbonfiberhåndtak er at det føles kaldt og hardt ved vår- og høstfiske. Bunndelen er noe lengre enn gjennomsnittet, noe jeg oppfatter som en fordel når man kaster.

Karbonfiberhåndtak og skum-/korkpropp

En artig detalj er et praktisk krokfeste fra Fuji. Dette sitter rundt klingen med solide gummistrikker, og er et flott alternativ til å feste kroken i stangring eller den vanlige lille krokholderen. En sånn vil jeg ha på de andre stengene mine også! Disse burde vært solgt løst!

Artig og praktisk detalj. Får man kjøpt disse løst?

For å få fullt utbytte av den lave vekten lønner det seg å legge litt penger i en ekstra lett snelle. Som uavhengig skribent kan jeg teste litt forskjellig utstyr om hverandre, og derfor har jeg testet dem med Mgx og Mgxtreme. Sistnevnte har en vekt på under 150 gram, og gir en virkelig lett kombinasjon. Med lave kastevekter vil også en lett spole komme til sin rett. Utvalget av lette multisneller i Norge er veldig begrenset, men alle de store produsentene har flere gode alternativer i sitt sortiment. Når det kommer til lette haspelsneller i str 1000 og 1500 er utvalget betraktelig større.

Lett kombinasjon nr 1...

Lett kombinasjon nr 2...

Hvis man kan leve med at Okumaen har et mindre håndtak tror jeg den også kan være en utmerket vertikalstang, hvilket ikke er noen ulempe hvis man har lyst til å prøve en annen teknikk uten å ha med flere stenger.

Hvis man kun skal ha én aborrstang er det lurt å tenke seg om før man handler. De to modellene er ganske forskjellige i aksjonen. Den med lavest vektklassifisering har jeg fisket med jiggskaller fra 7-20 gram. Man får den gode gjengivelsen av det som skjer under overflaten med lette vekter, samtidig som den fint håndterer vekter opp mot 20 gram. Med multiplikatorsnelle var jeg litt redd for at den kunne være for kvikk til å kaste med 7 gram, men dette viste seg å ikke være noe problem. Det blir riktignok ikke de lengste kastene, men det er heller ikke nødvendig siden mengden line man har ute påvirker følelsen med jiggen. Den stivere modellen har jeg testet i elv med en del strøm, og her må ofte vekten opp for å holde kontakten med bunnen, særlig om våren. I tillegg er det den varianten som er den meste opplagte vertikalstangen av de to.
Skal jeg kun velge en av dem faller valget på den med lavest vektklassifisering.

Jeg fikk låne disse stengene tidlig på sesongen. Jeg klarte dessverre ikke å få en aborr på dem som er stor nok til at den fortjener å komme på bilde. Troen på at den riktig store er rett rundt hjørnet er jo alltid tilstede... Jeg har derimot fått en del mindre gjedder på dem, og de går jo heller ikke av veien for en artig fight på lett utstyr.

Ingen aborr, men morro lell...


Etter å ha prøvd disse stengene noen turer har jeg kommet en del nærmere hvordan jeg ser for meg en god aborrstang. At Okuma One Rod kommer høyt opp på lista mi hersker det ingen tvil om!

Priser og produktinfo finner du på Villmarksbutikken og Okuma
Viewing all 606 articles
Browse latest View live