Quantcast
Channel: Team Colibri
Viewing all 606 articles
Browse latest View live

Abborfiske med ekkolodd og kartplotter som hjelpemiddel

$
0
0

En ting våre lesere og seere har etterlyst er mer film om praktisk bruk av marin elektronikk, her tar Erik bladet fra munnen og viser hvordan han bruker 2D-ekkolodd og kartplotter ved sitt abborfiske.

I videoen er jeg i Vansjø, og her er det klassisk sommerlig abborfiske som gjelder denne gangen.

Kan du ikke se videoen? Prøv denne direktelinken til Youtube:

Dette er ment som en enkel innføring, hvis tiden tillater det kommer det film med litt mer avansert bruk av sidescan etterhvert.

Lowrance Hook Reveal - innstilling av 2D ekkolodd

$
0
0

Vi fortsetter med filmer med "tips & triks" basert på spørsmål fra dere, denne gangen med basisinnstillinger av 2D-ekkolodd. 

I filmen bruker jeg innstegsmodellen Lowrance Hook Reveal, men menypunktene jeg går gjennom er ganske universale uansett merke og modell. Siden Hook Reveal ikke er særlig egnet for manuell modus og pelagisk fiske, hopper jeg over det her, dette får jeg komme tilbake til med HDS som eksempel litt senere.


Om du ikke kan se filmen her, så prøv denne direktelinken: https://youtu.be/y-qJvmGsl70

Litt skjermbilder fra turen på Mjøsa, alle fra Lowrance Hook Reveal med 50/200-HDI som ekkoloddgiver:













FishReveal fungerer også utmerket.






For de virkelig spesielt interesserte.... Jeg har også testet å bruke Airmar TM185HW på Hook Reveal. Da velges "Generisk 83/200" som ekkoloddgiver og man kan bruke 200 kHz og høy chirp av frekvensvalgene. 200kHz støttes av TM185HW, mens Lowrance sin versjon av høy chirp avviker litt fra Airmars, så sistnevnte er ikke ideelt. Jeg vil ikke anbefale noen å bruke denne kombinasjonen, dette er kun for morro skyld for å se hvordan Hook Reveal responderer på andre ekkoloddgivere.




Som du ser vises både fisk og dyprigglodd tydeligere med TM185HW, men det er mest en konsekvens av konevinkelen (25 grader) som er større enn med 50/200-HDI på høy chirp (200 kHz gir 12 graders konevinkel). 

Endelig VHF i Starwelden

$
0
0

Min Starweld Fusion 16 DC har rukket å bli tre år. Mye har kommet på plass, og denne uken fikk jeg endelig installert noe jeg mente å installere allerede den første uken. Lowrance Link-8 VHF med AIS-mottager.

Før montering av VHF

Bildet over fra en sol & bad tur i Vansjø tidligere i sommer viser båten før montering av VHFen. Jeg har hatt en Lowrance Link-8 VHF med innebygget AIS-mottager liggende siden jeg solgte den gamle båten, siden han som kjøpte den ikke skulle ha med all elektronikk. VHF er viktig av sikkerhetsmessige årsaker, men den har også et mer sosialt aspekt i form av kommunikasjon med andre båter. Særlig er det mange i trollingmiljøet som har VHF i båten, og med VHFen stående å lytte på kanal 72 (i tillegg til kanal 16 som den alltid skal lytte på uansett) kan man småprate med andre båter som er utpå. AIS-mottageren har jeg savnet i Oslofjorden, der særlig endel av fergene kjører fort (de er unntatt fra diverse regler om hastighetsbegrensninger) og kan være vanskelig å holde kontroll på når det er mørkt eller tåke. 

Tanken var å montere VHFen over i Starwelden, da forskjellen på min Link-8 og dagens modell (Link-9) ikke er særlig stor. Men så gikk jeg på en "smell" i form av egen usikkerhet rundt hvordan jeg skulle montere det hele. 

Da jeg kjøpte båten hadde jeg en ide om å montere antennen bak på babord reling, omtrent der lanternefestet er på styrbord side i dag. Den ideen forkastet jeg allerede første dag da jeg satte på kalesjen på båten mens den stod på hengeren i hagen. Kalesjen går helt ut bak og ville kommet i konflikt med en antenne montert lengre bak enn vindskjermen. 

Enda et "før-bilde", her med full kalesje.
 
Når båten trailes, eller generelt står på tilhenger, har den et transporttrekk over seg. Antennen må derfor kunne felles ned og bli så flat som mulig. Kombinert med at den ikke skal komme i konflikt med kalesjen, og at det rent praktisk må være mulig å dra antennekabel utenom øvrige elektriske kabler (for å unngå støy på VHFen) ble prosjektet lagt på is. 

Vi har diskutert muligheter for antenne og antennefeste internt i teamet før, og endte med at det beste stedet er foran vindskjermen på babord side. Så kom ferien med ungene på hytta, og litt tilfeldig ramlet jeg inn hos Seatronic i Moss. Jeg skulle egentlig bare ha noen meter tikvadrat kabel for å flytte forbruksbatteriet mitt, men ble stående å kikke på antennefester for VHF. Det endte med et impulskjøp av:

  • Glomex RA135FME antennebrakett
  • Glomex RA35 antennekabel
  • Glomex RA106GRPFME antenne
Dropkabel og T-tilkobling for NMEA2000 hadde jeg fra før, diverse 4 kvadrat strømledning og koblinger/ kabelsko også. Jeg ønsket meg egentlig det rustfrie antennefestet Dag har brukt på sin Pioner 17 Fisher, men det er utsolgt over alt. Da gjenstod det bare å investere noen timer i å montere det hele.

Nærbilde av antenne festet.

Oppfelt.

Nedfelt.

På undersiden av antennefestet kommer jeg ikke til, men underlaget er en aluminiumsplate og festet sitter godt med bare skruer uten skive og mutter på undersiden. Under konsollen er det en liten glippe inn til "rommet" under antennefestet, den glippen var akkurat stor nok til at jeg fikk lurt inn en nebbtang og "fisket ut" antennekabelen som tres gjennom antennefestet. Siden den korteste Glomex-kabelen er tre meter lang ble det endel overskytende kabel. Den kan kappes og så kan ny tilkobling loddes på, men i latskapens navn har jeg bare latt den være som den er med overskytende kabel i rommet under antennefestet. Kabelen har høy kvalitet, så signaltapet i den er minimalt. 

Det er alltid et litt nervøst øyeblikk når man setter drillen i båten, særlig siden antennekabelen i praksis krever et 10 millimeters hull. Men jeg målte opp så godt jeg fikk til før drillen fikk jobbe, og i ettertid kan jeg konkludere med at plasseringen fungerer perfekt. Antennen går fint klar av stroppen som går opp til biminien, og når den felles ned går transporttrekket lett over og blir tett under fenderlisten (som egentlig ikke er en fenderlist siden den er i metall).

Strøm og NMEA2000 dras gjennom en glippe noen centimeter i overkant av høyttaleren under konsollen, og fiskes frem til fremre stuerom (det som er beregnet på batterier til frontmontert elmotor). Der har jeg fra tidligere dratt frem mitt NMEA2000-nettverk til elmotor og fremre HDS så det var bare å sette på en ekstra T-tilkobling og plugge inn dropkabelen fra VHFen der. Strømmen dro jeg videre rundt og bak til BlueSea koblingspanelet jeg har under styrekonsollen på styrbord side.

Her er VHFen skjermet fra drittvær, og ute av veien.

Med mikrofonen festet slik er den lett tilgjengelig, stasjon og volum kan justeres både på mikken og selve VHFen.

Braketten til VHFen er montert med gjennomgående 4mm bolter inn i hanskerommet.

Da gjenstod det å fyre opp VHFen og legge inn min Lowrance Point-1 som kilde til posisjon:

So far so good.

Med en skann fikk jeg sjekket at jeg hørte diverse radiotrafikk fra Oslofjorden noen kilometer vest for meg fint, og en radiosjekk viste at signalet ut går som det skal også.

Så fyrte jeg opp båtens skjermer. Simrad GO xse, Lowrance HDS Live, Lowrance HDS Gen 3 og Garmin Gpsmap 820xs. Alle fant VHFen automatisk, og med kartplotterbildet zoomet langt nok ut viste alle AIS mål utenfor Moss fint.

AIS på Simrad GO xse.

AIS på Garmin Gpsmap 820xs.

AIS på Lowrance HDS Live.

Alt fungerte som det skulle, og med transporttrekket på er båten like beskyttet som før.





Nå med VHFen på plass er det eneste som irriterer meg at jeg ikke gjorde dette for lenge siden....

Atle har valgt en VHF med både AIS-mottager og -sender i sin båt, det kan du lese mer om i DENNE artikkelen. DU kan også se hans "unboxing" av hans Simrad RS40-B i denne filmen:


Her går han gjennom installasjon og oppsett:

Hvordan påvirkes en retningssensor av magnetisme?

$
0
0

Retningssensor er mye brukt i sportsfiskebåter, men kan også være en kilde til betydelig frustrasjon hvis de ikke virker slik vi vil at de skal virke. Her ser på hva magnetisk stråling gjør med en retningssensor, med en Lowrance Point-1 som eksempel.
Det er veldig viktig å teste en retningssensor der man har tenkt å montere den, før den monteres permanent. Her viser vi deg hvorfor, og snakker om forskjellen mellom kurs fra retningssensoren versus kurs fra GPSen.


Kan du ikke se videoen? Prøv denne direktelinken: https://youtu.be/ZfD4IqS7vw0

Prosjekt Ibiza 20 Sport del 4

$
0
0
Tre måneder er gått siden forrige innlegg i denne føljetongen, i mellomtiden er både små og store prosjekter gjennomført og dokumentert. Målet mitt har hele tiden vært å skynde meg sakte i ferden mot å gjøre Ibizaen til en rendyrket, funksjonell og pimpet sportsfiskebåt for både salt og ferskt vann.

Vi starter i det små. Jeg har savnet en enkel måte å måle fisk på når vi er på sjøen og fisker lange og brosme. Spesielt for lange hvor det ikke er uvanlig at fisken er lenger enn 120cm byr det på utfordringer da jeg ikke har måleplanke som er lenger enn dette. Løsningen ble et Prorex klistremerke som måler hele 150cm.
Målebånd, 150cm lengde.
Tidligere i vinter monterte jeg et ramfeste foran i baugen for min Simrad NSS9 Evo2. Dette var i størrelse C og ble litt for spinkelt foran i baugen i bølgene på sjøen. Dette har jeg nå bytttet ut med et ramfeste i størrelse D. Dette festet tåler det meste av juling selv i under de tøffeste forhold.
Ramfeste i størrelse D.
Det neste på agendaen ble så en Simrad NSPL-500 VHF antennesplitter. Installasjonen av denne var veldig enkel og intuitiv og jeg slapp da å montere egen antenne for sending av AIS signal i båten.
Simrad NSPL-500 antennesplitter med ledninger.

Ferdig montert. (Jada, kabelrotet, jeg vet....)
Med Covid19 kom også leveranseproblemer fra Sverige, og Simrad dekaler lot derfor vente på seg. Omsider måtte Rolf i Navico rote litt i garasjen og der lå det jammen et par som jeg fikk av han. Relativt enkelt å sette disse på etter omstendig oppmåling og markering med tape på forhånd. I samme prosessen fikk jeg også tilsendt dekaler fra Telmo Control AS som vi har et veldig godt samarbeid med. Resultatet ble ganske så bra synes jeg! 
Oppspjåket sportsfiskebåt på Drammensfjorden.
En ting jeg har ønsket meg lenge er monteringsskinner til dyprigg og stangholdere fra Cannon. Dessverre har det vært bemerkelsesverdig vanskelig å få tak i dette i Norge, her må importøren rett og slett skjerpe seg. Etter å forsøkt å få tak i dette i over et halvt år ga jeg opp og bestilte fra Olssons Fiske i Sverige. Jeg handler helst lokalt og iallefall innenfor landets grenser, men på et tidspunkt begynte jeg faktisk å lure om importøren av Cannon i Norge faktisk ønsker å satse på disse produktene. Uansett, bestillingen fra Sverige gikk knirkefritt og halvannen uke senere var de på plass. Jeg bestilte i første omgang to stk. av de nest korteste skinnene (12 tommer) og en pidestall til dypriggen.
Rask ekspedisjon fra Olssons i Sverige.
Grunnen til å velge 12 tommer varianten og ikke noen av de lenger variantene er rett og slett at jeg skal ha disse skinnene i området mellom de innfelte stangholderne akter og "fotplaten" på relingen.
12 tommers monteringsskinner passer perfekt her.
Jeg vurderte en stund å montere disse med gjennomgående bolter med skive og mutter på baksiden. Dette ville krevd at jeg måtte more hull til inspeksjonsluker på vangen på innsiden i båten. Heldigvis fant jeg ut da jeg boret hullene at tykkelsen på skroget i dette området var så grovt at jeg valgte å gå med de originale skruene som fulgte med sammen med litt Tec-7.
Ferdig montert med pidestall.
Jeg ble veldig fornøyd med resultatet. Dette er en veldig fleksibel løsning hvor jeg enkelt kan fjerne dypriggen med hele pidestallen fra relingen når jeg ikke trenger denne. Så fornøyd ble jeg at jeg bestilte to stk. 2-veis vridbare stangholdere et par uker etterpå. Også denne gangen kunne importør/distributør skryte på seg å ikke ha dette i lager med et par måneders ventetid. Jaja. Da ble det Olssons igjen.
2-veis vridbar stangholder fra Cannon. Fantastisk fleksibelt konsept!
Stangholderne er av det grove slaget og kommer til å bli brukt både under dorging og under fiske med grovt utstyr i sjøen.

Helt siden jeg kjøpte båten har all teaken i båten vært et tema. Ikke bare er det mye av den, men tilstanden er også veldig dårlig. Jeg har undersøkt litt ulike muligheter, både ift. å fjerne en del av den men også å bytte ut med ny kunstteak på dørken. Dette koster en god del og har derfor vært nedprioritert ift. annet og mer viktig utstyr. Så har det seg sånn at jeg av ulike årsaker måtte ha tilgang til bensintanken i båten og i den prosessen oppdaget jeg at det var mulig å fjerne hele teakdørken og bruke kun den originale antidsklidørken under teaken.
Hmm... en idé tar form.
Jeg tar et valg og bestemmer meg for at nå er tiden inne for å gjøre noe med interiøret i båten. En plan blir lagt, jeg vil fjerne all teakdørken, deler av teakdetaljer som den utvippbare sittebenken foran konsollen og de utvippbare sittebenkene på hver side akter. I tillegg bestemmer jeg meg for å fjerne alt annet av teakdetaljer, pusse de ned og beise med sort terassebeis (ja, du leste riktig, sort terassebeis).
Sittebenk foran skal vekk, her skal jeg ha en Igloo boks på sikt.

Sittebenker akter skal vekk.

Luker akter skal pusses og beises.

Luke foran skal pusses og beises.

Arbeidet skrider frem.

Arbeidet skrider frem.

Teakdetaljer klare for pussing.
Videre var det bare å begynne å fjerne dørken. Denne var i tillegg til å være skrudd fast også limt på underside. Jobben med å få løsnet teakdørken gikk likevel overraskende greit, selv om den noen steder satt veldig godt.
Jeg startet i baugen og jobbet meg akterut i båten.

Slik så det ut på undersiden.

Teakendørken fjernet også på babord side.

Og akter....
Som man kan se av bildene, dørken var ikke pen under teaken. Årevis med gammel skitt og limrester måtte fjernes. Her gikk jeg på med høyttrykkspyler, skrubb og en miks med WC-rens, kraftvask og klor. Likevel var misfargingen noen steder absorbert inn i gelcoaten og lot seg ikke fjerne. Vel, det er en fiskebåt tross alt, dette får være som det er foreløpig. 
Fornøyd båteier uten teakdørk i båten.
Det jeg derimot måtte fikse var skadene som oppstod under fjerningen av teakdørken samt tette hullene etter alle skruene.
Eksempel på skadet dørk etter fjerning av teak.

Alle områder ble maskert og sparklet med gelcoat.

Endel reparasjon ble det.

Luka over bensintanken.

Alle skruehull måtte tettes.
Innimellom slagene med teakopprydningen i båten tok jeg meg også tid til å rette opp en skade i relingen på babord side foran. På ett eller annet tidspunkt før jeg kjøpte båten i fjor har relingen fått juling nok til at den ble bøyd innover. Ingen stor sak, men litt irriterende sånn estetisk sett.
Skadet reling før reparasjon.

Planker, tvinger og litt muskekraft var alt som skulle til.

Etter utbedring. Ble (nesten) helt bra igjen.
Som bildene viser, her brukte jeg ganske enkelt noen plankebiter, et par tvinger og litt muskelkraft for å få bøyd relingen tilbake i (nesten) riktig posisjon.

Når det gjelder teakdetaljene, disse pusset jeg altså først ned før jeg vasket med teakrens. Allerede etter pussing og rensing begynte ting å se ganske bra ut og mange ville nok stoppet der og montert dem tilbake i båten.
Rimelig slitt teak før pussing.

Etter grovpussing.

Ferdig pusset.

Påføring av teakrens.

Ferdig renset.

Tørket, etter rens.
Som sagt så ble resultatet ikke verst etter pussing og rens. Likevel, jeg har innført en del sort i båten underveis i oppgraderingen, både dashbordetaljer og kastedekk er sort. Etter å ha forhørt meg litt i diverse båtgrupper valgte jeg å kjøpe et spann med sort terassebeis (tross massiv motstand hos båtfolket på FB). Jeg har alltid vært en særing som går min egen vei så jeg tenkte, hvorfor ikke? Det er verdt et forsøk.
Sort terassebeis.

Beisen påføres med pensel.

Første akterluke ferdig.

Blir da ikke så galt dette?

Teakdetaljer til tørk.
Mens teaken tørket tok jeg meg også tid til å gjøre noen oppgraderinger ved førerposisjonen. De gamle koppholderne i hvit falmet plast ble byttet ut med nye rustfrie koppholdere fra Biltema.
Gamle falmede hvite koppholdere i plast.

Koppholdere fjernet.

Litt pussing måtte til.

Tec-7 for å hindre vanninntrengning.

Voila!
Når koppholderne var på plass var neste gjøremål det gamle ødelagte kompasset. Her hadde jeg i utgangspunktet tenkt å sette inn nytt kompass, men siden jeg mangler skikkelig ventilasjon av rommet under dashbordet så falt valget på å sette inn en lufteventil her i stedet.
Denne skal bort og erstattes med en lufteventil.
Siden jeg ikke fant en lufteventil som passet helt over hullet etter kompasset falt valget på å lage en firkantet detalj i plexiglass som jeg tilpasser med karbonfibertape fra Biltema.
Plexiglass måles opp og skjæres ut.

Ser da ikke så galt ut?

Jeg brukte hullbor til å skjære forsikting ut åpningen.

Ferdig med karbonfibertape.

Nærmer seg....

Resultatet ble greit nok, iallefall i første omgang.
Når det gjelder rommet under dashbordet, her valgte jeg å gjøre litt småfiks også når jeg først var i gang. Den gamle gelcoatmalingen på dørken var sprukket opp og det var litt svikt i dørken når man står på fremsiden av konsollen. Ikke noe problem rent strukturelt sett, helt normal svikt det vil være i en dørk, men jeg valgte likevel å pusse grovt ned på innsiden og stive av med litt glassfiber og polyester.
Innsiden av rommet under dashbordet før tiltak.

Etter pussing, rengjøring og første lag med glassfiber og polyester.

3 strøk senere og ferdig behandlet. Maling får vi ta senere.
Når vi først var i gang under konsollen så smelte jeg likegodt sammen et system for oppbevaring av stenger også. Kjøpte kroker på Bildetma som jeg tredde krympestrømper på for å skåne stengene. Bruke skruehullene fra benken foran konsollen til å feste noen lekter som krokene igjen ble festet på.
Verktøykroker fra Biltema med krympestrømper på.

Ferdig stangoppbevaring under konsollen.

Plass til 6 stenger. Jeg justerte plasseringen i høyden senere og fjernet de to midterste rekkene med kroker.
Når teaken var ferdig tørket startet jobben med å montere ting tilbake i båten. Må si det var en relativt takknemlig jobb og ganske stor lettelse å se at ting faktisk ser veldig pent ut!
Akterluka tilbake i båten.

Nytt utseende i baugen.

"Fotplaten" fikk også et strøk beis.

Båten ferdig innredet med oppgradert utseende.

Gjennomført utseende.

Kastedekket fikk også et strøk sort lakk langs kantene.

Gjennomført med sort farge på alle detaljer.
Alt i alt sier jeg meg svært fornøyd med resultatet så langt. Båten begynner sakte men sikkert å ligne på den visjonen jeg hadde i tankene da jeg hentet en svært medtatt og sliten Ibiza 20 Sport hos Herføl Marina i fjor. Når det gjelder dørken, her kan det hende det skjer noe mer, men dette får vi komme tilbake til senere. Første turen etter oppgraderingen gikk til Tyrifjorden. Ingen fisk på den turen, men utstyret fungerte upåklagelig og det oppgraderte utseendet ble ikke så verst det heller!
"Kontoret" under tur til Tyrifjorden.

Stangholder og dyprigg på pidestall.
Da sier jeg takk for meg denne gang, men bli ikke overrasket om det kommer en ny oppdatering i denne føljetongen utover høsten!

Hilsen Atle

Lowrance Hook Reveal på jakt etter ørret og røye.

$
0
0

Vi fortsetter med vår gjennomgang av Lowrance Hook Reveal, denne gangen over "mellomdypt" ferskvann.

Lowrance Hook Reveal med 50/200-HDI.

Denne gangen gikk turen til et av de større kraftmagasinene på Østlandet, noen timers kjøring fra Oslo. Målet var vertikalfiske etter røye, og trolling etter ørret. Vertikalfiske med Hook Reveal kommer jeg tilbake til etterhvert som jeg flytter ekkoloddgiveren fra akterspeilet og over på mitt midtmonterte Z-Bait giverstativ, og ikke minst får tatt en fisketur uten at det bøtter ned hundre liter vann i timen. (Ja, litt bitterhet i den setningen...) I denne artikkelen skal vi se litt på hvordan kombinasjonen ekkolodd og ekkoloddgiver presterer under trolling i denne innsjøen som har maksdyp rundt 70 meter et sted. 

Fiskeartene i denne innsjøen er ørret, røye og ørekyte. Ørreten her kan bli stor, men de aller fleste ligger fra trekvart kilo og opp til rundt to kilo. Røya varierer fra tusenbrødrene man kjenner så mange steder, og opp til større fiskespisende individer som mesker seg på sine mindre artsfrender, akkurat slik ørreten gjør. Vi skal se eksempler på både ørret og røye i skjermbildene under, men la oss begynne med ekkoloddgiveren:

Med 50/200-HDI som ekkoloddgiver har du følgende valg:
  • 200 kHz, gir deg smal konevinkel (12 grader) og glimrende bunndeteksjon når du skal se detaljer, eller skille på hard og myk bunn (bunnkomposisjon).
  • 50 kHz, gir deg stor konevinkel (35 grader) der du vil se "mye" av det som er under båten, eller på skikkelig dypt vann.
  • Høy/ high chirp der frekvensen går fra 160 til 240 kHz, bedre oppløsning enn 200 kHz og noe større konevinkel - mitt førstevalg der jeg ser etter fisk i vannsøylen.
  • Lav/ low chirp, der frekvensen går fra 40 til 60 kHz, enda større konevinkel enn ved 50 kHz men med noe bedre oppløsning.
  • 455 kHz, DownScan, skannende ekkolodd som ser ned, den vanligste frekvensen for DownScan med dette utstyret da den går relativt dypt men fortsatt viser detaljer godt.
  • 800 kHz, DownScan, skannende ekkolodd som ser ned, grunt vann.
Denne gangen var det 2D-ekkoloddet som stod i fokus, med andre ord de fire øverste alternativene i listen over. Jeg har tildels vesentlig dyrere utstyr i båten min også, som referanse ble det brukt en Lowrance HDS Live med Sonarhub-modul og Airmar TM185HW. Til sammenlikning koster bare Airmargiveren i den kombinasjonen mer enn hele pakkeløsningen Hook Reveal med 50/200-HDI ekkoloddgiver. Ville Hook Reveal klare å vise oss hvor vi skulle legge ned fiskeinnsatsen denne helgen?

Svaret på det er et soleklart ja. Skjermbildene på HDSen min er penere enn de jeg får på Hook Reveal, men å hevde at prislappen og mengden fisk i båten henger sammen er rent tull. Hook Reveal var akkurat like effektiv "fiskefinner" på denne turen som sin (la oss kalle en spade for en spade) svindyre storebror. Dette sier også en hel del om utviklingen generelt innen marin elektronikk de siste 10 årene, i dag trenger du ikke å utvide huslånet for å finne fisk på 0-100 meters dyp. Alt du trenger er en Hook Reveal, en god ekkoloddgiver som 50/200-HDI og litt kunnskap. Via skjermbildene under skal vi både se på hva Hook Reveal leverer, og hva vi kan tolke utifra skjermbildene. 

Merk at det var tidvis mye pollen i vannet denne helgen, så selv om jeg kjører det generelle støyfilteret av har jeg overflatefilteret på lav på de fleste skjermbildene under. Dette er helt ufarlig med tanke på å fortsatt skulle se fisk høyt i vannsøylen, men beveger du deg videre opp på overflatefilteret vil du etterhvert miste fiskeekko i den øverste tredjeparten av vannsøylen eller så. (Se forøvrig video nederst i artikkelen om innstilling av ekkolodd.)

Vi begynner med å se på forskjellen mellom høy chirp og lav chirp. Poenget med dette bildet er å vise hvor forskjellig verden under båten tegnes opp med ulik frekvensbånd, dette er en konsekvens av den store forskjellen i konevinkel og forskjellig frekvensbånd:

Forskjell i bunnvisning med høy vs lav chirp.

På bildet over kan du se at den lille helningen på bunnen vi er på vei over tegnes brattere med høy chirp enn lav chirp. På grunn av den store konevinkelen ved lav chirp jevnes bunntegningen ut. Konsekvensen er at for lav chirp så ser helningen oppover mindre bratt ut, og det dypeste punktet før helningen ser grunnere ut enn det egentlig er. Denne effekten forsterkes med økende dybde, siden konevinkel gjør at det akustiske signalet spres over et stadig større område under båten etterhvert som dybden økes. Dette er ikke noe spesielt for Hook Reveal (eller 50/200-HDI) men gjelder alle ekkolodd/ ekkoloddgivere. Ønsker du mest mulig presis gjengivelse av bunnforholdene, da ønsker du også smalest mulig konevinkel.

Ser du til venstre i bildet over ser du to røyer som trykker mot bunnen (de svake røde "bulene" på bunnlinjen). Disse vises ikke med lav chirp, der de forsvinner i bunnlinjen. Som for bunnforhold, smalere konevinkel (og høyere frekvens) viser fisk tett på bunnen mye bedre enn vid konevinkel (og lavere frekvens).
 
Bildene heretter er med høy chirp, ett frekvensvalg som er min absolutte favoritt med denne ekkoloddgiveren når jeg ser etter fisk på 10-100 meters dybde. Vi skal dog begynne med å se på noe som ikke er fisk, her passerer vi gjennom et smalt område av innsjøen, og her går det en merkbar strøm gjennom, en strøm som drar med seg mye rusk og rask fra snøsmeltingen lengre opp på fjellet. Dette var synlig også i overflaten, med alt fra tømmerstokker til pollen og kvist og kvast flytende i vannet. 

Rusk og rask.

Alt dette "rusket" gjenspeiles også av ekkoloddet som viser mye i vannet, men som svake ekko uten antydning til buer. Det kan tidvis være umulig å se forskjell på ymse "bøss" som dette og små enkeltfisk, men når propellen på påhengeren din leker fliskutter kan du trygt anta at det du ser på ekkoloddet påvirkes av forholdene.

Litt bort fra strømdraget blir det mindre rusk i vannet, og under ser du et skikkelig fiskeekko:

En enslig fisk på ca 17 meters dyp.

Sammenlikner du ekkoet i bildet over med rusket i det første bildet ser du at dette ekkoet både får en annen farge (rød versus blå) og du ser antydning til en bue mens rasket ble mer "kladder". Dette kommer av at fiskens svømmeblære gir et hardere treff enn vasstrukkent rusk og rask, med den paletten jeg bruker her (som er standardpaletten) er blå det svakeste ekkoet, fulgt av rødt for hardere ekko og gult som det hardeste ekkoet. Vi får dog ikke en veldig utpreget bue, dette igjen har sammenheng med konevinkelen. En større konevinkel gir også dypere buer, og denne ekkoloddgiveren har relativt smal konevinkel. I en smal konevinkel oppholder nødvendigvis fisken seg kortere enn en bredere konevinkel, og samme fisk ser derfor mindre ut i den smalere konevinkelen.

Fisken over var ingen kjempe, men vises likevel godt med Hook Reveal. Fisken under derimot er en bedre fisk:
 
Her har vi passert en bedre fisk, og har enda en fisk direkte under oss.

Fisken står på omtrent samme dybde, rundt 17-18 meter, men større fisk gir en mer definert bue og her er også treffen bedre så buen blir gul midt på. Her passerer vi med andre ord mer rett over fisken, kontra der ekkoet bare ble rødt. Til høyre for fisken ser du at en bue til er i ferd med å tegnes opp, så fisken har med seg en kompis. Kompisen ser du som en strek i A-scope fordi den fortsatt er direkte under ekkoloddgiveren. Skulle vi vertikalfisket på denne fisken, hadde jeg nå slengt motoren i revers og bremset, men akkurat nå troller vi.

Vi tillater oss et sidesprang fra ekkoloddet og ser litt nærmere på det som skjer til venstre i skjermbildene. Her ser du Genesis Live, som er en av to alternativer for live-mapping på Hook Reveal:

Genesis Live.

På bildet over har vi snudd og krysset tilbake, og du ser at Genesis-Live sporet fra første runde nå interpolerer med mitt andre spor og tegner fine dybdekonturer direkte på plotteren mens vi kjører. For denne innsjøen finnes det ikke elektroniske kart, og i nettopp slike tilfeller er live-kartlegging gull verdt for å få umiddelbar forståelse for hvordan det ser ut der nede. (Vi benytter også sonarlogg-opptak mens vi kjører, disse sonarloggene lastes senere opp til C-Map Genesis med en PC, så til neste tur vil det være dybdekart liggende klart der, helt gratis.) Hook Reveal kan bruke både Genesis Live, og Navionics Sonarchart Live. I videoen under ser du begge deler i praksis på min HDS Live. 


Hook Reveal kan riktignok ikke bruke begge live-variantene samtidig, Hook Reveal har bare en minnekortport og prosessoren i denne innstegsmodellen hadde uansett fått problemer selv om den hadde hatt to minnekortporter. Men i videoen ser du godt hvordan begge variantene fungerer, og som du ser gjør de "jobben" godt begge to. Dermed står du fritt til å velge bakgrunnskart i Hook Reveal, uten å måtte vurdere valg av kart opp mot live-mulighetene.

Vi hopper tilbake til ekkoloddet, denne gangen for å se på hvordan plankton ser ut. I denne innsjøen, som så mange andre høytliggende innsjøer i Norge, følger de minste røyene planktonet som de spiser, mens de større røyene og ørreten følger de mindre røyene for å igjen spise de. 
 

Som du kan se av Genesis Live sporet til venstre i bildet over har vi nettopp passert en kant, og på medstrømssiden av den kanten var det mye plankton i vannet. Sammenlikner du planktonet over, med "rusk og rask"-bildet vi så på tidligere, ser du at det er mulig å skille på dette også. Plankton finner du typisk i "skyer" eller "bånd" der de følger strømninger, temperaturskiller eller lyset. Ikke overraskende ligger det da to fisk og trykker tett på bunnen i bildet over. De to mindre (røde) klumpene du ser på bunnlinjen er fisk som trykker over den ellers harde steinbunnen (gult).

Siden plankton-smårøye-større fisk er naturlige følger av hverandre, ble det noen runder frem og tilbake her. Bildet under viser plankton på ekkoloddet, og Genesis Live som tegner opp kanten aldeles nydelig i kartplotter-bildet.

Mer plankton.

Apropos fisk som trykker på bunnen. Her ser du noe jeg antar er flere fisk som trykker rett på nedsiden av kanten:

Stabel med fisk?

Jeg kikket på (det jeg antar er) fiskene over på downscan også, det tok jeg dessverre ikke noe skjermbilde av, men jeg er rimelig sikker på at dette er en gruppe røyer som venter på at forholdene skal bli akkurat ideelle for å meske seg i plankton-beltet litt høyere opp i kanten.

Her fikk vi da også fisk, en fin røye endte i live-wellen min etter å ha tatt en ublyet Daiwa Seabass Hunter trollet 130 fot bak båten.

Røye i båten.

En stor fordel ved chirp er oppløsningen, eller evnen til å separere mål:


På bildet over ser du det jeg antar er to røyer, disse står svært tett og med låst frekvens som 200 kHz hadde vi sannsynligvis sett dette som et større ekko, ikke som to separate fisk.

Nok en klokkeklar treff på en bedre fisk:

Nydelig, ikke sant?

Som nevnt er det en enorm mengde bitte små røyer i dette vannet, disse er en av grunnene til at noen ørret og røyer blir skikkelig store. I bildet under har dag gått mot kveld, og vi kjører over et område der det knapt var noe som helst å se på ekkoloddet tidligere på dagen:

Mye små røyer, noen større på bunnen.

Mengder av små røyer

På dette tidspunktet var båten min begynt å bli såpass søkk våt at du kan se at på bildene over at båten har endret sin vinkel i vannet. Ser du nøye på de to bildene over vil du se at alle buene heller litt mot venstre i bildene, dette er fordi ekkoloddgiveren ikke lengre er vannrett i forhold til vannoverflaten, igjen fordi jeg nå har et par hundre kilo ekstra vekt i båten. (Les mer om montering av ekkoloddgiver i DENNE artikkelen.) Men det du ser er store mengder bitte små røyer. En av de stiftet vi nærmere bekjentskap med via vertikalfiske.

Vertikalfiske? Joda vi fikk røye på vertikalfiske, men størrelsen var kanskje ikke noe å snakke høyt om...

Stian med vertikalfisket røye.

Røya over nappet mens Stian stod foran i båten min og brukte den innebygde ekkoloddgiveren i en Motorguide Xi3. Skal du bruke denne kombinasjonen med Hook Reveal (eller Hook2) trenger du adapter 000-14068-001. Dette er den samme adapteren som du trenger for Hook2 5-12 også. Hook Reveal fungerer godt med ekkoloddgiveren i Motorguide, men kan ikke brukes til å styre Motorguiden slik "storebrødrene" Elite Ti2 og HDS kan gjøre via NMEA2000.

Fremover skal vi både teste Hook Reveal på dypere vann, og til mer klassisk fiske på grunt vann etter abbor, gjedde og gjørs. Kanskje vi til og med skal teste den fra flytering (eller bellyboat som det heter på ny-norsk)? Mens du venter kan du kikke på denne filmen der jeg går gjennom basisinnstillinger av 2D-ekkoloddet på Hook Reveal.



Mer om Lowrance Hook Reveal:

Prosjekt håkjerring del 1 - Binding av takkel

$
0
0
Helt siden jeg startet for alvor med dypvannsfiske har fiske etter håkjerringa, det råeste du kan fiske i norske farvann etter min mening, vært i tankene mine. Det å fiske håkjerring er ikke for hvem som helst, det krever at du vet hva du driver med og er godt forberedt ift. både teknikk, utstyr og erfaring.

Undertegnede har hatt kun én tur ut i Skagerrak sammen med en erfaren håkjerringfisker foreløpig. Dette var en meget lærerik tur hvor vi fikk testet både båt og utstyr. Jeg har lest meg kraftig opp på temaet og har også rådført meg med flere andre som har erfaring med denne type fiske. Mange tror håkjerringa er fredet, det er den altså ikke. I dag er det stort sett sportsfiskere som bedriver fiske etter denne dyptsvømmende haiarten og da er det rent fang og slipp fiske som gjelder. Det hviler et ansvar på dine skuldrer dersom du setter i gang med fiske etter håkjerring, ikke bare skal du klare å få fisken opp til båten, men du skal håndtere den på riktig måte slik at den kan svømme tilbake til dypet frisk nok til å overleve uten varige mèn.
Håpet er at jeg og teamkompis Fredrik skal klare å komme oss ut i Skagerrak og forsøke oss på dette fisket i løpet av høsten. Nå har jeg altså gått til det skrittet å lage meg et par dedikerte takkel for dette formålet.
Hans Marius Kaasa med håkjerring på 3m fra Skagerrak. (Foto: Hooked.no)
Litt fakta om håkjerring:
Latinsk navn: Somniosus Microcephalus
Gjennomsnittsstørrelse: 340cm og 285kg
Største fisk tatt i Norge: 479cm lang og ca. 1100kg tatt på stang av Asgeir Alvestad i 2013
Levealder: Håkjerringa blir trolig flere hundre år gammel
Habitat: Dypvannsfisk som lever på 200-600m og dypere i norske fjorder og havområder.
Kilde: Wikipedia

NB! Dette er ikke en "hvordan binde takkel til håkjerringfiske" artikkel, det er en artikkel som beskriver hvordan JEG har valgt å knyte håkjerringtakkel. Du må gjerne knyte takkel slik jeg har valgt å gjøre det, men jeg sier altså ikke at det er den beste eller den mest riktige måten å gjøre det på. Og igjen, er du ikke godt forberedt på hva som venter deg, la vær å fiske håkjerring!

Basert på det jeg har lest meg frem til via forumer og andre blogger på nettet kombinert med råd og tips fra personer jeg har snakket med gikk jeg for en løsning med 14/0 Owner Super Mutu sirkelkrok, 5m 3mm pvc-belagt stålvaier og 10m 1.8mm mono (Grand Slam Mono Leader, 300lb). Søkket festet jeg glidende til selve vaieren med en stopper slik at slepet ble ca. 1m. Hovedfunksjonen til vaieren er å fungere som bitefortom for skarpe haitenner men også beskytte mot håkjerringas ru og skarpe "hud". Monoen fungerer som "buffer" mellom vaier og multifilamentsena/hovedsena. Håkjerringa er ikke kjent for kraftige utras, men kan derimot finne på å rulle og på den måten vikle seg inn i sena. Da er det lurt å ha ekstra tykk vaier og mono som er lange nok til at hovedsena ikke kommer i kontakt med huden til fisken. Jeg laget meg 2 identiske takkler.
Dette handlet jeg inn av utstyr:
  • Owner Super Mutu Needlepoint 14/0 kroker (Seeberg AS)
  • 3mm pvc-belagt stålvaier (Byggmakker)
  • Grand Slam Mono Leader, 300lb (1.8mm) (Seeberg AS)
  • Søvik Tuna SSB with snap (Seeberg AS)
  • Søvik Luminous Thimble 400lb mono (Seeberg AS)
  • 5mm crimps for vaier (Byggmakker)
  • Søvik Tuna Sleeve (crimps/hylser) (Seeberg AS)
  • Søvik lightsleeve (Seeberg AS)
  • Krympeslange (Biltema)
  • Prey Crimping Plier (Seeberg AS)
  • Crimpetang fra Biltema (for 5mm hylser til vaier) (Biltema)
  • Søvik svivel med kulelager, 150kg (Seeberg AS)
  • Søvik crane svivel, 230kg (Seeberg AS)
Dette startet jeg med.
Her har jeg altså plukket litt fritt, men de viktigste komponentene stammer fra Seeberg AS sin Tuna katalog. Jeg fisker i Skagerrak og håkjerringene som finnes der er tilsynelatende ikke like store som de du finner lenger nordover langs kysten. Jeg valgte derfor å gå for to stk. Owner Super Mutu Needlepoint sirkelkroker i størrelse 14/0 fremfor 16/0 som jeg ser flere andre har benyttet. Når det gjelder vaier, her gikk jeg altså for 3mm pvc-belagt wire. Grunnen til valget av pvc-belegg er rett og slett for å skåne hovedsena dersom vi fisker flere og snørene kommer i kontakt med hverandre. Selve wiren ble kjøpt på Byggmakker, der kjøpte jeg også 5mm klemhylser.
Owner Super Mutu Needlepoint 14/0, 3mm pvc-belagt wire og 5mm klemhylse.
Festing av krok til wire. Her vet jeg andre har valgt å kjøre 16/0 kroker og så feste kroken ved å lage en løkke på selve wiren og så tre løkka gjennom øyet på kroken. Dette funker ikke når du bruker 14/0 kroker så jeg festet øyet med en vanlig løkke på vaiern.
Klar til å crimpes.
Her kommer vi til en del hvor jeg vet at crimpingen kanskje ikke er helt iht. boka. Siden dette er en 3mm stålvaier er det ikke såå nøye hvordan du utfører selve crimpingen, så lenge du sjekker at hylsa sitter skikkelig godt etter crimping.
Crimping av klemhylse.

Ferdig crimpet.
Når klemhylsen var klemt flat sjekket jeg ved å belaste det jeg klarte selv og hylsa satt som støpt. Denne hylsa har skarpe kanter og igjen, vi vil ikke at disse kantene skal komme i kontakt med hovedlina. Derfor tredde jeg på vanlig krympestrømpe fra Biltema og varmet denne forsiktig så den strammet seg rundt hylsa.
Klemhylse dekket til med krympeslange.
Når kroken er festet brukte jeg ei klemhylse som skal fungere som stopper for søkket. Den delen av vaieren som er fra stopperen til kroken blir da slepet på takkelet.
Klemhylse brukes som stopper for søkket.

Ferdig crimpet.
Jeg brukte krympeslange også over denne klemhylsen. Målet er å ha et takkel som er helt fritt for skarpe kanter i tilfelle takkelet kommer i kontakt med hovedsena om vi er flere som fisker.
Ferdig crimpet stopper for søkke med krympeslange.
Jeg brukte så en Søvik Tuna SSB snap til feste av søkke.
Søvik Tuna SSB snap.
Når det gjelder svivler. Her glemte jeg å bestille dette og valgte derfor å bruke det jeg hadde liggende hjemme. I enden av vaieren (overgangen mellom vaier og mono) valgte jeg en Søvik kulelagersvivel i størrelse 5, 150kg.
Søvik kulelagersvivel i størrelse 5.
Jeg tredde først på krympestrømpe, så klemhylse før jeg tredde vaieren gjennom øyet på svivelen og tilbake i klemhylsa.
Søvik kulelagersvivel, klemhylse, krympeslange og enden på vaieren.

Ferdig tredd, her må det crimpes og tres på krympeslange som varmes forsiktig.

Vaierdelen av takkelet ferdig.
På dette tidspunktet er jeg ferdig med vaierdelen av takkelet. Da var det bare å gjenta fremgangsmåten en gang til. Ikke lenge etter var to stk. vaierdeler klare.
To stk. vaiere klare.
Neste steg nå blir å lage monodelen av takkelet. Her kjørte jeg mono leaderen gjennom tunasleeven (klemhylsa) fra Seeberg, videre gjennom øyet på svivelen i enden på vaieren så den former en løkke før jeg tredde den gjennom klemhylsa igjen. i løkka som gikk gjennom øyet på svivelen plasserte jeg en Søvik Lumionous Thimble. Når jeg crimpet disse hylsene så satte jeg hylsa på høykant og passet på at jeg crimpet litt inn fra kanten på hylsa slik at den dannet en 45 grader vinkel ut mot monoen. Dette er for å unngå at selve klemhylsa danner en skarp kant som gnager mot monoen. Enden på løkka varmet jeg forsiktig med en lighter slik at det dannet seg en "dråpe" slik at dersom monoen starter å glippe så vil den stoppes av denne dråpen på vei gjennom hylsa. Jeg dekket til klemhylsa med en Søvik Lightsleeve istedenfor krympeslange her. 
Disse hylsene skal crimpes på hykant. Unngå å crimpe helt ut til kanten på hylsa.

Bruk gjerne en lighter til å varme enden av monoen så det dannes en dråpe.

Her valgte jeg en Søvik Lightsleeve istedet for krympeslange.

Nederste enden av monoen ferdig rigget.
Nå gjenstod det bare å gjøre ferdig enden av monoen som skal festes til hovedsena. På dette tidspunktet hadde jeg gått tom for svivler med kulelager så valget her falt på en Søvik Crane svivel. Disse tåler belastning på 240kr så jeg tror det bør duge.
Prey crimpetang og 2mm klemhylse, bildet viser hvordan jeg unnlot å klemme helt ytterst mot kanten av hylsa.

Ferdig crimpet hylse.

1 stk. ferdig rigget håkjerringtakkel!

Alltid greit å holde orden i sakene, her har jeg brukt en strips til å hindre takkelkluss.

Kraftig "heavy duty" splittring i enden av takkelet som brukes til å feste takkelet til hovedsena.

To stk. identiske håkjerringtakkel klare til bruk.
Dette er første gangen jeg forsøker meg på et slikt takkel og synes selv det ble nokså bra. Det betyr ikke at jeg tror at jeg nødvendigvis har valgt de beste løsningene, men jeg tror takkelet vil duge til formålet det er laget til. Nå gjenstår det bare å vente på et vindu med flere dager med lite vind og godt vær i Skagerrak. Håpet er at vi skal klare å komme oss ut i løpet av sensommeren/tidlig høst. Dersom vi får dette til ligger det nok an til en oppfølger av denne artikkelen. Jeg krysser iallefall fingrene for at takklene skal få smake saltvann etterhvert!

Hilsen Atle

Støy på ekkolodd

$
0
0

En gjenganger i innboksen vår er spørsmål rundt støy på ekkoloddet. Her ser vi på ymse varianter av støy og kommer med endel tips til hvordan man kan bli kvitt støyen. Ofte tror folk at plankton eller pollen er støy, mens det i realiteten er ekkoloddet ditt som gjør akkurat det du har betalt for: det viser deg hva som er under båten din. Det er derfor viktig å skille på ekkolodd som viser det man må forvente, og tilfeller der man har et reelt støyproblem.

Plankton på vei oppover til venstre.

Plankton stiger typisk oppover utover ettermiddagen og kvelden, før det ender opp i vannskorpen på natten. På morgenen synker det ned igjen til bunnen (eller så dypt at det blir mørkt hvis man er i dype innsjøer). På dagtid kan du ofte se "belter" med plankton på en bestemt dybde, da har disse små skapningene typisk samlet seg i et temperatur- eller strømskille. (Slike vil du fiske ved.) Over har jeg satt sammen to skjermbilder fra samme døgn og samme innsjø, ett fra midt på dagen og ett fra tidlig kveld, og du ser tydelig forskjell. Den blåfargede "grøten" til venstre er plankton på sin vei oppover mot overflaten.

Det kan være utfordrende å vite hva på ekkoloddet som er reelt, det vil si "noe i vannet", og hva som er uønsket støy. Både plankton og pollen påvirker ekkoloddet ditt, særlig det skannende ekkoloddet, og blir det virkelig store mengder kan du ende opp med at skjermen din blir helt uleselig. Men dette er ikke feil ved hverken utstyr eller installasjon, det er et naturlig fenomen.

I bildet under er det mye pollen i vannet. Dette samler seg naturlig nok nære overflaten, men særlig for skannende ekkolodd vil man se at det medfører betydelig redusert funksjonalitet også lengre ned.

Pollen på 2D og skannende ekkolodd.

Når det ser slik ut på overflaten vet du hva som venter deg på ekkoloddet.

Pollen, planton, kvister, rask og annet i vannet er kanskje ikke så interessant for oss å se på, men det er tross alt noe reelt og det er ekkoloddets oppgave å vise det. 

Ikke støy - bare masse bøss i vannet.

Det siste eksempelet på "naturlig støy" vi skal innom er is. Ren is, uten luftbobler, kan ekkoloddet "se" gjennom, men i praksis vil ofte is ute i naturen ha noe luft i seg. På stålis tidlig i isfiskesesongen kan man faktisk bruke ekkoloddet gjennom isen, bare hell litt vann på isen og legg isfiske-ekkoloddgiveren rett på isen. Men så fort isen blir hvit, må man borre hull og få ekkoloddgiveren ned i vannet. 

Også der vi kjører båt gjennom (tynn) is får ekkoloddet gjerne en forstyrrelse fra luften i isen, og da spesielt på skannende ekkolodd.

Ikke lett å se noe med SideVü når man leker isbryter.

Det vi har sett på frem til nå er naturlige fenomener, det er bare ekkoloddet som gjør det vi har betalt for - viser oss hva som er i vannet. Men man kan få virkelig uønsket støy på ekkoloddet også, og det er det mulig å bli kvitt. Litt grovt sett kan dette deles i tre typer støy:
  • Turbulens
  • Elektrisk støy
  • Crosstalk
Turbulens kommer typisk fra skroget ditt. Alle steg og lister under skroget skaper turbulens i vannstrømmen under båten, rur og groe kan gi en liknende effekt over hele skroget på båter som ligger ute (i saltvann). I DENNE artikkelen ser vi nøye på hvordan man kan unngå dette problemet, som i all hovedsak handler om å finne optimal plassering av ekkoloddgiver. Men på noen skrog er det rett og slett ikke mulig å få en aktermontert ekkoloddgiver til å bli "turbulensfri", og man må da vurdere gjennomgående eller gjennomskytende ekkoloddgiver.

En ikke uvanlig kilde til turbulens på moderne sportsfiskebåter er den frontmonterte elmotoren. Du kan oppleve at propellens oppiskede vannstrøm treffer ekkoloddgivere du har bak på båten. I de fleste tilfeller er det derfor lurt å montere ekkoloddgivere på en side av båten (typisk styrbord) og elmotoren mot motsatt side (typisk babord). Her ser du et eksempel på slik montering på Dags Pioner.

Elmotor mot babord - alle aktermonterte ekkoloddgivere mot styrbord

Min egen Starweld Fusion 16 DC er et eksempel på at en slik ideell montering ikke alltid er gjennomførbar. På min båt er lanternefester og diverse annet i veien for montering av elmotor mot babord, så jeg må ha den mot styrbord. Som en konsekvens av det får jeg da også noe støy fra turbulensen inn på ekkoloddet. Dette blir ekstra merkbart over større dyp siden ekkoloddet øker sin effekt over større dyp og da vises også støy fra turbulens bedre enn på grunt vann med lavere effekt.

Elektrisk støy er vanligere enn mange tror, delvis fordi mange som har dette ikke selv er klar over det men antar det handler om turbulens. Typiske støykilder kan være påhengsmotoren, elmotor, USB-ladere og LED-lanterner. Her ser du et eksempel på støy fra en av mine tidligere båter. Som du ser av hastigheten (27,8 knop) er skjermbildet tatt i plan, og det er nærliggende å tro at støyen i bildet er relatert til turbulens. 

Elektrisk støy fra motorens ladestrøm.

Støykilden i bildet over var påhengsmotoren min på det tidspunktet, en Suzuki 80HK (årsmodell 2010). Suzuki er dessverre en særdeles velkjent støykilde, støyen kommer fra mange men veldig kortvarige spenningstopper i motorens ladestrøm. Løsningen her var å sette inn et dedikert forbruksbatteri i båten som alt av ekkolodd ble koblet mot da støyen var så kraftig at forsøk med diverse støyfiltre montert på motorens kabler ikke ga ønsket effekt. Der man går for en slik løsning kan man med fordel koble andre kjente støykilder (USB-ladere, LED-lanterner, lensepumpe, AP-pumpe etc) mot startbatteriet, mens elektronikk som krever "ren" strøm kobles mot forbruksbatteriet (ekkolodd, radar, VHF).

Høy fart - ingen støy

I bildet over kjører jeg enda fortere, men som du ser er det ikke støy i bildet i det hele tatt. Det du ser i vannsøylen her er en stim med agnfisk. Får man bort både turbulens og elektrisk støy kan man med andre ord se fisk med ekkoloddet også i høye hastigheter. 

For å finne ut om støyen man ser er elektrisk eller ikke, kan man gjøre en enkel test. Skru opp følsomheten/ gain på ekkoloddet så du ser støyen tydelig, så slår du av alt annet i båten. (Da mener jeg ALT bortsett fra ekkoloddet). Dette bør gjøres med båten i bevegelse, dra opp farten til 4-5-6 knop før du slår av tenningen og alt annet. Vent et par sekunder så ekkoloddbildet rekker å rulle litt, forsvinner støyen da vet du at støyen er elektrisk. Så slår man på en og en ting i båten til man finner støykilden, og løser problemet basert på kilden. Støy på ekkoloddet er et symptom, det er støykilden som er sykdommen, og det er sykdommen som skal kureres. Dersom kilden ikke er "kurerbar", som typisk er tilfellet dersom det er motoren i seg selv som er kilden, kan man teste om et dedikert forbruksbatteri er en løsning. Du kan lese mer om bruk av forbruksbatteri i DENNE artikkelen.

Andre støykilder er som oftest enklere  (les; billigere) å skifte ut, slik som USB-ladere. (Les vår test av støyfri og vanntett USB-lader HER.) LED-lanterner kan som regel skiftes til vanlige uten stor kostnad, autopilotpumper kan ofte jordes etc etc. Man må finne støykilden, og løse problemet der, eller vurdere dedikert forbruksbatteri.

Crosstalk betyr at to ekkoloddgivere "snakker i kor" slik at ekkoloddene ikke klarer å skille eget ekko fra den andre giverens ekko. Dette skjer typisk hvis begge ekkoloddgivere sender på samme frekvens (feks 200kHz), men du kan oppleve det også der ekkoloddgiverne sender på vidt forskjellig frekvens. 

På 2D-ekkoloddet (det vanlige ekkoloddbildet) vil crosstalk typisk vises som loddrette streker slik som her:

Crosstalk (foto; www.simrad-yachting.com)

Crosstalk til venstre, så slår jeg av den andre ekkoloddgiveren og støyen forsvinner.

Bruker ekkoloddgiverne dine forskjellig frekvens, og du fortsatt får crosstalk, så juster ping (som sier noe om hvor ofte ekkoloddgiveren sender ut signalet sitt) forskjellig på det to ekkoloddgiverne. Øk på den ene og senk på den andre, så vil problemet vanligvis reduseres. Varianten med crosstalk selv med ulik frekvens er spesielt merkbar der man kombinerer skannende ekkolodd med frittstående 2D-giver fra Airmar.

Crosstalk behøver ikke bare å komme fra elektronikk i egen båt. Jeg har deltatt i mange fiskekonkurranser, og man kan tidvis komme såpass nære andre båter at man får crosstalk på grunn av den andre båtens ekkolodd. Over dypt vann kan man oppleve dette selv om det er 100+ meter mellom båtene.

En variant av crosstalk er pingstøy. Når ekkoloddgiveren sender ut sitt signal, reflekteres det og sendes tilbake, dette er den grunnleggende funksjonaliteten til et ekkolodd. Men signalet stopper ikke der, det reflekteres ned igjen, for eksempel fra skroget på båten din, og så tilbake enda en gang. Denne ping-pongen med det akustiske signalet går helt til energien i signalet har ladet ut. Når du er over dypt vann, øker ekkoloddet sin effekt, samtidig som denne ping-pongen tar lengre tid siden signalet bruker lengre tid frem og tilbake. 

Løsningen på pingstøy er å redusere ping til støyen forsvinner. Desto dypere det er, desto lavere må ping være. I denne videoen viser jeg hvordan man gjør dette på en Lowrance Hook Reveal, samtidig som jeg går gjennom øvrige basisinnstillinger av 2D-ekkolodd og snakker om hvorfor man heller skal løse kilden til støyen enn å øke ekkoloddets støyfilter ukritisk.


Det kan kreve litt innsats å få et støyfritt ekkolodd, men det er det verdt. Når ekkoloddet ender opp med å vise fisk og bunnstruktur uten støy, blir både brukeren mindre irritert, og ekkoloddet blir lettere å tolke.

Gode SideScanbilder krever støyfri innstallering.


Fordeler og ulemper med LiFePo4.

$
0
0

Et dedikert forbruksbatteri har mange fordeler, og blir derfor stadig mer vanlig i sportsfiskebåter. Men hva slags batteri skal man velge som henholdsvis startbatteri og forbruksbatteri? Kan man bruke LiFePo4 som startbatteri? Vi svarer på dette, og ser på fordeler og ulemper ved LiFePo4-batterier.

Undertegnede har benyttet diverse batteriteknologier i båt i flere tiår. De senere 4-5 årene også litiumbaserte batterier. Mellom alle i Team Colibri har vi brukt over ti ulike LiFePo4-batterier som forbruksbatterier, fra 5 ulike merker. Erfaringen vår er klar, det er flere potensielle fordeler med dedikert forbruksbatteri generelt: 
  • Null risiko for startproblemer på grunn av "flatt" startbatteri.
  • Lavere slitasje på startbatteriet gir lengre levetid.
  • Dedikerte startbatterier leverer høy startstrøm over lengre tid enn "kombinasjonsbatterier", igjen lengre levetid og mindre slitasje på startmotoren.
  • Mulighet for å bruke mindre (lavere Ah) startbatteri.
  • Man kan kombinere blybasert batteri som startbatteri, og batteri med BMS som forbruk.
  • Bedre økonomi på lang sikt, og bedre for miljøet.
  • Mulighet for bedre vektfordeling i båten.
  • Mindre støy i elektrisk anlegg.
Om alle eller bare noen av disse potensielle fordelene slår til i din båt, kommer an på utgangspunktet, og valg av typen forbruksbatteri. 

Siden alle moderne større påhengsmotorer leverer høy ladestrøm, er det for eksempel langt fra sikkert at du kan gå ned på batteristørrelsen på startbatteriet selv om du bruker et forbruksbatteri. Mange moderne påhengere skal ha et startbatteri på 95AH eller større, rett og slett for at batteriet skal kunne håndtere den høye ladestrømmen fra påhengeren uten å "kokes". Selv om påhengeren din selvfølgelig har en laderegulator, så er denne basert på spenning (den vet ikke noe om batteriets kapasitet) og det er en viss treghet i dette som medfører risiko for å overlade mindre batterier.

Det tre ulempene som ofte nevnes er høyere investeringskostnad, noe mer komplisert elektrisk anlegg og behov for å lade to batterier. Den høyere investeringskostnaden vil normalt forsvare seg over batterienes levetid, mens det noe mer kompliserte elektriske anlegget ofte oppveies av alle fordelene ved dedikerte batterier til start og forbruk. Behovet for lading kan reduseres ved å bruke overskytende motorlading (utover det som må til for å lade startbatteriet) til å lade forbruksbatteriet. Forbruksbatteriet må fortsatt topplades innimellom, men siden litiumsbaserte batterier tåler å stå uten topplading vil behovet for å bruke lading via landstrøm reduseres betydelig om man velger den batteriteknologien som forbruksbatteri. I de tilfellene der motoren lader nesten hele fisketuren (som ved trolling) faller behovet for landstrøm helt bort i praksis. Siden startbatteriet lades fult opp av motoren, og et LiFePo4-batteri tåler å lagres uten topplading, kan du ende med at du ikke behøver å koble til landstrøm i løpet av hele sesongen.

I neste artikkel innen temaet skal vi dykker ned i hvordan man kan få lading fra startbatteriet til forbruksbatteriet. Men før det må man tenke på hva slags batterityper man har, og ta et valg. Dagens litiumsbaserte batterier egnet i fritidsbåt har en BMS (Battery Managment System), en liten prosessor som sikrer at cellene i batteriet har det bra. Dette gjør denne typen batterier fullstendig uegnet som startbatteri i en båt, du kan rett og slett ødelegge motoren din hvis du prøver

Du kan skade ting som likeretter, dynamo/ generator, få varmgang i kabler eller påvirke motorens elektriske styringssystemer. Særlig de virkelig store påhengsmotorene har i dag elektriske styringssystemer for alt fra drivstoff til ventiler, det samme som i en moderne bil. Disse systemene trenger strøm fra batteriet så lenge motoren går, og på stadig flere motorer kommer den strømmen fra batteriet, ikke direkte fra motoren. Da BMSen vil kutte strømmen mellom batteriets celler og poler dersom batteriet overbelastes, for eksempel fordi det er fulladet men fortsatt mottar ladestrøm, vil slike motorer få problemer hvis du bruker et batteri med BMS. Siden flere motorprodusenter har skjønt dette, tar de forbehold i manualen/ bruksanvisningen om at garantier kun gjelder der det brukes et blybasert batteri som startbatteri. Som startbatteri skal du i praksis ha et blybasert batteri, for eksempel AGM-serien til Biltema som egner seg godt i båt.

Biltemas AGM-serie er gode startbatterier. (foto; biltema.no)

Litiumbaserte batterier er derimot helt perfekt som forbruksbatteri, min ublue påstand er at de er så perfekt at det ikke er noen vits i å vurdere noe annet. La oss ta en kikk på hvorfor jeg er så påståelig:
  • Langt lavere vekt.
  • Høyere reell kapasitet per kilo.
  • "Idiotsikkert".
  • Raskere lading.
  • Jevnere spenning.
  • Billigere på sikt.
  • Mer miljøvennlig.
  • Mulig med enkel batteriovervåkning via Blåtann.
  • Ødelegges ikke av å lagres uten topplading.
Det er noen ulemper også, og av de er det nok den høye innkjøpsprisen som skremmer de fleste. Men er den egentlig så skremmende på sikt? La oss sammenlikne et rimelig forbruksbatteri som artikkel 80-100 fra Biltema, med et typisk LiFePo4.

Biltema 80-100. (foto; biltema.no)

Over ser du et 100Ah blybasert batteri med 50% DOD. Dette kan med andre ord levere opp til 50A i 450-500 sykluser (en syklus = en utlading og opplading). Batteriet koster 1390,-

Under et Gylling LiFePo4 fra Mjøsservice som også leverer 50A, og har forventet levetid på 2500-3000 sykluser. Batteriet koster 4990,-

Gylling LiFePo4 50Ah. (foto; mjosservice.no)
 
La oss ta noen skjematiske fakta som sammenlikner batteriene:
Skjematisk sammenlikning

Tilgjengelig A (strøm) er identisk, men der stopper likheten.
  • LiFePo4 er 74% lettere enn blybatteriet.
  • LiFePo4 er 58% mindre enn blybatteriet.
  • LiFePo4 har 500% lengre forventet levetid enn blybatteriet.
  • LiFePo4 er 257% dyrere enn blybatteriet i innkjøp.
  • LiFePo4 er 41% billigere enn blybatteriet sett over forventet levetid.
Det er med andre ord en myte at LiFePo4 er dyrt. Sett over batteriets levetid er LiFePo4 vesentlig BILLIGERE enn alternativene i bly, selv når vi ser på et rimelig blybatteri egnet for dype utladninger. Redusert volum gjør det dessuten enklere å plassere, redusert vekt gjør det enklere å håndtere, og med BMSens hjelp er det ikke mulig å ødelegge det ved overopplading eller overutlading, som igjen er hovedårsakene til problemene "folk flest" får med sine blybatterier. 

Flatt blybatteri = krise, batteriet ødelegges.

Hvis vi drar regneeksempelet enda litt lenger, og tenker oss at en typisk bruker har 50 sykluser på batteriet i året, så er et LiFePo4-batteri sannsynligvis det siste forbruksbatteriet man vil kjøpe. 3000 sykluser delt på 50 sykluser i året tilsier at batteriet har en forventet levetid på 60 år. Siden undertegnede er 42 år i skrivende stund, er det grunn til å anta at mine LiFePo4-batterier vil ha lengre levetid enn eieren...

Med myten om høy kostnad knust, kan det være verdt å nevne noe som stadig sirkulerer på sosiale medier. Du har kanskje sett bilder av barn som graver etter kobolt? At dette gjøres, og tildels under forferdelige forhold, er dessverre et faktum. Men tror du virkelig all utvinning av bly gjøres basert på HMS, miljøvern og menneskerettigheter? Da tar du i så tilfelle grundig feil. Tar du med i beregningen at LiFePo4 benytter fosfat, forkortelsen LiFePo kommer fra kjemien i batteriet som er Lithium-Iron-Phosphate, altså ingen kobolt, bør diskusjonen legges helt død for denne batteritypen. Ferdige LiFePo4 inneholder ingen tungmetaller eller direkte giftige kjemikalier, selv om det (i likhet med all annen produksjon av batterier) brukes en hel del giftige kjemikalier i produksjonen av batteriene. Legg til at LiFePo4 har vesentlig lengre reell levetid enn det blybaserte batteriet, så er det liten tvil om hva som er "minst verst" av de to. 

Neste myte er at litiumsbaserte batterier er ustabile og farlige. Igjen spres det mye rart på sosiale medier, ofte basert på et snev av sannhet men som så vris og fordreies til et budskap som er mer feil enn riktig. Et LiFePo4-batteri er veldig stabilt, på grunn av den kjemiske sammensetningen og måten batteriene bygges. Batterier brukt i elbiler, PCer, mobiltelefoner og til dels fly, har en annen kjemisk sammensetning. Der benyttes det litiumsbatterier designet for høyere kapasitet (mer A per kilo), og man velger batterikjemi hvor lav vekt prioriteres høyere enn batteriets stabilitet, siden vekt er veldig viktig i de gjenstandene. LiFePo4 slik vi kjenner det i dag dukket opp på 1990-tallet, og må kalles velprøvd teknologi etter 30 års bruk. Min ublue påstand er at LiFePo4-batterier er tryggere enn blybatterier. Årsaken til dette er nettopp BMSen, som stenger ned hele batteriet dersom den merker at noe er galt, og at det ikke finnes batterisyre i LiFePo4. 

Det som derimot er reelle ulemper, er behovet for en tilpasset batterilader, og litiums begrensninger når det kommer til temperatur. 

Hvis vi begynner med lading, så kan du fint lade et LiFePo4 med en lader som har AGM-modus innimellom, men for optimal lading og levetid bør du bruke en lader med litiumsmodus. Dette kommer av at blybaserte batterier får økt motstand mot lading etterhvert som de topplades, noe ladere for blybatteriet kompenserer for ved å gi gass på ladingen mot slutten av ladesyklusen. LiFePo4 har ikke tilsvarende økt motstand, og BMSen i batteriet vil derfor kutte ladingen mot slutten hvis du bruker en lader ment for blybaserte batterier. 

Ta med i betraktningen at vanlige LiFePo4-batterier ikke skal lades når det er kaldere enn 0 grader, og at de får redusert kapasitet (utlading) allerede rundt 10 grader. Bruker du batteriet når det er kaldt, finnes det alternativer i form av LiFePo4-batterier med innlagt varmefolie, det samme prinsippet som brukes i de fleste elbiler for å øke rekkevidden om vinteren. Skanbatt sin HEAT-serie er et eksempel på dette. Min subjektive erfaring er at LiFePo4 mister ca 30% kapasitet ved 6 plussgrader, kontra 20 plussgrader. Blybaserte batterier påvirkes også av lave temperaturer, men ikke like mye som LiFePo4.

Skanbatt HEAT hvis du lader i kulda. (foto; mjosservice.no)

Når istappene henger fra båten skal du IKKE lade litiumsbatteriene dine ved mindre de har varmefolie...

Om disse to reelle ulempene har betydning eller ei må den enkelte ta stilling til. Men sannsynligvis kommer du til å ønske deg en egen later til LiFePo4 uansett. Disse batteriene kan hurtiglades og med en kraftig lader kan Gylling-batteriet fra Mjøsservice vi så på tidligere lades fra 0 til 100% på en time. Det er ikke noe man bør gjøre hver gang, siden det går noe utover batteriets levetid, men det kan være praktisk å ha muligheten dersom man for eksempel har glemt å sette på laderen, og først oppdager det rett før man skal ut på neste fisketur. Ladere egnet for litiumsbatterier får du fra 419,- og oppover til det tidobbelte. 

Uansett typen batteri, eller om du bruker et dedikert forbruksbatteri eller har elektronikken din koblet mot startbatteriet, bør du ha tilførselsspenning som skjermoverlegg så du kan følge med på hvordan spenningen utvikler seg. Her viser jeg hvordan man legger opp dette (og andre skjermoverlegg) på Lowrance HDS:



I neste artikkel om LiFePo4 skal vi se på hvordan du kan få lading fra båtens startbatteri til ditt LiFePo4-forbruksbatteri.

Store skjermer er strømtørste - null problem med LiFePo4.

PS - les om støy på ekkolodd og hvordan man kan løse slike problemer i DENNE artikkelen.

Spinnfiske i Engerdal

$
0
0

Etter to og en halv uke med familieferie var det noen dager igjen til jobbstart og tid til en skikkelig satsing på fiskefronten. Selv om fiskestanga var med både til Stavanger og Nordfjord i de foregående ukene hadde det ikke blitt noe seriøst satsing, men en tur til områdene rundt Femunden var egnet til å snu den trenden.

Jeg har tidligere fisket noen ulike vann og elver i området, og hadde på forhånd bestemt meg for å ha base på Galten Gård. Det ligger i fin avstand til det meste slik at man kan tilpasse seg etter været. For vær, det er det nok av der oppe. 

Majestetisk bakgrunn og værskifte på gang

Planen var å fiske ørret i Rena eller Mistra på veien første dagen, litt for å kunne krysse av ørret på lista i tillegg til at jeg kjenner en del fiskeplasser i begge elvene som kunne gitt storfisk. Men grunnet stort fisketrykk i Rena og særdeles dårlig vær i Misterdalen kjørte jeg direkte til Engerdal og hoppet i en av utleiebåtene Galten Gård har på Galtsjøen.

Vertskapet på Galten Gård leier ut båter flere steder

Galtsjøen er en spesiell innsjø med til dels mye strøm og ekstremt mye stein. Sjøen er grunn, og du er god om du finner dypere vann enn 4 meter. Sjøen er også veldig åpen og blåser fort opp. Det var også tilfellet denne første dagen, og noe finessefiske etter abbor eller sik ble mer eller mindre umulig. Derfor ble det gjeddefiske her med et par mindre gjedder som resultat. Det er en grei oppvarming før man satser på større eksemplarer av andre arter.

Ei godt kamuflert gjedde på vei tilbake til siken

Hvitfisk er dominerende i mange av sjøene og tjernene i Engerdal. Det er fullt mulig å satse på både sik, harr og abbor med spinnfiskeutstyr. Tidligere hotspots viste seg å levere greit denne gangen også, og flere pene abborer var innom båten. Bifangst i form av stor gjedde var det dessverre dårlig med i år. Men det skulle vise seg at det var en annen art som mer enn gjerne ville ha jiggen. Mer om det litt senere.


Abborfisket foregikk stort sett med veldig lett utstyr ettersom fisken ofte patruljerer svært grunne områder i disse steinete sjøene. Fisken på bildet over klarte ikke å motstå en Berkley PowerSwimmer Soft 8cm rigget på en 5grams nedrig-skalle. Dette er en type jiggskalle som skiller seg litt fra tradisjonelle runde skaller ved at den har en flat "nese". Hvis man fisker med lette baits vil dette synke sakte med nesen ned, og gjerne bli stående oppreist noen sekunder før de faller med kroppen ned mot bunnen. En del baits er også laget med luftkamre som gjør at de blir stående oppreist lenger. Alt i alt er dette tilpasninger som gjør at man kan fiske utrolig sakte, og fisken tar mer enn gjerne en slik rigg når den står stille på bunnen.

Det er ikke noe å utsette på hverken fasong eller farge på abborene på fjellet!

Engerdal er et svært område med mye variert fiske, og gode muligheter for ulike arter og store eksemplarer av stort sett alle artene. Ettersom vær, og spesielt vind, kan være utfordrende i fjellet er det lurt å ha speidet på flere vann og elver i forkant slik at man alltid har en plan B om det skulle skjære seg med opprinnelig plan. 


Jeg anså at jeg hadde størst sjanse for ørret på spinn hvis jeg tok turen til Femundselva og fisket av noen kulper der. Det skulle dessverre vise seg at kaldt og regntungt vær hadde gjort at ørretene var utrolig spredt og seige. En del fisk var bortpå wobbleren, men det ble kun med harr i løpet av en ettermiddag langs Femundselva. Å gå langs elva viste seg å være helt kurant, og gode 15 km ble tilbakelagt mens jeg kastet av høler og strykpartier.

Liten og søt..

Harren var heldigvis litt mer medgjørlig, og aktivt fiske med mark resulterte i flere fisker. Jeg fikk testet ut Fenwick Wild Wings 10,6UL og forstår godt hvorfor denne er en favoritt til denne typen fiske. Et par små splitthagl og en krok i størrelse 10-12 med en mark er alt man trenger.


Harren kjemper bra, spesielt i rennende vann og selv om det ikke ble noen store denne ettermiddagen ble det flere artige fighter. 


Harrfisket, og den lille bonusørreten rundet av dag 1 i fjellet. Tilbake i hytta var det bare å krysse fingrene for en værmessig roligere dag 2.

Majestetisk landskap, og mange fine fotoobjekter

Når man reiser avgårde for å fiske i flere dager er som vanlig bilen full av utstyr, og man pakker vel alltid med for mye utstyr i forhold til hva som faktisk blir brukt?! I tillegg til altfor mye fiskeutstyr var jeg nødt til å pakke med meg klær for alle anledninger. Det eneste jeg ikke hadde med var lue og buff, noe jeg angret på opptil flere ganger. Med i bilen var også en ekkoloddsrigg. Jeg har hatt et portabelt opplegg for ekkolodd i mange år som stadig blir finjustert for å funke optimalt til mitt bruk.

Portabel rigg som funker i de aller fleste båter
 
Ekkoloddet jeg bruker er et Lowrance HDS Live 9. Den har en stor skjerm som gjør det enklere å bruke kart og 2D samtidig, eller 2D, kart og SideScan om man ønsker det. Som nevnt på Team Colibri utallige ganger er rådet å kjøpe så stor skjerm man har råd til, men ikke større enn hva som er brukbart basert på serien man kjøper. En stor skjerm trekker også mer strøm enn en liten skjerm, og det må også tas med i betraktning. For å drive denne riggen har jeg et 12Ah litiumsbatteri i verktøykassa. Dette holder en vanlig fiskedag, men skal man holde på i et par dager uten mulighet til å lade i mellom bør man opp på 20-30 Ah. (Les mer om valg av batteri for å drifte ekkolodd i DENNE artikkelen.) Kassa er forøvrig polstret innvendig med skumgummi for å hindre at batteriet flakser rundt og for å holde den verste kulda unna når vinteren kommer. Giveren jeg bruker her er Totalscan, men det er fort gjort å skifte over til Active Imaging eller ren 2D-giver om det trengs. Giveren er montert på et feste fra Minn Kota som er identisk med festet de har på sine enklere elmotorer. Dette er en smidig løsning og giverarmen skrus enkelt fast i båten, og kan vippes i flere posisjoner for å gi rett vinkel på giveren.

Legg merke til giveren som enkelt vippes opp ved landgang

Morgenfisket har alltid vært en favoritt, og jeg var tidlig på plass i båten dag 2 for å se om abboren var i støtet. Vel vitende om at abboren dagen før sto veldig spredt og dukket opp på alle kanter var jeg forberedet på å gjøre mange kast før det skulle skje noe. 

Trøtt type med en solid fjellabbor

Jeg nevnte innledningsvis at sjøene har mye strøm og fiskene som lever her er derfor meget sterke. Når de blir så store som fisken på bildet over gir det en opplevelse verdt å kjøre noen ekstra (flere hundre) kilometer for. Igjen falt fisken for en liten shad rigget på nedrig-skalle. Flere typer baits ble testet, men til abboren var det stort sette denne typen rigg som funket best. 

"Nedrig inhaled"

Det var ingen tvil om at abborene var på hugget bare man fant de, for hele riggen var stort sett trygt plassert i gapet på fisken. Det var ikke snakk om noe mengdefiske, og etter en liten huggperiode ble det steindødt. Dette skjedde morgen og ettermiddag, og da var det som regel bare å pakke sammen eller skifte taktikk og prøve på andre arter.

Roligere forhold og overflateaktivitet rundt omkring

Etter litt frokost og nedrigging i hytta var jeg på plass igjen litt utpå dagen, denne gangen uten noe særlig ekstra utstyr. Planen var, så lenge det var relativt rolige forhold å prøve å finne siken som beiter rundt omkring i sjøen. Fluestanga lå fortsatt nedpakket i bilen, for her skulle sik lures med en hederlig liten spinner.

Sterke fisker med et noe 'annerledes' napp

Jeg varierte mellom litt ulike typer spinnere, men felles for alle var at de var små. Spinnere rundt 4 gram funket bra for meg, og de skulle gjerne være mørke med litt flashy punkter. Droppen 4gram og Mepps størrelse 1 funket fint. Dagens største var rett i underkant av kiloen, men følgefisken på første kastet kunne nok nærmest spist den til lunsj.

Voksen sik fanget med spinner. Heftig fangst.

Jeg rundet etter hvert av dag 2 med litt abborfiske. Det ble ingen flere store, men det virker som abborene man finner alle holder et bra snitt, slik at det alltid er spennende spinnfiske. Man vet så klart aldri når den virkelig store dukker opp heller.

Ingen stor fisk, men et godt bilde av riggen som leverte mye pen fisk


Dag 3 var det dags for en liten miljøforandring, og været hadde hele tida mens jeg var i Engerdal dreid mot litt mer lettskyet med byger. Det er tross alt en forbedring fra fullstendig overskyet og striregn. Jeg startet fisket litt utpå dagen med å leite etter abbor som jeg visste skulle ha potensiale til å bli store i denne sjøen. Vinden var stadig et problem og siden båten jeg hadde valgt for dagen hadde ikke noen god løsning for anker ble det driftfiske med febrilsk roing når giveren nærmet seg steinbunnen ved land.

Idyllisk strand med 12 graders vann...

På grunn av vinden og litt dypere vann ble ned-riggen midlertidig erstattet med en 7 grams jiggskalle og en Berkley Havoc Sick Fish Jr. Sick Fish er muligens ikke så godt kjent, men et skikkelig fint bait med mye bevegelse. Myke finner og en stor hale gir stor tilstedeværelse i vannet, og abboren synes helt klart det er en hit.

Grom abbor med utrolig flotte farger og god kondis

Vind gjorde det nødvendig å søke ly fra steinkanten som leverte storabbor ganske umiddelbart. Et nytt område ble utforsket og jeg snakket litt med en fisker i bellybåt som kunne fortelle om gode fangster av både abbor og gjedde dagen før. 

Herlige farger og fin fasong

Bellybåtfiskeren snakket varmt om noen andre områder i sjøen som forhåpentligvis var litt mer fiskbare under rådende vindforhold så jeg satte kursen gjennom et trangt og grunt sund mot nye områder. Den første vika jeg kom til var grunn, og ikke så mye mer enn det. Vi snakker 1 meter dypt vann, mudder med noe spredt vegetasjon. Likevel nappet det ganske direkte, og ut fra fighten å dømme hadde jeg klart å kroke en ørret. Det var i alle fall det jeg trodde ettersom jeg fisket med en 9cm jigg.

Harr på jigg? javisst!

Jeg satte harren ut igjen så pent jeg kunne og tenkte for meg selv at de så klart spiser en slank jigg om sjansen byr seg, men at det nok er ganske sjelden det klaffer. Siden det ikke var noe aktivitet blant abbor i dette området fortsatte jeg videre mot et annet område jeg har speidet på tidligere via flyfoto og videoer. Det skulle fort vise seg at også dette område var grunt, og siden det var langt å ro valgte jeg heller ikke å fortsette helt inn dit jeg hadde som mål.

Fant en morenerygg med god utsikt
 
Ettersom jeg nå befant meg i den sydlige delen av sjøen var det mindre vind, og noe aktivitet i overflaten rundt meg. Jeg tok derfor et kast med jiggen mot området med aktivitet og det smalt direkte. Igjen en annerledes fight, og dagens andre harr var et faktum. 

Harr er ikke hverdagskost for oss i sentrale strøk. Flotte skapninger, litt eksotisk

Det var et par jigger som skilte seg ut, og der og da virket det ganske klart hvorfor disse funket så bra. Det er en tydelig likhet med mark og den myke kroppen gjør at jiggene får mer bølgebevegelser enn rask takt. Selv om de har "paddletail" er det ikke voldsomme vibrasjoner, i alle fall ikke nok til å skremme harren. Harren gikk på og smakte på jiggen når den sto på bunnen og den var veldig aktiv i det jeg jigget og simulerte flukt. De var rett og slett skikkelig aktive.

Første "mark-jigg" med nedrig-skalle

Jeg kjørte samme oppsett som tidligere med nedrig-skalle. Denne var i fargen green pumpkin red flake som gir noe litt annet for fisken å sikte inn på enn et tradisjonelt blyhode. Etterhvert som jeg mistet jiggskaller blant steiner ble det også brukt mørke/svarte typer.

Berkley Powerbait Soft Power Swimmer i omtrent samme drakt som foregående jigg

Etter to harr begynte det å tegne seg et slags bilde av hva som foregikk og jeg valgte å bli i dette grunne området hvor det var litt aktivitet i overflata. Jeg fant etter hvert ut at fisken viste mer interesse for jiggen jo grunnere jeg fisket. 

Små i kjeften gjør de ikke lette å kroke

Det var ingen tvil om at de virkelig ville ha jiggen og ikke bare slo borti for å jage eller noe liknende. Ingen av harrene jeg fikk var feilkroket og alle hadde jiggen godt plassert innvendig i munnen. Fikk man først kroket de satt de som regel bra, men med liten munn og hurtige bevegelser var det en elendig krokningsprosent når alt kom til alt.



Jeg fisket nesten utelukkende med vekter fra 5 gram og nedover etter både harr og abbor på turen. Til det fisket tok jeg med meg en 6,8 fots Abu Garcia Hornet Stinger Plus haspelstang som jeg paret med Abu Garcia sin Revo Ike 30. Det kan høres ut som en noe overdimensjonert snelle til lett fiske, men balansen ble helt ok, og med snelle i 30-størrelse får jeg hentet inn mye line raskt om det trengs. Stanga var ny for turen, men jeg kjenner serien meget godt etter et par års fiske med en annen modell beregnet for tyngre fiske. Den kan du lese om her. Til dette lette fisket liker jeg ei rask stang med god respons i toppen uten å være altfor stiv. Stanga bør også ha ryggrad ettersom de fleste vannene jeg fisker inneholder gjedde. Så langt er jeg godt fornøyd med stanga som har vist seg å takle alt fra ørret i sterk strøm, listig sik, store abborer og sinte gjedder. 

En av turens største harr (på jigg..)

Etter å ha funnet et område med aktiv fisk og fått flere harr i håven begynte det å likne mer og mer på en harr(y)tur enn noe annet. Men når man ikke får abbor målrettet så dukker det alltids opp en som bonus.

Ikke den største, men kanskje den vakreste

Etter dette skiftet været nok en gang og det gikk sakte men sikkert mot en avslutning på turen. Jeg fikk noen flere fightere og forsøkte å fotografere under drilling. Det er ganske mektig å se harren når den setter opp seilet nede i vannet.

Ikke enkelt å se, men en fargerik harr som har falt for en Powerswimmer

Vel tilbake ved stranda der det hele begynte på dag 3 kunne jeg konstatere at en ny regnskur var på vei, eller var det kanskje snø? I løpet av dagen kom det både regn, snø og hagl, men en ting er sikkert, jeg kommer tilbake (og jeg skal ha med lue)!

Storfiskens rike?



Indre Oslofjord 10.08.20 - havabborjakt

$
0
0

 

Havabbor er en av mine absolutte favorittfisker, så da det dukket opp en mulighet til en kveldstur måtte jeg selvfølgelige gripe den.


Båten ble sjøsatt på Holmen som vanlig. Jeg vil egentlig bruke rampen ved Halden Brygge, den er både nærmere meg og nærmere de fleste av mine HA-plasser, men med pent vær har det lett for å være så mange (feil-)parkerte biler der at jeg dro rett til Holmen. Hver gang jeg ser folk parkere foran en båtrampe mister jeg litt av troen på menneskeheten sånn i det store og hele, så det er best for mitt menneskesyn å unngå hele problematikken... (Du finner kartlink og beskrivelse av begge rampene i DENNE artikkelen.) 

Starweld Fusion 16DC i sitt rette element.

Med båten på vannet og matrosen på plass raste vi rundt til endel mer eller mindre kjente fiskeplasser. Siden matrosen ikke hadde sett sel i Oslofjorden var vi også innom et par av de kjent sel-plassene (som Gåsungene), men alt av sel var borte vekk denne gangen. Det vi derimot så flere steder var store mengder små makrell (pir) som raste rundt i overflaten og spiste raudåte (en type plankton). Matrosen fikk da også tre makrell, mens jeg presterte å miste en av de større makrellene jeg har vært borti på en stund. Moralen til neste tur får være å ha håven klar FØR jeg starter fisket. Spesielt surt siden den makrellen jeg har i Colibri Predator Cup er bitte liten og denne makrellen hadde gitt meg et skikkelig løft på resultatlisten der.

Det ble dessverre ingen havabbor denne gangen, men de var der. Vi hadde kontakt begge to, og ved ett tilfelle hadde vi "klassisk" havabborjakt rundt båten med 2-3 knallfine abbor som jaget noe jeg antar var ansjos så det sprutet fisk til alle kanter rundt oss. Selv om "targetfisken" uteble ble det uansett en flott naturopplevelse, slik det pleier å være i Oslofjorden når været er OK, så det er bare å glede seg til neste mulighet.

Langesund fiskefestival 2020 - Hvitskate fra dypet

$
0
0

 

For andre året på rad var Atle og Fredrik på Langesund fiskefestival (LFF). Med seg i båten hadde vi Kristian Mæland som driver fiskeutstyrsbutikken Campelen på Bryggen i Bergen. Værmeldingen kunne ikke vært bedre og alt lå til rette for en begivenhetsrik helg på sjøen utenfor Langesund.

Atle satte ut båten sin i Nevlunghavn.
Målet for turen til Langesund fiskefestival i år var helt klar: kose oss med mange timer med fiskestang i hånda og øyet på tuppen. Alt annet er en veldig fin bonus. Bonus ble det mye av! Været var helt perfekt. Havet var så flatt som det kan bli i Skagerrak, så med en gang startskuddet for LFF gikk bar derfor ferden langt ut i åpent hav.
På vei ut over det store blå.
Planen vår var å dra til en av de faste brosmeplassene våre og forhåpentligvis få opp en rask fisk derfra før vi flyttet oss litt videre for å forsøke etter hvitskate. Når vi kom frem til denne plassen oppdaget vi ganske raskt at vi kom til å bli plaget med mye strøm. Basert på testfisket dagen i forveien hvor vi klarte å hekte snørene i hverandre i samme området pga. undervannsstrømmer bestemte vi oss for å kun fiske med to stenger. 
Tre forventningsfulle karer klare for en dags fiske i Skagerrak.
Vi måtte etterhvert innse at "godplassen" vår ikke ville levere noe brosme innenfor den tiden vi hadde satt av. Vi bestemte oss derfor for at vi måtte flytte på oss. Når Kristian fikk sitt takkel opp til båtripa ser vi at det henger på en liten svarthå. Jaja, dette er konkurranse og art nr. 1 er sikret!
Kristian med første fisk i båten, svarthå.

Svarthåen hadde noen fæle parasitter hengende ved ryggfinnen.
Atle har drevet mye med produksjon av sjøkart basert på data fra Kartverket. I tillegg til studier av formasjoner han finner i disse kartene. Vi vendte derfor baugen mot en skrent som så veldig lovende ut, og plasserte båten godt ned i den, på 577 meters dyp. Dette er en plass Atle har sett seg ut en stund, men som vi ikke har fisket på tidligere da den ligger et godt stykke ut i Skagerrak.
Skjermdump av Atle sitt dybdekart for Oslofjorden og Skagerrak.
På grunn av det store dypet ble vi enige om å sette to stenger. En med et pater noster- takkel med bom og slep. Dette er typisk rigg for torskefisker på dypt vann, gjerne lange og brosme. I tillegg satt Kristian et glidende takkel med hel makrell og sirkel i snuten. Dette fungerer også for lange/brosme, men enda mer målrettet mot de mer uvanlige fiskene i dypet som blant annet skater.
Kristian venter spent på at noe skal ta agnet dypt der nede...
Det var Kristian som først fikk føling med noe der nede på 570 meter. Det er en spesiell følelse når man har ventet lenge på kontakt og det endelig vises tegn til liv i snøret. Spenningen holdt seg et par minutter til Kristian tok satset og sveivet inn slakken på snøret. Men akk, ikke noe svar fra dypet. Så gikk det kanskje 15-30 minutter. Fredrik står med full flex i stanga! 
Endelig! Noe seigt og tung svarer der nede i dypet.
Fredrik er en rolig og kald fyr, ser bort på oss og melder fra om at nå, nå skjer det! Vi er etterhvert blitt ganske vant med å få brosme her ute så tankene går umiddelbart dit. Særlig når vi vet at Fredrik fisket med et hattifnatt takkel, altså bom med slep. Men det er liksom noe som ikke stemmer. Fredrik melder om at det er blytungt, vi kan høre lyden av hardt belastet braid som spiller mot stangringene. Den lyden forteller oss at dette er noe tungt. Har han huket en bit sjøbunn som han løfter oppover i vannlaget? Men neida, innimellom kjennes lett lugging i snøret. Noe beveger seg der nede!

Fredrik i kjent positur, den fyren er en råtass til å å ta stor fisk!
Fredrik valgte å ta det rolig med innsveivingen. Ingen pumping med stanga, kun rolig sveiving med konstant press på snøret. I en sånn situasjon så pumper adrenalinpumpa for alle i båten og vi er vel litt usikre på hvor lang tid det gikk før leaderen viste seg i flata, kanskje var det en halvtimes tid. Kristian tok tak i leaderen mens Fredrik flyttet seg akter i båten for å lande fisken. Fortsatt kan vi ikke se hva det er som henger i enden av snøret, men det er klart at på dette tidspunktet har tankene begynt å svirre rundt en flat og hvit fisk... Så! Vi ser konturene av noe stort og lyst, straks etter bryter Kristian ut; skate! Den er hvit! Den er hvit! Og der kommer den flytende opp, et fantastisk syn etter mange timer med tungt og stille fiske den dagen.
Hvitskate, den første som har sett innsiden av Ibizaen.

En rimelig fornøyd fisker med sin første hvitskate noensinne.
Jubelen stod høyt i båten da hvitskata ble løftet over ripa. Skater har ikke svømmeblære og tåler derfor å bli satt ut igjen, noe mange velger å gjøre. Siden vi deltok i konkurranse denne helgen ble denne ikke satt ut, men avlivet for å kunne fraktes inn til veiing. Etter en foreløpig veiing i båten skjønte vi at vi var i ferd med å få en veldig god avslutning på dagen. Vekta surret frem og tilbake rundt 9,5kg. Dersom dette var tilfelle var det i så fall ny festivalrekord! Utrolig gøy.
Etter dette satte vi baugen innover mot land og innveiing. På vekta på brygga utenfor Langesundfisk målte skata hele 9,673kg og altså over en kilo tyngre enn forrige festivalrekord satt av Trine Fallet i 2005! 

Dag to ble dedikert til å fyke rundt og plukke arter som lever på grunnere vann. Dette er et fiske Atle og Fredrik vanligvis ikke bedriver, men med lett utstyr og full klaff på valg av fiskeplasser ble det en begivenhetsfull dag likevel. Vi valgte å startet fisket ved Jomfruland og fisket med sabikihekler og takler med små kroker agnet med reke og makrell. De første artene kom fort opp i båten, sandflyndre og makrell. Videre gikk det kast i kast og den ene arten etter den andre ble plukket opp.
Fredrik med vanlig knurr.

Atle med fjesing.

Kristian fikk seg også en ny art på lista si, rødknurr.
Etter halvannen times tid hadde vi allerede notert oss for makrell, sandflyndre, fjesing, vanlig knurr og rødknurr. På det tidspunktet vurderte vi det dithen at potensialet var nådd på plassen vi var på og valgte å forflytte oss videre til en plass hvor vi håpet å få opp en lyr.
På vei mot ny plass utenfor Nevlunghavn.
Lyr ble det ikke på denne plassen, men Atle fikk opp en blåstål på et sabikihekkel. Bonus!
God stemning i båten, blåstål krysset av.
Turen gikk så videre til en plass vi hadde fått tips om at ville huse lusuer og brungylt. Luser ble relativt raskt krysset av, brungylten tok litt tid. Kristian fikk endelig opp det vi trodde var brungylt og vi flyttet oss til neste plass for å plukke berggylte. Dessverre viste det seg i ettertid at brungylten var en rødnebb. Kjipt, men sånt som skjer i kampens hete. Fredrik ordnet berggylte.
Atle med sin første lusuer noensinne.

Fredrik med berggylte.
På vei inn før konkurranseslutt stoppet vi i sundet. Her fikk vi vanlig ulke og noe overraskende fikk Fredrik konkurransens største horngjel, på slep på bunn!
Atle med ulke.

Fredrik med konkurransens største horngjel.
Vi endte til slutt opp med 679,56 poeng, noe som gav oss 11. plass totalt. Dette er vi kjempefornøyd med! Det er likevel ikke til å legge skjul på at det står står igjen som den største opplevelsen etter helgen var hvitskata vi hentet opp fra dypet på lørdag. Fredrik ordnet altså ny festivalrekord for denne fisken! I tillegg tok han hjem hele 3 plaketter; mest poenggivende fisk, største hvitskate og største horngjel. 
Premiefangsten og Fredrik sine tre plaketter.
Vi retter en stor takk til arrangøren som valgte å gjennomføre konkurransen tross årets omstendigheter. Det gjorde de med stil, og når været spilte på lag i tillegg ble hele arrangementet rett og slett en kjempeopptur, både for oss og for resten av deltakerne vil vi tro. 
Vi har også laget en liten film fra helgen, ta gjerne en titt!

Vi sees igjen neste år!

Hilsen Atle, Fredrik og Kristian





Idioti i lovform

$
0
0

 Det er ikke ofte undertegnede blir sint, men Lovvedtak 124 er så komplett idiotisk at det ikke er mulig å unngå stigende blodtrykk.


Dette blir nå ulovlig.

Bildet over viser en nydelig ørret fra Tyrifjorden, satt i balje med oksygentilførsel før innveiing i en konkurranse. Prinsippet fungerer meget bra, og er en stor fordel der man fanger fisk som trenger en "pustepause" før den gjenutsettes. Bildet er gammelt, i dag foregår mange fiskekonkurranser uten innveiing av fisk, men innen meitefiske er det normen at fisken holdes levende til innveiing før gjenutsetting.

Lovvedtak 124 endrer dagens Lakse- og innlandsfiskelov, og det er spesifikt denne endringen som er problemet:

Idioti.

Teksten over gjør praksisen med "pustepauser" ulovlig, og den gjør dermed også keepnett og oppbevaring av fisk i bur/ kasser i vannet ulovlig. Unntakene som nevnes (paragraf 13 og 18) er ikke relevant for sportsfiske, disse handler om uttak av "skadefisk" (uønskede arter etc) og forskning.

La oss dvele litt ved ordet "umiddelbart". 

Umiddelbart betyr raskt eller direkte, uten forsinkelse. Det er vanskelig å tolke dette på noen annen måte enn at det forbyr veiing, måling eller fotografering av fisk som skal gjenutsettes. Med det har våre folkevalgte effektivt slått beina under enhver fiskekonkurranse basert på fang og slipp, og flyttet oss 5-10 år tilbake til konkurranser der all fisk må drepes. Dette er en katastrofe for sportsfiske generelt, og kan harpunere den enormt positive trenden vi har sett i bestander over hele landet. Ørretbestanden i Tyrifjorden, Randsfjorden og Mjøsa hadde neppe vært der de er i dag uten at vi som sportsfiskere tok ansvar for det vi driver med og begynte å slippe ut igjen fisk også under konkurranser. Hvis dette blir stående, kan man som ansvarlig sportsfisker ikke delta i konkurranser, for får du en vinnerfisk kan du ikke dokumentere den og slippe den ut, og samvittigheten tilsier at man ikke vil drepe den og veie den inn. Dette er kroken på døra for fiskekonkurranser, og med det kroken på døra for mange foreninger som mister sitt inntektsgrunnlag. Inntekter som blant annet brukes til kultivering og arbeid for å styre fiskebestandene.

Live-wellen i båten min, som brukes både for fisk som skal ut igjen, og for fisk som skal spises men som jeg ønsker å holde levende en liten stund så ikke kvaliteten forringes, blir dermed også forbudt. 

Dette er straffbart - fisken skal råtne.

Dette forbudet er et slag i trynet for alle sportsfiskere, både de som ønsker å sette ut igjen en og annen fisk, og for de som spiser all fisken de får uansett. Siden det nå blir ulovlig å holde fisk levende, må du enten ha med kjølemuligheter på tur eller la fisken råtne. Snakker om fornuftig bruk av ressurser...

Det blir ikke noe bedre av at dette gjelder alt fiske i ferskvann, uansett art, samt fiske i saltvann etter anadrome arter:

Mer idioti

Hvis du lurer på hvem som stemte frem dette ser du det i voteringsoversikten. Alle voteringer i Stortinget ligger på nett, her er voteringen i dette tilfellet.

Voteringsoversikt.

Det eneste partiet som hadde vett i skallen var Senterpartiet. Resten av partiene signerte ut på råtten fisk og ressursmisbruk fastsatt som lov. Voteringsoversikten ligger HER, du kan også se navnene på de som stemte for, sånn i tilfelle du lurer på hvem som bør strykes neste gang du stemmer.

Av natur tror jeg det beste om mine medmennesker, og våre folkevalgte er ikke noe unntak fra det. Jeg kan ikke tro noe annet enn at dette må handle om en misforståelse. Det sier seg selv at vi som sportsfiskere ikke kan godta dette. Vi som bryr oss om et ansvarlig fiske, vi som ønsker det beste for bestandene i landet vårt OG vi som ønsker best mulig kvalitet på maten vi fanger. 

Men kjære folkevalgte, siden dere nå setter en presedens på at sportsfiskere ikke får gjøre det som tross alt er til fiskens beste der fisken skal slippes ut, og til matkvalitetens beste der fisken skal spises, hva med de ca 1000 lokasjonene vi har med levende anadrom laksefisk stående i sjøen langs kysten vår? Dere vet, der fiskevelferden er elendig, hundretusener av fisk dør hvert år på grunn av vannstell, sykdommer og parasitter spres for alle havstrømmer og kloakk og kjemikalier går urenset i sjøen.  Nå som jeg nektes å ta vare på fisken min, til fisken og mitt beste, så tar dere tak i dette organiserte dyreplageriet også? Eller gjelder det andre regler for laksebaroner enn for meg? Jeg bare spør..

Dette innlegget kan ikke tas til inntekt eller ulempe for noen foreninger eller lag, det er skrevet fult og helt for egen regning og representerer mitt personlige syn.

Nedre Glomma Gjeddefestival 2020

$
0
0


Nedre Glomma Gjeddefestival gikk av stabelen helgen 29.-30. august med hele 66 påmeldte team. Arrangementet var i år endelig flyttet tilbake til basen på Furuholmen og alt lå til rette for ei flott helg med hyggelige folk og masse gjeddefiske.

Team Colibri stilte i år med étt team bestående av undertegnede og min bedre halvdel, Heidi Smedsrud Hansen. Det har etterhvert blitt en tradisjon at vi to drar sammen på både Aremark gjeddeklubb sin konkurranse i juni og Nedre Glomma Gjeddefestival i august, en veldig fin tradisjon. Heidi er da heller ikke ukjent med store gjedder, hun vant bl.a. prisen for lengste gjedde under Aremark Gjeddeklubb sin konkurranse for noen år tilbake.

Klare for dyst!

Det burde ikke være ukjent for noen at det pågår en verdensomspennende pandemi om dagen og for å unngå å bidra til for mange mennesker på selve festivalområdet tok jeg og Heidi inn på Utne Camping i Sarpsborg slik at vi pendlet mellom campingen der og Furholmen i helgen. Det gikk helt fint, kun en snau halvtime kjøring mellom de to stedene. Som en liten "bonus" for oss var vi tilsynelatende alene på campingen som kunne skilte med ekstremt bra renhold på alle fasiliteter. Ingen fare å dra til Utne Camping altså.

En av baksidene med Furuholmen (og kanskje den eneste sådan) er båtrampa. Ja, båtrampe er kanskje litt misvisende da vi i praksis snakker om ei lang slak og grunn steinrøys ut i Glomma. Mange velger likevel å sette ut her da det er meget praktisk ift. bryggeanlegget på Furuholmen. Jeg vil vel likevel anbefale de med litt større båter som også kanskje ikke har lyst å gå over og reparere gelcoat på skroget etter helgen om å bruke båtrampa på Nipa ved Hafslundsøy istedet.

Sjøsetting i motvind på Furuholmen er ingen spøk.

Etter en noe strabasiøs sjøsetting av båten gikk veien opp til festivalområdet for skippermøtet. Meget hyggelig å treffe igjen både gamle og nye kjente og slå av en prat. Arrangøren måtte stoppe påmeldingen på 66 lag for å kunne overholde de krav som stilles til arrangementer i disse tider. Jeg vil si arrangøren gjorde en god jobb med å legge til rette for smittereduserende tiltak, dette var også et eget tema i skippermøtet, altså hvordan deltakerne skulle oppføre seg i og rundt festivalområdet.

Festivalgeneral Lars-Otto Eliassen tok deltakerene gjennom regler for konkurransen.

Fisketiden i Nedre Glomma Gjeddefestival strekker seg helt fra kl. 10.00 på lørdag formiddag til 14.00 på søndag ettermiddag. De aller ivrigste kan altså fiske non-stop om man ønsker det, men de fleste velger nok å stoppe fisket når mørket faller på. Glomma er ikke ei elv som er spesielt hyggelig å ferdes på i mørket, grunnet mange lumske grunner og tømmerstokker i vannet.

Alle former for stangfiske er lov under konkurransen, det er dog en begrensing på maks 6 stenger pr. båt og all fisk må tas på stang. Det konkurreres individuelt om størst fisk og det er også en lagkonkurranse hvor sammenlagt lengde av største 5 fisk teller. Selvsagt arrangeres konkurransen som en ren fang & slipp konkurranse slik som de fleste seriøse gjeddekonkurranser bør gjennomføres. Jeg har fisket svært lite gjedde denne sesongen, faktisk kun to små turer i Drammenselva, så vi valgte å starte konkurransen med litt dorging i Mingevannet for å se om vi kunne finne noen områder med fisk der. Vi kjørte kun med 4 stenger, to stk. med sideparavan og to stykk rett bak båten. 

Stengene er satt og konkurransen i gang.

Fisk ble det da også etterhvert, men en litt overraskende art sånn sett. En abbor på 36cm tok en Prorex Minnow 16SR under første dorgestrekket. Om ikke annet så fikk jeg meldt inn en abbor i Colibri Predator Cup!

Feil fisk, men fint med en abbor til Colibri Predator Cup.

Det jeg pleier å gjøre når jeg dorger i innsjøer jeg ikke er godt kjent i er å følge nøye med på ekkoloddet, og da særlig bruker jeg sidescan til å finne områder med spennende bunn. Med spennende bunn mener jeg da steiner, trær, fjellknauser og annet som skiller bunnen fra omgivelsene og gir rom for gjemmesteder for fisken. En annen viktig ting å se etter er selvfølgelig stimfisk. Rovfisken finner man gjerne i nærheten av stimer med mindre byttefisk, og ser du i tillegg på ekkoloddet at fisken har samlet seg tett sammen i en "ball", da vet du at fisken blir jaget av større fisk.

Eksempel på fjellformasjon på styrbord side av båten vist med sidescan.

Eksempel på stimfisk (kan være laue eller krøkle) under båten, vist både med tradisjonell 2D-visning og sidescan.

Det var da også i et område med mye byttefisk og stokker og annet "rot" på bunnen at vi fikk på første gjedda, ei lita snipe (liten gjedde) på 66cm. Jeg vet fra tidligere år at fisket kan være tregt og by på mye sniper, så her er det bare å takke for det man får og notere opp i fangstskjemaet. 

Dagens første gjedde. Fisken ble satt pent tilbake og vil nok klare seg fint til tross for blodet som sees på bildet.

Fisket var utrolig tregt i Mingevannet, og først når vi startet med spinnfiske i Vestvannet på kvelden (etter å ha hatt en bomtur opp til Vamma) begynte det å bli antydning til liv. Vi fant oss ei grunn vik hvor det helt klart foregikk noe under vannflata. Vi observerte flere gjedder som jaget opp småfisk og også viste seg i flata i form av plasking og raske striper når byttefisken ble jaget. Både jeg og Heidi fisket med Prorex Minnow 160SR, dette er et wobbler som egner seg ikke bare til dorging, men er et utmerket alternativ ved spinnfiske også. Ganske raskt slo det på ei ny lita snipe og etter en dag med veldig dårlig ga det oss iallefall et håp om at vi i løpet av helgen skulle klare å fylle lista på 5 fisk.

Gjedder er kule fisker, store som små.

Dessverre skjedde det ikke stor mer denne kvelden og vi satte kursen mot Furholmen for fortøying av båt før vi dro tilbake til Utne Camping.

Solnedgang over Mingevannet skal ikke kimses av.

Båten fortøyd ved det noe tilårskomne bryggeanlegget på Furuholmen.

Vi kom oss noe sent igang på søndagen, men var vel på vannet igjen litt før 08.00. Denne søndags morgenen kunne Glomma på på tett tåke, kanskje hadde vi 30 meter sikt da vi putret stille ut fra Furuholmen.

To trøtte gjeddefiskere klare til dyst i tåkeheimen.

En stor fordel med dybdekart fra dybdekart.no når en skal navigere i tåka.

Trolsk stemning i det sola begynner å bryte gjennom laget med tåke.

Planen for dagen var å holde seg til dorging i rennene nordover for Furuholmen. Her er det nokså grunt, hovedsaklig 2-4 meter og litt dypere i kulpene. Vi kjørte derfor med litt mindre, grunntgående baits for å unngå for mye bunnapp. Igjen bruker vi sidescan på ekkoloddet til å orientere oss og lete etter både fisk og interessante områder. Noe fisk så vi, bl.a. på bildet under her. Ser man på styrbord side bortenfor formasjonen så står det en enslig fisk helt ut til siden av bildet. Man kan se fisken som står rett over bunn og man kan se hele skyggen til fisken. Av og til kan det være vanskelig å skille fisk fra stokker, men stokkene ligger gjerne på selve bunnen eller med ene enden ned i bunn. Når du ser slike bilder hvor ingen av delene av det du ser berører bunn altså at objektet i vannsøylen og skyggen ikke berører hverandre, da kan du være ganske sikker på at det er en fisk.

Formasjon på styrbord side med det som sannsynligvis er ei grov gjedde rett over bunn.

Det gikk en snau time før første fisken så innsiden av båten og denne gangen var den Heidi sin tur. Ei ok gjedde på 74cm ble sveivet inn, målt og sluppet ut igjen.

Heidi med ei gjedde på 74cm.

Så gikk det en god stund hvor vi ikke kunne gjøre annet enn å nyte det fine søndagsværet og synet av blå himmel og makrellskyer. Fisket var treeegt.

Kapteinen fortviler. Hvor er fisken?!

Vakre omgivelser på Glomma.

Det er i sånne stunder man virkelig føler på det å ikke lykkes med fisket. Gjeddefisket på Glomma var seigt denne helgen, men når rapporter fra andre som har tatt både 12 og 14 fisk tikker inn så begynner man å tenke litt på hva som kunne vært gjort annerledes, kjører vi med feil baits, er vi på feil sted, burde vi spinnfisket istedet etc. Saken er, gjeddefiske kan være kilent og tregt. Det kan være utrolig gøy når fisken er aktivt og utrolig frustrerende når det er tregt. Det er noe av sjarmen ved dette fisket synes jeg. Vi fikk omsider opp en ei lita snipe til, men selv med strake armer klarer jeg ikke lure noen, den var veldig liten....

"Use straight arms, make fish look bigger".

Vi ga oss ikke før klokka ble 14.00 og putret inn til Furuholmen med halen mellom beina. Tregt fiske til tross, vi hadde det hyggelig på vannet hele helgen og det føltes godt å komme seg ut og hilse på andre ivrige gjeddefiskere, både de som hadde tregt fiske og de som hadde lyktes bedre. Det ble også tid til litt tanker og betraktninger rundt denne fantastiske hobbyen og noen valg ble tatt rundt fremtidig satsing, men det får jeg komme tilbake til senere.

Stor honnør til arrangøren Skjeberg og omegn jeger og fiskeforening for at de gjennomfører arrangementet selv med de utfordringer som er knyttet til Covid 19 og de begrensinger det medfører!

Vinner av konkurransens lengste fisk ble Melissa Eriksen med ei flott gjedde på hele 116cm og lagkonkurransen ble vunnet av Team Kaos med en samlet lengde på 499cm fordelt på 5 fisker. Det er imponerende, vi gratulerer!

Resultatlistene finner du her: http://www.storgjedda.com/resultater-nedre-glomma-gjeddefestvial-2020/

Vi takker for i år og kanskje sees vi neste år også! 

Hilsen Atle og Heidi

Hvordan blanke etter asp?

$
0
0


Mens noen hadde fokus på abbor i helgen som var, lå mitt fokus på karpefisken asp. Asp glimrer med sitt fravær på min artsliste, og nå var det på tide å endre på det.

Det er ikke første gang jeg prøver meg på denne arten. Jeg har hatt en tur etter den nesten hver sensommer/ tidlig høst de siste 10 årene eller så, uten å lykkes. Jada, jeg er klar over at lettspinnutstyr i Dynovika i Lillestrøm sannsynligvis ville ført til at jeg fikk arten rimelig kjapt, men det er ikke mini-asp jeg er på jakt etter. Norgesrekorden på 5,34 kilo (satt av Eivind Thilesen på samme innsjø i 2008) tilsier at det er muligheter for rause individer av arten her. Teamkompis Dag Christer har da også snust på nevnte rekord med sin kjempe-asp på 4,86 kilo i 2014. Det er vel strengt tatt bare Fredrik i teamet som ikke har fått asp i Øyeren nylig, og hovedgrunnen til det er nok at han aldri har vært der....

Alt lå derfor til rette for en tur etter asp da jeg tok med matros Vera og inntok Øyeren sist lørdag. I bakhodet lå det tett i tett med gode råd fra resten av teamet, alt fra område å fiske i, fiskedybde, woblervalg og fart. Her skulle det trolles, og fem stenger ble satt fra tilnærmet vannskorpe-dybde og ned til ti meter.

Det rigges opp.

Med fem stenger i arbeid under tilnærmet perfekte forhold var "trua" på topp. Men så begynte timene å gå....

Etter rundt tre timer og et ukjent antall skifte av woblere la jeg merke til at stangen som gikk i propellstrømmen hadde sluttet å riste og viste dødvekt. Min første tanke var gress, men i steden ble en abbor dagens første fisk.

Undertegnede med trollingabbor (foto; Vera Kejr)

Jeg tror det er første gang jeg har fått abbor på pelagisk trolling, velkommen var den uansett da den i det minste viste oss at Øyeren ikke var helt steindød i dag.

Aspen fortsatte å glimre med sitt fravær, men på slutten av dagen løste det ut på riggen. Ett kort men hardt første utras gjorde at håpet om asp var tent, og matrosen tok fatt på oppgaven. Utraset ble dog kort, og litt senere fant en trinn gjedde veien ned i håvnettet. Men hva gjør vel det, når det var ny art for matrosen?

Kjevebensgrepet satt fort!

Å ta bilder i en båt i vind og med lav sol rett i mot var ikke helt enkelt, men etter litt knot var fangsten udødeliggjort og gjedda returnert til sitt rette element. For å gjøre en lang (12 timer eller så) historie kort så ble det med de to fiskene denne dagen, så asp forsetter som min Eleanor (HER er Eleanor-referansen for de som ikke har sett "Gone in 60 seconds", en film du bør få sett om du ikke tok referansen).

I mangelen av fine poseringsbilder med asp, klinker jeg til med noen ekkoloddbilder i steden. Jeg begynner med et bilde av riktig oppsett under Innstillinger-Sonar-Installasjon der du bruker en Airmar enkeltbånds chirp-giver i en Lowrance HDS Live. Vanligvis har jeg min Airmar TM185HW koblet til en Sonarhub-modul, som så er koblet til HDSen med en ethernetkabel. Men da jeg startet HDSen i dag fikk jeg "Ingen kilde" på ekkoloddet, et tydelig tegn på en defekt ethernetkabel. 

Jeg har gjenbrukt en ethernetkabel fra HDSen og til modulen i denne båten, en kabel som er i sin tredje båt. Det var tydeligvis en for mye for nå tok den kvelden etter 10+ års levetid under tildels tøffe forhold. Derfor plugget jeg ekkoloddgiveren i HDSen i steden (husk at ekkoloddet skal være av eller på pause når du kobler ekkoloddgivere fra eller til) for å få et operativt ekkolodd i dag. På Lowrance HDS skal denne ekkoloddgiveren i den blå porten, og vil da ligge på kanal 1 (CH1) i HDSen, hvor den også gjenkjennes automatisk via XID-systemet i ekkoloddgiveren.

Airmar TM185HW på kanal 1 i Lowrance HDS Live.

I innsjøer hvor maksdypet ligger rundt 60-80 meter der jeg rent praktisk fisker, så kjører jeg typisk ekkoloddet i auto-modus slik at jeg kan ta opp en sonarlogg for senere kartlegging underveis i fisket. Men som for dype innsjøer som Mjøsa og Tyrifjorden, reduserer jeg ping noen hakk ned fra maks (jeg bruker 17 i bildene under), setter scroll ett hakk ned fra normal, støyfilter av, overflatefilter av eller lav (lav her da det var endel vind og dermed bølger som gir mye turbulens i overflaten), fargelinje rundt 74-76% og følsomhet typisk 4 til 8 hakk ned fra normal (i auto). Dette gir meg støyfrie bilder, godt definerte buer, god målseparasjon og med det all den informasjonen jeg trenger fra mitt 2D-ekkolodd med denne ekkolodgiveren.

Under et skjermbilde med forklaring av hva du ser på ekkoloddet:

Lowrance HDS Live med Airmar TM185HW

I bildet under ser du klart og tydelig det alle trollere ønsker å se når man troller, komprimerte "baller" av agnfisk med større ekko jagende rundt:

Her burde det ha nappet.

I bildet over ser du 3 litt større fisk som tilsynelatende jager byttefisken. Som du ser er alle disse fiskene  OVER dypriggloddet mitt, så hvis jeg bare hadde kjørt med en stang på dypriggen hadde jeg nå hevet dypriggen slik at wobleren hadde gått i overkant av dypet de antatte rovfiskene går på. Årsaken er enkel, de fleste rovfisk ser mye bedre OPPOVER enn NEDOVER, så du må unngå å fiske under de. Her har vi dog fire andre stenger som fisker høyere enn der du ser dypriggloddet. 

PS: Asp har tidligere vært rødlistet i Norge, men det er mange år siden så du må gjerne ta en tur etter denne spennende fisken. Vi oppfordrer uansett til å praktisere fang og slipp på denne arten, særlig for de store individene, for å sikre bestanden også for fremtiden. 


Kajakktur på Langen - og starten på en ide.

$
0
0


Ikke alle turer er fisketurer, men alle turer kan relateres til fiske....

Med en ettermiddag å slå i hjel, båten parkert litt for langt unna og et ønske om fysisk aktivitet, ble kajakktur på Langen i Enebakk et godt alternativ. Kajakkene leies via Wild Oslo sine nettsider, og kostet 300,- per kajakk for en kveld (4 timer, men utleier er neppe helt bastante på akkurat fire timer så lenge kajakken leveres inn i løpet av kvelden).  

Langen (foto; Vera Kejr)

Langen er en innsjø jeg har hatt på listen over steder som bør besøkes i årevis, men det har aldri passet rent praktisk. På denne turen droppet vi fiskeutstyret siden jeg var usikker på hvordan kajakkene ville være å fiske fra, men i retroperspektiv burde det vært med en stang eller to. Riot-kajakkene var brede og stabile, med en enkel stangholder bak setet så man kan få stangen bort i forbindelse med transportpadlingen. 

De korte men brede kajakkene er veldig stabile - og har vanntett stuerom samt stangholder.

Litt vekslende vær på starten av turen - men Langen er vakker uansett.

Langen er nettopp lang (rundt 9km) og smal, ideell for kajakk.


Beverhus
Langen ligger veldig beskyttet for vind, med åsrygger som gir le fra begge sider. Ulempen med disse er at det er bratt og ulendt langs land, så Langen nytes klart best fra vannspeilet. Dette er neppe vannet du går rundt med fiskestang, men Langen er desto mer egnet for mindre portable farkoster som jolle, kano, pongtongbåt eller kajakk. Det er verdt å nevne at Langen faller inn under den såkalte Markaloven, med forbud mot motorisert ferdsel. Det er derfor ikke lov med motor i Langen, her må du stå for fremdriften selv.

Noe av poenget med turen var selvfølgelig å rekognosere for fremtidig fisketur. Langen innfridde absolutt, så hvis kalenderen tillater det blir det retur med fiskeutstyr for å prøve oss på noen av de smått legendariske storabborene som visstnok skjuler seg uti her. Men selv om leiekajakkene kan fiskes fra, så vil jeg nok ha min egen portable farkost. Dermed kan det se ut som det blir en ny portabel farkost på undertegnede, etter at jeg solgte min Alumarine 10 for et års tid siden. Den var ideell når den først var på vannet, men siden den gangen har jeg flyttet og har nå en garasje som den jolla ikke vil passe inn i. Her må det tenkes alternativt, så får vi se om ikke abborene i Langen snart går en utrygg fremtid i møte...



Minitur etter sjøørret 10.09.20

$
0
0


Med gårsdagens fiskeløse kajakktur og de siste fisketurene lagt til ferskvann, passet det fint med en kveldstur med ny horisont.

Etter litt chatting med teamkompis Fredrik ble kursen lagt ut fra kjente farvann i Indre Oslofjord, og til et for meg nytt område lengre sør. Riktignok litt langt å kjøre bare for en kveldstur, men hva gjør vel det når destinasjonen byr på noe jeg best kan beskrive som "Danmark".

Nydelig sted.

Det som møtte oss var en lang rullesteinstrand, langgrunn og med leaopardbunn utenfor. Vi hadde knapt rigget opp stengene våre før det hoppet en liten sjøørret innenfor kastehold, så "trua" var på topp fra først sekund.

Fiske etter sjøørret fra land er ikke hverdagskost for denne karen.

Vi hadde et par hogg, men kombinasjon langgrunt og tareskog kan gjøre det vanskelig å kjenne forskjell på hogg og bunnapp så om det var fisk eller ei er ikke så godt å si. Men det ble da en fisk, en liten og knallrød taretorsk tok min IMA Komomo II (90) i det jeg skulle løfte og ta et nytt kast. 

Fort opp, fort ut igjen.

Torsken er fredet også i dette området, så den uheldige svømte selvfølgelig pent avgårde etter vårt korte møte. (Les mer om fredningen og hva du kan fiske etter i DENNE artikkelen.) Det ble med den ene torsken dog, men lokasjonen var nydelig så det blir nok retur hit en dag. 

Fjerne rust fra fiskestang

$
0
0

Vi er sikkert mange som har slurvet med å skylle fiskestanga etter å ha vært på tur i det salte element. Over tid kan det gi et lag med rust på ringene.

Som fiskegal får man et nært forhold til utstyret sitt. Etter tusenvis av kast med en stang har man tilbragt en del tid sammen, og følgelig vil jeg ta godt vare på den.

Under har vi en 8 fot stang (3-14g) fra Shimano som jeg egentlig bruker til ferskvannsfiske, men med tid og stunder har funnet ut at er utrolig artig til sjøørret, og til og med har kjørt fin havabbor på. Dette betyr at den har fått sin dose salt. Nå bærer den preg av saltet.
Dette utstyret brukte jeg for å fjerne rusten. Det gikk overraskende raskt og enkelt. Det mest essensielle var egentlig svampen med den grove siden og kjøkkenspray. Det andre var hendige småsaker fra pussesakene til våpen. OBS: kobber-børsten brukes med stor forsiktighet og kun i trange steder av stangringene der man ikke kommer til ellers og bare må rufse til litt for å få bort rust.


Jeg sprayet på med rause mengder kjøkkenspray og lot dette virke litt.


Fuktet mikrofiberklut med kjøkkenspray. Jeg lot ringene ligge litt i dette for å myke opp rusten.

Etter litt gnikking med svamp med grov side og div annet, ble resultatet helt strøkent!


For å unngå rust fremover har jeg gitt ringene en lett spray med olje. Det er mange typer som kan brukes, men dette er tilfeldigvis den jeg hadde i verktøykassa. WD40 eller 556 gjør sikkert jobben like godt.

Fremover kommer jeg til å spandere litt olje på stanga jevnlig, og selvsagt skjerpe meg med at stangen ALLTID skal få seg en vask i ferskvann etter endt fisketur.

Forebygging er alltid bedre enn reparasjon:
- skyll alltid stang i ferskvann etter endt fisketur
- gå over jevnlig med mikrofiberkult og tørk av på trange steder
- spandere litt lett olje i ny og ne




Ny Blikkboks på gang

$
0
0


Definisjonen på galskap er å gjøre den samme tingen om og om igjen, men forvente forskjellig resultat.

Sitatet er visstnok fra Albert Einstein, og kan kanskje sies å være dekkende for det meste av sportsfiske? Om ikke annet føles det dekkende for mitt siste båtkjøp. 

Så sjokkert blir man ved impulskjøp av båt.

Mazdaen min trengte en ny NOX-sensor. Ingen dramatikk i det, kjent feil og dekkes av garantien men dermed endte jeg hos Mazda på Alnabru og hadde en drøy time å slå ihjel mens verkstedgutta jobbet. Et steinkast bort i gaten har man West System, og der kan jeg lett slå ihjel litt tid blant Oslos beste utvalg av joller, kanoer og kajakker. Du husker kanskje at jeg kjøpte en Alumarine 10 der for noen år siden?

Blast from the past - Alumarine 10.

Den jolla fikk navnet "Blikkboksen", og gjorde nytten sin i et par år før livet tok en uforutsett vending og jeg måtte selge den på grunn av plassmangel. Jeg har som kjent en Starweld Fusion 16 DC med Mercury 115 Pro XS fra før, og selv om en jolle er fint å ha så var prioriteringen om hva som måtte bort når plassen krympet inn ganske enkel.

Båten for de litt større innsjøene og fjorden.

Jeg har med andre ord ønsket meg en farkost for de små flatene siden den forrige forlot mitt eie. Tankene har gått mellom en ny jolle, kano, kajakk, pongtongbåt eller bellybåt. Som lett dekadent sportsfisker har jeg prøvd alle variantene, og det er ganske klare fordeler og ulemper med alle. Men all den tid jeg sjelden fisker alene, så er det vanskelig å unngå trioen dobbel kajakk, kano eller jolle. Fordelen med jolle er mulighet for mer bagasje, stabilitet og relativt lav pris sammenliknet med for eksempel en dobbel sit-on-top kajakk. De tankene, kombinert med tid å slå ihjel og litt dårlig impulskontroll er en dårlig kombinasjon....

Jeg endte derfor med en Marine Jon 12 fot, en enkel jonboat eller pram som det heter på norsk. De vitale mål er 37 kg fordelt på 370 ganger 120 centimeter lengde/ bredde og 41 centimeter høyde. 





Noe av grunnen til impulskjøpet var at akkurat denne har en transportskade foran (sannsynligvis kjørt på med truck) så jeg fikk et par "båtlapper" i rabatt på den og det var alt som skulle til for å lede en lett båtgal mann inn i fortapelse. 

Enhver flytende farkost med respekt for seg selv må ha noen stangholdere. Her har jeg noen til overs etter riggingen av Starwelden, så da var det bare å montere. Men akkurat det var lettere sagt enn gjort, for relingslisten på prammen er rund og går litt inn i båten.

Kjip form på den listen.

Der kan den ikke stå....

Bakerst kan jeg montere stangholdere på kryssene mellom skrogside og akterspeilet, men jeg vil ha noen stangholdere lengre frem også, så langt frem at de ikke kommer i konflikt med årene når jeg ror. Løsningen får nok bli å skjære til to treklosser som jeg kan sette mellom skroget og braketten til stangholderen, slik at jeg får braketten ut og opp.

Det vil ta litt tid å forme de treklossene, så i første omgang ble det stangholdere bakerst:

Stangholdere på plass.

En annen ting som er kjekt å ha i slike små farkoster som ikke har kryssholt man kan binde ankertauet i, er en taubrems, eller skjøtelås som Biltema kaller det (artikkel 25-4690).  

Taubrems er kjekt å ha for ankertauet.

Taubremsen fungerer fint for å holde ankertauet i en så liten og lett farkost som sjelden ser særlig sjø.

Da var vi klare til jomfruturen i nydelig høstvær.

Sjøsetting gikk lett.

Siden guttungen ikke har noen erfaring med så små farkoster la vi jomfruturen til Sørkedalselva. Stort mer skjermet enn det blir det ikke, men her er det ikke lov med motor, så min Motorguide R3-40 HT ble bare prøvemontert for å sjekke at alt fungerer etter hensikten. Med et 100Ah LiFePo4-batteri på regner jeg med at kombinasjonen batteri/ motor/ og båt kommer til å fungere veldig bra. Med samme kombo på den forrige jolla lå toppfarten på 3,2 knop, og rundt 2-2,2 knop var forbruket lavt nok til å dorge hele dager med 60Ah-batteriet jeg brukte da. Med 100Ah bør vi være dekket også for helgeturer om det skulle bli aktuelt. Mjøsservice har ferdige "pakker" med motor, batteri, lader og veske til batteriet, men jeg hadde motor fra før så da ble det bare et nytt batteri denne gangen.

Motorguide R3 på plass.

Klar for jomfrutur.

Farkosten er perfekt for oppdagelsestur.

Vi måtte fiske litt også.

Testturen bød på en overraskelse, denne jolla er mye mer stabil når jeg beveger meg fra front til akter eller vice versa enn den forrige. Hvis jeg satte meg på fremre tofte i den forrige jolla så gikk akterenden så høyt at det bare var noen centimeter igjen før det kom vann inn foran, mens i Jon 12 kan jeg bevege meg ganske fritt frem og tilbake. 

Jon 12 virker perfekt for guttungen og meg, så får vi se om jeg får lurt med meg jentungen ut etterhvert for test med voksen og to barn. Men "so far so good" for Jon 12.

En septemberhelg i jolla

$
0
0

Høsten er her, det er nå det gjelder. Eller?

"Alle" predatorfiskere snakker om høstfisket som sesongens høydepunkt. Personlig synes jeg høstfisket etter abbor og gjedde er noe av det vanskeligste jeg driver med. For meg er det plukk umulig å forutsi om fisken har flyttet seg inn på grunna, eller står i kantene og sturer. Og om den har flyttet inn, har den da flyttet inn der vinden står på nå, eller der den har stått på resten av uken? Skal man kjøre på med store jigger fordi fisken skal spise seg opp, eller downsize fordi fisken har blitt småspist allerede? Står fisken i strømkanten der maten er, eller har den allerede begynt å spare energi og står lengre bort? Høst er vrient.

Ofte ender mitt høstfiske i kategorien "....men det var en fin tur", det vil si med lite eller ingen fangst. Det har for all del vært noen få turer der alt bare har klaffet på magisk vis, for eksempel DENNE turen med Dag der vi lempet abbor på størrelse med fotballer som om de var tusenbrødre da vi fant riktig sted for dagen:  

Høstabbor

Og der ligger det kanskje? Høstfisket er er "enten - eller" fordi det er så viktig å være på riktig sted, tror jeg. Så enten er man på riktig sted og kan innta en slags halleluja-stemning etter endt dag på vannet, eller så er det seeeeeeeeeeeeeeeeegt.

Denne helgen startet tidlig fordi jeg hadde bevilget meg noen timer fri fra jobben på fredag, og tok med jolla til et nærvann i Asker hvor jeg aldri har fisket tidligere. Dette vannet er heller ikke kartlagt, så jeg hadde på forhånd bestemt meg for at jeg primært skulle bruke ettermiddagen på å kartlegge, og sekundært fiske hvis jeg fant noe spennende. 

Idyll i Asker.

Jeg har to sett med portable ekkolodd, men siden jeg har klart å legge igjen ekkoloddgiveren til min Lowrance Hook Reveal på hytta, har jeg benyttet den eldste riggen min på de siste turene med jolla. Løsningen består av en tilårskommen Lowrance Elite 4 HDI, kombinert med 83/200-HDI ekkoloddgiver og ett 14Ah Gel-batteri montert i/ på en kasse. Opplegget er enkelt, rimelig og fungerer meget bra.

Portabelt ekkoloddgiverfeste.

Litt flere bilder av hvordan ekkoloddgiveren er festet i praksis:


Selve ekkoloddet står stødig på kassen:

Så enkelt kan det gjøres.

Jeg skal gjøre en endring på hvordan ekkoloddgiveren festes. Festet jeg bruker nå er mye lengre enn nødvendig, så ekkoloddgiveren stikker 30-40 centimeter dypere enn skroget på båten. Bortsett fra at det gjør at jeg jevnlig dunker ekkoloddgiveren i bunnen, så bremser det også. Jeg mister ca 0,3 knop i toppfart med ekkoloddgiverstativet i vannet. 0,3 knop høres kanskje ikke så mye ut, men når toppfarten er 3,2 knop så er det rent prosentvis en stor forskjell, og med mindre motstand håper jeg at jeg i praksis kan ligge et hakk lavere i fart på elmotoren ved slowtrolling. Dagens løsning skal erstattes med noe så enkelt som en planke og en skrutvinge, omtrent som på dette bildet:

Portabelt feste ala redneck.

Fordelen med HDI-giveren er at den gir både tradisjonelt ekkolodd (2D) og DownScan i en ekkoloddgiver som ikke er spesielt dyr (den bankes som nevnt bunnen innimellom) og som har små fysiske mål. Konevinkelen på 21 grader ved 200 kHz passer også perfekt til det fisket som typisk bedrives fra min jolle, konevinkelen er stor nok til at jeg ser det jeg trenger, men smal nok til å gi presis informasjon om dybde og bunnkomposisjon. Jeg savner riktignok SideScan som søkeverktøy, så hvis jeg får råd til det kan det hende jeg oppgraderer til en "Active Imaging 3 in 1" etterhvert og bruker min HDS Live i jolla. 

HDI-giveren har som nevnt både 2D og Downscan, og sistnevnte bruker jeg mye i jolla fordi jeg nødvendigvis er på grunt vann og da er DownScan overlegent som verktøy for å se om man har fisk eller bare kvister og vegetasjon under båten. Her ser du en enkelt fisk med 2D og downscan:

Enkeltfisk.

I jolla hadde egentlig FishReveal vært helt perfekt, men min Elite 4 HDI er for gammel for det, så der har jeg enda et argument for å få HDSen eller Hook Reveal over i jolla.

Det er vanskelig å få det helt perfekte ekkoloddbildet i en såpass liten farkost som min Jon 12. Årsaken er enkel, siden jolla er såpass liten påvirkes den både av hvor jeg sitter, og om det er bittelitt vind eller krusninger på vannet, og dermed er ekkoloddgiveren nesten aldri helt vannrett i forhold til overflaten. Men selv med denne farkosten og et eldre og dessuten billig ekkolodd er det fult mulig å få den informasjonen man trenger. Her følger noen flere skjermbilder fra denne ettermiddagen:

Stim med byttefisk fritt i vannsøylen.

Byttefisk rett utenfor en kant.

Dagens største ekko.

Tre abbor på jakt?

Kompakt stim byttefisk.


Det ble med to napp på jiggen i dette vannet da jeg ga meg etter 5 timer hvor omtrent 4 av de var dorging/ logging og en snau time spinnfiske med jigg. Men sonarloggene vil sikkert bli nyttige både for meg og andre etterhvert som de lastes opp til C-Map Genesis, og med dette været var det uansett en nydelig nærtur:

Blikk og aluminium i skjønn forening (pun intended).

Allerede søndagen etter var det booket inn en ny oppdagelsestur med jolla, også denne gangen til et vann jeg ikke har fisket i tidligere. Dette vannet ligger noe mer ruralt til, men samtidig hører man antydning til veistøy over store deler av vannet og det er endel bebyggelse rundt så det er mer urbant enn ruralt. Det første som møtte oss på vei utover var denne karen:

Kul naturopplevelse.

Så fulgte det endel timer med vakre omgivelser, men det kjente seeeeeeeeege fisket. Det ble tre fisk, en av de var i det minste av arten jeg var ute etter denne dagen....

Riktig art, men feil størrelse.

Bra størrelse, men feil art.

Ehhh, ja.

Dagens lille høydepunkt?

Også her ble det logget opp en hel del, selv om dette vannet er delvis kartlagt av andre enn meg.

Med disse to turene lurer jeg på om jeg skal la resten av høstens turer gå til steder jeg kjenner godt. Utbyttet har forsåvidt vært helt OK men kanskje jeg skulle prøvd meg på en tur til vannet som leverte abboren i det første bildet igjen? Det begynner å bli en stund siden jeg bikket kiloen på abbor og det må jeg få gjort noe med.  

PS: Hvis du lurer på hvordan du sjekker om det er lov med (el-)motor i et vann så er DENNE artikkelen verdt en kikk. Det er liten tvil om at undertegnede personlig mener at dette regelverket er modent for modernisering og at det bør skilles på elektrisk motor og forbrenningsmotor. Men selv om loven som forbyr motorferdsel i utmark skulle bestå uendret, så er det endel mer lokale forskrifter og regler som virkelig har gått ut på dato. Et godt eksempel finnes lokalt hos meg, hvor Markaloven i dag er å anse som en selvmotsigelse. Vi har flere vann som er store nok for elmotor, men hvor Markaloven forbyr det likevel. For noen av disse vannene kan jeg kan kjøre dieselpurka av en bil jeg har helt ned til vannkanten, men altså ikke surre lyd- og utslippløst avgårde derfra i 2 knop i jolla ved hjelp av elmotor. Det er så dumt at jeg er overrasket over at byråkratene ikke selv har innsett dette, særlig når elsyklene kom. Samme lov (eller skal vi si tolkning av lov) åpner for elektrisk fremdrift hvis du bruker hjul, elektrisk sykkel er alment akseptert, men pussig nok er den samme elmotoren på en flytende farkost nesten som fandens eget verk. 

I en tid der snart 1/3 av befolkningen sitter for mye stille og overvekt er den nye folkesykdommen, er det på høy tid at man gjør det man kan for å senke terskelen til friluftsliv og beveger seg inn i et årtusen der motor ikke lengre er ensbetydende med lokal forurensning.  

Viewing all 606 articles
Browse latest View live