Quantcast
Channel: Team Colibri
Viewing all 606 articles
Browse latest View live

Oslofjorden 14.03.20 - Garmins skannende ekkolodd i saltvann

$
0
0

For mye vind og for lite tid til en skikkelig fisketur, men med et stort behov for frisk luft. Da passer det fint med en liten tur i Oslofjorden for å se på Garmins UHD-versjon av skannende ekkolodd.

Solskinn og Mercury Pro XS - burde vært på Blå Resept.
Med Korona-spøkelset hengende over oss alle, og påfølgende hjemmekontor hele uken, lengtet jeg etter frisk luft og sjøsprøyt. At jeg er snydens forkjøla, burde ha jobbet og  værgudene truet med plenty vind - ja det fikk bare være. Fiskeutstyret fikk bli hjemme dog, med fredningsbestemmelsene i Oslofjorden er det bare lov å fiske sjøørret nå, og det blåste det for mye til min smak.

Det som derimot ble med var utstyret Garmin har lånt meg for testing:
En aldri så liten gavepakke for testing - synd det snart skal tilbake.
Dagens formål var å se på et kjent mål, vraket av en reketråler uten for Sandvika. Den har jeg kikket på flere ganger, vraket er en (for meg) kjent referanse for å teste ekkolodd. Du kan se hvordan den ser ut med utstyr fra Lowrance i DENNE artikkelen.

Ved ankomst var forholdene langt fra ideelle. Vinden var tiltagende, det var mye møkkete overflatevann, og ikke minst endel is.
Vakkert, men ikke ideelt for å teste skannende ekkolodd.
Med de forholdene i mente, kan vi se litt på hva Garmins toppmodell 8410xsv får ut av GT-54UHD ekkoloddgiveren. Vi begynner med to filmer som dessverre flyter veldig dårlig. Jeg har skjermfilmet via speiling av ekkoloddet til ActiveCaptain-appen med hell før, men i dag hakket det voldsomt og oppløsningen ble betydelig redusert også. Vi begynner med en kikk på Garmins løsning for skannende ekkolodd som ser til siden, SideVü:


Som du ser nederst i venstre hjørne på filmen brukte jeg giverens laveste frekvensbånd (chirp rundt 425-485 kHz) i dag. Forholdene var for dårlige til å bruke det høyeste frekvensbåndet (chirp rundt 1080-1230 kHz). Til tross for dårlige forhold gikk det fint å finne det store vraket, og som du så vises også harde bunnstrukturer godt, selv om detaljer viskes ut av forholdene.

Neste film viser delt skjerm med SideVü og Downvü.

Siden appen (eller min IPhone) ikke ville leke pent med meg i dag er det bedre å se på skjermbilder.



Her ser vi ikke et vrak, men en stim byttefisk:
Byttefisk med SideVü
Her passerer jeg over baugen på vraket. Derfor ser du klart at det stikker opp over marebakken på DownVü, mens det blir uklart og på begge sider av SideVü:





Som de andre merkene har også Garmin en zoom-funksjon på sin SideVü. Denne er nyttig hvis man vil se mer detaljer. I dette tilfellet et hull i dekket på vraket. Hullet skyldes en vinsj som tidligere stod på dekket, men som med årene har falt gjennom det nå gjennområtne dekket.

Her et bilde fra en tur i januar med så mye is at Starwelden min slet med å komme gjennom til tider. Når båten bryter isen, går nødvendigvis noe av den under skroget, signalet fra SideVü treffer isbitene og alt blir bare støy. Dette er på ingen måte spesielt for Garmin, dette gjelder alle ekkolodd:

Is og ekkolodd er ikke gode venner.
Jeg har tidligere testet utstyret under mye bedre forhold i Vansjø, her en film der jeg følger en rørledning:

Som du ser av filmen over trivdes SideVü langt bedre der.

PS:
Du kan lese mer om 2D og kartplotter med utstyret i DENNE artikkelen. 
Du kan se LiveScope LVS-12 i DENNE artikkelen.

Nytt håndtak til Shimano Talica – slik gjør du det!

$
0
0


Til havfiske bruker jeg Shimano Talica 16 2-speed. Snella har jeg brukt i et år nå, og er veldig fornøyd med den. Men det er en ting jeg aldri helt har fått taket på, bokstavelig talt: håndtaket.

Kula på håndtaket ligger i øvre del av hånda
Jeg synes at den ikke ligger spesielt godt å hånda, og ikke gir stabiliteten som trengs for tunge løft.Særlig stabiliteten er en utfordring, for når man sveiver tungt er det fort gjort at stangen vrir seg i venstrehånda. Det å kompensere for den sveivingen samtidig som man skal pumpe forsiktig opp og holde jevnt trykk på kroken kan gi rimelig sur melkesyre i venstre underarm.
Derfor har jeg lekt med ideen om å bytte ut håndtaket og følgelig armen den står på. Det er kanskje ikke så vanlig å modifisere sneller, men jeg tenker som så at man kan fint gjøre det allikevel.

Etter litt research endte jeg opp med Jigging World sine power handle i t-bar. Dette er liknende håndtak som ofte brukes på tungt tropisk fiske. Jeg kjøpte fra tackleworld.com til $79. Leveringstiden var en uke.
Nytt håndtak har 115mm skaft
Talica 16 II har utveksling på 5,7:1 på høyt gir. Derfor er det ganske tungt å sveive med 1kg bly eller fisk i andre enden, men samtidig tar det veldig lang tid dersom man girer ned til 3,1:1-utveksling. Derfor ser jeg det på som en fordel med marginalt lenger arm, for mer kraft i hvert tak.

Dette trenger du:
  • Liten stjernetrekker (ca. 2mm) 
  • 12mm fastnøkkel (evt. Skiftenøkkel)  

Slik gjør du det:
Før vi åpner skruene er det en fordel å orientere seg om hva som skal skje og hva som skjuler seg bak dekselet. Vi skal begynne på del 1473 og jobbe oss innover til og med 1553.
Slik ser Shimano Talica 16 II ut bak fasaden
Begynn med å skru ut de to små stjerne-skruene (1473) som holder dekselet (1551) på plass.
Når dette er av møter en åpen utløsermekanisme (1476) for lavt gir deg. Ser slik ut:
Legg gjerne tommel eller hold med en pinsett over fjær til verste mens du løfter utløser-spaken ut av sporet som den står i. Pass på å ha kontroll på den lille fjæra, eller som jeg gjorde: la den ligge igjen når spaken tas ut.
Under ser man mer detaljert bilde av det som møter deg bak dekselet.
Fjær til venstre og sort sirkel er spor for å holde utløser
Når utløser er tatt ut den sorte plastbiten som holder utløseren på plass løftes av den store skruen som den står fast rundt.
12mm fastnøkkel løsner bolten som fester håndtaket til drevet
Hold igjen i håndtaket på snella mens du forsiktig løsner bolten.

Nå er bolten ute og det gamle håndtaket klart til å tas av. Du kan vurdere å legge på litt nytt snelle-fett og olje, dersom du tar mye på der det allerede var fett. Nytt håndtak settes på, og delene settes sammen igjen.

  
T-barhåndtaket ligget veldig godt i hånda og føles mye mer stabilt enn den gamle kula. Det er fortsatt lett å betjene giret og utløseren selv om skaftet til håndtaket er marginalt lenger enn det som sto på fra Shimano.

Gleder meg til å komme ut på dypet og teste det nye håndtaket!

Skitt fiske,
Fredrik

Oslofjorden 21.03.20 - Mye sol og litt mer Garmin

$
0
0

For første gang i år klaffet både kalender og vær, så da guttungen spurte om vi kunne dra ut for å se etter sel var jeg ikke vanskelig å be.


Helt greie forhold i Indre Oslofjord i dag.

Båten står fortsatt i en garasje på Fornebu, og da er Halden Brygge nærmeste rampe. Kartlink til den og mange andre ramper finner du i DENNE artikkelen, Turen begynte "sånn sådær" med at jeg klarte å bomme på betonglandgangen da jeg rygget. Rampa er litt lei sånn, der bilen står er det padde flatt mens rampa er som Trollveggen så du ser ingenting når du rygger.

Bommert.

Heldigvis skjedde det helt på slutten, så båten gikk greit av og hengeren gikk fint opp igjen selv med "wannabe-4WD" på min Opel Mokka X.  Vel på vannet var alt ren idyll, og vi ga gass mot Gåsungene for selsafari.

Far og sønn i farta.
Etter å ha kikket på selene en stund kjørte vi bort til Steilene for en oppdagelsestur i den forlatte siloen der. Historien rundt siloen kan du lese i DENNE artikkelen, siloen er vel verdt et besøk og det er lett å legge til via to kaianlegg.
Kaia nord på Storsteilene.
På veien hjemover dorget vi en resultatløs liten time, før ungene gikk lei.
Von i hengende snøre.
Vi avsluttet dagens rundtur ved Fyrtøyet. Her ligger det et vrak, en tidligere fyrbåt som i dag er erstattet med et skikkelig fyr.
Fyrtøyet.
Trofaste lesere vil kanskje huske at jeg har sett på akkurat dette vraket før, da med Lowrance. Skjermbilder fra den turen kan du se i DENNE artikkelen. Her følger dagens skjermbilder fra Garmin Gpsmap 8410xsv med GT54-UHD ekkoloddgiver.
Vraket til babord.
 Bildet over med noen forklaringer av hva man ser på:
Se forklaring under.

  1. Her er selve vraket. Du ser at det blir gradvis mørkere akterut, dette fordi jeg har grunna mot styrbord her, så dybden øker mot babord.
  2. Her ser du fyret. Dette blir veldig lyst mot båten siden kontrasten her er stilt for å se ting på 10-15 meter mens selve fyret bare står i 2-3 meter med vann.
  3. Skyggen bak fyret skyldes at SideVü selvfølgelig ikke ser "rundt" fyret. Alt bak fyret blir derfor svart.
  4. Her blir bildet uklart fordi jeg svinger. 

Vraket til styrbord.

Vraket på DownVü og til styrbord på SideVü.


Vraket på DownVü og til babord på SideVü.
 Jeg fikk også logget opp grunnen med Quickdraw:
Fyrtøyet logget opp med Quickdraw.
Kjenner at det er på tide med en skikkelig fisketur uten barn nå. Disse småturene døyver det drøyeste suget men bare så vidt.

Etter en runde i saltvann er det godt med vask og gjennomspyling.

Vi presenterer Colibri Predator Cup 2020!

$
0
0
Velkommen til Colibri Predator Cup 2020!
Vi er stolte av å kunne presentere et konsept som vi håper vil inspirere fritids- og sportsfiskere i hele Norges land til å dra ut og fiske etter et variert utvalg av predatorer både i ferskvann og saltvann. Vi har valgt ut et bredt antall arter for å kunne treffe flest mulig deltagere, både i alder og geografisk lokasjon. Her skal det være mulig for alle å finne én eller flere kategorier å delta i. Kanskje vil du også prøve å gå for tittelen "årets allround predatorfisker"?

Sponsorer
Vi ønsker å rette en stor takk til våre hovedsponsorer i denne konkurransen. Takket være disse kan vi tilby et meget innholdsrikt premiebord! Vi kan røpe at vi har noen overraskelser på lur underveis i konkurransen også, så her er det mulig å vinne flotte premier for alle, ikke bare vinnerne.
Våre hovedsponsorer i konkurransen

Litt informasjon om konkurransen
Cupen består av 3 kategorier, ferskvann, kystfiske og havfiske og avvikles i perioden 1. april-31. oktober. Det blir kåret vinner i hver kategori (Grand Slam) og en sammenlagt vinner basert på de tre Grand Slam kategoriene. Det vil også være resultatlister pr. art. Det konkurreres kun på største fisk, det er altså bare én fisk som teller for hver art. Du kan melde inn så mange fisk du vil, men det er altså kun den til en hver tid største fisken av hver art som teller i konkurransen.
All fisk må måles/veies, tas bilde av og rapporteres gjennom FishDonkey appen.
Resultatlister for hver art samt Grand Slam kategorier oppdateres "live" fortløpende gjennom konkurransen.
Det konkurreres i følgende delkonkurranser:

"Predator ferskvann", her konkurreres det på lengde.
  • Gjedde 
  • Abbor
  • Ørret (ørret tatt i ferskvann og elver)
  • Grand Slam ferskvann (sammenlagt ørret, abbor og gjedde)
"Predator kystfiske", her konkurreres det på lengde.
  • Sjøørret (ørret tatt i sjø)
  • Havabbor
  • Makrell
  • Grand Slam kystfiske (sammenlagt sjøørret, havabbor og makrell)
"Predator havfiske", her konkurreres det på vekt.
  • Lange
  • Brosme
  • Sei
  • Grand Slam havfiske (sammenlagt lange, brosme og sei)
I tillegg kommer vi til å kåre en "allround" vinner basert på de tre Grand Slam kategoriene som får tittelen "årets predatorfisker". Denne tittelen blir kåret basert på en resultatliste som håndteres manuelt utenfor FishDonkey sine systemer.
Vi håper at dette konseptet er noe som faller i smak og at flest mulig har lyst til å delta.

Informasjon om FishDonkey app
Vi har valgt å kjøre hele konkurransen ved hjelp av appen FishDonkey. Appen finnes til både Apple-telefoner og Androidbaserte telefoner. Denne appen vil håndtere alt fra registrering av bruker, påmelding til Colibri Predator Cup samt rapportering av fisk og resultatlister. Unntaket er resultatlisten for "årets allround predatorfisker", denne blir oppdatert utenfor appen her på denne bloggen. Alle som bruker FishDonkey appen vil ha tilgang til resultatlistene og disse oppdateres fortløpende. Du vil se din fisk i resultatlisten så snart du har meldt fisken inn, men det vil stå "unverified" på den frem til den har blitt sjekket og godkjent av arrangøren. Arrangøren har mulighet til å korrigere lengde basert med bilde/video du har lagt ved innrapporteringen og godkjenne fangsten. Når dette er gjort vil det stå "verified" på fangsten og den er da gyldig i konkurransen.
Vi har laget to små filmer for å hjelpe dere med å komme igang med FishDonkey appen:
Medlemmer i Team Colibri og deltakelse i konkurransen
Vi gjør oppmerksom på at vi i Team Colibri også kommer til å delta i konkurransen. Dersom noen av oss skulle komme på premieplass vil premien gå til neste deltaker på lista.

Da gjenstår det bare å ønske alle velkommen inn i konkurransen!

Skitt fiske!

Hilsen Team Colibri

Konkurranseregler

Er det forbudt å fiske i Oslofjorden?

$
0
0

Etter lanseringen av forskrift for å verne kysttorsken i Skagerrak, har det hersket en del forvirring. Vi ser stadig at det henvises til "fiskeforbud", noe som er direkte feil. Her følger hva du kan og ikke kan gjøre i Indre Oslofjord i klartekst.


Sjøørret fra Indre Oslofjord - helt innafor.

Tror du meg ikke på ordet, så les gjerne Fiskeridirektoratets klargjøring HER eller selve forskriften HER. Merk at forvaltning av anadrome arter ikke ligger under Fiskeridirektoratet, forskrifter derfra gjelder med andre ord alt annen i havet enn nettopp anadrome arter.  (Anadrome arter = sjøørret, laks og sjørøye) Fiske etter anadrome arter reguleres av Fylkesmannen, ikke Fiskeridirektoratet.

La oss begynne med å skille mellom fiske i (antatte) gyteområder og øvrige områder. I perioden 01.01 til 30.04 er det forbud mot å fiske etter andre arter enn anadrome arter i klart definerte områder. I disse områdene kan du BARE fiske anadrome arter i perioden 01.01-30.04, du kan IKKE fiske etter arter som lyr, sei, flyndre etc. Her fra starten på listen over områder:
Slik defineres områdene i forskriften.
Du kan se hele listen over områder i forskriften, som du altså finner HER. 

Merk at forskriften IKKE gjelder anadrome arter, den gjelder alle ANDRE arter. Innenfor disse områdene er alt annet fiske enn fiske etter anadrome arter forbudt i perioden 01.01-30.04. Du kan med andre ord gjerne fiske sjøørret i disse områdene, hele året rundt, så lenge de ikke tilfeldigvis krysser inn i lokale verneforskrifter som for eksempel 100-metersgrensen til vassdrag.

Lyr fra Indre Oslofjord, denne kan du IKKE fiske etter i perioden 01.01-30.04.

Merk at fisket etter anadrome arter skal tilpasses så bifangst av andre arter blir minimal. Det betyr i praksis at du skal fiske med utstyr som går høyt i vannet, og ser du torsk inne på grunna der du fisker skal fisket opphøre og du må flytte deg til et annet sted for å minimere risikoen for bifangst. Skulle du være uheldig å kroke en torsk, skal den behandles som all annen fisk som skal gjenutsettes. Med andre ord helst avkrokes i vannet uten at du tar på fisken, og må du ta på den så fukt hendene godt først. Torsk som krokes på grunnere vann enn ti meters dybde (og fisker du i disse områdene fisker du maks 2-3 meter dypt) har svært høy overlevelsesrate ved fang og slipp, og i perioden dette gjelder (01.01-30.04) er vannet dessuten kaldt som igjen hjelper på overlevelsesraten. Men det er opp til deg som sportsfisker å sørge for at du ikke kommer dit at du kroker en torsk, gjør du det har du per definisjon brutt forskriften. Er du uheldig, så følg rådene om fang og slipp.

Ser vi på disse områdene i Indre Oslofjord er store deler av fjorden dekket av fredningen 01.01-30.04:
Rødt = kun anadrome arter 01.01-30.04.

Merk at torsk er fredet i hele Indre Oslofjord også utenfor perioden med ekstra harde begrensinger, mer om det lengre ned.

Torsk fra Indre Oslofjord - denne kan du ikke fiske etter uansett tid på året. (Bildet er gammelt.)

Ser vi på kartutsnittet over kan du med andre ord fiske anadrome arter i hele utsnittet hele året, og øvrige arter (unntatt torsk) i de blå områdene hele året. Områdene utenfor Bærum og Asker er spesielt populære for fiske etter sjøørret, merk at her gjelder det lokale bestemmelser som for eksempel forbyr dorging innenfor øyene. Den forskriften finner du HER og den bør leses dersom du fisker etter sjøørret i dette området. Det er særlig denne setningen som påvirker oss som fisker fra båt:

"Det er kun tillatt å fiske laks og sjøørret med stang fra båt i tiden fra og med 1. juni til og med 4. august. Dorging etter laks og sjøørret er ikke tillatt."

Setningen er hentet fra paragraf 2.

I områdene som ikke berøres av den særskilte perioden kan du fortsatt ikke fiske torsk, men du kan fiske andre arter:
Blått område kan du fiske andre arter enn torsk hele året - men merk lokale forskrifter.
Blått område kan du fiske andre arter enn torsk hele året - men merk lokale forskrifter.
Svaret på spørsmålet "Er det forbudt å fiske i Oslofjorden?" er med andre ord et klart "Nei".

Atle har tilpasset kartfiler for kartplottere fra Simrad, Lowrance og B&G så du kan ha områdene på din plotter. Kart for nedlasting finner du på våre kartsider HER.

Helt til slutt vil vi gjerne oppfordre til å gjenutsette fisk med lav matverdi, da spesielt sjøørret og laks.
Utgytt sjøørret på vei tilbake til sitt rette element.
Særlig i første halvår vil man komme i kontakt med sjøørret og laks som har gytt i løpet av vinteren, flere av disse har stått i elva etter gyting og er avmagret. Slike fisk har minimal verdi som matfisk, slipp de pent ut igjen og la de spise seg opp. Dette er ikke pålagt via lovverk eller forskrift, det handler om sunn fornuft og personlig innsats for fremtidige opplevelser.

Trekkepremie i #colibripredatorcup

$
0
0

Team Colibri Predator Cup går live 01.04.20, men påmeldingen er åpnet. Meld deg på innen 01.04.20 for å delta i den første konkurransen, som er en trekning blant alle påmeldte.

Norges kuleste fiskekonkurranse i 2020!
Video med forklaring av hva du må gjøre for å vinne en Motorguide R3-30:


Som du ser av overskriften har vi lansert en tagg også, med taggen #colibripredatorcup kan vi følge dine innlegg på sosiale medier. Hvem vet, kanskje det dukker opp en trekkepremie blandt Insta-bilder med #colibripredatorcup etterhvert? 

Les mer om Team Colibri Predator Cup i DENNE artikkelen.

Nytt håndtak til Shimano Calcutta – og slik reparerer du den!

$
0
0

Dette skulle egentlig bare være oppskriften på hvordan jeg oppgraderte håndtaket på min Shimano Calcutta 301D. Men det blir også oppskriften på hvordan man kan skaffe deler og fikse den, dersom noe går skeis. Dette kommer vi til i del to av denne bloggposten.

Shimano Calcutta med power handle

Jeg har tidligere skrevet om hvordan jeg oppgraderte håndtaket på Shimano Talica her. Jeg ville gjøre det samme på en liten multiplikator som jeg bruker til lett jigging eller agnfiske fra båt eller kajakk. Typisk på 5-75m dyp.

Jeg synes det originale håndtaket på Calcutta er for smått og liker ikke at det er to kuler på armen. Det føles som om jeg må bruke fingrene som pinsett for å holde i kula og den man ikke bruker kan være i veien dersom man ikke holder langt nok ut på den når man sveiver. Ikke for kraftens skyld. Følelsen er bare ikke der. Snella er knall, det er bare finishen. 
Orginalt håndtak står foreløpig på snella

Derfor har jeg kjøpt et «power handle» fra Jigging world her hos Tackleworld.com. OBS: det er flere ulike typer Calcutta, så pass på at du finner den som er rett for akkurat din modell. Min er som nevnt 301D - altså venstrevendt. Derav 1-tallet.

Før vi går løs på jobben synes jeg det er en fordel å orientere seg om hvordan mekanikken ser ut:

Utsnitt av deleteging for Shimano Calcutta CT 301D

Vi skal jobbe oss gjennom fra del 4368 til og med 4525. Som man ser er det mange ulike skiver, og noen veldig små deler (særlig de to pluggene (2122) med fjærer (2123) som står i stjerna). Derfor er utstyrs-disiplin viktig for å unngå å bruke mye tid på å knote med å få satt dette sammen igjen. En god regel er å legge alle deler kronologisk fra man tar det av snella og sette på igjen i motsatt rekkefølge.

Slik gikk jeg frem

Jeg brukte følgende verktøy:
- Liten stjernetrekker
- Leatherman (tang - for låsemutter. Liten skiftenøkkel er enda bedre)
- En mynt for låseskrue. Stor flat skrutrekker er antakelig vel så bra.

Det er ganske rett frem å demontere. Etter å ha tatt av låseskruen, som vi senere skal bli alt for godt kjent med, er de påfølgende delene lagt kronologisk fra toppen. På bildet under er vi gjennom helt til de siste fire stjerne-skruene. Legg merke til alle skivene som ligger på siden. Det er fort gjort å blande hvem som skal hvor - ha derfor god disiplin med å legge det kronologisk. Dette sparer deg for mye frustrasjon.
Delene legges kronologisk ettersom de tas av snella
Vær obs på at bak stjerna for å justere bremsen står det to små pins med fjær. Disse har lett for å dette ut og forsvinne.
Nytt håndtak er på og delene settes på igjen i motsatt rekkefølge som de kom av.

Nå er stjerna på plass og vi er nesten i mål. Kun låseskruen gjenstår...


Reparasjon av Shimano Calcutta

Da siste skrue (4368) på Calcutta´n skulle strammes til var jeg for hard i klypa. Det gjorde at låseskruen som holder stjerna på plass knakk. I midten på bildet under ser vi at gjengene og bolten i låseskruen står igjen, mens toppen av skruen av blitt vridd av.
Episenteret for ødeleggelsen er midt i stjerna på snella.


Dette byr på to utfordringer. For det første sitter bolten i skruen igjen i snella, men ikke noe hode til å få tak på det. For det andre må ny skrue skaffes.

Det første først: Bolten som står igjen er veldig liten. Røffelig 2 mm i diameter. Jeg kjenner ikke til, og fant heller ikke noe standard uttrekker-verktøy for så små dimensjoner. Dette ble løst ved å spenne snella fast i skruestikken og bore et lite hull i skruen med 1mm bor. Materialet skruen er laget av fremstår ganske mykt og seigt. Med en veldig liten trox skrutrekker og litt press på den mens man skrur forsiktig, kom den opp. Det funket og resten av skruen kom hel ut. 

Så til det andre: ny skrue måtte skaffes. Og etter litt research på nettet landet jeg på Ereplacementparts.com. Det var ganske enkelt å finne frem til akkurat den delen jeg skulle ha, og prisen var det heller ikke noe å si på: $2. Frakt var det ti-dobbelte, men fortsatt mye rimeligere enn ny snelle. I tillegg liker jeg tanken på å fikse noe som er ødelagt, snarere enn å bare kjøpe nytt. Det tok vel ca 10 dager fra jeg bestilte skruen til den lå i postkassen hjemme.

Ha delenummer for akkurat den delen du skal ha, og modellen det skal monteres på. Verre er det ikke. Vi vet allerede at det i dette tilfellet er snakk om del nr. 4368 til en Shimano Calcutta 301 D. Det kommer opp bilder av aktuell del, så man kan med fordel bruke litt kritisk sans for å være helt sikker på at man bestiller noe som man har tro på at vil funke.
Original del fra Shimano til $2

Samme fremgangsmåte kan brukes til å skaffe alle mulige deler til et bredt utvalg av Shimanos fiskesneller. Antakelig en del andre sneller også, men det har jeg ikke testet ut selv og vil ikke uttale meg om.

Låseskruen er knekt og ubrukelig. Pass på at inni den vil skive 4396 fort sitte igjen, og må flyttes over til ny låseskrue. Dette ser du i skruen til høyre i bildet under.

Ødelagt skrue til venstre med en skive som skal flyttes over til den nye låseskruen
Skuen settes på som planlagt, og er siste del som holder det hele fint sammen. IKKE skru til for hard denne gangen, bare sånn passe.

Endelig er jobben i mål og jeg er veldig fornøy med å få et håndtak som jeg liker bedre til denne kompakte multiplikatoren. Gleder meg til å komme ut på sjøen med Prey Lightjigger multiplikator, som denne snella står på til daglig.


Lykke til - og skitt fiske,
Fredrik

Oslofjorden 29.03.20 - minitur etter SØ

$
0
0

Som småbarnsfar er man kjent med at man må utnytte ethvert vindu i kalenderen om man i det hele tatt skal komme seg ut (alene). Men med den mørke pandemi-skyen hengende over oss er dette mer aktuelt enn noen sinne. Sjelden har begrepet "nærtur" vært viktigere, og sjelden har vi hatt større behov for frisk luft.

Børstemark-imitasjon på vektet kjølkrok.
I morges var et slikt tilfelle. Jeg hadde en liten time til rådighet mellom kjøring av barn og neste plikt i kalenderen. I går kveld la jeg derfor frem fiskestang og en boks med litt gummi rigget for sjøørret, så med ungene ute av bilen ble det en kjapp tur ned til Oslofjorden for en time sjelefred.

Med så liten tid til rådighet, er det uaktuelt å kjøre lengre enn strengt tatt nødvendig. Jeg kjørte derfor ned til Strand Restaurant og parkerte der. Her er det riktignok ikke lov å fiske fra de fleste flytebryggene, men det spiller mindre rolle når målet er sjøørret. Det handler om å fiske langsmed bryggene, og marebakken mellom de, så man trenger ikke å gå ut på bryggene i det hele tatt. Ørreten patruljerer under og mellom bryggene på jakt etter reker, småfisk (typisk stingsild og kutlinger) og ymse børstemark som lever under bryggene og på grunt vann i marebakken. 

Nydelig i Holtekilen i morges.

Brygga til venstre er en lokal hot-spot. Kast langsmed brygga så tett på den du klarer.

Når du skal kaste en jigg som veier noen få gram, rigget kun med en kjølkrok som veier omtrent det samme, må selvfølgelig resten av utstyret gjenspeile dette, så det er ikke her du får kombibruk på det klassiske sjøfiskeutstyret ditt. Dog bør stangen ha god rygg så du kan holde en vilter sjøørret unna diverse ankerkjettinger og annet. Multifilament runt 0,10-0,12mm og en fortom av fluorkarbon rundt 0,28mm er helt innafor. En stor bonus ved riggingen her er nettopp at det skal svært mye til før du setter deg fast, du kan dra riggen rett over ankerkjetting full av blåskjell uten problemer.

Dagens utstyr gjenspeilte dette, men jeg klarte likevel å få et kråkereir i et (fånyttes) forsøk på å lempe riggen inn under en ekstra fristende bryggekant i motvind.

Antydning til kråkereir.
I slike områder er det naturligvis endel menneskelig aktivitet, og fisket der er typisk noe jeg gjør før folk flest har kommet seg dit på morgenen, og på kveldstid. Særlig kvelden har vist seg ekstra spennende der det er belysning ved bryggene. Men et tips fra min side er å rekognosere på dagtid først, selv om fisket gjerne er best etter at det har blitt mørkt så er det greit å vite mest mulig om forholdene når du skal fiske med begrenset synsfelt. 


PS.
Det er sterke begrensninger på fisket i Indre Oslofjord om dagen, les mer om hva som er lov og ikke lov i DENNE artikkelen. For fiske på innsiden av øyene utenfor Asker og Bærum fra båt bør du også la lest forskriften som begrenser fiske i dette området spesielt, den finner du HER.

Kickoff #colibripredatorcup

$
0
0

Faste leser kan ikke ha unngått å se at Team Colibris hjertebarn for 2020 er vår konkurranse Team Colibri Predator Cup. I dag er den store dagen, konkurransen er live og åpen for innmeldinger.

Norges kuleste, feteste og mest prestisjefylte konkurranse!
Undertegnede fikk æren av å åpne ballet, husk lyd:

Regler og informasjon for konkurranse finner du på konkurransesiden HER. Registrer deg i Fishdonkey appen (info om hvordan finner du på konkurransesiden) og kom deg ut på fisketur.

PS - Konkurransen om trekking av en Motorguide elmotor er nå avsluttet, vinner publiseres på vår Facebookside senere i dag. Men det blir flere trekkepremier underveis i konkurransen, så følg med og ikke minst BLI MED!

Colibri Predator Cup - Status etter første uke

$
0
0

Colibri Predator Cup er i gang med over 200 deltakere så langt!

1. april sparket vi i gang med Colibri Predator Cup. Dette er et konsept vi har jobbet mye med gjennom vinteren, og det er ikke til å legge skjul på at vi også har vært spente på hvordan konkurransen ville bli mottatt av alle dere der ute. 5 dager ut i konkurransen er vi passert 200 påmeldte deltakere! Det er rett og slett overveldende og vi synes det er kjempegøy at så mange vil være med! Med tanke på det er mange der ute som enda ikke anser sesongen som startet så forventer vi enda flere inn i løpet av våren så dette kan bli virkelig gøy fremover.

Reglementet skal følges

Før vi går på status innmeldinger vil vi presisere at det er viktig at alle setter seg inn i reglene for konkurransen. I dag har vi valgt å underkjenne enkelte innmeldinger da halefinnene helt tydelig var klemt sammen selv om vi har presisert i reglene at dette ikke er lov. Vi tror ikke dette er bevisst forsøk på juks, men heller et resultat av ikke å sette seg skikkelig inn i reglene. Vi ønsker også at fisk meldes inn med "snuten" mot lengde 0 på måleplanke/målebånd og med halefinner mot høyre i bildet. Dette gjør dømmingen vår enklere, det blir tross alt mange bilder som skal bedømmes utover våren. Vi kommer forøvrig til å opprette en jury blant utvalgte deltakere som kan hjelpe oss med å dømme i de tilfeller vi er i tvil eller det kommer inn klage på innmeldinger som vi har underkjent eller justert ned lengde på.

Ny konkurranseform og ny plattform for gjennomføring

Vi ønsker også å gjøre oppmerksom på at dette er en konkurranseform som er ny for oss og vi har valgt å basere oss på en plattform som ingen har benyttet seg av her til lands tidligere. Selv om vi har gjort grundig testing gjennom vinteren er det likevel ikke til å unngå at vi vil oppleve hendelser som vi ikke har forutsett underveis. Et eksempel på dette er at enkelte innmeldinger i dag kom inn uten vedlagt bilde. En deltaker fikk underkjent innmeldingen sin som følge av dette. Så viser det seg at det er en treghet i systemet som gjør at det i enkelte tilfeller kan ta noe tid før selve bildet dukker opp her hos oss. Vi jobber med å få ryddet opp i dette, pr. nå så er et kun én deltaker det gjelder. Så for de av dere som har meldt inn fisk og ikke finner bildet i appen etter innmelding, vent en stund så vil bildet dukke opp etterhvert.
Så til status i selve konkurransen!

Petter Skudal  i ledelsen i Grand Slam ferskvann, Hafstad med pangstart i gjeddekonkurransen!

Det er tydelig at det er gjedde- og abborfiske som har størst trykk om dagen, men det har også blitt meldt inn én sei og én sjøørret. Petter Skudal er eneste deltaker som har meldt inn to ulike arter så langt og har da tatt ledelsen i Grand Slam ferskvann med ei gjedde på 92cm og en abbor på 41cm. 
Petter Skudal med ei fin gjedde på 92cm

Petter var den første til å melde inn to ulike arter, her en pen abbor på 41cm.
Den største skrellen så langt er nok likevel Aleksander Hafstad sin kjempegjedde på hele 121cm i gjeddeklassen. Gjedde med den lengden er ikke dagligdags og vi tipper Aleksander er en mann som vil holde seg i toppen en god stund med denne fisken.
Aleksander Nafstad med ei fantastisk flott gjedde på hele 121cm. Vi gratulerer!
Aleksander var forøvrig ikke alene om å bikke 1 meter gjedde i dag, Erik Mostue klinket også til med storfangst, ei meget pen gjedde på 110cm.
Erik Mostue bikket også 1 meter gjedde i dag med denne flotte fisken på 110cm.
Det er ikke bare gutta som kan fiske, det er utrolig gøy at vi også har jenter med i konkurransen! En av dem heter Eva Kristin Bjørkmann og hun har meldt inn en pen abbor på 42cm og inntar med dette ledelsen i abborklassen.
Eva Kristin Bjørkmann med en pen abbor på 42cm.
Vi har også fått inn en flott ørret på 67cm fisket av Mikal Meiland som da like gjerne smalt til med ny pers i sin første innmelding. Vi gratulerer!
Mikal Meiland har meldt inn en ørret på 67cm som er ny pers.
I kategorien Grand Slam kystfiske så har vi foreløpig fått inn kun en innmelding, dette er en sjøørret meldt inn av Tore Tveit, Tore var forøvrig førstemann til å melde inn fisk i konkurransen i år!
Tore Tveit foreløpig eneste deltaker med innmeldt fisk i sjøørretklassen, 44cm.
I kategorien Grand Slam havfiske er innmeldinger basert på vekt i gram, ikke cm som for ferskvann og kystfiske. Her er også første innmeldingen kommet inn og her er det også en dame som står bak innmeldingen. Elin Rotevatn har vært ute og hentet opp en sei på 1390gr.
Elin Rotevatn med sei på 1390gr og 57cm.
I det hele tatt en veldig bra start på en konkurranse om inkluderer hele 9 ulike arter og som går helt frem til 31. oktober. Vi ser frem til å motta enda flere innmeldinger i uka som kommer, og mottar gjerne også bilder av dere som viser både fisker og fisk sammen. Vi vet at dersom man fisker alene så er dette vanskelig å få til med selve FishDonkey-appen, men dersom du bruker kamera med fjernutløser eller annet kamera i tillegg så vil vi gjerne se disse bildene også! Du kan dele dem med oss ved å publisere bildet på Instagram og legge på hashtag "#colibripredatorcup" eller sende oss bildet på mail til "colibri.predator.cup@gmail.com" så kan det hende vi deler bildet ditt i våre kanaler!
Da gjenstår det bare å ønsker alle lykke til videre og skitt fiske i uka som kommer!

PS: Alle resultatlister er tilgjengelig i FishDonkey-appen og på FishDonkey sine nettsider, men vi jobber også med å få disse inn på bloggen vår. Dette kommer på plass etterhvert.

Gjør det selv - Vårservice på Yamaha F150

$
0
0
Vi er kommet til påske og mange har begynt å tenke på vårservice for båt og motor. Erik har tidligere gjort to artikler på service på sin nye Mercury Pro XS, disse finner du her og her.
Denne gangen skal vi se på hvordan du gjennomfører vårservice på en eldre Yamaha F150. Som mange sikkert har fått med seg så kjøpte jeg en tilårskommen Ibiza 20 Sport med en Yamaha F150 på hekken i fjor høst. Selve båten er en 1997 (!) modell mens motoren er fra 2007. Mange velger å sette bort service til et verksted, men faktum er at vanlig årlig service er ikke spesielt vanskelig og du kan definitivt spare et par tusenlapper på å gjøre jobben selv.
Før du setter i gang med vil jeg anbefale at du tar en titt i brukermanualen til motoren din, her finner du all info du trenger for å gjennomføre servicen. Særlig er informasjon om serviceintervall viktig å sette seg inn i.
Anbefalt serviceintervaller for Yamaha F150 2007.
Som dere kan lese av bildet over så anbefales det å bytte girolje hver 100 timer eller 6 mnd, mens oljeskift er definert som at oljen skal sjekkes på samme intervall men da bare byttes hvis den viser tegn til å være veldig "skitten". Oljefilter skal byttes hvert år, det står riktignok at dette skal gjøres på verksted, men det klarer du fint å gjøre selv. Utvendige anoder skal også sjekkes ved 6 mnd. eller 100 timer.
En annen ting du bør sjekke er hvor mye motorolje og girolje du trenger til motoren. Dette finner du også i brukermanualen. For Yamaha F150 trenger du 5.2 liter motorolje og ca. 1 liter girolje.
Når du har avklart hva som skal gjøres er du klar til å handle inn det du trenger.
Telmo Control AS på Skedsmokorset er et firma jeg har handlet hos flere ganger de siste årene. De fører stort sett alt av utstyr du kan montere på en båt inkl. slitedeler og annet tilbehør. I tillegg til fungere som distributør for Baystar og Seastar i Norge leverer også Telmo disse løsningene i nye båter for forhandlere. Har du Baystar eller Seastar styring i din båt er sjansen god for at denne er levert av nettopp Telmo. De senere årene har Telmo også begynt å selge til privatmarkedet og i tillegg til å tilby suveren service i lokalene på Skedsmokorset har de også en meget bra nettbutikk.
Jeg valgte denne gangen å bestille alt jeg trengte til å gjøre servicen fra Telmo sin nettbutikk.
  • Anodesett
  • Oljefilter
  • Sierra 25W-40 syntetisk motorolje
  • Oljepumpe for girhus
  • Sierra High Performance girolje
  • Sierra Hydro Defense marin fett
  • Oljefilter avtrekker
Bestillingen på nett gikk som en lek og to dager etterpå kunne jeg hente varene på posten og sette i gang med servicen.
Rask og problemfri leveranse fra Telmo Control.
Jeg valgte å starte med anoder først.
Anodesett til Yamaha F150.
Festebolten til "haifinneanoden" som sitter over propellen på Yamaha F150 er gjemt under et gummideksel på oversiden av girhuset.
Festebolten er gjemt under her. Bruk skralle med forleger for å komme til.
Selve byttet er veldig enkelt, kun den ene bolten som løsnes før du kan fjerne den gamle anoden.
Gammel anode fjernet.
Eneste du skal passe på når du monterer den nye er at du justerer hafinnen korrekt, i mitt tilfelle skal den stå helt rett uten noe sidejustering. Bruk gjerne bittelitt fett på bolten.
Ferdig byttet "hafinneanode".
Neste som skal byttes da er anoden som sitter helt nederst på motorfestet.
Denne anoden fjernes med 4 stk. skruer.
Merk at denne anoden også har en jordingsledning tilkoblet, husk å feste denne igjen når du har byttet anoden.
Jordingskabel til venstre.
Også denne anoden er veldig enkel å bytte og samlet tar vel bytte av begge anoder ca. 5 minutter.
Ferdig byttet til ny anode.
Merk at på bildet over er ikke vinkelbrakettene som holder anoden på plass montert. Disse er der for å hindre at anoden skal falle av når tæringen går for langt og hullene til mutterne utvider seg. Jeg glemte disse på dette tidspunktet. Anbefaler å ha disse på så du slipper å risikere å miste anoden etter en stund.
Det neste nå er giroljen. nederst på girhuset finner du tappeskruen, litt lenger opp finner du lufteskruen.
Tappeskrue for girolje.
Lufteskrue for girolje.
Start med å skru ut den øverste skruen (lufteskruen). Sett så et kar under girhuset som vil samle opp giroljen og skru ut den nederste skruen (tappeskruen).
Tappeskruen er fjernet og oljen renner ut.
La oljen renne til girhuset er helt tomt for olje.
Ferdig tappet girolje, ca. 1 liter for Yamaha F150.
Når giroljen er ferdig tappet kan du gjøre klar ny girolje. For å fylle på denne trenger du en giroljepumpe. 
Girolje med giroljepumpe.
Denne skrus på toppen av giroljeflasken og slangen skrus inn i tappehullet. Når dette er gjort pumper du inn girolje helt til den begynner å renne ut av det øverste luftehullet. Vær imidlertid obs på at det er forskjellige dimensjoner på tappeskruen mellom ulike motorer. Jeg endte opp med feil dimensjon på min pumpe, men det gikk likevel helt fint å bare presse "gjengetuten" mot tappehullet når jeg pumpet. Oljen forsvant fint inn uten at det lakk nevnerdig.
Du har fylt på nok girolje når det begynner å renne ut av luftehullet.
Når det har begynt å renne ut øverst så skrur du igjen lufteskruen før du fjerner slangen og setter i tappeskruen nederst. Ved å gjøre dette i den rekkefølgen unngår du at det renner noe særlig olje ut igjen av girhuset.
Begge skruer er satt inn og strammet og du er ferdig med å bytte girolje.
Når anoder og girolje er byttet går turen til motorolje og oljefilter. På Yamaha F150 finner du tappeskruen til motoroljen gjemt inne i "gummituten" på stammen.
Tappeskrue for motorolje finner du inne i denne "gummituten".
Tappeskrue for motorolje skrus ut med ei skralle.
Igjen er det bare å finne frem ei skralle med forlenger og skru ut skruen. Igjen må du sørge for å ha et kar som fanger opp oljen slik at du unngår søl på F150 skal du fylle på ca. 5.2 liter olje, så du bør ha et kar som håndterer denne mengden når du tapper.
Sørg for å samle opp oljen i et kar.
Når all oljen er tappet ut så setter du i tappeskruen til motoroljen igjen. Merk at denne skal dras til med et bestemt moment, i mitt tilfelle var dette 28Nm. Når dette er gjort kan du finne frem motorolje, oljefilter og oljefilteravdrager.
Alt du trenger til bytte av motorolje på en 2007 Yamaha F150.
Fjern dekselet på motoren din og finn oljefilteret. Dette er plassert på babord side av motoren.
Oljefilteret løsnes enkelt med en oljefilteravdrager.
Løsne oljefilteret ved hjelp av en oljefilteravdrager og skru det helt ut for hånd.
Oljefilteret er fjernet, tør av gammel olje.
Tørk kanten ren for gammel olje, ta ut nytt oljefilter av esken og påfør litt ny motorolje på gummipakningen.
Påfør ny motorolje på gummipakningen før du setter på filteret.
Når dette er gjort skrur du oljefilteret på og strammer til med for hånd. Vri til du møter motstand, så vrir du ca. en halv omdreining til.
Nytt oljefilter på plass.
Det neste du nå gjør er å finne lokket til motoroljen. Dette er plassert øverst foran på motoren.
Lokket til motoroljen er gult og lett å få øye på.
Skru ut lokket og bruk en trakt til å sette nedi hullet for å unngå søl.
I mangel på trakt ble det her brukt en avkappet brusflaske, men det gjør samme nytte.
Videre fyller du på angitt mengde motorolje, i mitt tilfelle 5.2 liter Sierra SAE 25W-40. Når jobben er gjort skrur du på oljelokket og venter en liten stund før du sjekker peilepinnen. Merk at du må først tørke av pinnen, sette den inn igjen og ta den ut igjen for å se korrekt oljenivå.
Bildet viser peilepinnen ved første uttrekk. Det kan se ut som det er for mye olje, men tørk av den og ta den inn og ut igjen så vil du se korrekt oljenivå.
Husk at du alltid skal ettersjekke oljen etter første turen på vannet. Juster mengde olje om nødvendig.
Neste steg nå er å smøre opp med marint fett der dette er nødvendig. Disse smørepunktene finner du også i manualen til motoren.
Angitte smørepunkter iht. manualen til Yamaha F150.
Jeg brukte i dette tilfelle Sierra sitt "Hydro Defense" marint fett, men her kan du selvfølgelig bruke andre typer også, bare pass på at det er av typen marint fett og ikke vanlig smørefett.
Sierra Hydro Defense marint fett.
Når dette er gjort så har du utført det du trenger før motoren tas i bruk i den nye sesongen. Vi tar likevel vel med en ting til i denne artikkelen, nemlig lufting av styring og etterfylling av hydraulikkolje for styring. Dette kan også være lurt å gjøre før hver sesong, særlig hvis du merker at styringen "jukser" og "hakker" når du vrir på rattet.
Start ved å skru løs skruen på toppen av styresnekka di, her skrur du inn en påfyllingsslange som igjen er skrudd på flasken med hydraulikkolje, i dette tilfelle fra Seastar. Husk å stikke et lite hull i bunnen av ojeflaska (som altså peker oppover når du skal fylle på) slik at olje får renne fritt ned og evt. luft i systemet får slippe ut av flasken.
Påfylling av hydraulikkolje fo styringen.
Merk at du alltid skal holde holde flaska med styringsolje høyt slik at det ikke blir luft i ledningen, så det kan være lurt å være to personer om denne jobben. Videre tar du bort de to gummindekslene som er over lufteniplene på styringen bak. Her fester du to gummislanger som du plasserer endene til ned i en flaske som fanger opp oljen. Drei rattet hardt til styrbord/babord, merk deg hvilken slange trykket bygger seg opp i og løsne opp på lufteskruen på denne siden slik at evt. luft slippes ut. Fortsett denne prosessen fra side til siden til det ikke kommer mer luft ut ved motoren og heller ikke kommer mer
Vri rattet maks til styrbord/babord og løste på lufteskruen på siden hvor trykket har bygget seg opp.
Fortsett denne prosessen fra side til side til det ikke kommer mer luft ut ved motoren og heller ikke kommer mer luft opp i slangen fra styresnekka.
Under luftingen vil det komme luftbobler opp i slangen fra styresnekka.
Når du ikke lenger får ut luftbobler og merker at styringen går jevnt og fint uten hakking er du ferdig. Stram lufteskruene bak og sett på hettene igjen. Fjern slangen foran og sett på lufteskruen igjen.

Har du gjennomført alt dette så har du lagt grunnlaget for nok en problemfri sesong på vannet og også spart deg selv for noen tusenlapper i verkstedsutgifter. I tillegg har du kanskje lært noe i prosessen?

PS: Vurderer du å bytte propell på utenbordsmotoren din? Jeg har laget en liten film hvor jeg snakker litt om hva du skal tenke på ved valg av propell samt går gjennom hvordan du monterer propell og hubkit fra Solas Rubex serien. Filmen ser du her: Hvordan velge riktig propell og montere selv

Colibri Predator Cup - FishDonkey og geotag i bilder

$
0
0

Colibri Predator Cup ruller videre, og ymse spørsmål ruller inn til oss. Fortsett med det, bare å fyre løs hvis du lurer på noe.

Et spørsmål som har dukket opp mer enn en gang er hvorfor FishDonkey-appen vi bruker i konkurransen ber om tilgang til GPS-mottageren i mobilen din. Svaret på det er i seg selv enkelt: FishDonkey lagrer en geotag (som sier noe om din posisjon da bildet du legger inn i konkurransen ble tatt) på bildene dine. Med andre ord ligger det informasjon i selve bildefilen som gjør at FishDonkey kan se hvor du var da bildet ble tatt.

Her er det greit å nevne at dette gjør kameraet i mobilen din ellers også, hvis du tar bilder utenfor appen. Så når du for eksempel deltar på NM i Trolling, hvor bildene så sendes rett fra din mobil til sekretariatet, er de som mottar bildet ditt fult ut kapable til å se nøyaktig hvor du var da du tok bildet. Du kan riktignok fjerne den informasjonen før du sender fra deg bildet, men det er litt teknisk og ikke noe flertallet av deltagerne i for eksempel NM i trolling gjør.
Geotag kan fortelle hvor du er/ var.

Sammen med geotaggen lagres det også endel annen informasjon, typisk tid og dato, typen kamera og linse og gjerne informasjon om kameraets innstillinger.

Siden vi bruker FishDonkey i  Colibri Predator Cup, må du pent godta at den informasjonen går inn i FishDonkey for å delta i vår konkurranse.

Hvorfor er det så nødvendig å ha en geotag med bildet, samt tid og sted? Det er enkelt og greit for å forhindre juks. Colibri Predator Cup går innenfor Norges grenser, og i et bestemt tidsintervall. Siden nevnte informasjon er lagret i selve bildefilen, kan vi i Team Colibri be FishDonkey sitt supportteam om hjelp, dersom vi ønsker å få bekreftet om et bilde er tatt innenfor Norges grenser. Vi vil ikke få oppgitt nøyaktig sted, kun om geotaggen i bildet er innenfor konkurranseområdet, som er hele Norge.
Her kan du fiske - og delta i Colibri Predator Cup.

Siden vi ønsker å arrangere en konkurranse som er rettferdig og skal kåre vinnere som følger konkurransens regler, har vi selvfølgelig diskutert dette med FishDonkey på forhånd, før vi lanserte konkurransen. Mulighet for å kontrollere at en innmelding virkelig er gjort i henhold til reglene er tvingende nødvendig for at vi skal kunne gå god for en digital konkurranse. Under er en skjermdump av en mailutveksling med FishDonkey rundt dette:
FishDonkeys presisiering
Som du ser sitter ikke vi i Team Colibri med informasjonen i bildefilene åpent og tilgjengelig for oss. Som arrangør kan vi be FishDonkey sjekke om et bilde er tatt innenfor konkurransen geografiske område (Norge), noe de vil bekrefte eller avkrefte hvis vi spør. Men de vil ikke fortelle oss nøyaktig hvor bildet er tatt, langt mindre ved hvilket vann eller gi oss koordinater. 

FishDonkey ble valgt som samarbeidspartner for Colibri Predator Cup fordi de er har en lang liste med konkurranser i USA på merittlisten, og har en oppegående utviklings- og supportgjeng. De gjorde flere tilpasninger i appen for oss før vi valgte de, og er proffe på gjennomføring av konkurranser ala vår.

Steinsfjorden 10.04.20 - mest SideScan

$
0
0
Med barn, strålende sol og noen timer til overs falt valget på Steinsfjorden i dag.

Det valget var vi ikke alene om, det var to båter foran oss i kø ved rampa på Storøen da vi kom dit rundt 12. Forsåvidt ikke annet å vente, og de to foran oss hadde heldigvis brukt båthenger før så innen jeg hadde fått av transporttrekket på båten min og lempet bagasjen oppi var det vår tur.

Tanken var å se om vi fant noen abbor i dag, det gjorde vi ikke på noen av de faste plassene, så da gikk jeg over i søkemodus med SideScan. Skjermbildene er fra min Lowrance HDS 9 Live med StructureScan 3D modul og ekkoloddgiver. HDSen går på siste software, mens jeg bruker litt eldre software på modulen siden jeg ikke er helt fornøyd med de siste versjonene.

Vi begynner med noe som kan minne om støy:

Turbulens fra passerende båt.
SideScan er følsomme greier, og bildet over er kjølevannsstripen fra en båt som vi krysset sporet til. Skrog og motor lager turbulens i vannet, som igjen betyr masse små luftbobler. Et slikt spor er synlig på SideScan forbausende lenge etter at båten har passert, i dette tilfellet passerte båten drøye 8 minutter foran oss. Poenget mitt er at dersom du ønsker optimale bilder med SideScan, så må du legge ned jobben det er å sørge for at ekkoloddgiveren ikke treffes av mer turbulens fra ditt eget skrog enn høyst nødvendig. Skroget på min Starweld Fusion 16DC er i så måte nesten helt ideelt. Hvis du ser på midtlinjen i SideScan-bildene mine så er den tynn, som betyr at giveren ikke utsettes for særlig turbulens. Har du en tykk og litt uklar linje her, så vil det påvirke bildet ditt også lengre utover, siden giveren "skyter" gjennom en strøm av ørsmå luftbobler. Resultatet er som regel uskarpe SideScanbilder. Dette kan du ikke justere deg bort i fra med innstillinger, man må rett og slett få ekkoloddgiveren på rett plass, og med riktig vinkel.

Så til noe mer spennende, en stim med fisk. Det var nettopp dette jeg var på utkikk etter.

En stim på hver side av båten
Stimen på venstre side inneholder fisk med litt mindre størrelse enn den på høyre side. Ved å trykke på skjermen der stimen er og så Zoom + kan jeg forstørre stimen.

Ett zoomsteg.

To zoomsteg
Fisken er de små "riskornene". Siden jeg ser skygger av fiskene mot bunnen vet jeg at de står litt over bunnen, men siden skyggene er nære fisken står de ganske tett på bunnen. Hadde skyggene falt lagt fra enkeltfiskene, hadde de stått høyere i vannsøylen. Som du ser kan du fint telle enkeltfisk om du vil, oppløsningen er meget god.

Den stimen ville jeg fiske på. Ikke nødvendigvis fordi jeg trodde de var abbor, men fordi rovfisk gjerne følger en slik stim i påvente av en mulighet til å slå til. Med markøren på stimen, trykker jeg på menyen til høyre i skjermbildet mitt og setter et waypoint.

Waypoint satt.
Mens jeg studerte SideScanbildene over, har jeg nødvendigvis passert stimen. Men med et waypoint er det lett å finne tilbake til plassen, og med avstandsringer aktivert er det også enkelt å legge seg på passende kasteavstand.

Resultatet kom på det andre kastet.

Ikke dagens mål, men morro lell.

Klar for FishDonkey.
Med fisken avkroket og liggende i håven finner jeg frem målebrettet, og starter FishDonkey-appen, for gjedda skal selvfølgelig meldes inn i Colibri Predator Cup. Etter måling og registrering fikk gjedda friheten tilbake, håper den unngår garnene så vi kan møtes igjen når den har vokst på seg 4-5 kilo.

Med registreringen gjennomført var det tid for kaffepause i nordenden av Herøya så ungene fikk strekt på bena.

Koronafri kafe`.
Jeg har hatt et betydelig jobbpress de siste ukene, og da måles kaffe i liter og ikke kopper, men akkurat den kaffekoppen var sjeldent god.

Etter pausen fortsatte søket, og rett nord dukket det opp både en ny stim, og noe jeg antar var en gjedde høyt i vannsøylen:

Stimer med agnfisk og en predator.
Helt nederst i høyre hjørne i bildet over er det en stim med små byttefisk. Jeg tenkte egentlig jeg skulle stoppe og fiske på de, så jeg slår i revers, og får turbulensen du ser markert med blå pil. Rett etter at båten begynner å bevege seg bakover dukker det så opp et litt større riskorn rett ved siden av båten (blå firkant) og jeg dreier hardt mot babord mens jeg lemper ut en jigg. Det at jeg svinger gir det uklare området du ser ved den røde pilen. Fisken tok ikke så jeg kjørte forover igjen, og da dukker stimen markert med rød firkant opp. Zommet inn ser den slik ut:

Noe mindre byttefisk.
Jeg avslutter dagens SideScan-visning med noen bilder av to rørledninger.



Stim til babord og rør til styrbord.



Jeg har forresten fått ny trekkvogn, en Mazda CX5 skal nå få æren av å slepe rundt på Starwelden min. Min første bil med dieselmotor, og der trenger jeg nok litt tilvenning. Det er litt pussig for en bensin-fantast å ratte noe som høres mistenkelig ut som en anleggsmaskin før man bikker 1000-1200 omdreininger og får en motorlyd mer på linje med det jeg forbinder med en bil. På den annen side dro 2,2L diesel båten over Sollihøgda som om vi hadde kjørt uten slep.

Mazda i kveldssol.

Colibri Predator Cup - Påskeoppdatering

$
0
0
Andre uka av Colibri Predator Cup er unnagjort og vi gjør opp status på tampen av påsken. Pr. i dag er vi nå hele 225 deltakere med i konkurransen og vi regner med at enda flere vil komme til utover våren. Antallet er meget gledelig og langt mer enn vi hadde håpet på forhånd.
I april kjører vi forøvrig trekkepremie blant alle som melder inn fisk, denne premien er levert av Torshov Sportsfiske og består av 6 stk. Gladsax kystwobblere til en verdi av ca. 500kr! Så her er det bare å melde inn fisk folkens!
6 stk. Gladsax kystwobblere trekkes blant de som melder inn fisk i April. Premien er levert av Torshov Sportsfiske.
Denne uka har vi sett en forbedring på dokumentasjon av lengde på fisk, det er bra! Vi har også hatt enkelte som har kontaktet oss og lurt på hvorfor FishDonkey vil ha tilgang til GPS-posisjonen til deltakerene. Kortversjonen er; det er for å unngå juks. Vi som arrangerer derimot har IKKE mulighet til å se hvor noen av dere fisker. Erik har laget en egen artikkel som forklarer litt mer rundt dette. Den kan du lese her. Vi minner om at vi gjerne vil se bilder av fiskeren med fisken, i tillegg til målebilder. Vi krever ikke bilde av fisk og fisker, men det er en fin bonus. Får dere ikke dette til via appen men har tatt bilde med annet kamera? Send oss bildet på colibri.predator.cup@gmail.com, via messenger til siden vår på Facebook eller simpelthen legg ut bildet på Instagram og tagg med #colibripredatorcup.
Så til innmeldinger siste uke.

Grand slam ferskvann

Aleksander Nafstad og Erik Mostue fortsetter der de slapp, denne uka har de fisket abbor. Nafstad har meldt inn en abbor på 35cm mens Mostue har meldt inn en på 30cm. Begge to klatrer dermed forbi Petter Skudal og går inn på henholdsvis 1. og 2. plass i grand slam ferskvann.
Nafstad leverer igjen og går opp i ledelsen i grand slam ferskvann med denne abboren på 35cm.

Erik Mostue klatrer opp på 2. plass i grand slam ferskvann med denne abboren på 30cm.
I gjeddeklassen har vi ny mann inn på 3. plass, det er vår egen Dag Christer Rathke som har vært i Øyeren og hentet opp en pen fisk på 103cm. 
Dag Christer med pen gjedde på 103cm.
Mattebildet fra Dag Christer er forøvrig et godt eksempel på hvorfor vi ikke godtar målematte alene som dokumentasjon på lengde. Disse mattene krøller seg og krymper gjerne over tid, noe som gjør at de er svært unøyaktige. Vi anbefaler likevel å bruke matter, men da kun som underlag for å skåne fisken, ikke som måleredskap i en konkurranse. Dag Christer bar brukt en tommestokk som måledokumentasjon, det fungerer fint.
Pen fisk fra Dag Christer på 103cm.
Nils Einar Hervig og Almantas Pocius har også meldt inn gjedder over 90cm denne uka, Nils Einar med 99cm og Almantas med 95cm.
Nils Einar Hervig med gjedde på 99cm.
Almantas Pocius med ei pen gjedde på 95cm.
I abborklassen er det fortsatt Eva Kristin Bjørkmann og Petter Skudal som troner øverst, men vi har en ny mann på 3. plass. Martin Buer har vært ute med US-jolla si og hentet opp en pen abbor på 40cm. 
Martin Buer med en pen abbor på 40cm.
I ørretklassen har Jørgen Alskov flesket til med en kubbe på hele 84cm og leder soleklart foran Rune Kringler (75cm) og Ivar Eldstad (74cm).

Jørgen Alskov med konkurransens største ørret så langt, 84cm!
Rune Kringler med ørret på 75cm.
Resultatlista for grand slam ferskvann ser da slik ut:

Grand slam kystfiske

Går vi videre til grand slam kystfiske så har vi ny mann i tet, Kim Brede Lie har hentet opp en sjøørret på hele 63cm. Kenth-Stian Myklebustykl innehar 2. plass med en sjørret på 48cm mens Lars-Otto Eliassen nå er skjøvet ned på 3. plass med sin sjørret på 46cm. Største skrellen i grand slam kystfiske siste uka er nok likevel gutten som inntok 4. plassen, 10 år gamle Rolf Erik Isaksen har vært ute og fisket med mamma Monica og hentet opp en meget pen sjørret på 45cm! Det er rett og slett imponerende av en 10-åring, her ser vi nok konturene av en kommende storfisker. Vi gratulerer med flott fangst Rolf Erik!
Rolf Erik Isaksen (10 år) med sjøørret på 45cm!
Reslutater grand slam kystfiske:

Grand slam havfiske

Vi har spart havfiskekonken til slutt, her har det ikke skjedd mye siste uka, men vi håper på mer trykk i denne konkurransen utover våren. Grand slam havfiske ledes fortsatt av Markus Bygnes Guttormsen.

Det var det vi hadde for denne gang, vi minner om at dere finner alle resultatlister live i selve FishDonkey appen. Du trenger ikke melde deg på selve konkurransen for å se listene, men du må registrere det som bruker hos FishDonkey. Vi ser fortsatt på mulighet for å få resultatlistene inn på bloggen vår også.
Da håper vi på flere innmeldinger i uka som kommer, og husk å sende oss poseringsbilder eller tagge bildene dine på Instagram med #colibripredatorcup.
Skitt fiske alle sammen! 

Tradisjonen tro..

$
0
0


…ble båten tatt ut av vinterhiet, hektet på bilen og sjøsatt ved Fetsund Lenser. Vannet er lavt i disse tider, så utsett av båt er ikke helt silkemykt.

Etter en lengre periode med fiskeopphold fra i fjor sommer grunnet oppussing av hus og familiære situasjoner, så var det godt å komme seg ut. Kvelden i forveien ble brukt til å montere ny elektronikk, handlet inn hos Stener på Mjøsservice - hyggelig fyr med mye kunnskap og god kundeservice. Samt pakking av stenger og baits for vårfiske.


Montering av AI 3i1 giver

Ble det riktig på første forsøk?

Alarmen ringer altfor tidlig, men man spretter opp raskere en når man skal på jobb (merkelig det der..). En SMS fra makkeren fastslår at årets første tur blir tatt alene, litt murring ble det, da det er lettere med to stykker å sjøsette båten under vårens forhold.

Ved ankomst av rampa så ble det brukt en gode 15 minutter med vurdering om det var verdt å sjøsette eller ikke.

Lav vannstand og en steinete rampe

Tydeligvis er traktor det beste å rampe med her


Båten straks klar for sjøsetting

Valgte heldigvis rett, og selv om hengeren sank godt ned i gjørma så var det ingen problem å dra den opp igjen på slutten av dagen. Motoren hadde selvfølgelig blitt testkjørt hjemme og klargjort for årets første tur, så ingen ubehagelige overraskelser dukket opp ved vridning av nøkkelen. Pro XS'en fyrte opp og brummet behagelig.

Morgenblikk

Putret rolig ut til dagens første plass, motorguiden ble løst ut og posisjonen låst. Spenningen ved årets første kast er alltid til stedet, og nervene var på høygir. Vannet viste ubehagelige 4 grader, men var relativt klart til dette stedet å være.

Dagens første bait falt på Westins Zanderteez i 12 cm, kjøpt hos Gero Sportsfiske i Lillestrøm. Rigget med 20g skalle og en stinger skulle dette vise seg å bli dagens bait. På fjerde kastet kjente jeg at betet ble sugd forsiktig inn, siden nervene var litt høyspent så ble det et kontant tilslag. Fisket med en relativ lett stang for gjeddefiske, dette fordi jeg jigger forsiktig langs bunn og vil føle agnets bevegelser. Bøyen var solid, og jeg kjente seige hoderist i dypet. Dette pleier å indikere større fisk. Etter en udramatisk kamp lå hun forfjamset i nettet.

Fin førstefisk for året

Rask måling av lengde endte på 103 cm, og etter fratrekk av veienett endte vekten på 9.39 kg.

Etter denne så roet det seg ned, og jeg hadde ingen kontakter igjen før etter en liten time, da av en gjørs som falt av like bak båten. Resten av dagen gikk i å avkroke sniper og hilse på teamets abborjeger, Lars. Han hadde med seg sin overordnede ut, og dagens mål var visst gjedde - og utifra plaskene ved båten som kom titt og ofte så hadde de nok en bra dag selv.

Så meg fornøyd ved 17-tiden og dro opp mot lensene igjen. Båten blir alltid vasket grundig utvendig etter årets første tur, og det var neste punkt på agendaen.

Hele ekvipasjen skummet ned.

Ekvipasjen ren og pen :)

Det må noen justeringer til av giver for at bildene skal bli helt perfekte, men angrer ikke på bytte og dagens oppsett kommer til å leve opp til forventningene.

Fortsatt god påske :)


Havfisketur i Langesund

$
0
0

Vindstille, sol, og lørdag. Alle brikkene var på plass for en skikkelig havfisketur for Atle og Fredrik. Målet for dagen var stor lange og brosme. Vi søkte ut på dypet utenfor Langesund, hvor vi har fisket en del det siste året. 

Vi flyttet oss litt gjennom dagen. Vi så en del fisk på ekkoloddet tidlig på, men lite action til å begynne med. Plassene vi fisket på er fra 190 til drøyt 480meters dyp. Det er gytetid for lange og brosme på denne tiden av året, derfor ser vi etter skrenter og formasjoner under vann. Også groper kan være spennende på denne tiden av året.

Atle og Fredrik ute i Skagerrak med Atles Ibiza 20 Sport.
Fiskeutstyr
Atle fikk kjørt sin nye Daiwa Tanacom 750 fylt opp med J-Braid 0.28 på en Daiwa Kenzaki 30-50lbs. Tanacom'en har vært ut et par turer nå og er fantastisk kjekk når man skal bytte agn. I dag fikk vi testet å kjøre fisk med den også, mer om det senere.

Fredrik fisker med Shimano Antares 30-50lb og Talica 16 II (med power-handle - se tidligere innlegg om hvordan man ordner det her.)

Begge fisker med 10m med to oppheng,  kjent som paternoster-takkel som Fredrik knyter. I tillegg har Fredrik et hatifnatt-takkel på bom fra våre venner i Bergen: Campelen på Bryggen. Vi bruker makrell som agn.

Fiskeplasser
Vi bestemte oss for å lete etter fisken med ekkoloddet. Vi splittet opp skjermen til å kjøre både high-chirp og low-chirp samtidig. Enkelt sagt vil low chirp nå dypere, vise et større område under båten og være bedre til å detektere fisk på store dyp, mens high chirp har smalere vinkel, og dermed viser et mindre (les: mer målrettet) område, dog på bekostning av dybde.

Splittet skjerm viser high vs low Chirp. Her ser vi mye aktivitet i et større område rundt oss.
Denne plassen ga oss et napp, men ingen fangst. Derfor kalte vi opp noen kjenninger i havfiskemiljøet som var i området på VHFen: Morten "OffshoreHunter" Ruud og sønnen hans, Emil. De ville ikke uventet enda lenger ut på dypere vann.

Morten og Emil Ruud ombord i skuta "Offshore Hunter".
Morten og Emil var så greie at de lot oss ta følge med dem ut til en plass vi ikke har vært på før, et godt stykke lenger ut i Skagerrak enn vi har vært tidligere. Vi la oss i bunnen en tydelig skrent med minst hundre meter i dybdeforskjell. Bildet under viser skrenten.

Vi ser en bratt skrent på 100m på ekkolodddet.
Action
Kort tid etter at agnet var presentert pent på bunn, blyet dunket hardt i bunnen et par ganger, fikk Fredrik kjenning med fisk. To korte men tydelige napp. Fokus skjerpes (sjokoladekaken fra samboeren måtte settes bort) og gir fisken ro til å kose seg med agnet. Så kjøres det tilslag:


Opp fra 460m dyp  kom denne brosmen:

Første fisk for oss i dag: 10,8kg brosme, ny pers på Fredrik!
God stemning ombord etter et slit med å hale opp fisken 460 meter. Fisken ble selvsagt meldt inn i Colibri Predator Cup -  BLI MED DU OGSÅ! I skrivende stund ligger den på 2. plass for brosme.
Fisken tok på øverst på opphenget, ca 12 meter over bunnen.

Vi tar med en artig detalj. Fredrik sin brosme på vei opp fra bunnen vist på ekkoloddet. Her brukes det en Airmar TM265 chirpgiver og vi kan se at på high chirp plukker loddet opp brosma på vei opp ved ca. 230m dyp.
Fredrik sin brosme på vei opp vist i bildet til høyre. Vi kan se at den ikke plukkes opp på hig chirp før ved ca. 230m.
Så fort FishDonkey var lagt bort ble det action på stanga til Atle. Fredrik rakk ikke en gang å slenge på nytt agn på takkelet...

Et par kontante tilslag ble møtt med solid motstand langt dernede. Et øyeblikk ville fisken ikke røre seg og Kenzaki'n fikk virkelig bøyd seg. Så begynte det å gi etter og Tanacom'en ble satt igang. Utrolig effektivt med vinsj på stanga, men tro ikke at det er lett å pumpe opp fisken selv om snella jobber for deg. Du må fortsatt holde i stanga og det merkes i lårene!

Atle vinsjer opp brosme fra dypet.
Opp kom en pen brosme til Atle, ny personlig rekord!
Atle med ei brosme på 11.1kg, forøvrig ny pers.
Det ble travelt ombord med å agne om, dokumentere fangst og ikke minst high-five! Det roet seg en stund og vi diskuterte hvilke kjennetegn vi så ved akkurat denne fiskeplassen og hva vi tror gjorde at vi lykkes nå. Dette er erfaringer vi noterer oss for neste tur.

Rett før vi hadde tenkt å pakke sammen utstyret og gjøre klar til å sette kurs mot land ser vi begge at det napper pent i stanga til Fredrik. Aggressivt tilslag settes og fisken skal opp - det vil den ikke. Denne gir mer motstand enn den forrige, med en del fine utras.

Fredrik kjører fisk nr.2 for dagen
Det er et deilig slit å kjempe opp en fisk fra nesten 500 meters dyp. Belønningen gjør all melkesyre verdt det:

Pen avslutning på dagen med en brosme på 6,5kg
Fin bonus. Vi var skjønt enige om at dagen hadde levert det vi drømte om: solid brosme på begge to. Vi tok med oss bonus-fisk på tampen. Vi pakket sammen og satte kurs mot land.

Brosme på denne størrelsen er en utsøkt matfisk. Fra fiskene til Fredrik blir belly-kjøttet fiskegrateng og frikadeller. Rygg-fileten er nydelig i panna, fiskesuppe eller i en curry. Atle har tatt tiden vi lever i akkurat nå innover seg og har vært i Skagerak for å ha noen ferdige rasjoner:

Brosme ferdig filetert og vakumpakket, klar for fryseren.
Brosme 10+ i Skagerak på begge to ombord er vi veldig fornøyd med!

Takk for turen,

Atle og Fredrik

Colibri Predator Cup 2020 - Endring av reglement for uttregning av årets allround predatorfisker

$
0
0

Vi har tilbakelagt de tre første ukene av CPC2020 og konkurransen har fått en veldig bra start med over 230 påmeldte deltakere og masse flotte innmeldinger.

Dette er et nytt konsept som vi prøver ut i år og vi gjør oss nyttige erfaringer hver uke ift. både FishDonkey og gjennomføring av selve konkurransen samt utarbeidelse av resultatlister. Som de fleste nok vet så finnes det live resultatlister i FishDonkey appen og på FishDonkey sine hjemmesider. Vi kjører resultatlister for samtlige 9 arter som teller i konkurransen samt de tre grand slam konkurransene for henholdsvis ferskvann, kystfiske og havfiske.
Noen av de største fiskene som er meldt inn så langt, søtt vs. salt vann.
Årets allround predatorfisker kåres basert på resultater i de tre grand slam konkurransene og FishDonkey har ikke funksjonalitet som lar oss oppdatere den listen automatisk der. Denne kommer derfor til å bli oppdatert manuelt på bloggen vår. Vi ser imidlertid at vi har lagt lista vel høyt for å kunne delta i årets allround predatorfisker. Frem til nå har det vært en betingelse at man må melde inn fisk i samtlige 3 grand slam konkurranser før man er kvalifisert til å delta her. Vi ønsker å gjøre noe med dette slik at også denne delen av konkurransen skal skape mer engasjement blant deltakerne. Vi har derfor gjort følgende grep for å løfte frem årets allround predatorfisker som den ultimate resultatlisten i cupen vår:
  • De 25 beste deltakerne i hver grand slam vil få tildelt plasseringspoeng som benyttes til å regne ut resultatlisten i årets allround predatorfisker.
  • 1. plass i en grand slam gir 25 poeng, 25. plass i en grand slam gir 1 poeng.
  • Plasseringspoengene til hver deltaker i de ulike grand slam summeres for å etablere resultatlisten for årets allround predatorfisker
  • Den med høyest poengsum når CPC2020 er avsluttet vinner tittelen årets allround predatorfisker, uavhengig om vedkommende har deltatt i 1, 2 eller samtlige 3 grand slam konkurranser.
  • Resultatlisten for årets predatorfisker vil få en egen side på bloggen vår og bli oppdatert ca. hver uke.
Vi håper dette grepet vil oppmuntre enda flere til å prøve seg på arter man vanligvis ikke fisker etter. Som et eksempel kan vi nevne at det fortsatt bare er 7 deltakere som har meldt inn fisk i grand slam havfiske og 10 deltakere som har meldt inn fisk i grand slam kystfiske. Det betyr at du pr. nå er sikret masse plasseringspoeng i disse delkonkurransene uavhengig av størrelse på fisk du melder nå. Dette vil selvsagt endre seg etterhvert som flere og flere melder inn fisk.
De flotteste premiene finner du nettopp i delkonkurransen årets allround predatorfisker så her er det all mulig grunn til å forsøke seg på tvers av de tre grand slam konkurransene!

Premier "Årets allround predatorfisker"

Sponsorer i denne kategorien er MotorGuide Norge v/Mjøsservice og Telmo Control AS. At MotorGuide Norge flesker til med en baugmontert elmotor er helt fantastisk! De leverer også en MotorGuide R3-30. Telmo Control legger på bordet en valgfri Solas propell (lagerført) oppad til en verdi av 5000kr, også det en veldig flott premie!

1. premie - MotorGuide Xi3- 55 SW 60" - 12V For saltvann m/GPS levert av MotorGuide Norge ved Mjøsservice. Verdi ca. 15.000kr.
2. premie - Valgfri lagerført Solas propell levert av Telmo Control AS. Verdi 5000kr.
3. premie - MotorGuide R3-30 HT 30" 12V levert av MotorGuide Norge ved Mjøsservice. Verdi ca. 1500kr.

Vi håper alle deltakere er enige med oss i at dette er en endring som skaper mer spenning og engasjement. Foreløpig resultatliste for året allround predatorfisker finner dere her.

Hilsen alle oss i Team Colibri

Prosjekt Ibiza 20 Sport del 3

$
0
0
Vinteren har gått og diverse småprosjekter er unnagjort i båten. Jeg har hele tiden hatt som mål å ta unna én ting av gangen og det er ganske mye jeg har planlagt av diverse småfiks og prosjekter. Målet er å få båten rustet til all slags fiske, både i ferskvann og utaskjærs i sjøen og også oppdatere til et mer tidsriktig utseende. Hele førerposisjonen skal fornyes, alle originale dekaler skal fjernes og teaken skal behandles.

Skal du fiske utaskjærs bør VHF være obligatorisk i båten av sikkerhetsmessige hensyn. Jeg har bestilt meg en Simrad RS40-B men denne er det forholdsvis lang ventetid på. Heldigvis fikk jeg lov å låne en RS35 av Rolf i Navico i mellomtiden slik at jeg kunne ta meg noen turer til Langesund. Etter å ha tenkt litt bestemte jeg meg for at plassen mellom rattet og bryterpanelet ville være en bra plass for innfelling av VHF.
Dashbordet til Ibizaen. 
Jeg passet på å sammenligne målene på RS40-B og RS35 og de viste seg å være ulike. Heldigvis var målene på RS35 noe mindre slik at jeg kan sage hull til denne og så utvide til RS40-B senere. Som vanlig gjelder regelen "mål to ganger, skjær én gang".
Grovt oppskisset omriss av både RS35 og RS40-b.

Slik ble det, omrtrent som planlagt. 
Med VHF på plass var neste prosjekt VHF-antenne. Her er det mye å sette seg inn i og mye og velge i. Dersom du kun trenger VHF for å kommunisere med andre båter på Mjøsa så klarer du deg fint med en kort antenne på båten. Dersom formålet er å kunne kalle på hjelp når du er flere nautiske mil ut fra kysten så bør du tenke litt mer gjennom lengde og plassering. Antenna bør uansett være montert på det høyeste punktet i båten om mulig. Jeg valgte å gå for en antennepakke fra Glomex, denne inneholdt 90cm glassfiberantenne med fot samt 4,5m kabel.
Jeg gikk for en 90cm Glomex antenne, ferdig sett med fot og ledning.
Jeg valgte å bore nye hull i braketten til topplanterna og feste antenna på baksiden der. Ledningen kunne jeg da føre ned gjennom selve relingen rundt konsollen sammen med strømmen til lanterna.
Plassering for antennefoten.

Trekkefjær fra Biltema brukes til å føre gjennom relingen på konsollen først, så festes antenneledningen i denne.
Selve jobben med å trekke ledning skulle vise seg å være nokså vanskelig. Omsider fikk jeg trekkefjæra gjennom og ut under konsollen slik jeg ville, men det var trang og siden ledningen er mye tykkere enn trekkefjæra valgte jeg å smure på godt med olje før jeg forsøkte å dra den gjennom.
Litt olje på ledningen gjør susen for smidig trekking.
Etter mye frem og tilbake var omsider ledningen også trukket frem til under konsollen og jeg kunne koble til VHF og skru fast antenna.
Ferdig! Merk at antenna skal stå helt loddrett for maksimal rekkevidde på sjøen.
Antenne og VHF ble testet på sjøen allerede dagen etter og oppsettet funket utmerket.
Da jeg kjøpte båten i fjor høst kom den med en propell som overhodet ikke passet til båten. Jeg fikk tak i en annen propell som jeg har kjørt med i vinter, denne har vært ok men heller ikke optimal. Jeg tok derfor kontakt med Telmo Control på Skedsmokorset og fikk hjelp til å plukke ut et par propeller for testing. Valget falt på en Solas Rubex Hydro 10x13 7/8. Denne propellen kommer med et eget løst hubkit hvor selve huben er laget av gummi, noe som gir silkemyke girskift og også er snillere mot girhuset ditt ved kollisjon med bunn/steiner etc. da gummihuben har litt flex i seg.
Propellakslingen ferdig rensket før montering av ny propell.

Hubkit fra Solas Rubex.

Huben plasseres enkelt ned i propellen før montering.


Husk for all del "thrust washer'n" før du setter på selve propellen!

Propeller m/hub.

"Aft spacer" må på.

Ikke alle motortyper trenger skiven ytterst, på min skulle den på.

Husk å stramme til med riktig moment, dette finner du i brukermanualen til motoren din.

Ferdig!
Foreløpig testing viser at jeg nå har truffet veldig bra med propellvalget. Dorgefarten ligger på rett i overkant av 2,5 knop og toppfarten har økt fra 37 knop til ca. 42 knop ved ca. 5800rpm.. Båten marsjer veldig fint på 3800rpm i rundt 25 knop.
Jeg har forøvrig laget en liten film om denne prosessen:

Neste prosjekt ble oppgradering av dashbordet. Dette har vært noe som har vært planlagt fra dag 1 men som har vært nedprioritert til fordel for viktigere ting. Planen var å fjerne alt av gammel mahogny look og erstatte med sort farge i stedet. Jeg har ventet på et IS42 digitalt display fra Simrad og når dette ankom ble det også bestilt et nytt ratt fra Telmo, Seastar med krom og sort kunstlær. Dette var utgangspunktet mitt (på dette tidspunktet var RS35 VHF fjernet og levert tilbake til Rolf i Navico i påvente av RS40-B):
Dashbordet slik det så ut før jeg satte i gang.
Det jeg ønsket var å fjerne bryterpanelet og flytte AP44 (styringen til autopiloten) ned hvor bryterpanelet har stått. Så vil jeg sette IS42 inn der som AP44 har stått. IS42 skal brukes til å vise ulike type data fra NMEA2000-nettverket slik at jeg kan frigjøre plass på Simrad'en. Videre skal rattet byttes ut, mahogny skal byttes ut med sort karbonfibertape fra Biltema og Simrad'en skal flyttes lenger frem slik at jeg lettere kan se skjermen når jeg står oppreist og kjører.
Simrad IS42, dette displayet skal jeg bruke til å vise NMEA2000 data.

Nytt ratt bestilt fra Telmo. Fornøyd med valget!

Samtlige instrumenter tas ut.
Neste oppgaver var å fjerne det gamle rattet og erstatte det med det nye. Jeg måtte bruke en avtrekker for å få av rattet da det hadde irret fullstendig fast til "akslingen". Når dette var gjort var det en smal sak å sette på det nye rattet. Videre gjorde jeg mahognyplata grundig ren med aceton før jeg klistret på karbonfiberfilm fra Biltema og skjærte til rundt og i hullene til instrumentene. Må si det var en merkbar forbedring med relativt liten innsats!
Sort gjør seg bedre enn mahogny.

Utseendet ble overraskende bra.

IS42 og AP44 ferdig installert. Grå tape over hullet hvor RS40-B skal settes inn.
Mens jeg først var i gang valgte jeg å gjøre en liten oppgradering i selve oppbevaringsrommet på passasjersiden av dashbordet. Her tilpasset jeg en bagasjeromsmatte fra Biltema (du får kjøpt disse på rull til en veldig ok pris) som jeg la i bunn. Videre skjærte jeg ut et hull og satte inn en 12v dobbel usb-lader her for lading av mobiltelefon og diverse andre gadgets.
Voila! Meget praktisk beskyttet rom for oppbevaring og lading av telefon, kamera etc.
På dette tidspunktet valgte jeg å vente med resten av oppgraderingen av dashbordet il RS40-B var på plass.
I fjor høst plasserte jeg batteribanken til MotorGuiden midlertidig innerst i konsollen ved førerposisjonen. Dette var ingen ideel plassering, verken med tanke på elektrisk støy eller vektplassering. Den elektriske støyen fikk jeg aldri problem med, men planen var uansett å rydde opp i det gamle og nye elektriske anlegget samt strukturere føring av ledninger og plassering av utstyr etterhvert. Vekta dog var litt upraktisk. Selv om batteriene ikke veier stort så var det allerede litt overvekt på styrbord side og med batterpakken der i tillegg fikk jeg stadig problemer med at båten dro seg skjevt opp på hengeren. Løsningen ble derfor å flytte batteripakka til under benken på babord side foran.
Midlertidig plassering av batteribank for MG fra i fjor høst.

Her er batteripakka fjernet. Masse lagringsplass frigjort, men fortsatt en jobb å gjøre ift. rydding i kabler og elektronikk.

Ferdig installert under benken på styrbord side foran.

Hawker 36v lader fastmontert i samme skott for enkel lading ved behov.
Neste prosjekt var da kastedekk. Her har Dag vært så snill å donere ei plate fra garasjen sin som vi har skjært til. Jeg har allerede et soldekk som vi brukte som mal. Soldekket når helt tilbake til konsollen, men jeg ønsket at kastedekket skulle stoppe ved enden av benkene foran slik at man kan gå fritt på dørken foran konsollen. For å hindre at kastedekke skal skli bakover valgte jeg å bruke et bordfeste som jeg skrudde fast på undersiden av kastedekket. Videre kappet jeg til et gammelt bordbein (jeg har nemlig kjøpt nytt bord og bein fra Telmo) som jeg da bruker til å forankre kastedekket i bordfestet i dørken.
Dørkplate med bordbein m/feste.

Passer perfekt.

Bordbeinet fungerer både som støtte og for å hindre at dekket sklir akterut og faller ned.
Det jeg merket dog var at det ble litt svikt i bakkant av plata dersom man står her. For å fikse på dette brukte jeg noen rester fra kappingen av dørkplata til å lage en avstiver i i dette området. Kantene på plata skal males sorte etterhvert.
Litt boring, liming og skruing måtte til.

Sluttresultatet ble slett ikke verst.
Når dekket var unnagjort dukket det meget beleilig opp en leveranse på døra. Det var RS40-B som jeg hadde ventet på. RS40-B er en skikkelig kraftpakke og har inkludert intern GPS-antenne samt AIS-mottaker OG sender.
RS40-B VHF med AIS-mottaker OG sender samt intern GPS.
Det gamle hullet fra RS35 var for nå for lite, men som nevnt tidligere tok jeg høyde for størrelsen på RS40-B da jeg valgte plasseringen for RS35 slik at det bare var å utvide hullet dennne gangen.
Som vanlig, Fein fikser biffen.

Testing av hullet. Perfekt.
Før jeg gikk videre med siste del av monteringen av RS40-B tok jeg fatt på dashbordet igjen. Jeg ønsket å flytte Simrad'en lenger forover som nevnt tidligere. I tillegg ønsket jeg meg en sort gummimatte over dashbordet for å kunne ha et litt mer sklisikkert underlag for plassering av ulike gjenstander her. Det betyr enda flere hull i dashbordet og selv om jeg skal dekke til dette området passet jeg selvfølgelig på å tette de gamle hullene.
Ny plassering av bøyle for NSS12 Evo3. Gamle hull må tettes.
Jeg brukte skiven fra det nye hullet til å tette det gamle hullet til ledningene og sparklet så med gelcoatfiller.
Jeg brukte kun gelcoatfiller for å tette hullene. Det var kaldt i lufra så jeg brukte varmepistol for å få igang herdingen.
Når gelcoatfilleren var ferdig herdet dagen derpå pusset jeg fint ned før jeg fant frem en bagasjeromsmatte fra Biltema som jeg skjærte til slik at den passet med målene på nedsenkningen på dashbordet.
Ferdig tilpasset bagasjeromsmatte fra Biltema.
For å lime matta til dashbordet brukte jeg rikelig med Tec7 før jeg brukte noen planker og ei bruskasse for å presse det hele flatt.
Nå var det bare å vente og se på resultatet.
Mens jeg ventet på at limet skulle tørke brukte jeg tiden til å sette inn en bryter for lanternene siden jeg nå har fjernet de gamle bryterne. Her skal det nok flere brytere inn etterhvert, men i første omgang blir det bare denne ene.
Mål to ganger, skjær en gang. Og bruk Fein!

Fil til kanter og hjørner.

Plasser bryter og koble til.
Når dette var gjort var limet tørket og jeg monterte ferdig Simraden.
Sluttresultatet ble slett ikke verst!
Da gjenstår det bare ferdig installasjon av RS40-B i denne rundet av oppgraderinga rundt dashbordet. Kompasset skal også byttes ut, men det tar vi senere.
Ferdig! Må si jeg ble veldig fornøyd med resultatet.
Hvis du vil vite litt mer om Simrad RS40-B så har jeg laget en liten film med unboxing av denne:

MEN! Vi er ikke ferdig enda. Neste på lista mi var å montere et NMEA2000 gateway-kit til MotorGuiden slik at jeg kan styre denne fra Simraden på konsollen.
NMEA gateway kit til MotorGuide

Dette finner du i pakken, T-stykke pluss selve kabelen.

Kabelen kobles til den ekstra kabelen ved siden av strømkabelen på MG og videre inn i NMEA-nettverket med et T-stykke.
 Selve installasjonen av gatewaykitet er enkelt. Det er dog viktig at du følger de prosedyrer som er angitt for oppdatering av kitet etter installasjon. I tillegg er det et par ting man må være klar over. På nyere versjoner av MG er det en bug som gjør at MotorGuiden ikke går i ankringsmodus når du ankommer et waypoint eller har kommet til enden av en rute når du kjører dette fra styringspanelet på en Lowrance/Simrad enhet. Disse tingene finner du informasjon om på Mjøsservice sine hjemmesider. Ved kjøring til lagret waypoint eller lagret rute på selve fjernkontrollen til MG fungerer disse tingene dog.
Jeg benyttet også anledningen til å sette inn en vannett gjennomføring for kablene til NSS9 Evo2 som jeg har foran i baugen.
Ferdig oppkoblet, fikset også vanntett gjennomføring til kablene for NSS9 i baugen.
Vi avslutter dette innlegget med litt fjerning av gamle dekaler og montering av nye. Dekalene som var på båten var de originale Ibiza 20 Sport dekalene som var svært falmet og også bar preg av 90-tallets fargepalett. For å fjerne disse brukte jeg en varmepistol kombinert med en sparkelspade. Vær forsiktig så du ikke varmer for mye og ikke lag riper med sparkelspaden!
Dekaler fjernes lett med påføring av varme.

Enkelt!

Tok bare noen minutter å ta hele siden.

Jeg fjernet alle dekaler overalt i båten, inkludert "stipene" over fenderlista.



Bruk gjerne rødsprit kombinert med mirakelsvamp fra Europris for å fjene limrester.

Mirakelsvamp fungerer ypperlig til å fjerne limrester!
Nå skal de gamle dekalene erstattes med nye dekaler av diverse slag, disse er i bestilling og blir satt på etterhvert som jeg får dem fremover. Førs ut var dekaler fra Daiwa. Ta deg god tid til å gjøre rent underlaget før du begynner. Så måler du grundig og bruk gjerne maskeringstape for å markere ut området du skal ha dekalene. Selve jobben med å sette på dekalene bør du få hjelp til, man bør være to stykker til dette.
Ferdig!

Dekaler ferdig! 
Det å sette igang med et slik båtprosjekt som jeg har gjort her er ingen spøk, særlig når man også ønsker å bruke tid på fisking, blogging, arrangering av fiskekonkurranser og alt mulig annet innimellom. Dog kan du spare mye penger på å kjøpe gammel båt som du pusser opp selv, i tillegg er det lærerikt og svært tilfredstillende å se fremdriften og resultatet av arbeidet!

Dette blir nok ikke siste del av denne føljetongen, men nå skal det fiskes litt fremover!

Hilsen Atle

Blålange i Langesund

$
0
0
Vi har vært inne i en periode med veldig fint vær kombinert med godt fiske i Langesund. Det var derfor duket for retur til det salte element etter bare ei uke siden forrige tur. Planen denne gangen var å gå etter storlange på dypet.

Da jeg ankom brygga i Nevlunghavn 07.00 var Fredrik allerede på plass. Vi satte båten på vannet, rigget utstyret og satte kursen utover i Skagerrak til en plass vi hadde bestemt oss for å satse på.
Båten rigges i havna på Omrestranda.
Det var veldig fint på sjøen fra morgenen av. Vi hadde vinden i ryggen på vei utover og marsjet fint i 25-30 knop ut til plassen vår. Det er utrolig fint å være på sjøen om dagen.
Strålende forhold på vei utover.
Vel fremme rigget vi hver vår stang med paternostertakkel og bom med slep, agnet med makrellfilteter på 10/0 kroker. Det var ikke mye strøm og med søkker på 600-800gram holdt vi snøret rett under båten uten særlig avdrift. Agnet ble lagt på bunn ved rundt 450m og så var det bare å sette seg å vente.
Fredrik i sedvanlig stil, avslappet fyr.
Det skulle ikke gå mange minuttene før Fredrik stusset over noe "rar" napping i stanga. Etter litt venting ble tilslaget satt og vi kunne konstatere grei stangbøy og motstand langt der nede. Det var likevel noe som føltes litt annerledes denne gangen, kunne dette være brosme eller lange da?

"Motstanden fra fisken var ikke hard, men som å løfte noe tungt. En som ikke vil opp, men ikke fighter men gjør seg tung. Ispedd bestemte rykk. Jeg skjønte hele veien at dette er noe annet..." - forteller Fredrik.

Etter en hel del minutter med sveiving fikk vi svaret. Opp under båten kom det en lange sigende, men, den så da litt rar ut? Vi stusset litt på dette men tankene kom raskt på blålange. Noen bilder ble knipset og overført til mer erfarne folk på land og svaret kom, joda det var blålange! Utrolig gøy for Fredrik å smelle til med en såpass spennende fisk, han er virkelig i flytsonen om dagen. Vi legger til her at blålange er fredet og ikke lov å fiske målrettet etter. Bifangst er derimot tillatt, og ikke går de å sette ut igjen heller etter å ha blitt sveivet opp fra nesten 500 meters dyp. Utmerket matfisk er det dog, langt bedre enn vanlig lange ifølge de som har greie på dette. Fisken ble forøvrig målt og veid i båten, 7,5 kg fordelt på 124cm.
Fredrik med blånge på 7,5 kg.
Fredrik agnet opp og sendte agnet sitt ned i dypet igjen og jeg gjorde klar kamera for litt dokumentasjon. Plutselig kom det tørt fra Fredrik "jeg tror vi skal vente med kameraet Atle". Jaggu hadde han ikke fast fisk igjen, kort tid etter bunnkontakt. På'n igjen! Denne gangen var det ei flott brosme som fløt opp under båten. Dette ble ble tredje brosma vi har fått på to turer som er over 10kg.

Brosmen tok på "hattifnatt"-takkel fra Campelen på Bryggen i Bergen som sto på bom like over bunnen.

Fredrik med enda ei brosme på drøye 10kg.
To slipp resulterte i to kjappe fisk der altså. Blålange på 7,5kg og brosme på 10kg i løpet av 45 minutter er absolutt innafor. Så tok det ikke lang tid før det var min tur heller. Enda ei brosme ble løftet opp i båten, denne gangen var fisken rundt 9,5kg.
Et stykk sprengt brosme på 9,5kg.
Innen klokka var 11 hadde vi altså hentet opp 2 pene brosmer samt dagens høydepunkt, blålange. Rimelig grei start på dagen for oss og vi kan vel si at vi har vært særdeles heldgie med fisket i Langesund i år. Vinden tok seg etterhvert opp og vi flyttet oss litt rundt i området vi var i for å teste ut litt flere plasser, men tross noen kontakter ble det ikke fler fisk i båten. Vi vendte baugen hjemover når klokka nærmet seg 5, da blåste det 8-9 ms, men vi hadde vinden skrått bakfra hele veien så vi kom oss inn uten å bli altfor våte. Det er greit å poengtere at forholdene langt ute ofte er bedre enn når man nærmer seg land, så pass på vær og vind hvis du har tenkt deg langt ut. Vender du ikke hjem i tide risikerer du å møte høye og krappe bølger når du kommer inn mot kysten og i en liten båt kan du få deg en ubehagelig overraskelse. Ibiza'en har vist seg å være veldig sjøsterk og vi surfet innover med bølgene i 20-25 knop hele veien inn.
Nok en vellykket Langesundtur unnagjort, og dagens definitive høydepunkt var blålange, gratulerer Fredrik!

Hilsen Atle

Point-1 - What is the point?

$
0
0

Position and heading. Sounds simple enough does it not? It is quite simple, but with just a litle insight you can utilize this to your advatage while fishing.

Test-mounting a Point-1.
GPS (Global Positioning System) is the popular name for finding your position based on signals from satilites orbiting the globe. A GPS-receiver picks up on the singnals from these satelites, and the use trinagulisation to find out where it is on the globe. At its best this gives your position with a margin of error of only a couple of feet.

While GPS tells you where you are, heading tells you where you are going, or more precisly where your boat is pointing. With GPS one can calculate heading as long as the boat is moving, the chartplotter simply takes your position now, wait a fraction of a second and then draw a line from where you where and where you are, that line gives you GPS-heading. GPS-heading is precise as long as your boat is moving at a steady pace, and the GPS gets a good signal from enough satelites to triangulate properly. The problem with heading calculated from GPS, is when you move very slow, drift or anchor. In such cases the calculation gets extremly inaccurate, which again leads to your boatsymbol spinning on the chartplotter (or the whole map spinning if you use "heading up") or no updates on heading at all. Point-1 is an electronic compass, thus it has none of these issues and will show true heading regardless of boatspeed.

With the terms sorted out, let us look at what a Point-1 can help you with.

Position from Point-1.

A common misconception is that the position given from the Point-1 is more accurate then that from the internal GPS-receiver in your chartplotter. This can be true, but in most high-end chartplotters of today the internal receiver is just as good as that in the Point-1, so as long as the chartplotter has a clear view of the sky there is no difference in accuracy. If your chartplotter is mounted insida a cabin, or behind steel pipes or solid fiberglass in a console, the internal receiver in the chartplotter suffers from that, and a Point-1 mounted properly will be more accurate. But that is due to mounting, not the hardware itself, and will vary from boat to boat.

In a boat used for sportfishing you will typically mount your Point-1 as close to the transducers as you can get it. When sitting at the console idling around looking for fish, your waypoints based on what you see on your sonar will then have position as close to the fish or structure as technically possible. Simply mark what you see on your sonar, and create the waypoint based on that. By amrking on the sonar, instead of hitting thw waypoint-button on your chartplotter, the chartplotter calcultes to your marking and you don`t loose those few seconds of movement before the object you want to mark is visible in the scroll-history on your sonar.

Sett inn video av hvordan man markerer WP på ekkoloddet.

What about the unit up front? If your unit up front is using a transducer up front, typically under your trolling motor (TM) or mounted on a stick, your front unit should use its internal GPS-receiver for position, or you get a marging of error that equals the distance between your unit and the Point-1.

Sett inn video av hvordan velge bort Point-1 som kilde til posisjon.

Heading from the Point-1.

Mounting the Point-1 - Important info!

After reading this far, you might already have started shopping. But before you mount your Point-1, take a few minutes to read the dos and don`ts on mounting it. It might be "un-manly" but start with the installation manual, then take our pointers with you.

As mentioned you typivally want your Point-1 mounted at the back. The problem back there is magnetic interference, caused by steel and electricity. In the first photo in this article you see my Point-1 test-mounted on my Starweld Fusion 16DC, using double-sided tape. We highly recommend doing this before mounting permanantly. Mount it temprorily, then take the boat out and test it through the cycle of RPMs your outboard has, meaning test it at all speeds. 

Since magnetic interefrence can be caused by electricyty, and the electricity in the cables in your boat varies with the engines RPMs, it is important to do this test. You could have zero magnetic intereference at idling speed, but still get massive interefrence at full throthle, simply due to your engine.  

When testing, you bring up both magnetic heading AND GPS.heading on your chartplotter, and elongate the lines for such directions.

Sett inn video med aktivering av kurs for begge og forlenget kurslinje.

By activating both types of heading on your chartplotter during the testing, you will easily see if there is magnetic interefrence. While the bpat is doing 2+ knots, the GPS.heading will be "true", and if the magnetic heading varies around that, you have a problem with magnetic interference. Keep in mind that you haven`?t calibrated the Point-1 yet (you saw that point in the manual right?) so compass-heading and GPS-heading might not align perfectly, but you are looking to see if the vfariance between them is stabile (good) or changes (not good).

Sett inn video der Point-1 påvirkes av magnet.

As you can see in the video above, the magnet causes the heading from the Pount-1 to wandr off, while the heading from the GPS does not.

Do I need more then one Point-1?

The short answer is "no". If you follow our advice on which units use the Point-1 and which units use their internal GPS.receiver for position, there is no need for more then one Point-1.

Is Point-1 for Lowrance only?

No, it is not. The beauty of NMEA2000 is that it is "industry standard", not brand-specific. The only brand we know of that will not use heading (only position) from Point-1 is Humminbird. We have tested it on Lowrance, Simrad. Garmin and Raymarine with just as good results as with Lowrance. At the pricepoint of Point-1, we currently see no other device that delivers the same quality and functionality from other brands, even though the other brands all have their own devices for position and heading that you can use if you wish to spend more money.

Point-1 can be calibrated in two ways. The easy way is through the menues in your chartplotter, but that only works with SImrad, B&G or Lowrance. If you want to use a Point-1 with other brands, you habe to do the manual calibration. This is explained in the manual, involves driving around in circles for a few minutes.

To summarize, Point-1 is a great tool. Especially for everyone not just fishing straight off the bank but relying on accurate waypoints and catsing-diretion for their fishing.


Viewing all 606 articles
Browse latest View live