Quantcast
Channel: Team Colibri
Viewing all 612 articles
Browse latest View live

Link - nyttig app for Lowrance, Simrad og B&G

$
0
0
Det finnes apper for stort sett alt fra krig til kjærlighet, men her kikker vi på en som er nyttig for oss med Lowrance, Simrad eller B&G i båten.

Vi har tidligere skrevet om forrige generasjon GoFree-app i forbindelse med test av GoFree WIFI-modulen. Den modulen er fortsatt aktuell for de med HDS Gen 2 og HDS Gen 2 Touch, og testen kan leses HER. Men for oss med HDS Gen 3, HDS Carbon, HDS Live, Elite Ti, Elite Ti2 eller tilsvarende Simrad/ B&G så har disse modellene innebygget WIFI og trenger ikke modulen.

La oss begynne med å oppklare en misforståelse som stadig går igjen:

WIFI har ikke nødvendigvis noe med Internett å gjøre.

WIFi står for wireless fidelity, eller trådløst nettverk på norsk. Som du ser er ikke ordet "Internett" en del av dette. Ofte kan WIFI brukes for å koble din mobiltelefon/ nettbrett/ PC/ Mac/ kartplotter/ dings opp mot Internett men WIFI betyr strengt tatt bare at en ting settes i nettverk med en annen ting trådløst. Du kan med andre ord bruke WIFI mellom din mobiltelefon og din kartplotter, uten at Internett er innvolvert, men du kan også bruke den samme tilkoblingen til å få din kartplotter koblet til Internett via WIFI til mobilen og så mobildata derfra og ut på Internett.

Link-appen handler med andre ord om WIFI både med og uten bruk av Internett. De siste funksjonene som handler om å bruke appen til å laste opp ekkoloddlogger eller sende feilmeldinger, bruker Internett:


November-oppdatering
Med oppdateringen i november 2018 dukket det opp en mulighet til å ikke bare bruke appen til å laste opp sonarlogger til Genesis, men også å styre når loggene skulle lastes opp. Du kan mellomlagre (komprimerte) sonarlogger i minnet til appen, og så gjennomføre opplastingen når du er hjemme og tilkoblet internett der så du ikke drar mobildata for dette. I denne oppdateringen kom også en mulighet for å rapportere problemer til support gjennom appen.

Men las oss begynne med starten. Slik ser det ut når du åpner appen:

Åpningsbildet i Link-appen
Med "Change" (grønn sirkel) skulle du tro du kunne endre hvilket WIFI-signal appen skal kobles seg mot. For eksempel der du har flere HDS i båten og vil koble deg på en bestemt av de. Men den gang ei... Trykker du på Change får du bare en påminnelse om at du først må koble selve mobilen mot ønsket nettverk, så vil appen følge det valget. Forsåvidt en grei påminnelse dersom man glemmer hvordan man kobler seg til ulike nettverk.

Med "Transfer" (blå piler i blå firkant) kan du se en oversikt over opp- og nedlastninger via appen, og om disse er pågående eller gjennomført.

Øverst i venstre hjørne (rød firkant) kan du komme inn i en undermeny hvor du enten går videre til din C-Map Genesis-konto eller kan melde i fra om et problem.

Menyen i Link-appen

Inne på C-Map må du logge inn med brukernavn (mailadressen din) og passordet du har på C-Map Genesis dersom du ønsker å bruke funksjonene som går på å laste opp sonarlogger via appen.
Påloggingsinformasjon til Genesis
Så er det bare å trykke "Sign in" og så vil appen huske påloggingen din og du er klar til å laste opp:
Dine valg for Genesis-opplastning.
Noen av valgene her kan kanskje virke selvsagte, men vi tar en runde for nye lesere. ;)

  • "Keep uploads private" - huker du av her vil dine ekkoloddlogger ikke legges til Social Map. NB! Det betyr også at du må ha betalingsversjonen av Genesis, kalt Edge, for å benytte deg av loggene.
  • "Transfer using Cellular data" - huker du av her vil IKKE appen vente til du er koblet opp mot internett via WIFI for å laste opp, men laste opp via mobildata. Har du dårlig dekning uten 4G eller et abonnement med lite mobildata skal du IKKE huke av her.
  • "Auto-upload new sonar logs" innebærer at appen automatisk laster opp nye logger uten at du må starte opplastningen selv. 

Hvis vi så tar et steg tilbake i menyen er rapporteringsfunksjonen for feil også verdt noen ord.
Melde fra om feil.
En morsom detalj er at du ikke behøver å trykke på menypunktet over for å starte en feilrapport, du kan for eksempel ta et skjermbilde og så skifter appen automatisk til feilrapport og legger inn skjermbildet ditt i feilmeldingen. Men bruker du menypunktet over kommer du uansett hit og kan skrive av hjertens lyst:

Skrive feilmelding
Mottageren i den andre enden er Navicos førstelinjesupport, som i praksis betyr en person som du bør skrive på engelsk til. Du får en kopi av meldingen i din egen mailboks.

Frem til nå har vi sett på funksjoner som krever internettilgang, enten ved at mobilen din er koblet til WIFI og internett den veien eller via mobildata. Men funksjonene som omhandler speiling av enheten din til mobil/ nettbrett eller overføring av waypoints og innstillinger, er ikke basert på Internett. Oppkoblingen er enkel, og appen husker hver enhet den har vært koblet mot. Data du lagrer i appen får også navn etter enheten så du kan huske hva som var hva hvis du har flere enheter som ikke er i nettverk med hverandre eller i ulike båter etc:
Min Link-app etter bruk mot HDS Gen 3 og HDS Live
Klikker jeg meg inn på min HDS 9 Gen 3 i bildet over kan jeg velge om jeg vil speile den, ta back-up av waypoints eller innstillinger eller hente sonarlogger for opplastning.

Valg for en enhet i appen

Som nevnt kan du speile skjermen på enheten din fortsatt, "Remote Control" i skjermbildet over gir den funksjonen. I skjermbildet under speiler jeg min HDS 9 Gen 3 på min Iphone 7.
Lowrance HDS Gen 3 speilet via Link-app.
Men også her er det en liten endring fra Gofree-appen. med den gamle appen kunne du bare speile mot smarttelefon, mens du kunne både speile og kontrollere med nettbrett. Med Link kan jeg også kontrollere HDSen min med min IPhone, noe som unektelig kan være litt praktisk innimellom hvor jeg står foran i båten og bruker den fremre HDSen, men så har jeg glemt å stenge 2D-ekkoloddet på HDSen på konsollen og får crosstalk (forstyrrelser på grunn av to ekkoloddgivere med liknende frekvens). Da kan jeg kjapt pause 2D-ekkoloddet på konsoll-HDSen med mobilen. (Latskapen lenge leve, jeg kan selvfølgelig gå noen steg bakover og slå det av direkte på HDSen også.)

Hva kan forbedres?

Du får fortsatt dårligere oppløsning når du speiler til mobil eller nettbrett enn du har på den opprinnelige HDS- eller Elite-skjermen. Dette er sikkert gjort for å spare båndbredde i WIFI-signalet men her synes jeg Navico bør tenke seg om en gang til for skjermbilder tatt med Link-appen blir dårligere enn tilsvarende apper fra konkurrentene. 

Løsningen for å rapportere feil via appen er grei nok, men jeg savner mulighet for å legge inn service- eller system-rapporter fra HDSen rett i meldingen fra appen. Lowrance kom med slike rapporter i HDS for en god stund siden, og poenget med rapporten er at den inneholder informasjon om alt din HDS er koblet opp mot slik at support kan gjenskape dette hos seg og dermed bedre forstå problemet. Prinsippet er helt topp, båtene våre fylles med stadig mer avansert elektronikk og det er ikke alltid enkelt for en bruker å vite hva som "snakker" med hva, hvilke ting som er oppdatert til hvilken software eller om han kanskje har rotet litt med kildevalgene sine i HDSen. 

Siden appen er knyttet direkte til ens egen C-Map Genesis-konto kunne man hatt en mulighet for å se sine Genesis-kart i appen, og hvorfor ikke Genesis Live også? Sannsynligvis kommer dette til å komme i C-Map Embark som er den "nye" varianten av den norske Embark-kartappen etter at C-Map kjøpte seg opp i Embark. Her legger de opp til å skulle konkurrere med Navionics og Garmin, og det er jaggu på tide at noen gir kongen på haugen av kartapper for båt (Navionics Boating) litt skikkelig konkurranse. Vi har allerede sett at Embark har kommet med plotter-synk mot Lowrance/ Simrad/ B&G og det er all grunn til å anta at dette bare er starten.

NTF-fangstrapport, hvordan få den som app på IPhone?

$
0
0
Her viser vi deg hvordan du kan få Norges Trollingforbunds fangstrapport (eller en hvilken som helst annen nettside) som en app på mobiltelefonen din.

Prinsippet kan brukes for å lage snarveier for alle nettsider, så dette er ikke spesielt for akkurat Norges Trollingforbund. Men det kan absolutt være en nyttig funksjon på IPhone for nettsider man bruker mye. Begynn med å gå inn på www.trollingfiske.org, klikk på menysymbolet i øverste høyre hjørne der, og velg så Fangstrapportering:
Klikk på menysymbolet - så Fangstrapportering,
Da kommer du til forbundets fangstrapportering. For å lage deg en app, trykk nå på firkanten med en pil nederst på verktøylinjen i din IPhone:
Trykk her for å lage en app.
Da spretter det opp en meny, bla deg sideveis i den til du ser alternativet "Legg til på Hjem-skjerm", og trykk på det:
Legg til på Hjem-skjerm
Dette bringer oss til neste bilde som gir deg muligheten til å redigere navnet som skal vises på din telefon:
Rediger navnet om du vil - trykk Legg til.
Det kan være lurt å forkorte navnet litt her, for eksempel til bare "Fangstrapportering". Trykk på "Legg til" i øverste høyre hjørne når du er fornøyd, og du har laget deg en app.
Ferdig - du har nå en snarvei på mobilen din.
Ordet app kommer fra applikasjon, og i all ærlighets navn er ikke dette en "ekte" app men rett og slett en snarvei til nettsiden med fangstrapportering. Men det spiller liten rolle all den tid det fungerer godt. Nå har du rask og enkel tilgang til rapporteringen, så da gjenstår det bare å bruke den!

Tyrifjorden 19.04.19 - sesongstart

$
0
0
For noen skal påske defineres av klister og bakglatte ski, men for min del er det påsken som for alvor markerer at båtsesongen er i gang.
Greit med byttefisk.
Med 15 plussgrader, strålende sol og vindstille i flere dager har det virkelig brent i fiskersjela etter å komme seg på vannet. men det har ikke vært mulig å prioritere det før i dag. Jeg har hatt litt tid til forberedelser dog, ikke minst å montere inn en Simrad GO xse, den jobben kan du lese om HER.
Simrad GO i dashen og Lowrance HDS Gen 3 på RAM.
Simraden er en fin oppgradering, men den største oppgraderingen på denne turen var ny trekkvogn. Min Daihatsu Terios er skiftet til en Opel Mokka X, og turen fra Stabekk til Tyrifjorden gikk som en lek. Vi satte ut ved Storøen, og la oss i plan med kursen vestover. Dagens mål var storørret, og metoden var trolling med woblere.
Fin marsjfart
Dagen begynte forøvrig på Zoologisk Museum på Tøyen, så vi var ikke på vannet før i totiden. "Vi" var barna på 3 og 9 og meg. Som alltid når barna skal være med må tempoet settes ned og båten fylles med diverse leker, kjeks og drikkeflasker. Ved trolling passer det fint å dele båten i to soner, kastedekket er barnas sone og bakdekket er fiskesone. Konsollen er midtlinjen og noe preget av kaos...
Avslappet stemning på kastedekket/ soldekket.
Vi hadde ett napp i dag, noe jeg egentlig er ganske fornøyd med etter bare 4-5 timers fisketid. Som vanlig på denne tiden av året var det godt med byttefisk å se dog.
Auto og full dybdeskala.
Bildet over og under har de samme innstillingene med ett unntak, dybdeskalaen er begrenset på bildet under mens den står på auto på bildet over. Merk at det er forskjell på dette, og å kjøre ekkoloddet i manuell modus (mer om det lengre ned).
Auto men begrenset dybdeskala
Begge bildene over er med ekkoloddet i auto. Om man får god oppløsning i auto ved trolling avhenger både av ekkolodd, ekkoloddgiver og total dybde. Min Airmar TM185HW kombinert med siste software på Sonarhub endrer seg markant rundt 80-90 meters total dybde. Hvis du sammenlikner bildet over med total dybde på 72 meter med bildet under der dybden er 93 meter, vil du se at oppløsningen endrer seg. Den blir DRASTISK dårligere fordi effekten økes.

På litt dypere vann bli oppløsningen mye dårligere.
Vi ser fortsatt på ekkoloddet i auto ,men med manuelt begrenset dybdeskala. Ergo jobber ekkoloddet som om det er 93 meter dypt, selv om dybdeskalaen bare går til 40 meter. I teorien skal oppløsningen være den samme på samme dybdeintervall selv om totaldybden endres ved chirp, men som de to bildene over viser er det noe helt annet i praksis.

Så skifter jeg fra auto-modus til manuell modus, du ser innstillingene jeg skifter til på skjermbildet under:
Jeg endrer til Manuell modus
 Etter noen sekunder ser du en drastisk forskjell på oppløsningen:
Auto til venstre - manuell modus til høyre
Det pussige her er at jeg tidligere har hatt gode resultater med Sonarhub i auto på mye større totaldybde enn dette. Riktignok var det med Airmar TM150M, ikke TM185HW som jeg bruker nå. Men jeg har litt vondt for å se at overgang til en bedre ekkoloddgiver skal gi dårligere oppløsning. (Selv om TM185 kan levere høyere effekt enn TM150M.) Jeg mistenker at Lowrance rett og slett har rotet det til for seg senere softwareoppdateringer til Sonarhuben. Bildet under er med auto, og tidligere software. Merk oppløsning kontra dybde.
Sonarhub med TM150M og 1.26-software
Med 1.26-software og TM150M kunne jeg bruke auto til totaldybden ble rundt 150-200 meter før oppløsningen ble merkbart dårligere og jeg måtte over på auto. Dessverre kan jeg ikke kjøre den gamle 1.26-softwaren på Sonarhuben i nettverket jeg har nå, da det gir ymse kompabilitetsproblemer med HDS på software 18.1 eller nyere. Så Navico/ Lowrance, her er det bare å skjerpe seg og fikse softwaren igjen.

Vi ga oss cirka 19.00, og på vei hjem igjen lot jeg Mercuryen få full gass. Vi brukte nok omtrent like mye bensin på vei tilbake som vi brukte på transporten dit og trollingen, men pytt sann.
Respektabelt, men ikke helt toppfart.
Min Mercury 115 Pro XS er forbausende drivstoffgjerrig både ved trolling og opp til rundt 4000 omdreininger, men rundt 6000 er den forståelig nok rimelig tørst og passerer 50 liter i timen ved maks turtall på 6300. Nå er det ikke så ofte jeg kjører så fort, men bare det å vite at man har muligheten til å blåse ut gjør 40-årskrisen lettere å håndtere.

At i alt var sesongåpningen positiv, et par småting som må fikses og fiskelykken kan tross alt bare gå en vei herfra.
På tide å pakke og dra hjem.
På den litt mer negative siden så merket jeg antydning til varme i det ene hjullageret på hengeren min, så det er på tide å få den levert inn til service. Jeg har hatt den på service stort sett hver vår, men siden det har blitt så lite fisking de to siste årene har den gått for lut og kaldt vann nå. Det må endres på, varme hjullager er første advarsel om kommende sammenbrudd, så jeg har bedt Norsk Tilhengersenter om å ta en kikk på hjullager, bremser og elektrisk anlegg. Siden den nye bilen har tilhengerkontakt med 13 pinner (kontra den gamles 7) så passer det fint å la de skifte støpsel på tilhengeren også så jeg slipper å bruke adapter.

Speilblank Tyrifjord


Trollingkonkurranse på Tyrifjorden 2019

$
0
0
Igjen byr Tyrifjorden Trolling opp til dans, 4-5. mai 2019 er det duket for årets første større trollingkonkurranse.
Erik med en av to ørret fra konkurransen i 2015.
Team Colibri ved Erik deltok her tilbake i 2015, noe du kan lese om HER. Vi håper på gjenkamp i år, men Tyrifjorden er lunefull og avstanden fra 0 fisk til pallen kan være kort. Følg med på Facebooksiden til Trollingfiske for oppdatert info, her er innbydelsen:

Tyrifjorden Trolling ønsker velkommen til fiskekonkurranse.
Påmelding, Lørdag 4 Mai fra kl 06:00-07:00
Startavgift 300kr pr.båt
Skippermøte kl 07:15 og fiske-start 07:30

Fiske avsluttes Søndag kl 12:00
Dette er en rein C/R konk så ingen fisk til innveiing. Måleplanke og startbrikke vil bli delt ut ved påmelding til bedømming av fisk. Husk derfor telefon med med kamera. Innmeldt fisk utenfor konkurranse-tid vil ikke telle. Kun ørret som er tellende med minstemål på 50 cm
Regler for Tyrifjorden
4 Stenger/sneller pr båt .Lys og flyteplagg skal være tilgjengelig.
Innmelding av fisk:
Legg fisken på dens høyre side med snuta mot 0 cm og startbrikke lett synlig. Ta et klart og fint bilde og send ti :
l Erlend Olsen på 9503207.
Hvis ikke svar, send til Jarl Vegar Evenstad på 40607444
For ytterligere info:
Abrahamsen_87hotmail.com
Aleksander Abrahamsen:99245070
Eller spør her på siden.
MVH
Tyrifjorden Trolling.

Her er det bare å møte opp. Start og slutt er i Vikersund, nærmere bestemt ved Vikland ved DENNE KARTLINKEN. Her er det også en god båtrampe.

Trollingkonkurranse Tyrifjorden mai 2019

$
0
0
Mer eller mindre alle mine skikkelige fisketurer de siste årene er dokumentert på bloggen, også blanketurer. Det har vært noen kortere fisketurer som ikke er rapportert, men da snakker vi om sånne "en time fri - løp og fisk"-turer. Her kommer en tilnærmet blankerapport.
Gruelig tidlig men klar som ett egg.

Den første helgen i mai 2019 var det trollingkonkurranse på Tyrifjorden. Der deltok jeg, med Øyvind som matros første dag. Skippermøtet var nede i Vikersund, konkurransen var basert på lengde og poengtabell og målet var ørret.

Skippermøtet var 07.15 og siden jeg bor en bit unna ble det veldig tidlig morgenstund. I år satte jeg ut i Vikersund der konkurransen starter, for å slippe den ellers litt drøye transportetappen over fra Storøen hvor jeg vanligvis sjøsetter. Det er langt tvers over hele Tyrifjorden og vesentlig billigere å traile rundt enn å kjøre båten tvers over, selv om sistnevnte er raskere med den båten jeg har nå.
Påmelding, rekordstor sådan.

Skippermøtet bød ikke på de helt store overraskelsene, men et hyggelig og viktig innslag var Else som snakket om skjellprøver og delte ut konvolutter til å putte skjell i. Godt initiativ fra Else og RSF der.
Etter skippermøtet er man ivrig etter å komme i gang.
På vei opp fra Vikersund, Team Snekkerbua rett foran meg.
Det er alltid hyggelig å hilse på folk jeg ellers bare snakker med i forbindelse med treff og konkurranser. Så etter lit preik om løst og fast var det å hoppe i båten 07.30 og kjøre opp i Tyrifjorden, på veien oppover plukket jeg også opp Øyvind som var dagens matros.

Øyvind på plass og vi setter våre fire stenger. 
Så er det som så ofte i trolling bare å se frem til mye venting. Venting avbrutt av preik, sjekk av woblere, mer preik, litt kaffe, litt mat etc. Ikke minst blir det mye tid til å glane på ekkoloddet.
Store mengder byttefisk og ett dyprigglodd.

Samme som over.
Det er liten tvil om at ørretbestanden i Tyrifjorden har gått i riktig retning de siste 2-3-4 årene, men noen regulær hentefisk er ikke storørreten i Tyri. Vi fikk derimot med oss alle fire årstider, med variasjoner fra -3 og snødrev da jeg satte ut båten på morgenen til +11 da vinden døde og solen glimtet til og over i regn og vind. Heldigvis hadde Øyvind med både mye og god kaffe, noe som forresten er et krav for å være med meg.
Når Tyrifjorden og værgudene er i godlage, da er det godt å være utpå.

Som vist over var ekkoloddet stort sett smekk fult av byttefisk. Men det dukket også opp et spennende ekko denne lørdagen, nede på hele 110 meters dyp.
Merkelig.
Jeg har sett liknende i Tyrifjorden før, og av en eller annen grunn alltid om våren. Hva disse store ekkoene på veldig dypt vann er kan jeg ikke svare på, men noe er det der nede i mørket og kulden (der nede er sannsynligvis vanntemperaturen veldig stabil og rundt 4 grader store deler av året). Dersom du føler for å se nærmere på det står koordinatene i skjermbildet over.

Uansett gikk lørdagen mot sin slutt for Øyvind som ikke skulle overnatte. I løpet av hele dagen var vi borti fisk en gang, men alt det resulterte i var litt smånapping til sideparavanen løste ut og så var fisken borte. Men da vi sveivet opp før Øyvind skulle i land dukket det opp en røye på dypriggen som hadde gått på 5-10 meters dybde.
Typisk Tyri-røye.

Øyvind med sin første røye fra Tyrifjorden
Jeg har fisket mye etter røye i Tyrifjorden, og fått endel også. Men aldri på denne tiden av året, aldri i dette området og aldri så høyt i vannet. 

Nå hadde det blåst opp, så etter å ha sluppet Øyvind i land kjørte jeg ned til Vikersund, tok opp båten og fylte bensin. Jeg stoler ikke 100% hverken på tankmåler eller drivstoffberegningene til elektronikken enda, og gambler ikke med potensiell tom tank. Men jeg fikk bare fylt på 25 liter på tanken etter 10 timers kjøring som inkluderte endel transport i plan. Slettes ikke værst.

Etter påfyll kjørte jeg noen timer til før jeg klappet til kai i 22-tiden for en bedre entrecote på primusen, med potetsallat og en pils til. Jeg sovnet omtrent før jeg rakk å dra igjen glidelåsen på soveposen.
På vei ut igjen på søndag morgen,

Neste dag bød på mer vind og endel regn. Jeg våknet dessuten med dundrende skallebank, og når regnet til tider var så kraftig at jeg knapt så fem meter foran båten, var kosefaktoren en saga blott.
Det holder med møkkavær nå!
Jeg ga meg et par timer før konkurransen var slutt, aleneseilas i hard vind og med skallebank er ingen vinneroppskrift.
Takk for nå.
Hvis du lurer på hvordan konkurransen gikk for de andre, så kan du se resultatlisten hos Lowrance Cup.


Vertikaltur 02.06.19

$
0
0
Plutselig fikk jeg nesten en hel søndag til disposisjon, og det i samme åndedrag som det kom ny software til Lowrance StructureScan 3D. Det måtte bli en dag med vertikalfiske det. Bare å få Starwelden ut av garasjen og komme seg avgårde.
Det obligatoriske fylle-tanken-bildet
Dagens mål var en av de større sjøene på Østlandet med både gjørs og gjedde. Jeg har ikke fått testet Starwelden min skikkelig til oppsøkende vertikalfiske enda, altså vertikalfiske der man aktivt leter opp en fisk, holder båten over den fisken og fisker på den. Jeg er veldig spent på hvordan det blir å fiske slik fra den, all den tid den tross alt veier endel (som gir sig) og har en ganske stor motor på. Finmanøvrering og hyppige girskift ER enklere i en lett liten båt med liten påhenger med rorkult. Men målet her er en båt som skal egne seg til det meste, uten at den kanskje er helt perfekt til noe. Omtrent som eieren vil jeg påstå....

Jeg var på vannet godt etter et eventuelt mårrabett, men vel utpå var det bare å innse at dette neppe ble en kanondag rent fiskemessig uansett tidspunkt. Høyt og ganske møkkete vann, og store mengder pollen. Pollen er helt drepen for skannende ekkolodd, både SideScan og DownScan påvirkes av det og blir rene grøten på skjermen. De tre bildene under her sier egentlig det meste i så måte.
Mye grøt på SideScan, men også mye i overflaten på 2D.

Årsaken - pollen.

Ekstrem overflatestøy på 2D og nesten ubrukelig SideScan.
Jeg fant fort ut at jeg måtte finne områder med mindre pollen i vannet om jeg skulle ha mulighet til å finne en fisk å slippe jiggen min på. Taktikken her er tilsynelatende enkel, kjøre rundt i 3-4 knop og følge med på både 2D og SideScan for å se etter større enkeltfisk. Ser jeg en fisk som ser spennende ut, markerer jeg den i ekkolodd-/SideScanbildet som waypoint, snur båten (eller bakker, kommer litt an på) og forsøker å finne igjen fisken. Så gjelder det å holde båten rolig over fisken mens jiggen slippes ned og stoppes en meter eller to over fisken før man begynner en (forhåpentligvis) forførende teknikk med småjigging og vibrasjoner. Går alt som ønsket stiger ekkoet mot jiggen din og tar. Som regel finner man enten ikke igjen fisken i det hele tatt, eller så stikker den av så fort du har sluppet jiggen. Sjelden er teori og praksis så forskjellig som under vertikalfiske, men det er en del av utfordringen. Denne fiskeformen er både morsom og svært frustrerende på en gang.

I løpet av de gode seks timene jeg var utpå fant jeg to fisk jeg anså som spennende nok til å fiske på. Den ene fant jeg aldri igjen, den andre stakk så fort jiggen min stoppet over hodet på den. Derimot er det ofte mye annet spennende å se på SideScan. Her en rørledning.




Etter å ha fulgt med på diverse forum og nettsider ser jeg at jeg nok var for tidlig ute for gjørs, de var rett og slett ikke ferdige med vårens gyting enda. Siden jeg uansett ikke fant særlig med fisk å fiske på ble jeg sittende å fikle litt med Mercury Vesseleview Mobile appen og drivstoffunksjonene der.
Startbildet i appen, før jeg trykker på drivstoff.
Skjermbildet over er startbildet i appen, appen får igjen motordata fra min Mercury 115 Pro XS via blåtann. Klikker jeg på den virtuelle drivstofftanken nederst i venstre hjørne får jeg mer informasjon om drivstoff:
Inne på drivstoff.
"Tankmåleren" i appen er virtuell, med andre ord en beregning av gjenværende drivstoff basert på sensorer i motoren som måler forbruk fortløpende (fuel flow sensor). Hver gang jeg fyller tanken legger jeg inn hva jeg har fylt. (Tanken i Starwelden er på 50 liter.) Den virtuelle tankmåleren fungerer veldig bra så lenge jeg husker å legge inn hva jeg har fylt, den er vel så presis som flottørmåleren. Tanken i Starwelden er bred og lav, og det gjør at flottøren er veldig utsatt for bevgelse i båten, litt gass så viser den mye mindre drivstoff enn hva som faktisk er på tanken.

Jeg kan også klikke på hver enkelt databoks i bildet over og drille enda mer ned i forbruket mitt. Jeg er i det hele tatt litt imponert over hva Mercury har fått til med Vesselview Mobile. Settet du trenger koster drøye 3000,- og passer på alle Mercury som er Smart Craft-kompatible. Det betyr i praksis alle Mercury av nogenlunde nyere dato fra 40HK og oppover.

I tillegg til den virtuelle tankmålingen i appen har jeg en fysisk tankmåler også, i form av en flottør, Denne er koblet inn i Mercury-systemet som igjen gjør det om til NMEA2000-data som kan vises på båtens skjermer i tillegg til Mercurys egne instrumenter.
Simrad 7 GO xse via Link-app for skjermbilde.
På vei hjem tok jeg også en holeshot-test med nevnte app, noe som resulterte i ny båtrekord.
Skremmende fort egentlig.
3,7 sekunder fra 0 til 20 knop er veldig raskt. Det er så raskt at trimmfunksjonen på motoren ikke rekker å holde følge, så båten overplaner før motoren rekker å tilte langt nok ut. (Innen den rekker det har jeg passert 30 knop.)
God utvikling
Jeg kommer garantert tilbake til denne sjøen flere ganger i år. Men før den tid skal jeg hente og montere et Z-Bait ekkoloddgiverstativ så jeg slipper å jigge bakover. Per nå har jeg bare ekkoloddgivere bak på båten, og det er svært lite hensiktsmessig ved oppsøkende vertikalfiske.

Og hvordan gikk det med ny software på StructureScan 3D?

Med så mye pollen kan jeg ikke konkludere med noe som helst. Styringen av kontrast i manuell modus har blitt mye bedre, men hvordan den viser fisk må jeg nesten komme tilbake til for per nå er det vanskelig å se fisk i det hele tatt.


Vansjø 22-23.06.19

$
0
0
Lite fisking - men mer fisk enn på lenge og mye spennende som testes også.

Helg med barn og godt vær, da gjelder det å komme seg ut. Vi dro på hytta på lørdagen, og med det rakk vi to korte turer med båten i Mosseelva også.

Klar for å bli våt
Lørdagen ble det mest jobb med å få på plass noen usedvanlig spennende ting jeg har lånt fra Garmin:

8410-8424 er Garmins toppmodell-serie. Det beste (og dyreste med startpris på 30 båtlapper) de har å by på beregnet for bruk i båt. 8410 er som modellnavnet antyder 10 tommer og den minste i serien. Dette er på kanten til overkill for sportsfiske, dette er enheter designet for å brukes i store yachter, men hva gjør vel det? IPS-skjerm, fantastisk oppløsning, lynkjapp prosessor og den beste interfacen jeg har sett på en Garmin per dags dato er noen av stikkordene her.

GT54UHD-TM er en "alt i ett" ekkoloddgiver ala Lowrance sin "3 in 1". Vi har tidligere skrevet om GT52HW-TM og dette er den samme ekkoloddgiveren med tanke på 2D men 54 har UHD-elementer for SideVü og ClearVü (som tidligere het DownVü) som kan brukes med veldig høy frekvens (1200 kHz). Med dette vil Garmin konkurrere med Humminbirds Mega+ og Lowrance sin StructureScan 3D eller Active Imaging.

LiveScope er på mange måter andre generasjon Panoptix og finnes igjen som to forskjellige ekkoloddgivere. LVS32 krever modul (GLS 10) og koster 18.500 men har til gjengjeld flest keramiske elementer og har størst total konevinkel med 20X135. "Lillebror" er LVS12, denne koster mindre med sine 6.400, krever ikke modul men er bare kompatibel med nettopp denne serien GPSmap og siste serie EchoMap Ultra. LVS12 har færre elementer og dermed smalere total konevinkel enn LVS32 med 20X30 grader. Begge har oppgitt maksimal rekkevidde på 61 meter/ 200 fot. Jeg har fått låne LVS12.  

BlueChart G3 er som navnet antyder tredje generasjon av BlueChart-serien. Forskjellen kontra G2 er at Garmin har lagt inn Navionics-data på disse, etter at de kjøpte Navionics i 2017.

Rene julekvelden.

Etter noen timer var både 8410 og GT54 på plass.
Lowrance HDS Live 9 til venstre og Garmin 8410xsv til høyre.

Jeg "utvidet" mitt Sure-lok feste for å få plass til begge.

GT54 til venstre og AIrmar TM185HW til høyre.
Jeg har lånt utstyr fra Garmin før, men forrige gang var i gamlebåten så her måtte jeg legge opp strøm og dra diverse kabler og det tar alltid lengre tid enn man tror. LVS12 har jeg ikke montert enda, jeg skal hente et Z-Bait giverstativ til helgen som den skal på, så LiveScope kommer jeg tilbake til. Skikkelig utstyr fortjener skikkelig montering, og jeg trenger uansett et sidemontert stativ på Starwelden min så da ble pakken med utstyr til låns fra Garmin en perfekt unnskyldning for å kjøpe Z-Bait.
Dette fungerer!

Litt på siden har jeg en annen testkandidat også.

Meget spennede gjeddekombo fra Daiwa.
En Daiwa Prorex AGS -120 med Daiwa Coastal TWS 200 har vært testet grundig over lengre tid, her kommer det rapport om ikke så lenge. Utstyret fra Garmin blir det nok mye skriblerier om i tiden fremover, både for seg selv og sammenliknet med det andre jeg har ombord.

Lørdagen bød på en drøy time på vannet, og med bestikkelser godtok ungene at jeg skulle få leke litt med elektronikken ombord før de skulle fiske. 
Trykke, taste, prøve, feile?
Mitt første forsøk på å filme via ActiveCaptain appen som her speiler 8410xsv med GT 54:


Samme strekning via Link-app fra HDS Live med StructureScan 3D:

De to videoene handler mer om at JEG tester nye måter å videreformidle det jeg ser på vannet, enn en skikkelig "head to head"-test. Som du vil se er kontrasten feil på Garmin-videoen, mens Lowrance-videoen hakker. Her må jeg finne en annen måte å formidle det jeg ser i båten, for Garmin så ikke så lys ut i båten og Lowrance hakket heller ikke der. 

Daiwa-kombinasjonen fikk også svingt seg.
Dexter 175 er perfekt partner til komboen.

Det ligger maaaaange kast bak hver stangtest hos oss i TC.
Etter at jeg hadde fått gjort det jeg skulle, var det ungenes tur og abborutstyret ble funnet frem.
Sin fars datter ja.

Live-well er ekstremt barnevennlig.
Etter endt tur ble abborene sluppet ut, og en dose Virkon S sluppet i live-well systemet. Vansjø har fortsatt krepsepest og jeg skal ikke dra med meg den noen andre steder. Jeg har i det hele tatt gjort det til en vane å slippe en teskje Virkon S i "sluket" i live-wellen og så helle på noen liter med vann fra vannslangen. Virkon S kan føre til korrosjon så man bør nok passe på å skylle godt etter at man har brukt det (og da selvfølgelig ikke med vann fra vassdrag med smitte). Du får Virkon S flere steder, jeg kjøpe min boks på Samvirkelaget for en haug med år siden. 

Nest tur blir langtur. Hvis alt går som planlagt legger jeg kursen til Gøteborg til helgen for å fiske sjøørret der med lokal guide. Starwelden blir selvfølgelig med og jeg gleder meg som en unge til en skikkelig fiskehelg igjen. 

Navionics - hvordan registrere og oppdatere?

$
0
0
Ny kartbrikke, nye muligheter men også noe som bør en runde via PCen din. Her ser vi på hvordan du gjør nettopp det. Vi bruker en ny brikke som utgangspunkt men prosessen er den samme også med en eldre minnebrikke. som skal oppdateres

Med sommerferien rett rundt hjørnet kan det være greit å se litt på hvordan du oppdaterer og registrerer din Navionics kartbrikke.

Splitter ny Navionics Platinum
Brikken kommer i en pakke som den over, uansett om du kjøper de rimeligere variantene eller Platinum. Inne i pakken finner du dette, et Micro SD minnekort i en SD-adapter og en minnekortleser med USB-tilkobling:

Minnekort og minnekortleser.
Micro SD minnekortet er inne i SD-adapteren:
Micro SD inne i SD-adapteren
Med Micro SD i SD-adapteren passer dette rett i mange bærbare PCer, og der det ikke finnes en minnekortleser finnes det en USB-port så du kan bruke den medfølgende minnekortleseren:
Klar til å puttes i en USB-port.
Med alt koblet til åpner du en god nettleser, for eksempel Google Chrome, og rusler over til navionics.com. I menybaren øverst finner du "My Card":
Velg My Card og så Activate/ Update
Etter å ha klikket på My Card og Activate/ Update ledes du til en side som kan være litt forvirrende, men scroll ned (trykk på piltastene på tastaturet ditt) forbi reklamen så kommer du til det matnyttige;
Scroll ned fra velkomsten.
Vel nede blir det mer spennende. Dersom du allerede har installert programmet "Chart Installer" så trenger du ikke å gå via nettsiden slik vi gjør her, du kan starte programmet rett fra din PC. Men har du glemt hvor du har programmet, kan du trykke "Launch" så gjøres det et søk på PCen din etter programvaren før den startes. I mitt tilfelle har jeg ikke programvaren så jeg klikker på  "DOWNLOAD IT":
Last ned, eller bare start.

Hvis vi nå forutsetter at du brukte Google Chrome som nettleser så vil det komme en melding nederst i venstre hjørne om at du har en nedlastning på gang, denne ser slik ut:
Trykk på denne og følg instruksjonene
Etter nedlasting kan du dobbeltklikke på den og installeringen vil starte. Følg instruksjonene på skjermen (som sier at du skal lukke nettleseren din, og at du må godta at programmet installeres) og du vil du få denne på desktoppen din:
Chart Installer klar til bruk

Dobbeltklikk og den ber deg om å sette minnekortet i maskinen og logge deg inn:
Logg deg inn

Hvis du allerede har en bruker hos Navionics logger du deg inn med den, hvis du ikke har en bruker trykker du på "CREATE ONE" og følger instruksjonene. Vel logget inn åpner dette bildet seg;
Oppdateringsbildet.
I bildet over kan man gjøre flere ting, her fokuserer jeg på det som er verdt å tenke på med en ny kartbrikke:
  1. Her ser du hvilken kartplotter Navionics mener du har, og kan endre merke eller modell om nødvendig.
  2. Her ser du hvilken kartbrikke du har.
  3. Her ser du når abonnementet ditt på oppdateringer løper ut. Dette er det samme abonnementet som gjør at du kan bruke Navionics Sonarcharts Live og synkronisere mellom Navionics-appen og kartplotteren din. Merk at utløpsdato er ett år etter at kartbrikken ble kjøpt, ikke ett år etter at du oppdaterte den.
  4. Her har du tre ulike funksjoner på kartbrikken din, tre typer innhold, og du velger om du vil oppdatere noe eller alt. 
Nautical Charts er navigasjonskartet, det klassiske sjøkartet med markeringer, sjømerker og alt annet du trenger for å komme deg nogenlunde trygt fra A til B. SonarCharts er et lag over sjøkartet med tette konturer, helt eller delvis basert på brukerdata. (Fra meg og andre som har lastet opp sine sonarlogger.) Community Edits er ymse informasjon lagt inn av Navionicsbrukere verden over og kan være alt fra informasjon om den lokale bensinstasjonen har både bensin og avgiftsfri diesel, til ankerfester.

Når du har tatt dine valg vil du også se omtrent hvor mye data dette utgjør og et tidsanslag. Trykk "Start" og oppdateringen går i gang.
Og vi er i gang!

Etter at prosessen er ferdig kommer gladmeldingen:
Klar.

Da er du klar, minnekortet er allerede frigitt så det er bare å ta det ut og putte det i kartplotteren din. 

Minitreff på Mjøsa 19-20.07.19

$
0
0
Etter noen dager i Danmark med familien så jeg virkelig frem til det som jeg antok ville bli sommerens fiskemessige høydepunkt, et mini-treff på Mjøsa.

Dag Christer og Kyrre hadde for lengst booket en campinghytte og siden den hadde et par senger mer enn de trengte (det blir god plass når gutta skal ligge i skje...) så eglet jeg meg innpå der. Jeg kjørte fra Oslo i 12-tiden fredag, og rakk både den obligatoriske pre-fiskingspraten og endel fiske på fredagen.

Det er ikke så ofte vi har begge Starweldene på samme sted, så da benyttes anledningen til å ta litt bilder av begge to. Vi har samme skrog (Starweld Fusion 16 DC) og motor (Mercury 115 Pro XS) men på forskjellige tilhengere og med litt forskjellig elektronikk og stangholdere i båtene. Det er litt morsomt å se reaksjonene fra folk når vi kommer rullende med begge båtene. Folk smiler og vinker, og kommer bort for å slå av en prat.



Etter preik og tull kom vi oss på vannet.
Undertegnede på vei ut (Foto; Dag Christer Rathke)
Jeg la meg pent bak og fulgte kjentmannen.
Siden jeg fortsatt låner en Garmin GPSmap 8410xsv med LVS12-ekkoloddgiver ville jeg gutse litt på vertikalfiske. Jeg brukte utstyret endel til både spinn- og vertikalfiske den første ferieuken min, som ble tilbragt i Vansjø, men der Vansjø er grunn og grumsete er Mjøsa dyp og klar. Det er et poeng i seg selv å bruke utstyret under varierte forhold for å få så bredt erfaringgrunnlag som mulig.

Under følger en video av vertikalfiske med LiveScope, tatt opp via ActiveCaptain-appen på min Iphone 7. Men vi begynner med en skjermdump hvor jeg skal prøve meg på å forklare noe av det du ser i videoen.
Skjermdump fra video.

  1. Etter kalibrering av LVS12 får man opp symbolet i høyre hjørne som viser hvilken vei ekkoloddgiveren peker i forhold til båten. Jeg kan dreie på stativet giveren står på, slik at jeg retter den mot det jeg ønsker å se på. På grunn av den smale konevinkelen på LVS12 er dette i praksis et must ved bevegelig vertikalfiske.
  2. Jeg får mye bedre resultater med LVS12 ved å justere gain/ følsomhet/ forsterkning manuelt enn dersom jeg lar automatikken styre. Det krever stadige små justeringer for å få et optimalt bilde.
  3. Som med gain justerer jeg også rekkevidden manuelt. Automatikken har ellers en tendens til å justere opp og ned med bølgene, noe som blir ganske slitsomt i lengden.
  4. Her ser du jiggen min med et 40g-jigghode. Ca 50 cm ovenfor jiggen ser du svirvelen mellom multifilamenten og fluorkarbon-fortommen. 
Ellers ser du dybden ytterst til venstre, og "range", dvs avstanden utover, øverst. Da er vi sikkert klare for å se på bevegelige bilder av det samme:


Kan du ikke se videoen? Prøv DENNE direktelinken.

Som du ser i videoen er det først en abbor der, men etterhvert får den selskap av to andre også. Ingen av de hugger denne gangen, men du kan følge bevegelsene deres. Etter en revansj noen minutter senere kom denne opp.
Ikke helt targetarten som var gjedde, men artig nok uansett.
På vanlig 2D-ekkolodd ser du den samme abboren, bildet under er fra etter at de forsvant ut av LiveScope-konen mens jeg fortsatt hadde de innenfor konen til den aktermonterte ekkoloddgiveren min.:
Abborjakt.
Via mail har jeg fått spørsmål om hvor dypt jeg ser jiggen min med LVS12. Det har dessverre blåst for mye de turene jeg har hatt for å få en test av maksimal rekkevidde under ideelle forhold.
Maksimal rekkevidde i bølger og vind.
På bildet over ser du jiggen min på omtrent 16 meters dyp og 4 meter ut fra båten. Men du kan også se at jeg driver i 0,6 km/t så dette er langt i fra ideelle forhold. Når jeg har brukt LVS12 i fremoverseende modus ved spinnfiske, har jeg sporet gjeddejigger ut til rundt 22 meter som det beste. Jeg regner med å se jiggen ved vertikalfiske på minst den samme avstanden, men LVS12 er utsatt for vind og bølger. Storebror LVS32 er mye mer versatil i så måte.

Vertikalprosjektet mitt tok hele fredagen og mesteparten av lørdag morgen, men jeg fant bare abbor å fiske på, med ett unntak:
Typisk ekko fra større fisk.
Dessverre stod den fisken i et garn... Derimot dukket Atle i Team Krokodille opp.
Team Krokodille ute og troller.
Det ble med andre ord mest båtkjøring, og lite tid med jiggen i vannet. Etter noen timer på lørdagen slo jeg over til litt enkel trolling, og etter noen timer med det slo en snipe til på en Savage Gear 4-Play. Da ankret jeg opp og gikk over til spinnfiske, noe som ble melodien resten av lørdagen før jeg pakket sammen i 8-tiden på kvelden. Men for et spinnfiske det ble!
Fin gjedde 1

Fin gjedde 1

Fin gjedde 1

Totalt ble det seks gjedder og fire bomhugg. De tre største ser du over, den tyngste av de veide 5,7kg og er sesongebeste for min del. Litt ekstra artig at alle tok på spinnfiske og alle på en stang- og snellekombinasjon jeg tester fra Daiwa om dagen.
Snipe og Daiwa-combo
Jeg fikk alle gjeddene på en Kinetic Playmate i blå 20cm/ 62g.
Gojiggen.

I 20-tiden pakket vi sammen og satte kursen hjemover.


Testet: Daiwa Prorex AGS -120 & Daiwa Coastal TWS 200HSL

$
0
0
Vi har etterhvert testet en god del av stengene i Prorex-serien til Daiwa. Fra de letteste abborstengene til de som er tiltenkt tyngre gjeddefiske. Og vi har latt oss imponere alle mann. Selv om det er Dag R og Lars som har stått for testrapportene har jeg hatt anledning til å leke med godsakene jeg også og jeg har lenge hatt lyst til å prøve toppmodellen, AGS, klasset opp til 120g.

Mine forventninger var skyhøye. Hva sitter jeg igjen med etter en sesong med Daiwa Prorex AGS 802XHFB -120 kombinert med Daiwa Costal TWS 200HSL?


Grunnen til at jeg ønsket meg akkurat denne stanga var at 120g er det jeg oppfatter som en klasse som kan sies å være all-round. Vi er stadig innom spesialstenger, til tungt eller lett fiske, til spesielle arter eller spesielle fisketeknikker. Personlig finner jeg masse glede i å grave meg ned i det som er sært, og drar gjerne med meg en haug med stenger, det til en slik grad at jeg ofte kommer hjem fra tur uten å ha brukt alle stengene jeg tok med. I all ærlighets navn rent sløseri.

Men hva med de som bare skal ha én stang? Ser vi på et gjennomsnitt av gjeddebaits rundt 15-20cm med 10-20 grams jiggskalle er vekten gjerne et sted mellom 80 og 140 gram.
Storms T-bone er perfect match med AGS -120.
Og Kinetic Playmate 62g/ 20cm.
Stanga må altså klare å spenne opp disse kastevektene uten å kollapse. Men det er en ting som er fort gjort å glemme; en all-roundstang må også fungere med lave kastevekter. Markedet flyter jo over av artige baits. Selv synes jeg det er lite som slår kveldsfiske etter gjedde med noe som svømmer i overflata. Eller hva med en økt etter lyr eller sei i saltvann?
Gjeddefiske med AGS -120 og Coastal TWS 200

Førsteinntrykk er viktig, og Prorex-serien ser bra ut. I hånda føles den lett og godt balansert. Stanga har et minimalistisk design sammenlignet med mange andre gjeddestenger. Den har mer til felles med trendene innen abborstenger. Såkalt "exposed blank", altså delt bakhåndtak, håndtak i EVA-skum og manglende fremre håndtak gir et moderne utseende. Vekta er oppgitt til 160 gram. Lengden er 8,2 fot, og egner seg godt til fiske fra båt. Jeg liker bakhåndtaket godt, og synes det både ligger godt i armhulen og gir en god pendel ved kast. (Men jeg har en liten høne å plukke med det også, mer om det til slutt.)
Perfekt balanse og deilig å kaste med hele dagen.

Stangemnet er laget av karbonfiber. De fleste produsentene lager stangemner av karbonfiber, så det i seg selv er ikke revolusjonerende. Kampen står om å utnytte egenskapene i konstruksjonen best mulig. Kombinasjonen av tykkelse på fiber, retningen på fibrene og mengden resin/bindemateriale påvirker egenskapene. Daiwa har sin X45 Bias-konstruksjon. Det vil si at karbonfibrene ligger 45 grader mot hverandre. I tillegg har de lagt på et lag ytterst som er spunnet rundt stangemnet. Aksjonen i AGS er oppgitt til Extra Fast, og den er rask. Den er faktisk overraskende kvikk til å være en gjeddestang. Igjen kommer vi tilbake til abborstengene. Til de tyngre jobbene har stanga en solid rygg. Toppen er ganske følsom, og med lette baits er det toppen som jobber. Den gir også god respons på hva som skjer i andre enden av lina. Et godt stangemne forteller om baitet slepes i grus eller gjørme, om det treffer en stein eller en stokk, eller om det rett og slett er en av de dagene da gjeddene bare smaker forsiktig på det du presenterer for dem. Dårlig følelse i stangemnet fører fort til at jeg setter et realt mothugg i en tømmerstokk...
En fordel med lettere utstyr er at de mindre gjeddene også blir mer morsomme - og det er de man får flest av.
Prorex AGS har stangringer av karbonfiber, såkalt Air Guide System. De er konstruert med en profil som skal hjelpe lina lettere ut av snella. Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk til holdbarheten på ringene. Jeg liker ikke å dele stengene mellom hver økt, og legger de gjerne i bilen i hel lengde, normalt med stangsokk. Etter en hel sesong er de like hele, og jeg ser derfor kun en fordel med den reduserte vekten slike ringer gir.

Snellefestet er levert av Fuji. De er markedsledende innen stangkomponenter, og skuffer ikke på Prorex heller. Som på de lettere modellene er det litt racerbil-/romskipstil på snellefestet. Stangemnet synes gjennom, og det er fine detaljer på aluminiumsringen. Det viktigste er selvfølgelig at snella sitter skikkelig godt, og ikke løsner. Jeg monterte snella på stanga da jeg fikk den, og den sitter like godt etter mange turer. Alt i alt får man mye for ca 2300,- her.

Daiwa Coastal


En ting er å finne en stang til all-roundbruk. I tillegg må man også ut og finne en passende snelle. Mitt valg til denne komboen falt på en Daiwa Coastal TWS 200HSL som koster rundt 2500,- Dette er en moderne lavprofilsnelle. Med en vekt oppgitt til 230 gram gir denne fin balanse på AGS-stanga. Som nevnt innledningsvis er det viktig for meg å kunne kaste lette baits også. Jeg tilbringer endel tid i Vansjø, og selv om det er mye gjedde der er snittstørrelsen langt fra norgesrekorden. Da blir det bare feil å stå og denge med det største og tyngste dagen lang. Det stiller en del krav til hva snella bør være i stand til. En snelle til lettere fiske må være lett. Samtidig må den takle å kaste med vekt opp imot 150 gram. Coastal har aluminiumsstativ. Det er et kompromiss som trekker opp vekta, men som samtidig er svært vridningsstabilt og holder alle komponenter på rett plass ved belastning.

Coastal har 7 kulelagre. Som navnet på snella avslører har den rustfrie kulelagre. Disse har høy kvalitet, og skal klare bruk i vann med høyt saltinnhold bedre enn sneller med tradisjonelle lagre. Ved normal bruk er eneste indikasjon på dette at snella føles veldig myk og behagelig.

En annen viktig detalj på snella er Daiwas etterhvert ganske anerkjente linefører, T-Wing System (TWS). Dette er en linefører som endrer stilling ettersom spolen er frikoblet eller innkoblet. Når tommeltangenten trykkes ned frikobles spolen samtidig som den T-formede lineføreren endrer vinkel. Den øvre delen av T'en er bredere slik at lina kan flyte lettere gjennom. Jeg synes ikke dette utgjør spesielt stor forskjell med tyngre gjeddebaits. Da er vekten såpass høy at lina dras av snella uten at motstanden er merkbar.
TWS - Innkoblet til venstre, frikoblet til høyre.
Med baits med lav vekt opplever jeg at det er lett å finne en optimal innstilling på snella slik at jeg oppnår en god balanse mellom lengde på kast og sannsynligheten for backlash. Det er verdt å merke seg at dimensjonen på lina har litt å si for hvordan snella oppfører seg. Jeg har prøvd med både 0,33 og 0,25mm braid-line og synes forskjellen med lave vekter er merkbar. Daiwa har gjort en liten endring på de siste snellegenerasjonene sine; de har økt avstanden fra spolen til lineføreren. Dette gjør at vinkelen blir mindre, og lina flyter derfor lettere gjennom lineføreren. Dette er en aldri så liten revolusjon, og jeg tror flere produsenter vil ta etter Daiwa her.

En annen faktor som gjør Coastal til et godt valg er Daiwas kastebrems. Denne snella har fått Magforce. Systemet er magnetbasert, og det er altså ingen friksjon. Vi i Team Colibri har etterhvert fisket mye med ulike snellemodeller fra Daiwa, og har blitt godt kjent med flere utgaver av denne kastebremsen. Fordelen med Magforce er at den er veldig stabil, og lett å justere. Coastal har grunnmodellen, uten fjærbelastning på aluminiumsspolen, og jeg opplever at denne er tilstrekkelig til å kaste med baits ned mot 25-30 gram. For å få god en god indikasjon har jeg kastet en del med ulike typer wobblere og poppere. Da har jeg både lav kastevekt og høy luftmotstand. Kastebremsen bidrar til at snella kaster akkurat så godt man forventer av utstyr i denne prisklassen, og at du trygt kan la mindre erfarne få prøve seg uten å frykte kråkereir.

I tillegg til kastebremsen er også størrelsen på snella med på å gi et inntrykk av lav vekt. Den føles liten i hånda. Kombinert med en sveivarm på 122,2 mm med relativt store knapper av EVA-skum. Dette gir mye moment ved innsveiving, og passer godt med det stive aluminiumshuset.

I praksis.

Det første jeg tenkte da jeg holdt kombinasjonen i hendene var "dette var lett og stivt". Den umiddelbare fordelen er god følelse med alt som skjer i enden av snøret, men er motposten en stang som kneler under hard belastning eller gir kråkerede på snella i annethvert kast fordi tuppen overspennes?

Trofaste lesere husker kanskje Dag R sin test av Shimano Yasei 40-120 tilbake i 2016 eller Abu Veritas 2.0 40-100 i 2015? Jeg kan også nevne ABUs Victis 40-100 sånn for referansens skyld. Her plasserer jeg Veritas og Victis i samme "type" aksjon og følelse som AGS -120, mens Yasei havner i "typen" som er mer klassiske gjeddestenger og der kan vi putte inn Zvartsonkers tilsvarende (som forøvrig er en av stengene i min bod) mens vi ramser opp. Jeg vil påstå at sneller handler mye om hva som er eller ikke er bra, teknikken avgjør, mens stenger etterhvert handler mye om smak og behag. AGS -120 treffer meg rett i hjerteroten, den kaster svært godt, den kan presses litt over 120g om nødvendig men trives klart best der mye av mitt litt tyngre fiske er.

Snella har litt lavere sidevegger i forhold til mange av snellene enn jeg er vant til. Vanligvis legger jeg tommelen over snella så den hviler mot konstruksjonen over snøreføreren. Med Coastal og full spole kan jeg ikke det, fordi multifilamenten da tar oppi tommelen min. Løsningen er å ha tommelen langs med høyre gavel i steden, noe som føltes litt rart i starten men som har fungert helt fint i praksis.
Kan ikke holde slik....

Men sånn må det holdes.
Jeg bruker forresten hansker i størrelse 9, og med mine never ligger snella ellers fint i hånden.

Som du sikkert skjønner er jeg begeisteret for denne kombinasjonen. Jeg har egentlig bare to ting å plukke på, og det er rene bagateller. Den ene er et ubrukelig krokfeste og den andre er at den nederste stangbutten kunne vært litt flatere på toppen for enda bedre støtte mot underarmen.

Det viktigste inntrykket jeg sitter igjen med etter en sesong med denne kombinasjonen er at det er en pakke med mange bruksområder. Den er et supert valg hvis man kun skal ha én stang og snelle, som skal takle både gjedde og en god dose sjøfiske. På sett og vis er dette et godt eksempel på at man får akkurat det man betaler for, samtidig som det viser hvor unødvendig det egentlig er å ha en skog av stenger i boden.


Min største gjedde i testperioden ble 5,7 kg kampvillig mjøsgjedde.

Øyern-deltaet 24.07.19

$
0
0
Sommerferie, late dager og fisketur. Livet er helt ok om dagen. 

Etter turen til Mjøsa har jeg fortsatt en uke ferie igjen, som er planlagt avviklet hjemme. Litt småfiksing av diverse ting hjemme, litt fiksing i båt og hage var planen. Men så kom guttungen på tre til meg og sa at han ville på fisketur, og han ville fiske med frosk. Slike ønsker må selvfølgelig etterkommes, så da ble det en ganske spontan tur til Øyerndeltaet. Vi satte ut ved Fetsund lenser, og parkerte ved parkeringen til museet. (Som forøvrig nektet å få betalt for parkeringen, så da kjøpte vi noen flasker vann og en is der i steden, flott sted.)

Vi begynte med å kjøre rundt og opp i Nitelva mot Lillestrøm, med Dynovika som mål. Tanken var å respektere guttungens ønske om å fiske topwater med frosk, og håpet var at vi skulle finne noen sultne abbor, gjedder eller kanskje en asp i den vika. Da vi kom frem var det strålende solskinn og inne i vika var det hele 26 grader i vannet, forøvrig samme temperatur som i lufta. 26 grader og strålende solskinn er ikke ideelt, og vi fikk da heller ikke noe her. Vi så noe småfisk innimellom vegetasjonen og inne ved utløpet, men det var det.
Dynovika "in all its glory".
Det er mange år siden sist jeg har kjørt båt oppover her, så vi tok en liten oppdagelsesferd videre oppover også.
Eine vil IKKE dusje i fontenen, ikke var det fisk rundt den heller.
 Vi snudde ved fontenen, uten å ha fått et napp noe sted på veien. Jeg tok en sjefsavgjørelse om å skifte strategi til dyphøler og jigg, noe som var helt ok for matrosen som begynte å gå lei av å ikke få fisk.

Vi kjørte tilbake til Glommasiden, hvor vanntemperaturen var lavere. Da vi satte ut var den 16 grader, nå hadde den steget til drøye 17. Men det er uansett bedre forhold for våre norske rovfisker enn 26.... Vi fant da også ganske fort fisk bak en av lensene, hvor det stod en stim abbor og ventet på at maten skulle komme nedover med strømmen. Dermed gikk dagens status fra bomtur til suksess i løpet av noen minutter, med denne som dagens største:
640g feit og fin abbor ble dagens beste.
Vinnerjiggen var en Relax Kopyto på 14g jigghode. Jeg mistet dessverre tre jigger også, det er mye synketømmer i området.

Vi ga oss i 16-tiden, mette av sol og inntrykk og med tomme vannflasker.

På teknikksiden Har jeg koblet om litt i båten siden sist. Nå går dette på lithiumsbatteriet, et 60Ah fra Alternativenergi.no:

  • Lowrance Sonarhub
  • Lowrance StructureScan 3D
  • Lowrance HDS 9 Gen 3
  • Lowrance HDS 9 Live
  • Simrad 7 GO xse
  • Stereo
  • USB-lader babord side
  • NMEA2000
  • Garmin GPSmap 820xs
  • Garmin GPSmap 8410xsv
Det er for mye til at batteriet kan drifte alt på maks lysstyrke en hel fiskedag. Men jeg bruker uansett ikke alt samtidig, og heldigvis skades ikke dette batteriet av å kjøres helt ned siden BMSen i batteriet kutter spenningen før cellene skades. Så i værste fall går jeg tom for strøm, men uten større negative konsekvenser. De to Garmin-skjermene er "ekstra", på sikt skal jeg tilbake til å ha Simraden som dataskjerm og så to skjermer til fiske (ikke fire skjermer til som nå). Så skifter jeg på om de to skjermene står ved førerplass, eller en foran og en ved førerplass, alt ettersom det er vertikalfiske/ trolling eller spinnfiske som står på agendaen. 

Dette fortsatt går på startbatteriet, som er et 95AH AGM fra Biltema (den gule serien):
  • Simarine Pico 
  • Lensepumpe
  • Lanterner
  • USB-lader styrbord side
  • Dørkbelysning
  • Mercury 115 ProXS
Jeg har en tredje batteribank også, den er til frontmontert elmotor og består av to stykk 12V AGM-batterier. Den batteribanken står dog i boden om dagen, i påvente av en ny elmotor. Etterhvert som jeg får råd til det skal denne batteribanken også byttes til lithium, men ny elmotor og ny propell til påhengeren står høyere på prioriteringslisten så det blir neppe noe batteriskifte der før om et par sesonger. Starwelden går uansett best i vannet med litt vekt i det fremre stuerommet. Jeg har mistet et par knop toppfart etter at jeg tok ut drøye 60 kilo batterier derfra.

Jeg har også flyttet om på Garmin skjermene, så nå står 8410xsv på babord dash, tanken er å teste 2D og Sidevü litt mer fremover da jeg anser meg som nogenlunde ferdigtestet med LVS12. Da er det praktisk å ha skjermen nærmere der jeg sitter og styrer, kontra foran der jeg typisk står når jeg spinnfisker. Min egen 820xs er derfor flyttet frem og står nå sammen med HDS Live.  

Jeg avrunder teknikkpraten med et par skjermbilder fra min IPhone koblet opp med Blåtann mot Mercury Vesselview Mobile. Jeg bikket 100 timer på påhengeren min på starten av denne turen, og dermed kom det opp et nytt symbol i app-vinduet, her fremhevet med rød firkant og pil:

Mercury Vesselview Mobile med servicesymbol.

Symbolet viser at jeg har nådd et serviceintervall (100 timer). Klikker jeg på symbolet får jeg frem en liste med hovedpunktene som skal tas denne gangen:

Dette skal gjøres.
Man bør alltid sjekke dette opp mot serviceheftet som følger med motoren, men i dette tilfellet stemmer de overens. Jeg skal sjekke punktene i den venstre listen, og skifte motor- og girolje. I praksis vil jeg også skifte oljefilteret siden jeg personlig synes det er fornuftig å gjøre samtidig med oljeskift. Her kommer det forresten en hyggelig overraskelse: Oljefilteret og oljen fra Mercurys delemerke Quicksilver er prismessig nesten konkurransedyktig med Biltema. Så for første gang i mitt liv har jeg kjøpt originalolje. 

Lowrance LiveSight - akvarium i båten?

$
0
0
Ekkolodd som viser bunnen og fisk i realtid, i et evig oppdaterende skjermbilde, omtrent som å se inn eller ned i et akvarium. Høres det spennende ut? 

I så tilfelle kan du trygt fortsette å lese. Som en av to nordmenn har undertegnede hatt gleden av å bruke Lowrance LiveSight en dag, i forbindelse med ett presseevent i Palma, Mallorca. Og for en dag det ble. Undertegnede tar neppe munnen for full hvis han hevder han er over middels interessert, og da blir det naturligvis full klaff når man får flere timer på vannet med for eksempel Jacob Scott, som er Lowrance sin "Product Specialist". Som han sa selv, "tittelen tilsier at alt med Lowrance-logo på er mitt ansvar". Tilsynelatende en enkel jobbbeskrivelse, om ikke annet.....

LiveSight Down

Første runde med Lowrance LivSight var fra en Merry Fisher, godt kjent bland norske sportsfiskere med hang til trolling eller havfiske. 
Jeanneau Merry Fisher 795

I denne båten var en HDS Live 9 koblet til en 3 in 1 ekkoloddgiver for 2D, downscan og sidescan, og en LiveSight-ekkoloddgiver vinklet nedover for Livesight. Her var Livesight-ekkoloddgiveren montert på akterspeilet,  slik det vil være naturlig å montere for trollingfiske eller vertikalfiske på dypere vann.
3 in 1 nærmeste motor, LiveSight utenfor.

Det er ikke enkelt å skulle ta bilde av en ekkoloddgiver under vann, montert på båten du står i, men siden Merry Fisher veier hakket mer enn jeg klarer å løfte, ble bildet over det nærmeste jeg kom. Det var ellers interessant å se at teknikerne fra Lowrance som monterte ekkoloddgiveren, hadde valgt å montere på babord side. Årsaken var i følge båtens eier at han allerede hadde fult opp med ekkoloddgivere på styrbord side. Merk også at den må stå litt høyere enn en eventuell ekkoloddgiver som gir sidescan, så den ikke ender opp med å skygge for sidescangiveren.

Før vi forlater montering og beveger oss over til hvordan det ser ut på en HDS Live, kan det være greit å minne om at LiveSight-ekkoloddgiveren plugges i den blå porten på HDS Live, her er det med andre ord ingen modul og ethernet inne i bildet. LiveSight vil bli kompatibel også med forrige generasjon Lowrance HDS, HDS Carbon, men da via modul og pakke med modul og ekkoloddgiver kommer først til høsten.
Baksiden av HDS Live - Livesight brukes i port 4.
Selve LiveSight-ekkoloddgiveren
Livesight med feste for akterspeil (down).
Med i pakken ligger det feste for akterspeil (transom mount), feste for elmotor (Forward mount og trolling-motor mount). Men den vil også bli tilgjengelig for gjennomgående montering, kanskje mest aktuelt for diverse trollingbåter. Personlig tipper jeg vi vil se LiveSight i Skandinavia primært montert på rekkemontert stang ala Z-Baits og liknende løsninger ellers brukt til vertikalfiske.
En ekkoloddgiver, mange alternativer for montering

Med teknikalitetene ute av bildet kan vi bevege oss inn i kabinen, og se på LiveSight down slik den typisk vil bli brukt i en trollingbåt. Skjermbilder og video er tatt i 2-2,5 knop, i saltvann og i relativt møkkete vann. Merk at dybde/ range er i meter på videoene og skjermbildene.
Ser du ikke videoen? Prøv DENNE direktelinken.

I videoen ser du fisk som typisk kommer inn i konevinkelen til LiveSight i forbindelse med at båten kjører over de. For å lettere se hvilken retning fisken bevger seg i legger Lowrance på noe de kaller Ghost-trail altså et slags spor etter fisken som viser hvor den har vært i LiveSight-bildet. Poenget er å gjøre det lettere å se hvilken retning fisken svømmer i.
Fisken er synlig, og ghost-trail viser at denne fisken beveger seg skrått bakover. Men både fisk og ghost-trail er svake, så fisken er ikke direkte under båten.
Basert på både fiskens ekko og ghost-trail kan man anslå hvilken retning fisken beveger seg i.
Her har fiske nesten forsvunnet, mens ghost-trail henger tydelig igjen. Fisken var midt under båten, men har forsvunnet bakover.
I situasjoner med mye (små-) fisk i vannet kan det bli for mye "grøt" på skjermen med ghost-trail, men funksjonen kan heldigvis slås av også og etterlater et renere skjermbilde.
Uten Ghost-trail (Skjermbilde; Navico)
Neste videosnutt er ikke ulik den første, men med en annen palett (palett = kombinasjonen av farger brukt i ekkoloddbildet), og en halv knop eller så saktere fart på båten.

Ser du ikke videoen? Prøv DENNE direktelinken.

Personlig synes jeg palett 1 fungerte klart best og ga de skarpeste bildene, og den hvite bakgrunnen fungerer også godt i sterkt sollys. Skulle du lure på hva slags fisk vi ser på så ser du det her:

Primært multe, med en og annen havabbor innimellom. Som du ser var vannet også ganske grumsete. Oppgitt maksimal rekkevidde på LiveSight er 250 fot/ 83 meter, I mangel på fiskeutstyr tok jeg med meg noen småstein i klinkekulestørrelse og hadde ingen problemer med å spore disse med LiveSight ned til 20 meter. Dypere enn det fikk jeg dessverre ikke testet denne gangen, men det finnes videoer der ute som viser at Down fungerer fint for å spore selv små jigger ned til minst 32 meter. Hvor godt det vil fungere enda dypere gjenstår å se.

Hvordan fungerer så dette?

Første og fremst må man ha en ekkoloddgiver med flere kjeramiske elementer (såkalt MBS, multi beam sonar), hvor hvert element er nøye tilpasset bruken. hver av disse elementene sender så ut sine akustiske signaler, og lytter etter ekkoet. Ekkoet omformes til en elektronisk puls, som sendes til ekkoloddet for fortolkning der. På dette området fungerer alle ekkolodd på samme måte, men det er kombinasjonen av flere elementer, kvaliteten på elementene, frekvens, konevinkel og ikke minst en hel del software, som skiller klinten fra hveten.

Det leder oss til den andre viktige delen av etthvert ekkolodd, og spesielt såpass avanserte varianter som LiveSight og StructureScan 3D. Det skal mye prosessering til før de elektriske pulsene fra alle elementene i ekkoloddgiveren kan føre til et forståelig bilde på skjermen i båten. Her er også deler av årsaken til at LiveSight har blitt forsinket kontra den opprinnelige lanseringsplanen til Lowrance. Det har vært krevende å produsere de avanserte ekkoloddgiverne med jevnt høy kvalitet, og ferdigstillelse av endelig software er i skrivende stund fortsatt ikke helt i mål. Man bør forvente softwareoppdateringer også etter 19.1-softwaren.

Hva er det du ser? 

I down-modus "ser" Livesight ca 40 grader ut til siden for båten, og ca 90 grader i båtens fartsretning:

Dekningsområde med LiveSight Down
Det bør gjøre den velegnet til trolling med dyprigger, så lenge du kjører med ganske kort slep, og til oppsøkende vertikalfiske der du kjører rundt og aktivt leter etter fisk med ekkoloddet ditt. Til sammenlikning ser dekningsområdet med LiveSight i forward-modus slik ut:
Dekningsområde Livesight forward
Med Livesight forvard må du enten dreie båten, eller det du har festet ekkoloddgiveren på, typisk en frontmontert elmotor eller rekkemontert rør ala Z-Baits, dit du ønsker å "se". Her i Skandinavia er elmotorer med GPS-styring populære, men disse går dårlig sammen med denne teknologien. Delvis fordi elmotorene snurrer seg rundt seg selv flere ganger, noe som skaper utfordringer når du skal ha en kabel ned langs skaftet til ekkoloddgiveren, og delvis fordi de nettopp styrer seg selv. Med andre ord vil LiveSight peke dit elmotoren vil, ikke nødvendigvis dit du vil (eller dit fisken er). Denne typen ekkoloddgivere er tenkt montert på manuelt kontrollerte elmotorer, og selvfølgelig på separat rør/ pinne.
Livesight montert på elmotor.

Det er vanskelig å skrive om Lowrance LiveSight uten å nevne konkurrenten Garmin, og deres Panoptix og LiveScope. Til det er likhetene for store. Teknisk er forskjellen mellom de mer teoretisk enn praktisk, bruksområdene og prislappene er i samme nabolag, og de henvender seg til den samme brukergruppen (som må kalles "ihuga sportsfiskere med god råd"). Garmin var utvilsomt først ute med denne teknologien i en form og prisklasse egnet for sportsfiske, etter at de kjøpte opp ett av de to selskapene som egentlig var først ute men som aldri rakk å lage et salgsklart produkt. Før vi går over på den fremmoverseende utgaven av LiveSight, kan vi derfor ta det som er min oppfatning etter en dag på vannet. En oppfatning jeg riktignok forbeholder meg retten til å endre, ettersom begge deler skal installeres i egen båt i nær fremtid og bør derfor gi mulighet for mer direkte sammenlikning utover sommeren.  

LiveSight plasserer seg mye nærmere Panoptix enn LiveScope. Den totale konevinkelen (summen av konevinklene fra hvert enkelt element i ekkoloddgiveren) er større enn LiveScope sideveis, spesielt større enn LVS-12, og frekvensen er tilsynelatende lavere. Hvis du synes jeg er litt uklar her nå så har det en naturlig forklaring. Lowrance vil i skrivende stund ikke oppgi hverken antall elementer i ekkoloddgiveren, frekvens eller effekt. Vi får håpe de letter litt på sløret etterhvert, for den typen hemmelighold er fullstendig bortkastet og gir bare grobunn for uendelige diskusjoner på forumer og Fjesboka. De som virkelig vil vite det (les; konkurrentene) finner uansett ut av det hvis de vil, ved å måle og ikke minst demontere ekkoloddgiveren og gjøre egne tester. Men frem til det skjer kan vi uansett basere oss på det viktigste, hvordan ting fungerer ute på vannet. 

LiveSight Forward

Med føttene vel plantet i en klassisk amerikansk bassboat var det duket for runde to, denne gangen med LiveSight-giveren montert på stammen til en frontmontert elmotor. (For anledningen Lowrance sin egen elmotor Ghost, som skal lanseres noe senere i år.)
Klar for bassboat og LiveSight Forward.

Vel ute finner vi en stim med multer som svømmer høyt i vannet:
Tre multer på tur
Og på skjermen ser vi alle tre pluss en som går dypere;
Tre multer og en venn.
Som bildene over viser, har LiveSight ingen problemer med å vise fisk foran ekkoloddgiveren på kort hold. Men hva med fisk vi ikke ser med det blotte øyet? Kikker du en gang til på skjermbildet over, så er det også en fisk litt dypere, 25 fot ute og 5 fot dypt. Dvs drøye 8 meter ute.

Hvordan viser LiveSight skjul og fisk som skjuler seg der? Vi vender båten mot noen seilbåter som ligger ankret. 
Kan du ikke se videoen? Prøv DENNE direktelinken.

Videoen over viser multer som gjemmer seg under båtene, og du ser også ankertauene fra båtene. Maksimal rekkevidde er oppgitt til 250 fot, dvs 83 meter, men den fikk vi dessverre ikke testet her.  

Dommen?

Lowrance har valgt denne vrien på sin variant av realtidsoppdatert ekkolodd basert på sitt eget slagord. "Find. Navigate. Dominate." Her med vekt på "Find", altså leting etter fisk. Man har forsaket ekstrem oppløsning for økt rekkevidde, i alle retninger, en helt bevisst prioritering i følge dem selv. Poenget er å finne og fange fisk, ikke å ha de fineste skjermbildene på sosiale medier - og der ligger det kanskje et lite poeng? Vi fant defintivt fisk i havnen i Palma. Om så kundene "fanges" av det poenget gjenstår å se. Personlig mener jeg det vil være lettere å se hvordan fisken reagerer med Livescope (LVS-32) i forward-modus enn LiveSight i samme modus. Derimot fungerer sannsynligvis LiveSight vel så godt til trolling og vertikalfiske, men jeg har dessverre ikke prøvd Panoptix til dette selv. (Sannsynligvis vil det bli veldig likt.).

Til sist kan jeg nevne at det er flere som ser LiveSight opp mot LiveScope, her er det en større amerikansk forhandler av begge som sammenlikner:
Kan du ikke se vidoen over? Prøv DENNE direktelinken.

På tampen må det nevnes at den andre nyheten som ble testet i Palma var en helt ny elektrisk motor for frontmontering, og her er det bare å glede seg.  

Z-Bait stativ for ekkoloddgiver

$
0
0
Det er EN fordel med å bli eldre, og det er muligheten til å kjøpe (stort sett) det man har ønsket seg frem til nå. Z-Bait er et eksempel på akkurat det.

Bak Z-Bait står Joakim Larsson, en trivelig svenske med over middels interesse for vertikalfiske og metallarbeid. Z-Bait har eksistert lenge og var et et av de første "proffe" festene for vertikalfiske som kom på markedet da fiskeformen som svenskene kaller "prickskytte" tok av.

Hva er poenget?

Jeg har allerede diverse ekkoloddgivere på båtens akterspeil, og ekkoloddgiver i den frontmonterte elmotoren (Motorguide Xi5). Så hva skal jeg da med et eget stativ for ekkolodgivere? Stativet har to funksjoner i båten min, det brukes ved vertikalfiske og ved spinnfiske. 

Aktivt vertikalfiske der fisken søkes opp ved å kjøre rundt er ikke veldig utbredt i Norge, men det burde det vært for teknikken er både morsom, utfordrende og (når man kan det) effektiv. Man kjører rundt og kikker på ekkoloddet (både sidescan og tradisjonelt ekkolodd) på leting etter passende fisk å fiske på. Når drømmefisken er lokalisert slipper man så jiggen (eller hva man nå ønsker å fiske med) og følger med på både fisk og jigg på ekkoloddet. Denne typen fiske handler mest om to ting, evne til å lese ekkoloddet og evne til å kontrollere båten. Resten er et spørsmål om tid. Men det er særlig punktet om båtkontroll som favoriserer stativer ala Z-Bait, for du skal korrigere båtens posisjon ved bruk av påhengeren mens du fisker, og da er det en stor fordel å ha ekkoloddgiveren foran deg så du fisker "riktig vei". Både for komfortens skyld og for å gjøre det enklere å dirrigere båt uten at ryggraden skal gjøre et C-moment mens du garantert får sena i propellen akkurat i det drømmefisken hugger. 

Her ser du et eksempel fra vertikalfiske, der en Garmin LVS12-ekkoloddgiver montert på giverstativet viser jiggen min mot venstre i bildet. Så ser du en gjørs om kommer inn fra høyre med stø kurs mot jiggen, før en annen gjørs plutselig kommer inn fra venstre og kommer artsfrenden sin i forkjøpet.

Men det er ikke bare ved vertikalfiske giverstativet kommer til nytte. Med utviklingen innen ekkolodd som ser fremover har man fått helt nye muligheter til å observere fiskens oppførsel under det praktiske fisket. Lowrance LiveSight og Garmins LiveScope og Panoptix er unektelig kostbar morro, men du verden så spennende det er å følge med på også under spinnfiske.

For at disse ekkoloddgiverne skal være praktiske under spinnfiske må du kunne vri på ekkoloddgiveren i den retningen du fisker. Dersom ekkoloddgiveren er montert på akterspeilet betyr det at du må vri båten i den retningen du fisker, noe som ikke er særlig gjennomførbart i praksis. Monterer du ekkoloddgiveren på en frontmontert elmotor er det riktignok enklere å rette ekkoloddgiveren dit du vil, men skal du samtidig bruke elmotoren vil den typisk stå rettet mot vinden og i tråd med Murphys retningslinjer for elendighet er det sjelden den veien du ønsker å kaste, og dermed er du like langt.

Z-Bait kan dreies rundt i festet sitt, både trinnløst og ved å låses i fire posisjoner. Dermed kan du enkelt sikte inn ekkoloddgiveren din i den retningen du fisker, og tilpasse underveis etterhvert som vinden eller vannstrømmen dreier båten. Felles for alle variantene av fremoverseende ekkolodd er at de MÅ rettes dit du ønsker å se noe, og særlig LVS12 (Garmins rimligste LiveScope) er avhengig av å være dønn sentrert mot målet. Det skal ikke mer til enn et avvik på et par grader før oppløsningen blir merkbart dårligere, og bommer du med mer enn noen få grader ender du opp med å ikke se noe som helst. 

Her følger endel bilder av stativet montert på min Starweld Fusion 16DC. Vi begynner med stativet nedfelt.

Nedfelt forfra.
Nedfelt fra siden.
Nedfelt bakfra
Festet forfra med stativet nede.
Festet forfra med stativet oppe.
Festet fra siden med stativet nede.
Oppfelt sett bakfra.
Oppfelt sett fra siden.

Festet for stativet er dønn solid, så lenge det er skrudd skikkelig fast kan du mer eller mindre løfte båten min etter festet.


Under transportkjøring felles hele stativet opp, og legger seg da på høude med relingen min.

Hvordan monteres det?

Dette var en av tingene jeg chattet litt med Joakim om, for frem til nå har det ikke fulgt med en monteringsanvisning. Det har nok denne norrbaggens spørsmål sørget for å endre på....

Utgangspunktet er platen på bildet under, som festes med fire gjennomgående (medfølgende) bolter. I mitt tilfelle har jeg et plant underlag som er godt egnet, men pass på å forsterke på undersiden med for eksempel en plate vannfast kryssfiner for det blir store krefter på stativet hvis du glemmer å ta det opp og tar båten opp i plan. Her gjelder den samme regelen som for stort sett alt annet i båt, underdimensjonering er et problem som venter på å skje, overdimensjonering fungerer.



Festeplaten.
 Z-Bait har ymse overganger og adaptere til platen så den kan monteres på rekke (rail), i Berts skinner og i Traxtech. 

Her følger liknende bilder men med montering på en Larson med skinnesystem. Alle disse bildene er Z-Baits egne, Team Colibri gjengir de med tillatelse..







Sist men ikke minst, Z-Bait har også en film som viser hvordan dette fungerer:

Kan du ikke se filmen? Prøv DENNE direktelinken.

Hva koster det?

Z-Bait koster fra 3.500 SEK avhengig av hvordan stativet skal festes til båten og kan kjøpes via flere forhandlere i Sverige, feks Borgs Motor. Foreløpig er det dessverre ikke noen norsk forhandler.


Konklusjon:

For min del er ekkolodgiver montert på rekka langt i fra noe nytt, men tidligere har jeg brukt diverse hjemmelagde varianter i form av styrestem (for sykkelstyre) eller RAM, og slike løsninger blir bare ikke det samme. Z-Baits stativ er dyrt, men fisker du mye vertikalt er dette virkelig noe som gjør fiskingen enklere og mer effektiv. Jeg ønsker meg en litt bedre arm for å dreie stativet, men ellers er dette sikkert som banken og får to tomler opp fra meg.

Airmar TM165HW

$
0
0
Whenever Airmar launches a new transducer the quality-focused part of the angling-community starts buzzing. That has also been the case with the brand new TM165HW, here we will take a closer look at it.
Airmars new TM165HW - ideal for shallow water?
The buzz is there for good reason. for several decades Airmar has been synonymous with the best images whatever brand of sonar can produce. So when they launch a new transducer it is a big deal, but are they still pushing the envelope or are they strugling to stay current? The new TM165HW might prove to be a bit of both.

The technical bit.

Let us start with a few specifications.

  • Q-factor 3
  • Frequency range 150-250
  • Maximum power 600W
  • Weight 0,5kg
  • Length of cable 9m
    TM165HW has much in common with the B75-series, same size, same wattage but offcourse the TM165HW is a transom mount while the B75s are for through-hull mounting. TM165HW uses the same mounting hardware and casing as the popular P66. B75 comes in High, Medium and Low frequancyrange though, while the TM165HW is HW - High Wide. With B75 those frequencybands translates to these details with model frequencyband/ conenagle:
    • B75H 130-210/ 15-9
    • B75M 80-130/ 24-16
    • B75L40-75/ 31-24
    With TM165HW Airmar has "merged" this with their tech from SS175HW/ TM185HW to create a transducer where the coneangle does not vary dramatically with frequency.
    Varience in cone on Airmar TM165HW
    With the three examples provided in Airmars technical bulletin we see examples of frequency and cones with TM165HW. 150 kHz - 30 degrees, 210 kHz - 34 degrees and 235 kHz 32 degrees. We have previously seen this in their 1000W High Wide element (like in SS75HW and TM185HW) but this is the first time they apply it to a 600W-element. 

    The practical bit.


    So what does all this tech translate to when on the water with a fishingrod in your hand? Notice the "fishingrod in your hand", because the wide coneangle on TM165HW makes it less than ideal for those simply looking for depth or structure. (Look to P66, TM260 or TM185H for that). Unfortunately, we have not had the chance to try TM165HW yet, but based on the specifications and practical experience with Airmars other transducers, we can still make a few assumptions.

    As mentioned, the wide coneangle of TM165HW comes with a major downside, it is to wide for showing structure in a good way, or giving very accurate depth. This issue will increase with depth, as shown in this diagram:
    Coneangle vs bottom-coverage for Airmar TM165HW.
    As your sonar tends to average-out structure within the coneangle, a wide coneangle will never give as accurate depth or information on bottom-composition and structure as a transducer with a less wide coneangle. For the shallow water fisherman that is not a big deal though, as he as scanning sonar (like StructureScan, DownImaging, Downvü etc) for that. But for those venturing into deeper water where the scanning sonars are less than ideal, they are depending on their 2D-sonar for such information. Based on this, TM165HW is not ideal for the guys fishing for fish deeper than 50-ish meters or so (150 feet). Deeper than that and the drawbacks of the wide coneangle are simply larger than the advantages.

    That leaves us with the fisherman fishing in less then 50-ish meters, looking for a transom mount transducer, These guys have typically been using the TM150M, and have been getting excellent results from it. But 165HW should be even better, providing better on-plane performance due to the higher wattage, and even better separation due to the wider frequencyband. We can also expect less sidelobes from TM165HW, giving even less noise and a clearer image on our screens.

    Conclusion. 

    With TM165HW Airmar is trying to cover what used to be a gaping hole in their product-portfolio, but they missed the latest 5-10 years of the competitions product development when doing so. We would have liked to see it with a coneangle around 20 degrees instead of 30 though, as the shallow water angler simply does not need such a wide coneangle anymore. Today he has sidescan and LiveSight/ LiveScope/ Panoptix/ 360 to see what is around his boat. As TM165HW is now, it is neither fish nor fowl, which is a crying shame. Basicaly it is a better option then TM150M due to the higher wattage and higher frequencyband, but it would have been even better with a more sensible coneagle. Airmar, it is time to wake up and look at how modern day fishermen use sonar, it is not the same way as 10 years ago.

    Fisketur i Dalarna

    $
    0
    0
    Dag og jeg, Lars, hadde planlagt en ekspedisjon til Dalarnas dype skoger en god stund, og forrige uke var det endelig dags for å ta fatt på den lange ferden til Rättviks kommun. Målet var Ejheden, og hytte leid av Guidefathers AB.
    Ejheden og båthusene i bakgrunnen
    Guidefathers AB, med Olle i spissen, leier fiskeretten for store deler av Storejen og hele Lillejen. Dette er to fiskerike og spennende sjøer som ligger langt fra bebyggelse. Historier om storfangster fra først og fremst Storejen strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet og inn på begynnelsen av 1900-tallet. Da var det slutt på bosettelsen her, og stedet har nok i lange tider sett ut som det gjør i dag. Guidefathers leier flere hus i Ejheden, hvorav to fungerer som utleieenheter for øyeblikket. Dette betyr at de som fisker her stort sett har et helt fiskevann for seg selv. Det er verdt å nevne at man kan leie alt man trenger av Guidefathers, inkludert båt med bensinmotor og frontmontert elmotor for effektivt spinnfiske. Hyttene er utstyrt med sengetøy og vann i dunker. Toalettfasilitetene er også helt kurante.
    Stort landskap
    Turen til Ejheden tar mange timer, og siden vi begge hadde vært på kontoret frem til eftan ble det midnatt før vi ankom hytta. Vi ble tatt imot av Olle, som ble med oss ut i båten på dag 1 for å vise oss rundt. Vi startet med å nyte utsikten utover Storejen en sen kveld i slutten av juli.
    Midnatt i Ejheden, utsikt utover Storejen
    Været var strålende, for oss... Det var nok ikke like strålende for storfisken som glimret med sitt fravær. Den første dagen var vi i kontakt med fin fisk og fikk se noen, før de skrudde på lokket og takket for seg altfor tidlig etter vår mening. Nordavind og knallblå himmel er og blir litt kinkig når det gjelder abborfiske. Vi skal uansett ikke klage på omgivelsene, Ejheden er vakkert. Utsikten fra hytta er vanskelig å slå.
    Cabin with a view
    Slik storslått natur gir mulighet til mange flotte bilder, og minnekortet er fylt opp med mye mer enn det jeg får plass til her. Hver morgen var like storslagen, og selv om tåke ofte kan være skummelt når man er ute i båt var ikke dette noe vi bekymret oss over her som vi var helt alene på sjøen. Fine bilder blir det også.
    Tåkete morgen på Storejen. 
    Tåka lettet til slutt, og avslørte et majestetisk landskap
    Jeg har nevnt at vi var alene på sjøen, men dette er ikke helt sant. Sjøen har også et par spesielle innbyggere som holder seg et stykke over vannskorpa. Vi kom veldig tett på et fiskeørn-par som ifølge guiden har holdt til i området i lengre tid.
    Fiskeørna var litt usikker på hva den syntes om oss
    Siden både Dag og jeg kjører båt fra norske Pioner benyttet vi anledningen til å ta med min båt som er best utnyttet hva plass angår med tiller i stedet for styrekonsoll. Dette fikk vi også testet den første dagen da vi fisket tre mann fra båten i mange timer uten at noen klaget i det hele tatt. Dette er rett og slett en veldig stabil og fin fiskeplattform.
    Pioner 14 Fishing Tiller ligger trygt og godt mens gutta lunsjer

    Letthåndterlig båt på steder hvor det ikke er anlagt brygge av naturlige årsaker
    Gutta boys vinker til drona
    Vi visste på forhånd at Storejen er noe spesiell hva gjelder struktur, så her gjelder det å holde seg våken for å unngå å kjøre på blokker store som hus. De kan dukke opp hvor som helst! Disse blokkene fungerer også som magneter på fisken, og vår guide kunne fortelle oss at det er rundt slik struktur at de fleste velger å ankre opp og fiske. At det er lagt ut "risvaser" ved flere slike punkter øker også sjansene for napp.
    Dypt område med ca 8 meter, med mindre man kjører rett over blokka på venstre side...
    Som bildet over viser er det veldig enkelt å lokalisere fisk om man bruker sidescan og leter struktur. Jeg kjører for tiden med Lowrance Elite Ti2 på båten, og med Active Imaging-giveren blir det flotte bilder som gir en klar indikasjon på hvor det kan lønne seg å fiske.
    Med litt justering får man veldig skarpe bilder med nye Elite Ti2
    Selv om det er mange skjulte farer under overflate på et vann som Storejen er det også en god del skjær og grunner som stikker opp over overflaten. Fiske langs kantene på disse kan også levere fisk, men som vår guide fortalte oss flytter fisken en del på seg, og opptrer ofte samlet på små flekker. Derfor er et verktøy som sidescan helt uvurderlig.
    Det er mange skjær i sjøen ved Ejheden
    Det mangler ikke på fisk i sjøen, og med en guide som avslørte de fleste plassene og "risvasene" var det bare for oss å prøve å kroke alle de hissige abborene som lurte under overflata. Vi har sjelden opplevd slik abbor-race som vi gjorde her, men det var først når Dag kroket den første av de litt bedre fiskene kameraet ble tatt frem.
    Pen abbor fra "Stormklippan"
    Den peneste fra dag 1
    Som de fleste abborfiskere vet så svømmer det ofte noen grønne slimraketter i samme område, og vi traff begge på flust av disse i løpet av turen. Felles for de alle var at de akrobatiske evnene var finpusset, og kampene ble overraskende heftige.
    Dag med en av mange friske gjedder
    Vi fisket stort sett med softbaits etter abboren denne turen da vi fant ut tidlig at fiskene holdt seg langs bunnen og rundt struktur. Dette gikk hardt utover utstyr, som både kilte seg fast mellom steiner og blokker, samt at sulten og hissig abbor knep av både en og to haler på jiggene våre. Derfor smakte det ekstra godt da Dag fikk tatt revansj på abboren som bestemte seg for å nappe av hele shad'en jeg hadde servert den noen minutter tidligere. Snakk om flaks, for både meg og abboren!
    Ikke noe i veien med appetitten til den karen der
    I tillegg til å fiske frittliggende grunner og blokker var det også spennende kanter langs land, og den mest kjente er den såkalte "abborrebakken" hvor vi fant mye fisk. Det skal godt gjøres å kjøre forbi der uten å ta noen kast. Pass dog på, her er det nok av kvist og kvast på bunnen å donere utstyr til.
    Spennende kant hvor fisken sto helt inntil land
    Når kvelden senker seg over Storejen er det dags for å returnere til hytta og varme opp før natta, som blir kald oppe i de dype svenske skoger. Noen obligatoriske bilder av solnedgang ble det også tid til.
    Elite Ti2 med insight genesis i full sving for å skape "live" dybdekart
    Hyttene på Ejheden er av den enkle sorten, for her finnes det ikke strøm utenom et solcellepanel for lading av diverse batterier. Men det finnes vel knapt noe som er koseligere enn å fyre opp i peisen i ei mørk hytte etter en lang dag ute.
    Herlig peis som varmet godt når temperaturen krøp ned mot 3 grader utendørs
    Før vi reiste fra Ejheden måtte vi ta en liten runde i nærområdet, for blant annet å sjekke om vi ville klare å ta opp båten selv, uten 4wd. Vi hadde fra før sett litt glimt av hva som befant seg rett ved hytta, og det skulle vise seg at "kirkegården" hadde noen spenstige historier på lur. Disse var nedtegnet på en infotavle ved inngangen til gravplassen. Som tidligere nevnt har det vært bebyggelse her, og fra midten av 1800-tallet ble man pålagt å gravlegge mennesker et sted hvor den omreisende presten kunne hive på vigslet jord. Tidligere var de aller fleste gravlagt på diverse holmer rundt sjøen. Kirkegården ligger oppe på en høyde, så her hadde man nok veldig fin utsikt på den tiden hvor plassen var i bruk.
    Kirkegården i Ejheden
    Potensielt flott utsikt
    Rampefasilitetene i Ejheden er overraskende bra, som vi fikk erfare da vi valgte å ta opp igjen båten selv med min Mercedes stasjonsvogn. En litt kronglete kjerrevei leder ned til en strand på relativt fast grunn, og mer trenger man ikke for å ta opp en forholdsvis lett spinnfiskebåt. Noe større båt er dessuten ikke nødvendig på en plass som dette. Med et siste bilde av styrmann Dag takker jeg for en flott tur til den svenske ødemarken.
    Båten er på land, og vi setter kursen vestover igjen
    Litt praktisk info til slutt: Det er mellom 6 og 7 timers kjøring fra Oslo til Ejheden. Siste delen er på god grusvei, langt over norsk standard. Det tar likevel lang tid om man kjører bil som føler seg mer hjemme på motorveien. Regn derfor med en del ekstra tid. Man passerer Mora og Orsa før man svinger av hovedveien, og der kan man proviantere frem til 22 på hverdager etter vår erfaring. Som nevnt lenger opp er det vann på dunk, men utover det må man selv sørge for forsyninger. Kjøkkenet har det som trengs av utstyr, og det er minst et par kokemuligheter med propan i henholdsvis hytta og båthuset. Prismessig ligger utleiehyttene med fiskekort og båt i samme område som andre tilbydere i Sverige. Vi mener det er fullt akseptable priser, og står seg godt mot liknende tilbud. Når sant skal sies finnes det dog ikke så mye å sammenlikne mot når man tar innover seg hvor spesielt dette er i nordisk sammenheng. https://guidefathers.se/ er kontaktpunkt, og de svarer på eventuelle spørsmål og syr sammen ønsket pakke om noen vil prøve lykken. Etter fjoråret å dømme kan de som er glade i isfiske også vurdere dette som en mulig destinasjon.






















    Ny skribent i Team Colibri

    $
    0
    0
    Hei, Atle Høidalen heter jeg. 41 år, bor i Drammen sammen med kone og tre barn. Noen av dere kjenner meg sikkert fra Facebooksiden og bloggen"Team Krokodille" som også har vært mitt team de siste 5-6 årene. Vil beskrive meg selv som en "allroundfisker" med en spesiell interesse for de store predatorene i både ferskvann og saltvann. Kan også nevne at jeg er medlem i Aremark Gjeddeklubb, Norges beste (og eneste?) gjeddeklubb med stort fokus på promotering av bærekraftig C&R fiske etter gjedde i Østfold.

    Undertegnede med en flott ørret fra en av årets turer til Mjøsa.
    Artig hvordan ting utvikler seg egentlig. Team Colibri har vært en av mine store inspirasjonskilder fra jeg startet opp med aktivt sportsfiske igjen for 6 år siden og har vært det siden. Erik har jeg hatt kontakt med i mange år, ikke få ting den mannen har vært behjelpelig med under mine mange prosjekter. Dag møtte jeg første gang under Pikewallis og Villmarksbutikken sin "gjeddeskole", der havnet jeg også i båten til Dag Christer som var med som instruktør. Etterhvert ble jeg også kjent med Lars. En herlig gjeng som er vanskelig å ikke like.

    Når så da etterhvert tilbudet om å bli en del av Team Colibri ble lagt på bordet var det et enkelt valg for meg. Litt vemodig blir det å legge ned "Team Krokodille", men samtidig gleder jeg meg veldig til å ta del i det som skjer i Team Colibri. 

    Mitt bidrag på denne bloggen kommer nok til å dreie seg mye om det samme som jeg har skrevet om i Team Krokodille, turrapporter, båtprosjekter og diverse annet relatert til fiske, båt og elektronikk. Jeg har en spesiell interesse for kart så det blir nok litt skriving om dette også.

    Her kan du lese noen av turrapportene jeg har skrevet tidligere:
    På jakt etter havabbor
    Trollingdebut på Tyrifjorden
    Trollingtur på Mjøsa - Headbangers Ball
    Fiskemaraton på Mjøsa

    Her er et knippe fiskebilder fra de to siste sesongene:
    Fiskebilder

    Og her kan du lese litt om båt og utstyr som jeg benytter nå:
    Båt og utstyr

    Denne helgen er jeg i Langesund for å delta i Langesund Fiskefestival. Det blir min siste konkurranse under fanen Team Krokodille, en eventuell rapport derfra i etterkant publiseres på bloggen til Team Colibri.

    Inntil da, skitt fiske alle sammen!
    Hilsen Atle

    Langesund Fiskefestival 2019

    $
    0
    0
    Da var et av årets store mål unnagjort. Langesund Fiskefestival er en av de mest anerkjente havfiskekonkurransene som gjennomføres her i landet, og med tanke på at det stiller deltakere fra både Sverige og Danmark kan man godt kalle det et slags nordisk mesterskap i havfiske. Konkurransen gjennomføres som en artsfiskekonkurranse hvor det på forhånd er satt opp ei liste med arter som teller i konkurransen. Alle arter er satt opp med en grunnvekt og poenggiving pr. art beregnes ut fra grunnvekten. I tillegg til at det kåres en sammenlagt vinner konkurreres det også på størst fisk totalt, størst fisk for hver art samt størst sjøørret og størst makrell. Her kan man med andre ord velge selv hva man ønsker å satse på.

    Utdrag fra artslisten inkl. festivalrekorder og minstemål der dette er relevant.
    Jeg hadde på forhånd fått med meg Fredrik Troonhus og lagt opp en slagplan sammen med han. Vi la opp til å fiske kun ute på dypet etter de artene som finnes der, da primært lange og brosme. Vi hadde på forhånd brukt betydelig tid på å finne de rette plassene ute i Skagerrak. Men så var det dette med været da... Allerede ei uke før arrangementet begynte vi å ane at både vind og regn kom til å prege helgen, og for å kompensere for dette hentet vi inn en bergenser med lang erfaring med denne værtypen. Med Kristian Mæland var mannskapet for helgen komplett.

    Helt vanlig vestlandsvær ifølge Kristian.

    Fredag - Prøvefiske i Skagerrak

    Helgen startet med en testtur ut i Skagerrak for meg og Fredrik på fredag. Været viste seg fra sin beste side denne dagen så vi bestemte oss for å dra ut til et flatt område ca. 17 nautiske ut fra Langesund. Målet for dagen, lange og brosme.

    På vei ut fra Lanesund, stenger, anker, line og blåse klargjort.
    Strålende forhold på havet denne dagen.
    Vel fremme startet vi med å kjøre litt rundt i området og lete etter fisk på bunnen med ekkoloddet. Til dette formålet bruker jeg en TM260-giver som jeg kjører på low chirp. TM260 er i utgangspunktet ikke en chirp-giver, men den kan brukes til det formålet likevel. Jeg er derimot litt usikker på konevinkelen når du kjører low chirp, men den er en god del bredere enn ved 50khz ser det ut til. Området vi fisket på er ca. 200m dypt og ganske flatt så selv med en så bred konevinkel går det fint å se fisk på bunnen.

    Tydelig aktivitet på bunn og 10-15m opp fra bunn.
    Det gikk ikke lang tid før vi fant et område med litt aktivitet, da var det bare å kaste anker og gjøre klar stengene.

    Ikkeno elmotor her, vi måtte legge vår lit til anker, line og blåse...
    Både jeg og Fredrik kjørte ferdige riggede tackler fra Søvik, natural bait med 10-er kroker, bom og slep rigget med makrellfileter. Ikke lenge etter at agnet hadde nådd bunnen, men akkurat lenge nok til at jeg hadde satt stanga i stangholderen og begynte å rote med ekkoloddet, så smalt det i stanga mi med et påfølgende kraftig utras. Det var bare å hive seg over stanga og gi mothugg.

    Pumping av fisk opp fra dypet.
    Fisken ga en bra fight i starten med et par-tre kraftige utras før den roet seg med. Trykket der nede i dypet gjør nemlig at fisk med svømmeblære har en tendens til å bli "sprengt" på vei opp. Vi var vel rimelig sikre på at dette måtte være lange da det virket relativt tungt i enden av snøret. Overraskelsen var derfor stor da fisken endelig nådde overflata.

    Ei pen brosme på 9,68kg og 95cm.
    På dette tidspunktet var vi sikre på at vi hadde funnet riktig plass og at fisket kom til å bli bra resten av dagen, men dessverre ble det stille de neste timene. Fredrik fikk opp en svarthå (til min store begestring og Fredriks fortvilelse.) Jeg har nemlig ikke hatt svarthå i båten før, mens Fredrik har fått mange og ser på dem som en pest og en plage. Men jeg fikk da overtalt han til å stille opp på et bilde.

    Svarthå, "agntjuv" på folkemunne.
    Vi fisket oss inn i solnedgangen, men tross flere kontakter med fisk ble det ikke noe mer på oss denne dagen.

    Fredrik venter....og venter....men nei.

    Lørdag - Konkurransedag 1

    Dagen startet med skippermøte 07.30. Tross dystre værutsikter var stemningen god på kaia i Langesund. Det var totalt 52 påmeldte lag og brorparten av disse stilte opp med båt utenfor Langesund fisk.

    Konkurransens base, Langesund fisk.
    Ryktene svirret på forhånd om at arrangøren kom til å legge inn begrensinger i fisket pga. værforholdene og dette skulle vise seg å holde vann. Både Redningsselskapet og Røde Kors frarådet båter å dra utaskjærs og for å ikke oppmuntre deltakere til dette ble de typiske dypvannsartene fjernet fra lista i konkurransen. Klok beslutning av arrangøren, for selv innaskjærs skulle det vise seg å bli tøffe forhold for mange.

    Roger Nilsen leder skippermøtet og informerer om restriksjoner, vær og vind.
    Fellesstarten ble i år lagt innover i fjorden, ledet av Team Trutta Raymarine sin båt.

    Fra fellestarten. Morten Ruud sin båt "Offshore Hunter" nærmest kamera.
    Vi hadde på forhånd kun forberedt oss på fiske utaskjærs, artsfiske innaskjærs er vel så langt unna komfortsonen til meg og Fredrik som mulig, men heldigvis hadde vi med Kristian som har endel erfaring med dette fra tidligere. Med tanke på at vinden kom til å øke på utover dagen så valgte vi å kjøre i retning Helgeroa fra starten for så å fiske oss innover i fjorden utover dagen. Allerede da vi rundet nordenden av Langøya og fortsatte ut sundet mot Fugløya fikk vi føling med hva som ventet oss. I dette sundet endrer dybden seg fra ca. 100 til 40m noe som gjør at havet reiser seg voldsomt her når vinden står på sørfra. Vi kom da oss likevel velberget frem til første fiskeplassen vi hadde sett oss ut.

    Blide gutter klare for artsfiskekonkurranse.
    Jeg kan vel allerede nå røpe at fisket ikke gikk veldig bra for oss denne dagen. Vi fikk raskt krysset av makrell, og hvittingen kom i bøtter av spann, men bare ingen over minstemål.

    En av maaange hvittinger under minstemål denne helgen.
    Vind og regn tvinget oss til å ta endel avgjørelser på sparket denne helgen og siden vi ikke hadde gjort hjemmeleksa vår for fiskeplasser innaskjærs ble det mye leting på kartplotteren etter potensielle plasser. Denne dagen fikk jeg testet temakartene mine og særlig kartet over bunntyper viste seg svært nyttig. Dataene på dette kartet kommer fra samme kilde som henvisningene til bunntyper du finner på vanlige sjøkart, men i tillegg til det som vises på sjøkartet har jeg med flere punkter og har også visualisert disse med geometriske figurer med ulike farger istedet for bokstavene som brukes på sjøkartene. En annen fordel med mitt kart for bunntyper er at jeg kan zoome kartet helt ut og fortsatt ha oversikt over hvor jeg finner de ulike bunntypene, på et vanlig kart forsvinner disse detaljene når du kommer over ett vist nivå når du zoomer utover.

    Eksempel på hvordan vi brukte egenprodusert kart for bunntyper for å lete opp fiskeplasser. De brune områdene representerer "bløtbunnsområder" og de grønne områdene "ålegress". På dette zoomnivået vises både mine egne symboler for bunntyper (gule og blå sirkler) samt bunntypene som er registrert i det originale kartet fra C-Map vist som henholdsvis "s" for sand og "m" for mudder.

    Eksempel på hvordan vi brukte egenprodusert kart for bunntyper for å lete opp fiskeplasser. Røde trekanter betyr "stein og blokk", blå sirkler betyr mudderbunn. Legg merke til at bunntyper i det originale sjøkartet ikke vises på dette zoomnivået.
    Vi fisket oss innover fjorden men blanket på den ene plassen etter den andre (ja rent sett bort fra makrell og hvitting under minstemålet). Vinden slo og været pøste til tider både ned og bortover, men bergenseren i båten jobbet så godt han kunne med å holde motivasjonen oppe blant resten av mannskapet.

    "Akkurat som hjemme"; bergenseren trives i ruskeværet. Fredrik noe mer i tvil men klarte å presse frem et skjevt smil.
    Vi klarte til slutt å få opp et par knurr i båten, men da klokka tikket mot 17.30 og konkurranseslutt for dagen måtte vi kjøre slukøret tilbake til Langesund med kun to tellende arter i båten.

    Fredrik med en liten knurr, den ene av kun to arter vi klarte å dra i land første dagen.

    Søndag - Konkurransedag 2

    Dagen startet med skippermøte 06.30. Om været var dårlig dagen i forveien var det meldt enda verre denne dagen. Beskjeden var klar fra Roger, samme restriksjoner som på lørdag, og vinden skulle også opp i 14ms mot 7-8ms på lørdag. Ikke spesielt oppløftende med andre ord.
    Vi hadde tydligvis glemt hvor ille det var ut sundet på østsiden av Langøya dagen i forveien, for vi bestemte oss for å følge samme planen denne dagen også, kjøre ut til Helgeroa og fiske oss innover. Vi ble møtt av en vegg med sjø gjennom sundet og turen ut til første fiskeplassen var som tatt rett ut av en eposode av "Deadliest Catch".  Ikke noen spesielt god følelse når du ser ut av frontruta og alt du ser er en vegg av hav og i det neste øyeblikket føler deg vektløs på vei ned i neste bølgedal. Men Karnicen klarte brasene fint og vi var snart fremme på første fiskeplassen i god behold denne dagen også.

    Fremme i le ved første fiskeplass. Fredrik og Kristian rigger stenger.
    Denne dagen ble også preget av tungt fiske. Første plassen leverte ikke noe fisk annet enn makrell og hvitting under minstemål, så jeg fikk trumfet gjennom å dorge oss videre til neste planlagte fiskeplass i håp om at vi kunne få på lyr og horngjel.

    Dorging etter lyr og horngjel. Vi kjørte to stenger på dypriggen på henholdsvis 15 og 20m.
    Halvveis over fjorden smalt det endelig på dypriggen og en liten lyr ble tauet inn. Art nr. 3 i boks. Bare å ta med seg de små gleder en kan...

    Denne lyren tok en wobbler på dypriggen på 20m dyp.
    Vel fremme på neste plass satte vi igang å fiske etter berggylte og sypike. Berggylte ble det ikke denne gangen heller, men Kristian leverte ei lita sypike og vi kunne juble over art nr. 4. På neste plass fisket vi opp et par sypiker til og Fredrik landet til slutt den "største" av dem.

    Fredrik med sypike.
    Resten av dagen ble preget av en resultatløs leting etter berggylte. Da undertegnede fikk et akkutt behov for å gå i land fisket resten av mannskapet også opp en liten kutling, dessverre ikke en tellende art i konkurransen.

    Kutling, dessverre ikke tellende art i konkurransen.
    Siste timen av konkurransen tilbragte vi på nordsiden av Langøya og her klarte vi også å lande den femte og siste arten vår i konkurransen, ei lita sandflyndre.

    Fredrik leverte nok en gang, han fremsto som en skikkelig "storfisker" (haha) denne helgen.
    Hva skal man si om helgen? Tre voksne menn som kjører rundt og leter etter berggylter, sypiker, fløyfisk, sild og annet... Høres relativt spesielt ut, men slik som været ble så hadde vi det gøy likevel. Målet vårt om fiske etter stor fisk på dypet gikk i vasken og vi sammen med mange andre ble nok skuffet over det. Men været kan ingen gjøre noe med og jeg må si det var imponerende å se hvor mange arter de andre lagene klarte å hente inn under disse forholdene. Så får det heller være at konkurransens største fisk var ei lange på 2556gr...

    Sammenlagt var det "Trutta Raymarine Tvåan" som stakk av med seieren, etterfulgt av "Team Naviguide Simrad" og "Trutta Garmin" på henholdsvis 2. og 3. plass. Selv unngikk vi den på forhånd fryktede jumboplassen selv om det ikke var mange plasser ned dit...

    Seierspallen sammenlagt, fra venstre: Trutta Garmin, Trutta Raymarine Tvåan og Team Naviguide Simrad.
    Vinner av sjøørretkonkurransen med en ørret på 771gr, Morten Nilsen.
    All honnør til arrangøren som gjennomførte helgen med stil, en tydelig rutinert gjeng som sørget for at alt gikk på skinner helgen gjennom. Ikke minst var premieborde imponerende, totalt ble det delt ut  premier for 320.000kr i konkurransen.

    Kristian, Fredrik og jeg har allerede drodlet om gjentakelse neste år, men da vil vi ha fint vær og ut på 10-gradern etter de virkelige store.

    Vel blåst Trutta Sportsfiskeforening!

    Oljeskift på Mercury 115 Pro XS - girolje

    $
    0
    0
    Grunnet flytting med tilhørende kjøp og salg av bolig har det blitt lite timer på påhengeren min siden jeg kjøpte den våren 2018, men nå bikket den 100 timer og da er det tid for en liten service.
    100 timer med lek unnagjort, da følger et par timer med service.
    Tanken er å si litt om hva jeg gjør når jeg tar en slik enkel service på motoren. Dette er ikke noe "farlig", du kan fint gjøre det selv og det påvirker ikke din reklamasjonsrett. Men du bør følge serviceheftet til motoren din så du gjør jobben (minst) så ofte som heftet sier, og passer på å få gjort de tingene som skal gjøres. Jeg vil også anbefale deg å ta vare på kvitteringen(e) for oljen etc du bruker, slik at du kan dokumentere innkjøpene dersom motoren din skulle skjære seg innen den er fem år slik at du må reklamere på den. Her kan det være greit å nevne at du også beholder eventuelle garantier på motoren din selv om du gjør servicen selv, men du må kunne dokumentere hva som er gjort og når. Enkelte garantibetingelser kan gi inntrykk av at du må la et merkeverksted gjøre jobben for at garantiene skal gjelde, men dette er ikke tilfellet og en slik påstand er ulovlig. Allerede i 2013 slo Konkurransetilsynet fast at et slikt krav er ulovlig, og det gjelder både her i Norge og i EU så ikke la deg lure til å tro noe annet.

    Det jeg gjør i denne artikkelen gjør jeg også hver høst før båten settes bort for sesongen, i tillegg til hver 100. driftstime. Noen år (slik som i år) betyr det at jeg gjør jobben flere ganger per sesong. Men det er veldig viktig å skifte olje på en motor som skal oppbevares i minusgrader så du er sikker på at det ikke er vann i oljen, siden det vannet vil fryse og skape frostspreng som igjen kan få katastrofale konsekvenser. Så IKKE vent med dette til våren, gjør det før kulda kommer.

    Via Mercury Vesselview Mobile fikk jeg altså varsel om servicetid på forrige tur.
    Symbolet som viser at det er servicetid.
    Og en sjekkliste for hva som skal gjøres:
    Bare å sette i gang.
    Som du kan se av listen over skal motorolje og girolje skiftes, og når jeg skifter motorolje skifter jeg alltid oljefilter også.
    Oljer og filter - bare å sette i gang.

    Girolje.

    Vi begynner med giroljen, og for å få til det må propellen av. For å skifte girolje er det to plugger (les; skruer) som må løsnes og den ene av disse sitter under propellen. Her skiller Mercury seg fra endel andre, men ideen er ikke dum. Her sitter nemlig pluggen mye mer beskyttet enn der den sitter hos mange andre, nesten nederst på undervannshuset. Jeg har alltid pleid å ta av propellen ved disse servicene uansett, gjøre rent for sot (fra eksosen) og legge på marint fett. Da slipper du at propellen sitter dønn fast på akslingen den dagen du må skifte den. Så av med den og du ser rett på tappepluggen:
    Tappeplugg
    Så gjelder det å gjøre ting i riktig rekkefølge for å unngå for mye søl.... Sett en bøtte under motoren og tilt motoren helt ned. Legg frem en avis eller noe tilsvarende du kan legge pluggene på. Så løsner du den nedre pluggen og tar den ut. Det vil komme litt olje men ikke mye. Neste steg er å løsne den øvre pluggen som satt her:
    Øvre plugg.

    Når du løsner på den vil giroljen flomme ut av det nederste hullet og du kan fornøyd konstatere at bøtta er godt plassert (eller banne og steike mens det nå flommer svart olje ut på steder det ikke skal). Vær obs på at disse pluggene kan sitte veldig hardt, og det er viktig at du bruker en (flat) skrutrekker som passer skikkelig i sporet.

    Hvis du synes det kommer ut mistenkelig mindre olje enn du fylte på forrige gang, så er det helt normalt. Oljen i girhuset settes under trykk, og noe av den vil lekke ut via pakningene rundt propellakslingen over tid.

    Nå kommer et lite triks. Fest pumpen til det øverste hullet og pump inn litt ny olje som så renner rett igjennom girhuset og ut i bøtta. Denne oljen drar med seg siste rest av gammel olje.
    Litt ny olje i det øverste hullet flusher ut gammel morro.
    Før vi går over til hvordan du fyller på ny girolje kan det passe å si noe om fargen på oljen du nettopp tappet ut. Hvis alt er som det skal er den helt svart, full av sot og ymse andre stoffer som oljen nettopp hindrer i å avleire i girhuset. Hvis oljen din har bittelitt anstrøk av lysere farger er det sannsynligvis kondensvann og egentlig bare et tegn på at du bruker motoren din for lite. Men hvis den den ser ut kaffe latte, da må du sjekke pakningene rundt propellakslingen din og eventuelt andre steder det kan komme inn vann. Min var heldigvis kølsvart.

    Når det er gjort fester du pumpen i det nederste hullet og fyller på til det renner ut av det øverste hullet.
    Skift om til det nederste hullet og pump i vei.
    Når det renner ut av det øverste hullet, setter du i den øverste pluggen igjen, noe som bringer oss til to pakninger som sitter på disse pluggene:
    Pluggene med pakninger.
    På bildet over ser du en gul pakning på hver av pluggene. Disse bør byttes en gang i blant fordi de ellers blir harde og mister evnen til å tette rundt pluggen, som igjen kan lede til at du får vann i oljen i girhuset. Disse skal egentlig skiftes hver 100 time, men jeg skifter de annethvert år i steden. Logikken bak er enkel, disse pakningene påvirkes ikke av motortimer men av alder. Jeg har blitt fortalt at i snitt går en påhenger 25 timer i året, og dermed er den 100-timers servicen jeg gjør nå en fire-års service for de fleste brukere. Ved å skifte annethvert år ligger jeg med andre ord langt foran logikken bak å skifte pakningene, selv om de ikke skiftes helt i henhold til serviceskjemaet.

    Med den øverste pluggen på plass, løsner du oljepumpen fra det nederste hullet og setter inn pluggen der. Så tørker du av alt oljesøl og rengjør propellhub, propellaksling og skivene før du legger på et tynt lag marint fett og setter på propellen igjen. Gratulerer, du har nå skiftet girolje.

    I neste artikkel ser vi på hvordan du skifter motorolje.

    Helt kokos, helt normalt.

    $
    0
    0
    Alle fem gutta i Team Colibri er stort sett å anse som utilregnelige så lenge det er vann innvolvert, og jeg er intet unntak.

    Dersom du tviler på ingressen her så må du være en ny leser, men denne rapporten kommer nok ganske høyt opp på galskap-skalaen også for min del. Uansett så begynner det hele med et akvarium, et Juwel på 125 liter, med andre ord et lite akvarium. Dette er min datters akvarium og per nå vårt eneste akvarium. Da vi flyttet i våres ble akvariet tømt og stod tomt noen måneder, men jeg har så satt det opp igjen- Etter en måneds tid kjøpte jeg en haug med fisk, og to døgn etter var alle bortsett fra en cory døde. Dette til tross for at alt av vannverdier er helt normale, det eneste var at temperaturen var noe høy, rundt 28 grader. Siden den gang har jeg skiftet den aldrende lysarmaturen til moderne LED, og dermed gikk temperaturen i vannet ned litt og har stabilisert seg rundt 24-25 nå.

    Uansett så har jeg ikke tenkt å bruke 700-1000 kroner til på fisk, i det minste ikke før jeg vet at ting fungerer, så da kom tanken på stingsild. Jeg la ut et spørsmål i Facebookgruppen "Norske artsfiskere" om hvor i nærområdet jeg kunne finne trepigget stingsild, og fikk kjapt svar. Fra før av vet jeg om noen steder, for eksempel Lutvann i Østmarka, men jeg håpet på steder som var enda lettere tilgjengelig så guttungen på tre og jeg kunne ta en spontantur. Albin D Kom med redningen, bekken som renner ut i Solvika skulle holde trepigget stingsild. Ikke helt "bankers" men nesten. Siden dette er både barnevennlig og omtrent i nabolaget kastet vi oss i bilen og kjørte ned.

    Bekken som renner ut her er ikke særlig innbydende, men den er full av liv. Masse krabber, reker og kutlinger, og noen få meter oppover så vi en liten fisk med svart rygg som pilte i skjul under en overhengende busk da vi kikket ned i den steinsatte kanalen. Da var det bare å vippe ut meitestangen med 0,10mm fluorcarbon, Tiemco TMC 212Y krok i størrelse 21 og et fragment av en meitemark og håpe på det beste.
    Nei, dette er ikke snerk fra øyekroken men en krok i størrelse 21.
    De to første forsøkene ente med kutlinger, eller "smørbukk" som de ble kalt da jeg var guttunge på hytta i Skjebergkilen.
    Glupsk kutling.
    Det var en hel del kutlinger i kanalen og siden de har mye større munn i forhold til kroppsstørrelsen enn stingsild, slukte de fort unna både krok og markfragment. Det ble derfor to kutlinger før vi endel klarte å lure vår første trepiggede stingsild, som så ble fulgt av to til litt senere. Vi kunne fått langt flere og mye raskere hvis jeg hadde hatt mindre krok.

    Tre nye innbyggere i akvariet.
    Det blir nok en tur tilbake etter å ha fått tak i mindre kroker så vi får tak i 2-3 stingsild til. De tre vi fikk var de største vi fant, med mindre krok kan vi få tak i noen mindre individer også.

    Trepigget stingsild er forresten undervurdert som akvariefisk. De har mye personlighet, artig generell atferd og under gyting er de spesielt morsomme å se på. Utfordringen med tanke på et akvarium er temperaturen, som så mange andre norske arter er de ikke veldig glad i at vannet er over 20 grader over lengre tid.

    Makrellstørje 2019 - Ei uke ombord "Offshore Hunter"

    $
    0
    0
    Årets makrellstørjefiske er i gang og undertegnede har akkurat kommet hjem etter ei uke som mannskap i Morten Ruud sin båt "Offshore Hunter". Morten er kaptein på en av kun 4 båter som fikk tillatelse til å drive sportsfiske for merking av makrellstørje i år og han har satset knallhardt for å lykkes. Han har leid en leilighet m/tilhørende båtplass i Bakkasund og kommer til å fiske så ofte han kan etter størje med et ambulerende mannskap utover høsten.

    Fra venstre: Kaptein Morten Ruud, Keno Ferter fra Havforskningsinstituttet og Kjell Are Larsen
    For å kunne dekke opp med mannskap over en lengre periode har Morten valgt et team bestående av mange personer, det gir mulighet for litt fleksing på mannskapssiden om noen plutselig blir syke eller av andre ulike grunner blir forhindret i å delta. Fra Team Colibri var Dag Christer og undertegnede plukket ut som mannskap, men bare dager før avreise ble DC liggende med kraftig influensa så jeg måtte ta turen alene over fjellet.

    Altså, skal man først dra solo over fjellet så gjør man det med stil. Konebil fullpakket med fiskeutstyr. 😎
    Må jo si jeg på forhånd var spent på hvordan dette kom til å bli, men vel fremme i Bakkasund lørdag kveld ble jeg møtt av tre særdeles hyggelige karer i leiligheten. I tillegg til Morten og Kjell Are Larsen som jeg skulle fiske med hele uken var også Bjørn Furre der for å bli med to av dagene. Veldig hyggelige og omgjengelige karer alle tre og praten gikk veldig lett fra første stund.

    Båten til Morten med leiligheten vi hadde i bakgrunnen. Veldig fin base.
    Planen til Morten var å fiske alle dager været tillater det og satse på trolling med spreaderbars. For de som ikke vet hva spreaderbars er så kan jeg fortelle at det er en stang (ligner litt på en kleshenger) hvor det festes flere snører ved siden av hverandre med gummiagn uten kroker, i dette tilfellet gummiblekkspruter. Disse skal trolles i overflaten og imiterer da en liten stim med skremt fisk. Bakerst henger en blekksprut med krok, gjerne med en kontrastfarge ift. "stimen" med blekkspruter foran. Meningen er da at stimen med gummiblekkspruter lager mye støy i overflata og skal lokke til seg størje. Så kommer størja og tar gjerne "etternøleren" med kontrastfarge og krok.

    Spreaderbar med gummiblekksprut i aksjon.
    Ser man på metodikken som Morten bruker til trolling etter størje så er det ikke ulikt det vi kjenner fra ørret- og laksetrollingen. Største forskjellen er vel at han benytter seg av utriggere istedet for planerboards (oterlignende redskap som brukes for å få snørene ut til sidene av båten). Fordelen med det er at i tillegg til å få snørene ut på sidene av båten så får du også løftet snøret mer ut av vannet, noe som gjør det enklere å få spreaderbarene til å gå riktig i vannet. I tillegg har du mer manøvrerbarhet når fisken biter når du slipper å tenke på planerboards som må sveives inn.

    Utriggerne på båten til Morten. Ikke lett å holde balansen på sjøen!
    Morten fisker med Prey prototypestenger i klassen 130-unlimited med bent butt samt Tiagra 80 sneller som er blueprintet ("trimmet" for økt bremsekraft). For ham er det kun rent sportsfiske som gjelder og da er stand-up fiske og evt. fiske fra stol de eneste alternativer. Fiske med stang i stangholder (som mange gjør) godkjennes nemlig ikke som sportsfiske internasjonalt.

    Stengene og snellene til Morten.
    For stand-up fiske bruker Morten belte og seler fra Black Magic, det er det eneste som duger ifølge han selv. Dette er profesjonelt, grovt utstyr som ikke kan sammenlignes med det man ser benyttes til vanlig havfiske her i Norge.

    Morten overlater ingenting til tilfeldighetene, beltet finjusteres.

    Obligatorisk kurs i teknikk, Morten instruerer.
    Når det gjelder selve fiskingen så har vi her i Norge et par handicap ift. svenskene og danskene. I motsetning til f.eks. Danmark som fisker i et begrenset område av Skagerrak hvor man vet fisken befinner seg og i tillegg fisker med en flåte på 70 sportsfiskebåter så har vi i Norge hele kysten fra Trondheim og sørover helt til østfold å dekke.
    Når man da i tillegg tar med at vi kun er fire sportsfiskebåter som skal dekke dette området så sier det seg selv at vi har oddsene mot oss.
    På toppen av dette får man i Danmark og Sverige lov å fiske med "livebait" dvs. levende makrell. Dette er ansett som den desidert mest effektive måten å fiske størje på. I Norge derimot er dette ulovlig og vi må enten fiske med død makrell eller bruke kunstig agn. Selv yrkesbåtene som har fått tillatelse har hatt tøffe forhold med kun 4 størjer fanget så langt.

    Merking av tunfisk i det danske prosjektet. Bildet er lånt av SLU Aqua.
    Vi fisket 5 dager i uka som var. I tillegg hadde Morten, Bjørn og Kjell Are vært utpå flere dager før jeg kom på lørdag. Været var som det ofte er på vestlandet, vindfullt og uforutsigbart. Likevel gikk det forholdsvis greit å komme seg utpå og sette ut stengene hver dag. Ulempen med vinden er bølger som gjør det vanskelig å speide etter størje. Hele poenget med dette fisket er å speide etter jagende størje i overflaten for så å konsentrere fisket i disse områdene. Med for mye bølger klarer vi ikke se fisken like godt og vi blir nødt til å konsentrere oss om områder hvor ble observert fisk i fjor og håpe at den dukker opp der i år også.

    Hver morgen startet med rigging av båt og utstyr, her overlates ingenting til tilfeldighetene.
    På vei ut fra Bakkasund.
    Mange har nok sett diverse serier fra USA på TV, men jeg kan opplyse at det å fiske makrellstørje i båten til Morten ikke ligner på det du ser på "Tuna Wars" eller "Wicked Tuna". I det hele tatt var det svært lite (om noe i det hele tatt), banning og kjefting på sjøen. Ingen ble jaget rundt i båten og selv jeg som mannskapets "greenhorn" slapp unna både kjeft og ymse tvilsomme innvielsesseremonier. Morten er helproff i det han gjør og hans lederstil er å være rolig og behersket og la mannskapet få prøve å feile uten for mye bråk. Selv da jeg under utsetting av ene stanga klarte å lage et kråkereir av dimensjoner i Tiagra 80 snella hans hisset han seg ikke opp. Neida, alt som ble sagt var noe sånt som "nei nei Atle, ikke gjør sånn. Ser her så skal jeg hjelpe deg".
    Dette er egenskaper som er svært viktige i dette fisket etter min mening, det siste man trenger når størja biter er et nervøst mannskap og en kaptein som mister hodet.

    Kjell Are og Bjørn setter ut stengene under veiledning av Morten.
    Morten har på forhånd kalibrert snellene sine, merk at tallene er i kg, ikke lbs! Denne snella stopper på 36kg!
    Dagene på sjøen var ganske like, vi gikk ut ved Marstein fyr og kjørte enten nordover eller sørover. Når stengene er satt så fordelte vi ut hver vår sektor rundt båten for å speide mest mulig effektivt etter størja.

    Morten i kjent stil, hver eneste bølgetopp saumfares for spor etter størje.
    Som nevnt tidligere så var det en del vind og bølger hver dag vi var utpå. Når bølgene begynner å bryte og det blir mye hvite skumtopper blir det vanskeligere å se eventuelle størjer så vi brukte radar aktivt til å se etter fugler samt ekkolodd til å lete etter fisk. Morten kjører Furuno i båten sin og jeg som er sånn litt over middels interessert i elektronikk ble iallefall imponert over kvaliteten på det som ble vist på skjermen. Her snakker vi utstyr for proff/yrkesmarkedet og både rekkevidde og følsomhet var rett og slett imponerende.
    I tillegg til tradisjonelt 2D visning har han 3D Scan med rekkevidde på hele 200m sideveis og ned til 300m dybde. Dette gjør at han kan lete meget effektivt etter fiskestimer og eventuelle størjer langt ut til hver side av båten. Selve 3D visningen av havbunnen var imponerende i seg selv, men det var "cross section" biten som overrasket meg mest. Her kan visningen best beskrives som en mellomting mellom A-scope og det man ser på Garmins LiveScope eller Lowrance Livesight, altså "live" visning av det som viser seg i vannsøylen under og til sidene for båten.

    Skjermdump, 3D scan på 165khz gir overraskende mye detaljer, selv ned på flere hundre meter.
    Men, som leserne sikker forstår, det hjelper ikke med allverdens kunnskap, erfaring og elektroniske hjelpemidler når fisken ikke er å finne i området. Vi fisket iherdig i 5 dager, dessverre uten å se tegn til en eneste størje. Til tross for dette var stemningen god og spenningen på topp hver dag, bare tanken på hva som kunne komme til å ta gummiblekksprutene bak båten var nok til å holde motet oppe.
    Personlig sitter jeg igjen med en opplevelse for livet, det er ikke alle forunt å få være end del av dette eventyret og i løpet av den uka jeg var på vestlandet har jeg ikke bare blitt kjent med 4 særdeles hyggelige karer men også lært masse om både utstyr og teknikk og jeg ser allerede frem til et eventuelt comeback i båten til Morten i oktober.

    Undertegnede sammen med Morten og Kjell Are siste dagen.
    Morten har nå en liten pause i fiskingen pga. dårlig vær, men planen er å sette igang igjen for fullt mot slutten av uka, da med nytt mannskap i båten.
    Vi i Team Colibri ønsker han lykke til i den videre satsingen og kommer til å følge ham tett nå utover høsten.

    PS: Du finner Morten på Facebook ved å søke opp "OffshoreHunter Morten".
    Viewing all 612 articles
    Browse latest View live