Quantcast
Channel: Team Colibri
Viewing all 606 articles
Browse latest View live

Båt til salgs - Silver Colibri med valgfri motor

$
0
0
En nyere Silver Colibri er innkjøpt, og da ser den eldre etter ny eier.

EDIT: BÅTEN ER SOLG!

Dette er altså båten du har sett i utallige turrapporter her på bloggen. Den ble kjøpt i mars år 2000, og siden den gang har den vært brukt flittig. Båten står nå i Rygge.

Båten

Silver er en finsk båtprodusent som består av utbrytere fra Buster-produksjonen. De spesialiserte seg tidlig på båter med aluminiums ytterskrog og glassfiber innerskrog, markedsført under navnet AluFibre. Utbryterne ønsket å lage båter med bedre egenskaper i litt sjø, og med smartere og mer lydløst innerskrog. I mine øyne lyktes de med dette, og Silver har i alle år vært en av mine absolutte favorittmerker for båter under 5,5 meter. De to største fordelene med kombinasjonen av aluminium og glassfiber, er at du har aluminiumsbåtens fordeler, kombinert med glassfiberbåtens lydløshet og enkel tilpassning. Dagens modeller har dessverre vandret seg helt vill designmessig, og er nå dominert av voldsomme styrekonsoller som tar opp det meste av plassen i båten.

Men før var det altså meget bedre, og båten til salgs er en av disse med fornuftig planløsning. Båten er SecurMark-merket, og selvfølgelig uten heftelser. Intern layout består av bakerste tofte, med stort låsbart lagringsrom under som skjuler batteri og bensinkanne pluss endel baggasje, midtofte som kan demonteres, og fronttofte med lagringsrom under. Båten har skikkelig motorbrønn, som selvfølgelig er drenert. På hver side av motorbrønnen er det mulig å stå ved håving av fisk i dorgefart. Båtens dekk er selvlensende, og den interne dreneringen av selvlensen er skiftet.

Båten er bred i forhold til sin lengde, og svært stabil. To mann kan stå på ripa uten at båten kantrer, og det er uproblematisk for to stykker å stå og spinnfiske fra båten. Dette kombinert med høy rekke gjør båten trygg i forbausende grov sjø. Jeg har eksempelvis brukt båten i Vestfjorden i Lofoten, midt utpå Vänern, og krysset tvers over Yttre Oslofjord med vind på 17 m/sek. Det siste vil jeg dog ikke anbefale å gjenta, nær sagt uansett type båt.

Teoretisk kan båten ros, og det er åregaffelholdere montert. Dette er dog ikke en form for fremdrift jeg vil anbefale. Som du vil se på bildene lengre ned, har en enkel padleåre vært trofast følgesvenn for meg, kjekt å ha dersom man feks kommer inn på så grunt vann at man ikke kan bruke motor.

Båten har original Silver styrekonsoll, med original Honda turteller montert. Toppen av konsollen rommer to 5" skjermer eller en 9" skjerm, ytterligere skjermer kan om ønskelig festes på siden av konsollen med RAM-fester. (Da jeg brukte båten som min primære fiskebåt hadde jeg tre 5" skjermer.) Merk at det følger med en 5" kartplotter.

Rent skrog veier i følge Silver ca 205 kg og er 405 cm langt, 180 cm bredt og stikker 20 cm dypt. Den er CE-godkjent for fire personer og har flyteelementer som gjør den usenkbar. Flytelementene er uskadede og tørre. Før modellen ble tatt ut av Silvers produksjon, hadde den en veiledende pris på 54.250,- for skroget alene. Denne båten var faktisk den første Silver Colibri som ble solgt i Norge.

Båten er mye brukt, og har skjønnhetsfeil som man må forvente på en båt fra 1999 som har vært flittig brukt. Det er KUN brukt syrefaste skruer ved ettermontering av utstyr på båten, og den har ingen korrosjonsproblematikk hva jeg vet. Bortsett fra de siste to årene har båt, motor og henger vært lagret innendørs i garasje.

Teksten fortsetter under bildeserien.
Dalbergså, Vänern
Åmål, Vänern
Trolling midt utpå Vänern




Nattleie i Isesjø



Lett å dra 1
Lett å dra 2
Klar for tur
Nattleie i Steinsfjorden
Klar for fiskekonkurranse (foto; Erik Walman)
Kan ta det med ro i starten, vi tar de uansett igjen (foto; Erik Walman)
Klar for trolling (foto; Andreas Næristorp)
En av mange bra fisk fra Silveren
Tåka kommer sigende mot baugen i Tyrifjorden
Kler du deg godt, kan åpen båt brukes hele året, med aluminiumsskrog er litt is ingen hindring!
Utstyr rigges ned etter tur på Tyrifjorden
V-bunn og justerbart ekkoloddgiverfeste.
Justerbart ekkoloddgiverfeste.
4,6 kg med ørret fra Randsfjorden i Silver Colibri
Strandhugg i Randsfjorden
I plan på Tyrifjorden
Trollingrigget i Vansjø
Klar for tur i Saltstraumen
Sjøsetting i Nusfjord
Trollingrigget i Mjøsa
Kan sjøsettes i nærmeste steinrøys...
7 kilo ørret fra Vänern


Motor

Båten selges med en av to alternative motorer, kjøper kan selv velge hvilken som er aktuell. Det er Hondaen som står på båten i dag. Begge er 2008-modeller, 3-sylindrede, har EFI (elektronisk innsprøytning), elektrisk start, lading, elektrisk tilt og ratt/gass fjernstyring. De veier også omtrent det samme, i underkant av 100 kg.

Honda BF50 med alupropell. Denne motoren har stått på båten siden 2008, da den erstattet en BF50 med forgasser. Motoren er SecurMark-merket, og er den fjerde Hondaen som har stått på båten. Motoren går som en klokke, er tatt service på hver høst av min far eller meg, og er 95% ferskvannskjørt. De gangene den har vært i saltvann har den vært ferskvannskjørt før lagring. Med denne motoren og en Solas stålpropell har båten en toppfart på 34 knop, går i plan med fem voksne og kjører fra det meste av firemeters skjærgårdsjeeper der ute. Motoren løfter uten problemer skroget i plan. Hondaen har endel driftstimer, men ikke skremmende mange siden jeg ble far i 2009, og i praksis begynte å bruke dagens båt (en Guymarine Evada) i 2013. Det er derfor bare et par år at motoren virkelig har fått driftstimer og estimert antall er rundt 700.

Mercury 30HK med original aluminiumspropell. Denne motoren fulgte med den nye Silveren vi har kjøpt, og har i følge tidligere eier en estimert driftstid på 20 timer, den er altså tilnærmet ubrukt. Motoren er testkjørt av oss, og går som en klokke. Den tar lett båten i plan (forbausende mye bedre enn Hondas BF30), og er et godt alternativ for deg som oftest fisker alene, men innimellom er to ombord.

Båthenger

Hengeren som medfølger er en BK 750. Denne hengeren er langt over de enkleste småbåthengerne på markedet. Den følger bilen godt, uten å ville spore ut om du ved uhell skulle komme over 60 km/t. Den har metallskjermer du kan stå på, noe som er utrolig praktisk når ting og tang skal ut eller opp i båten mens den står på hengeren, og det gjør det til en lek å klatre ombord. Den har hvitt lys på hver skjerm, som igjen gjør at det er mye enklere å rygge med hengeren i mørket, her er du aldri i tvil om nøyaktig hvor hengeren befinner seg. Det elektriske anlegget fungerer selvfølgelig som det skal, og hjullagrene har ikke vært "badet". Hengeren kan enkelt låses med hengelås, du behøver ikke tung og stor spesiallås. Det er ettermontert justerbart nesehjul på hengeren, for enkel håndtering uten bil.

Hengeren har skikkelig vippe, som både gjøre det lettere å vinsje båten av og på, og gjør det enklere å sjøsette/ ta opp på naturramper. Hverken lysanlegg eller skilt behøver å fjernes når båten skal av og på, så her er det bare å ta av stroppene og sjøsette.

Hengeren ble kjøpt 26.03.09.

Øvrig utstyr

- Nordmark de Lux stangholdere, fire stykker. Markedets beste justerbare stangholdere. To foran og to bak.
- Lowrance Globalmap 5300 iGPS kartplotter.
- Justerbart feste for ekkoloddgiver.
- BlueSea sikrings- og bryterpanel.
- BleSea negativt koblingsbar
- NMEA2000-interface for motordata til kartplotter. (Honda.)
- Herdet kjetting

Om ønskelig kan et ekstra justerbart feste for ekkoloddgivere medfølge. (På bildene sees båten med diverse annet utstyr som Big John planerboardmast, Canon Dyprigg og Clas Ohlson stangholderstativ. Dette medfølger ikke.)

BlueSea-panel
BlueSea koblingsbar


Det er med tungt hjerte jeg ser min drømmebåt legges ut for salg. Denne har gitt meg utallige fiskeopplevelser opp gjennom årene, og har i mine øyne en perfekt kombinasjon av sjøegenskaper, fartsegenskaper og håndterbarhet. En "fiskeracer" som er lett nok til å dras med nær sagt hvilken som helst bil, samtidig som den tåler mer enn de fleste båtførere.

Pris

Selges for 40.000,- forutsatt henting i høst.
Ta kontakt på teamcolibrino@gmail.com eller via Facebook.

I farta
EDIT: BÅTEN ER SOLG!

Ny fiskeforskrift for Tyrifjorden - mine forventninger

$
0
0
Det er ingen hemmelighet at det forventes ny fiskeforskrift for Tyrifjorden, men hva kan vi vente oss av den?

Den eksisterende forskriften ligger på Lovdata.no:
https://lovdata.no/dokument/FV/forskrift/2003-03-14-382

For ordens skyld oppsummerer jeg noen nøkkelpunkter, jeg anbefaler på det sterkeste at alle som skal fiske i Tyrifjorden leser originalen i linken over.
  • Fiske er tillat med stang, pilkestikke og håndsnøre med sluk, flue, krok med agn, utrigger (planer boards), djuprigger, bunnsatte garn, teiner og ruser.
  • Dorgefiske er tillatt med inntil 5 stenger eller snører per båt, inkludert djupriggere og utriggere, med en sluk (wobbler, spinner, o.l. krokredskap) per snøre, dvs. totalt fem stk. per båt. Maksimum avstand til brett skal ikke overstige 30 m
  • Garnfiske er tillatt med bunnsatte garn med maksimum høgde 2 m. Garnlenkene må ha en avstand på minst 50 m fra annen garnlenke. I Steinsfjorden er flytegarn med maksimal høgde inntil 6 m tillatt.
  • Det er til enhver tid forbudt å bruke annen redskap enn stang og håndsnøre nærmere elve- og bekkeos enn 100 m.
  • I tidsrommet fra og med 1. august til og med 30 september, er det innenfor linja fra ytterste punkt på Røysetangen (UTM 32VNM650599) til Egge stasjon (UTM 32VNM642661), og Randselva til Viul kraftverk, samt Sokna til Sørgefoss, kun tillatt å benytte stang og håndsnøre til fangst av fisk. Fra og med 1. oktober til og med 30. april er alt fiske i Storelva, Randselva til Viul kraftverk og Sokna til Sørgefoss forbudt.
  • Fra og med 1. oktober til og 30. april er alt fiske forbudt sør for linja fra Hervikskjæret (UTM 32VNM566502) til utløpet av Engelstadbekken (UTM 32VNM572501) og ned til linja fra Haslerudtangen (UTM 32VNM548467) til Knytningsberget (UTM 32VNM552468).
  • I Tyrifjorden og Steinsfjorden skal fanget ørret som er mindre enn 40 cm fra snuten til halefinnens midterste stråler straks settes ut igjen uskadd.
  • Faststående redskap skal være merket i begge ender med eiers navn og adresse på lett synlige bøyer på minimum 10 x 10 cm.
Forskriften erstattet tidligere forskrift fra 2001. Merk at Ringerike Sportsfiskere har et langt strengere lokalt regelverk for de strekningene av Randselva de kontrollerer. Det regelverket kan du lese HER.

Det er som kjent først etter at dassen har brent ned at man virkelig kjenner trøkket. Dette litt folkelige uttrykket viser til at det ofte må gå så langt at noe er helt ødelagt, før man forstår viktigheten av å bevare det. Fisket i Tyrifjorden er langt fra ødelagt, men står ovenfor flere "brannstiftere". Jeg nevner i fleng:
  • Skarv
  • Mink
  • Generell forurensning
  • Miljø- og habitatødeleggelse
  • Skjev beskatning
  • For stor beskatning
  • Innføring av nye arter
  • Endret klima
  • Genetisk utvanning

Når man skal forvalte et så stort og variert vassdrag som det Tyrifjorden tilhører, er det store dimensjoner på ting. Tyrifjorden med tilhørende fjordarmer dekker ca 140 kvadratkilometer, og tar vi med områdene som drenerer til Tyrifjorden snakker vi om et areal på flere tusen kvadratkilometer. Ansvaret for regelverket er i praksis så uklart som det er mulig å få til, fordelt på Fylkesmannen, Fylkeskommunen, NVE og kommunene. Til sist kan lokale rettighethavere (Grunneiere og foreninger disse har satt ut rettigheter til) legge på strengere begrensninger. Men felles for alle disse er at Forskriften er minste felles multiplum, lokale regler kan ikke være mindre restriktive enn Forskriften. Eventuelle lokale ønsker om oppmykning kan søkes om til Fylkesmannen, og får typisk en tidsbegrensning. Jeg er personlig for lokaldemokrati, men det går en hårfin grense mellom lokal styring og sentral ansvarsfraskrivelse.

Det er dette det handler om, vi vil se flere slike.
Ja, forvaltningen er komplisert. Ja, det er mange interessenter. Ja, forskning på området kan tidvis være mangelfull eller uklar. Nei, dette er ingen unnskyldning for å ikke gjøre noe.

Ærlighet varer visstnok lengst, så det kan være på sin plass å tydeliggjøre mitt personlige motiv. Som sportsfisker kjemper naturligvis jeg for mine interesser. Jeg er ingen Mor Theresa som vil redde verden, jeg er en egoist som ønsker at mine behov for givende tidsfordriv på fritiden skal vektlegges. Når dette er sagt, er det verdt å nevne at det går an å ha to tanker i hodet samtidig, og at vårt demokratiske samfunn nettopp er basert på at summen av mange ønsker skal danne basis for lover og regler, til fellesskapets gode. Jeg er for eksempel FOR næringsfiske, og FOR et sterkt og lønnsomt lokalt næringsliv, og ser ikke at dette nødvendigvis skal gå på tvers av mine mer personlige ønsker.

Da burde bakteppet for å synse litt om de kommende reglene være på plass.

Trolling.

Ja, jeg mener trolling bør være tillat etter alle arter i Tyrifjorden. Om man skal kunne fiske med 4,5 eller ti stenger bryr jeg meg egentlig lite om. Som nevnt i en tidligere artikkel ser jeg ikke at det er antall stenger brukt som er avgjørende for hverken antall fisk eller opplevelsen. Jeg ser heller ikke at det er av betydning om man bruker planerboard eller stangparavaner all den tid det benyttes inntill fem stenger. Derimot ser jeg at planerboard kan være en torn i øyet hos de som ikke driver med trolling, og ser på det som fornuftig at man forbyr planerboard. Dette vil effektivt begrense de få som ikke klarer å forholde seg til maksimalt fem stenger i dag. Det er i praksis ikke effektivt å fiske med ti stenger og paravaner selv om det teoretisk kan gjøres. Fem stenger og paravaner går derimot helt fint. Samtidig må vi som sportsfiskere være villige til å gi fra oss noe vi også, all den tid vi så tydelig vil at de som bruker faststående redskap skal begrense seg.
Planerboard

Det jeg IKKE liker med stangparavaner er at de går litt ut over opplevelsen av å kjøre fisk. Med planerboard er kjøringen av fisk "fri", men med stangparavaner har man paravanen koblet på sena hele tiden, og dette ødelegger litt av følelsen. Men med tanke på fiskets effektivitet har det ingen betydning.

Fem stenger er nok.
Røyebestanden i Tyrifjorden er lite beskattet ved sportsfiske i dag, og dyprigg er en enkel måte å få redskapen sin ned på dybder aktuelle for røye. Jeg ser derfor helst at dyprigg fortsatt tillates. Dette bør ikke ha stor påvirkning på ørretstammen, langt på vei de fleste ørretene på trolling tas enten uten bruk av dyprigg eller med dyprigg fisket såpass høyt i vannet at en blyparavan eller Dipsy Diver gjør samme nytten. Å forby dyprigg vil i mine øyne fjerne beskatning av en art som beskattes lite, og samtidig ha minimal effekt for fisket etter den arten vi ønsker å verne.

Ja takk til mer røyefiske.
Med tanke på at sportsfiske i stadig større grad beveger seg mot et fiske med selektivt uttak av fisk, er det naturlig å se på metoder som kan gi mindre skader på fisken. I mine øyne er det helt unødvendig å bruke mer enn en treblekrok per sluk/ wobler/ spinner etter fiske etter ørret. Det bør vurderes om det kun skal være tillat med en enkeltkrok per sluk/ wobler/ spinner, slik det gjøres i flere utenlandske vann og vassdrag. Det finnes mye dokumentasjon på at en enkeltkrok både kroker godt, og gir mindre skader på fisken. Siden denne problematikken først og fremst gjelder ved ørretfiske, kan man vurdere formuleringer som gjør at ørret fiskes med enkeltkrok, mens man fortsatt kan fiske abbor/ gjedde med flere kroker. Moderne gjeddefiske med store jigger forutsetter i praksis bruk av to treblekroker.

Steinsfjordgjeddene bør vernes
I Steinsfjorden bør planerboard forbys, og antall stenger brukt samtidig reduseres. Delvis fordi storgjeddebestanden i Steinsfjorden desperat trenger et vern, og fordi fjordarmen er såpass smal at bruk av planerboard i praksis virker sjenerende dersom det er mer enn et par båter der inne. For min del hadde jeg gjerne sett at trolling/ dorging ble forbudt i Steinsfjorden i det store og hele og at kun spinn- og vertikalfiske ble tillat her. Dette er radikalt, men storgjeddene i Steinsfjorden er i enda dårligere forfatning enn storørreten i selve Tyrifjorden.

Det vil være naturlig å se på fredningstid for trolling, spesielt opp mot Nordfjorden. En slik fredning vår og høst vil spare endel ørret, samtidig som det er et tiltak som allerede finnes mange andre steder og er lett å kontrollere. Det er naturlig at en slik fredning sammenfaller med tilsvarende fredning i elvene som renner ut/ inn av Tyrifjorden.

Se ellers bemerkninger om baglimit samt minste- og maksmål.

Øvrig sportfiske.

Fisket i elvene kan andre langt mer om enn meg, men for sportfiske i selve Tyrifjorden ser jeg på dagens regler som tilfredsstillende. Se ellers bemerkninger om baglimit samt minste- og maksmål.

Oter.

Oter er forbudt i dag, og jeg ser helst at forbudet opprettholdes. Oter brukt slik de fleste bruker det (med fluer eller bittesmå woblere) går spesielt på ørret. Vi ønsker at det totale uttaket skal begrenses, og å tillate en fiskeform som allerede er forbudt virker mot denne hensikten.

Garn.

Det bør opprettes helt garnfrie soner. Spesielt langs Tyristrand opp til Nordfjorden, og i hele Steinsfjorden. Dette er områder som delvis er grunne, og hvor garn derfor er svært effektive selv om de er bunnsatt ihht dagens forskrift. Forskning på slike "reservater" tyder på at de etter relativt kort tid henter seg inn, og at fisk fra slike områder siden vandrer ut i øvrig habitat. Økning av biomasse innenfor slike områder får altså en positiv effekt på omkringliggende områder også, ikke bare selve det vernede området. Samtidig er strekningen opp mot Nordfjorden ett av få steder i Tyrifjorden hvor man faktisk finner ørreten på grunt vann, og hvor den er spesielt utsatt for garnfiske.

Det bør innføres bestemmelser om maksimal maskevidde og begrenses hvor lang total garnlengde en person kan benytte. Hva den maksimale maskevidden skal være kan andre mer om enn meg, men det er naturlig at abbor fra kiloen, gjedde fra 6 kilo og ørret fra et par kilo spares, og maskevidden bør gjenspeile dette.

Her vil vi mest sannsynlig se en utvidet fredningstid for garnfiske, og maksimal tillat maskevidde. Dette krever betydelig oppsyn, et oppsyn som opplagt ikke fungerer i dag.
 

Storruse.

Ved bruk av storruse ser jeg det som en selvfølge at det påbys at all ørret skal slippes uskadet tilbake, og at øvrige fisk nevnt under Minste-/ maksmål også slippes ut. Storrusen i seg selv ser jeg ikke som noe problem, sikbestanden i Tyri trenger beskatning og den rask voksende bestanden av mort likeså. En storruse som røktes jevnlig, er skånsom og selektiv og er i mine øyne en svært mild form for faststående fiskeredskap. Jeg ser gjerne at Ferskvannsfisk AS får tilskudd for å fiske både mort og sik, men spesielt mort som er en kunstig innført art i vassdraget med potensiale til å ødelegge mye.

Jeg er kritisk til at hvem som helst kan sette ut en slik ruse, dagens forskrift har ingen begrensing og det er i praksis opp til den enkelte grunneier hva han/ hun tillater. En begrensning av dette i forskriften, slik at feks ruser med ledegarn må søkes om, er på sin plass. Da blir det også langt mindre fristende å bruke en slik ruse etter ørret, siden man risikerer at dispensasjonen trekkes tilbake.

Minste-/ maksmål.

Forskning viser at dette kan ha større betydning for lokale fiskebestander enn øvrige regler. Det er grunn til å anta at maksmål har langt større betydning for FREMTIDIG rekruttering til en bestand enn minstemål eller å begrense fisketid eller redskapsbruk. Med det mener jeg at du skal ha en BETYDELIG innskrekning i fisketid (feks ved bruk av lange fredningsperioder) for å erstatte manglende bruk av maksmål. Den samme forskningen viser også en klar sammenheng mellom beskatning av store individer i en bestand, og manglende rekruttering. Dette kommer rett og slett av at en ørret på 5 kilo har betydelig mer rogn enn en på 2 kilo, og er lett forståelig.

Det som kanskje ikke er like lett forståelig er at et uttak fokusert på de store individene også påvirker fisken genetisk. Dette bør egentlig ikke komme som noe sjokk, Norges nest største eksportnæring er basert på å avle frem laks som vokser uvanlig fort. Når man kan avle frem den egenskapen, sier det seg selv at man også kan avle frem det motsatte, altså dårlig vekst. Her gir dagens praksis med kun minstemål et skikkelig uheldig utslag, vi mennesker gjør det fordelaktig for ørreten Å VÆRE LITEN. Praksisen vil på sikt påvirke arten, siden individer som vokser langsomt har større sjangs for å lykkes med sin gyting, enn individer som vokser fort. De som vokser fort ender opp som vår middagsmat, de som vokser sakte får gyte igjen og igjen. Dette er svært lite ønskelig for meg som sportsfisker, og innebærer en moralsk utfordring i form av at vi indirekte tukler med artens naturlige utvikling. (Sportsfiske er fult av moralske dillemaer, men akkurat dette dilemmaet kan man enkelt gjøre noe med.)

Jeg ser derfor ikke noen grunn til å endre på dagens minstemål på 40 cm, men ønsker at det innføres et maksmål. Jeg ser helst maksmål for flere arter enn bare ørret også. Gjedde over 70 cm, abbor over 40 cm og ørret over 55 cm bør slippes pent ut igjen, levende eller døde. Centimetermålene her kan sikkert diskuteres, men de er ikke hentet helt ut i fra løse luften. Man skal ikke lengre enn et par kilometer østover før slike maksmål for ørret og gjedde er en realitet og fungerer. (I OFAs vann.) Vi nordmenn har allerede en flere generasjoner lang tradisjon for fang og slipp av undermålere, så jeg ser ikke at det skal være mer eller mindre problematisk å gjennomføre dette for større individer.

Røye ser jeg som problematisk å ha både minste- og maksmål på, siden en del av de uansett ikke klarer seg da de fiskes dypt. Det foregår for tiden et stort forskningsprosjekt på fang og slipp på røye i Sverige, og før resultatene derfra foreligger ønsker jeg å se saken an.

Baglimit.

Baglimit er et ny-norsk ord for at man ikke kan ta opp mer enn et gitt antall fisk innenfor en bestemt tidsperiode. Heller ikke dette er nytt for nordmenn, det praktiseres for eksempel i mange lakseelver, både som baglimit per døgn og per sesong. Samtidig er hele vårt næringsfiske i saltvann basert på baglimit, bare at vi der kaller det "kvoter" i steden. Dersom vi får gjennomført maksmål, ser jeg ikke helt behovet for baglimit, men uten vern av de største individene ser jeg på baglimit som en NØDVENDIGHET. Et eksempel kan være baglimit på to ørret per døgn, og 10 per sesong. Når man dette må man rett og slett finne seg noe annet å holde på med enn å fiske ørret.

Problemet med baglimit er å kontrollere det. Hvem vet egentlig om Hvermansen har kakket 5, 10 eller 50 ørret i løpet av en sesong? Baglimit kan fort føre til mistenksomhet mot de som er mye på vannet (eller langs elven) og er i mine øyne en klart dårligere løsning enn maksmål. Undertegnede er for eksempel en av de med hundrevis av timer på Tyrifjorden hvert år, men de fleste av disse timene brukes på andre arter enn ørret. Men akkurat det vet selvfølgelig ikke andre om, ved mindre de leser bloggen min...

Fiskekort.

Her dukker det opp noen juridiske problemstillinger, men teknisk sett er IKKE fisket i Tyrifjorden fritt og man kan derfor kreve fiskekort. Jeg ønsker en fiskekortordning styrt av en ideell stiftelse hvor representanter fra fiskeforeningene, de største grunneierne og offentlig forvaltning sitter i styret. Regnskapet skal bekjentgjøres hvert år, og inntektene skal gå til tilrettelegging av alt sportsfiske i Tyrifjorden, samt finansiere oppsyn med begrenset politimyndighet. (Oppsyn skal ikke være lønnet arbeid, jeg tenker her på refundering av drivstoffkostnader og kursing av personell.)

Som diskutert i diverse (lukkede) møter med både offentlig myndighet og lokale foreninger, bør et Fiskeoppsyn i Tyrifjorden ha en "mild" tilnærming. Med det mener jeg at målet må være informasjon og atferdsendring, ikke å drive inn gebyrer eller krangle om paragrafer. Else i prosjektet Bærekraftig Stamme foreslo å omdøpe Fiskeoppsynet til Fiskeinformasjonen, og det virker som et fornuftig utgangspunkt. Det er mitt inntrykk at de som fisker i Tyrifjorden ønsker en god og bærekraftig stamme av ørret, og er villige til å gjøre det som skal til. Informasjon og læring er nøkkelord her, ikke gebyrer og belæring.

Rapportering.

Det er to måter å få mennesker til å endre atferd, den ene er pisk og den andre er gulrot. Den meste effektive atferdsendringen får man ved å bruke begge deler samtidig. Fiskeoppsyn har vært nevnt tidligere, og vil kunne utgjøre en mild form for "pisk".

En enkel form for gulrot er å vise folk at det nytter. Per i dag finnes det ingen offentlig statistikk som viser utviklingen i fisket i Tyrifjorden. Her kan vi slå to fluer i en smekk, både skaffe dokumentasjon på effekten av tiltak, og vise folk at det nytter (i værste fall at det ikke nytter). Innrapportering av fangst, både under sportsfiske og ved bruk av faststående redskap, vil på sikt danne et godt statistisk grunnlag. En slik ordning bør være nettbasert, og resultatet må være offentlig tilgjengelig via samme nettside. Man behøver ikke å vise navn på fiskere i en slik løsning, poenget er å få vite noe om hva som tas av (rov)fisk i Tyrifjorden.

Undertegnede har ikke kompetanse til å lage en slik innrapportering, men kan gjerne bidra til å drifte den.

Oppsummert.

Noen vil kanskje synes at dette virker drastisk, spesielt å godta forbud mot planerboard og innføring av maksmål. Planerboard eller ei er som nevnt ikke viktig for meg, men et forbud løser et praktisk problem. Derimot ser jeg på innføring av maksmål, rapportering og innskrenkninger i garn-/ rusefiske av store individer som de klart viktigste punktene.

Samtidig MÅ en ny forskrifts begrensinger være velbalansert mellom interessegruppene, uten en slik balanse vil de som føler seg urettferdig begrenset fort føle at de kan rettferdiggjøre å bryte Forskriften.

Min skissering av Forskrift, er unektelig mer komplisert enn dagens. Jeg ser at en slik forskrift er tyngre å håndheve, og at informasjon om Forskriften må ut til "folket". Men når folk flest er i stand til å ta førerkort og nær sagt en hvilken som helst jobb krever flere år på høyskole, ser jeg ikke at det å lese en forskrift før man drar på fisketur skal være så veldig vanskelig. Dette er ikke vanskelig dersom man vil gjøre en innsats, det er derimot veldig komplisert hvis man har en annen agenda enn å bedre sportsfisket i Tyrifjorden...

De to tidligere debattinnleggene mine kan leses her:
Næringsfiske
Trolling vs elvefiske

Denne artikkelen er skrevet av meg som privatperson, og gjenspeiler ikke noe annet enn min personlige oppfatning. Den kan ikke tas til inntekt eller kostnad for noen andre personers eller foreningers syn.

Mercury F30 ELPT 2008-modell til salgs

$
0
0
Høstens ryddesjau fortsetter, nå er det en påhengsmotor som trenger ny eier.

EDIT: Motoren er solgt til Sebastian

Motoren er en Mercury F30 ELPT fra 2008. Oversatt til mindre teknisk sjargong betyr det at det er en 30HK firetakters motor med elektronisk innsprøytning (EFI) og tre sylindre. Motoren har elektrisk trim/ tilt, elektrisk tenning og lading. Kontrollboks for gir/ gass, løs tank og slange medfølger og motoren er klargjort for TeleFlex-styring. Motoren har lang stamme.

For å vite om denne motoren passer på din båt, må du måle høyden på akterspeilet ved motorfestet:
  • Ca 38 cm (15") er KORT STAMME
  • Ca 51 cm (20") er LANG STAMME
  • Ca 62 cm (25") er EKSTRA LANG STAMME
Du bør ikke under noen omstendigheter montere en motor som ikke har passe lengde på stammen i forhold til din båt. Motorer kan flyttes noen centimeter opp/ ned på akterspeilet for finjustering, målene over er omtrentlige.

Original aluminiumspropell medfølger. Motoren går som en klokke, og er minimalt brukt. (Estimert til ca 20 timer, dvs knapt innkjørt). Motoren har knapt driftstimer da tidligere eier ble syk, og motoren har derfor stått lagret innendørs i 3 år uten å brukes.

Babord
Styrbord


Akter

Akter nærme

Undervannshus

Serienummer OR256086
Motoren står på en bruktbåt vi nylig har kjøpt. Den er prøvekjørt av oss, men kan selvfølgelig prøvekjøres der den står også. Motoren befinner seg på hytta i Rygge, ved Mossseelva.

Pris: 15.000,-  (Veil nypris med utstyret som følger med er ca 40.000,-) Prisen forutsetter henting i høst.

Info fra importør:
https://www.mercurymarine.com/no/no/engines/outboard/fourstroke/25-30-hp/#specifications

Ta kontakt om motoren er av interesse:
teamcolibrino@gmail.com
https://www.facebook.com/teamcolibri

EDIT: Motoren er solgt til Sebastian

Humminbird utvider HELIX-serien - og skroter de gamle

$
0
0
Så var det Humminbirds tid til å fornye en hel modellserie.

Du har tidligere lest om både Helix 5 og Helix 7 her på bloggen. Ryktene om en Helix 9 har svirret, og nå er også 10 og 12 på trappene. Med dette er er modellserien komplett, og erstatter de eksisterende CORE/ MATRIX-modellene. Med andre ord forsvinner de klassiske 6xx/7xx/8xx/9xx/11xx. Dette er den første store endringen hos Humminbird siden de introduserte ONIX og ION.

Helix-serien er dog basert på den samme programvaren som de eksisterende CORE-modellene, ikke programvaren i ONIX. Personlig ble jeg noe overrasket over dette, siden det betyr at Humminbird fortsatt må vedlikeholde to forskjellige sett med programvare. Slikt koster penger, og kompliserer intern utvikling av plattformene. Vi vil altså forsatt se ONIX og ION som de absolutte toppmodellene, mens Helix får noe enklere funksjoner.

Noen av prisene i USA har også kommet, mens norske priser ikke er kjent på dette tidspunktet:
Helix 12 CHIRP SI - 2300 USD
Helix 10 SI - 1500 USD
Helix 9 SI - 1000 USD

Vi ser på prisene over at Humminbird legger seg merkbart under både Lowrance HDS og Garmin GPSMap, men over disse merkenes mellomklassemodeller (Lowrance Elite og Garmin EchoMap). 2300 USD for en 12" enhet med SideImaging og nettverksmuligheter er rett og slett ganske så billig.

nesten hele familien
En funksjon Helix arver fra sin dyrere bror ONIX er AutoChart Live. Denne funksjonen er tilgjengelig for både 9, 10 og 12 og er altså en automatisert tegning av dybdekart slik at kartet tegnes opp mens du kjører rundt. Prinsippet er det samme som jeg tidligere har beskrevet i Navionics Boating app, men her skjer det altså på selve plotteren, ikke på et nettbrett. Unektelig en kul funksjon, selv om den har sine begrensinger som feks at den kun kan håndtere inntill 8 timers logging totalt. Humminbird er fortsatt alene om denne funksjonen.

Helix 9
9, 10 og 12 får også nettverksfunksjonene fra den gamle CORE-serien, slik at skjermene kan settes i nettverk med hverandre og dele feks en ekkoloddgiver. De to minste (5 og 7) har ikke hatt denne funksjonaliteten, noe som er litt pussig. Tror Humminbird at det bare er de med store skjermer som vil bruke nettverk?

Helix 10

Den kanskje største nyheten er det 12-tommeren som får. Denne kommer nemlig med innebygget CHIRP-ekkolodd, og dette er det første gang vi ser hos Humminbird. Fordelene med CHIRP har jeg skrevet såpass mye om tidligere, at jeg ikke skal kjede deg med å gjenta det enda en gang. Jeg nøyer meg derfor med å konstatere at HELIX 12 kan bruke frekvenser fra 28 til 540 kHz, med 1000W RMS. (De høyeste frekvensene er nok for Imaging, ikke tradisjonelt 2D ekkolodd).

Men Humminbirds CHIRP-nyhet stopper ikke der. Tolvtommeren vil i følge Humminbirds nettsider være kompatibel med "a wide variety of optional transducers" som forhåpentligvis betyr at de vil gjøre det mulig å benytte Airmars CHIRP-ekkoloddgivere. Dette (og CHIRP i det hele tatt) har tidligere kun vært mulig med ONIX/ION og den dyre SM3000-ekkoloddmodulen og flytter Humminbird inn i det gode selskap igjen når det kommer til 2D-ekkolodd. Hvorfor de kun tilbyr dette på den største modellen er et åpent spørsmål, nok engang må jeg spørre om Humminbird bare tror det er folk med store skjermer som vil ha prima ekkolodd?

Det nettsidene IKKE sier noe om er om det å bruke Airmars givere også betyr at man må gi avkall på Side Imaging og Down Imaging, eller om Helix kan håndtere to ekkoloddgivere slik ONIX og Lowrance HDS gjør.

Helix 12

Med nettverksmuligheten kommer også muligheten for å bruke skjermene med Minn Kotas IPilot Link, hvor den frontmonterte elmotoren kan styres fra Helixen.

Nettverksmulighetene er nok mye av forklaringen til at Helix sine større modeller prismessig ligger over Elite og Echomap. Nettverk = utviklingskostnader langt ut over "stand alone" enheter. Kort sagt ser vi at de mulighetene som var i de klassiske CORE-modellene videreføres i Helix 9, 10 og 12, med AutoChart Live, bedre skjerm, og CHIRP som nye funksjoner.

Med de største modellene av Helix, vil nok Humminbird spise seg godt innpå flere av konkurrentene. Salget av ONIX vil utvilsomt bli enda lavere enn det er, men den sure pillen svelger nok Humminbird lett hvis de kan ha en sjangs til å ta tilbake markedsandeler fra Lowrance og Garmin. Så langt ser dette bra ut, spesielt for de som fisker på såpass grunt vann at Humminbirds egne ekkoloddgivere er gode nok. (Det vil i praksis si grunnere enn 30-40 meter eller så.)

Jeg tror Helix 7", 10" og 12" kan bli noen av vinnerne i 2016. Vel blåst av Humminbird så langt, følg med her for en test i 2016, jeg skal love deg at undertegnede kommer til å mase om å få låne en....

Les Humminbirds egen informasjon her:
http://www.humminbird.com/Freshwater/Lifestyle/HELIX_FW/?utm_source=Major+HELIX+Series+Family+Expansion&utm_medium=Ascent_Email&utm_campaign=34486576&utm_term=1384901563&utm_content=Friday,%20October%2023,%202015

Testet: Ambassadeur Mörrum ZX 3600

$
0
0
AMBASSADEUR MÖRRUM ZX 3600 - EN MODERNE KLASSIKER



Helt siden 1940-tallet har gode fiskesneller vært AB Urfabrikens viktigste produkt. Record, som ble lansert i 1941, satte standarden for det vi i dag omtaler som multiplikatorsneller. Ambassadeur ble lansert i 1952, og er kjent for å være både slitesterke og pålitelige. Mange av de gamle snellene lever fortsatt i beste velgående. Jeg har fisket en del med min fars 6000C fra 1971, og selv etter mange års røff bruk presterer den godt, også med vår tids store gummishad'er og over 100 grams kastevekter.

Siste tilskudd i den klassiske Ambassadeurfamilien er Beast og Mörrum. Beast er en rulle for det tunge gjeddefisket, og kan settes opp mot Revo NaCl og den nye Revo Toro Beast. Mörrum bærer navnet til elven som renner gjennom Svängsta, stedet der det hele begynte. Det er en rund snelle som representerer de klassiske, forholdsvis små Ambassadeurene, i en moderne innpakning.

I sommer skrev jeg en artikkel om Mgxtreme, Mörrums søster fra lavprofilserien til Abu. Den artikkelen kan du lese her. Jeg har fått låne en Mörrum av den norske Abu Garcia importøren i høst. Målet var å sette de to snellene opp mot hverandre i en liten duell.

Som tidligere nevnt er Mörrum en rund snelle. Allerede her har mange bestemt seg. Det er som kjent to leire, hvor noen kun skal ha lavprofilsneller, mens andre igjen aldri kunne se for seg fiske med en slik "såpekopp". Jeg har begge typene, og trives veldig godt med begge. 

Mörrum er en lett snelle. Med stativ og gavler i aluminium og spole i ekstra lett flyaluminium er vekten på denne rullen også presset godt ned. Mörrumens 11 kulelagere, i kombinasjon med den lette spolen gjør det enklere å kaste med lave vekter. Jeg har testet den med wobblere på 5 gram, og det fungerer helt greit. Med så lave kastevekter blir det ekstra viktig å ha en riktig klasset stang, med riktig aksjon, og ikke minst en line som passer med lave vekter. Ultra lett fiske er en egen vitenskap, og emnet er mye omtalt. Snella jeg har brukt er rigget med 0,12mm Spiderwire multiline (braid). Dette er et nytt merke i Norge. Lina har en coating som gjør at den skal suge mindre vann, og skjære bedre gjennom vannet. Overflaten minner om Tracer Braid. Multiline er nok ikke det optimale valget for lange kast med ekstra lav vekt, men fra ca 7 gram og oppover fungerer det utmerket. Til forskjell fra andre typer line skjærer braid i 0,12mm godt i vannet, og lina blir derfor lettere med betet ned, slik at kontakten opprettholdes. Dette kommer særlig godt med til lett jiggfiske etter for eksempel abbor.



Det synes ganske tydelig at Abu Garcia også har hatt bass-fisket i tankene med denne snella. Mange kulelagere og lett spole skal muliggjøre lange, stabile kast med lave kastevekter, for eksempel wobblere/crankbaits. I tillegg gir den lange sveiva i karbon, med håndtak i EVA-skum, snella moderne preg og funksjon. At den også har tommeltangent for frikobling av spolen gjør at det er enkelt å gjøre klart for neste kast. Imidlertid føles tommeltangenten litt smal, med litt skarpe kanter. Tangenten kunne med fordel ha fylt ut hele spolebredden, eventuelt kunne finishen her vært hevet noen hakk. Det blir tross alt en del kast i løpet av en fisketur. Men, dette er en liten detalj. Resten av snella har super finish og gode løsninger.
Markedet for bass-fiske i USA er enormt, og utvalget tilsvarende. Det artig å se at Abu tør å satse på en optimalisert rund rulle, all den tid markedet flyter over av lavprofilsneller.

Velkjente detaljer 

Snella har en god kastebrems. Det er lett å justere den med hjulet på utsiden av gavlen når man bytter kastevekt, og magnetbremsen gjør en god jobb med å unngå backlash med lave vekter, selv i litt motvind. Fordelen med en god kastebrems gjør jo at man slipper å bremse med tommelen, noe som påvirker kastelengden. Jeg har tidligere fisket en del med haspelsnelle, og jeg syntes det var utfordrende å kontrollere hvor fort lina glir av spolen i forhold til betets hastighet. Resultatet ble ofte at lina hadde viklet seg inn i krokene, med feil gange som resultat. Med en multiplikatorsnelle med en god kastebrems sikrer man at betet går først gjennom lufta, og at det følges på med nødvendig line. Dette medfører at risikoen for at lina vikler seg inn i krokene minimeres, samtidig som man raskere får kontakt med betet fordi mengden overflødig line i vannet er mindre. Ulempen er at kastelengden med multiplikator derfor ofte blir litt kortere

Hvis man lader med litt skikkelig vekt blir man, som vanlig, nødt til å hjelpe til med tommelen. Dette kommer imidlertid naturlig, og med litt vekt går det jo heller ikke ut over lengden. Dette er en liten snelle, i 3000-serien. Det føles derfor veldig feil å skulle rigge den med 200 grams gummibeter. Det går nok fint å kaste med, men man vil føle at man tyner snella og at hverken stativet eller resten av konstruksjonen er stiv nok. Å kaste for tunge vekter over tid vil nok redusere snellas levetid vesentlig. Jeg har dristet meg til å prøve med noen av Abu's tailer, blant annet McHybrid, samt noen mellomstore shad'er, og dette ser ut til å fungere greit.

Bremsen man kjører fisk med virker solid med tanke på at det er en såpass liten snelle. Tar man størrelsen i betraktning skulle man tro at en liten snelle er ment for små fisker. Dette er nok ikke tilfellet med Mörrum. Jeg har ikke lykkes med å få fisk over 5 kg på den, men det har Mr Pikewallis, Erik Walmann. Han har fisket en hel del med denne snella, og det var artig å høre hva han tenkte om den. Han hadde samme oppfatning av snella når det kom til kastevekter, og mente at den uten tvil tåler å kjøre stor fisk. Han la til at det riktignok er stor forskjell på utraset til ei stor gjedde og en stor laks, og at linekapasitet derfor nok kan bli en større utfordring enn hvor kraftig bremsen er.

Hvis man ser på Abu's sortiment, og særlig den delen med høy prisklasse, er det Mgx og Mgxtreme det er mest naturlig å sammenligne med. Disse har imidlertid en ulempe; de er laget av magnesium. Som jeg nevnte i artikkelen om Mgxtreme er magnesium og saltvann en dårlig kombinasjon. Dette gjelder ikke Mörrum. Aluminium er langt mer saltvannsbestandig. Det første jeg tenkte da jeg åpnet esken var at denne snella må være perfekt til sjøørretfiske. Med kastevekter på 10 til 40 gram og fisk som jager med forholdsvis høyt tempo bør denne snella fungere perfekt. Med 6,3:1 i utveksling kan man både fiske sakte og fort, uten å sveive livet av seg. Skyller man den i ferskvann og bruker skikkelig olje har man en snelle som lever lenge, selv om man bruker den i saltvann.

Når det kommer til direkte konkurrenter blir utvalget ganske smalt. De fleste produsentene har latt designet forandre seg med tiden, så selv om snellene er ganske runde har de mer til felles med lavprofilene enn opphavet sitt.
Calcutta-serien til Shimano er kanskje det nærmeste man kommer en moderne konkurrent. Jeg jobber med å få til en test av denne til våren.
Skal man finne direkte konkurrenter til Mörrum mener jeg det er mest relevant å se på optimaliserte klassiske Ambassadeurer i 1500- og 2500-serien. Abu Garcia har lange tradisjoner for å trimme de klassiske snellene ved fabrikken i Svängsta. I tillegg finnes det flere som kan sitt fag, for eksempel Reelman og Sportfiskeboden.

Hvordan klarer så den moderne klassikeren seg i konkurransen med sine mer tidsriktige lavprofilsøsken? De er markedsført ganske likt, og Abu har nok strekt seg langt for å optimalisere dem begge så mye det lar seg gjøre innenfor masseproduksjonens grenser.
Jeg har fisket både gummijigg, skjesluker og wobblere med den, og jeg må si meg imponert over hvor tøff denne lille snella er. Det virker på meg som at den ekstra vekten gjør rullen litt stivere enn de superlette lavprofilene. Det føles riktigere å kaste noe tyngre beter med Mörrum enn med for eksempel Mgxtreme. Til gjengjeld synes jeg det er lettere å kaste med de riktig små wobblerene med Mgxtreme. Jeg tror det skyldes at det nok er tynet ut noen ekstra gram av spolen på lavprofilen, hvilket gjør at den har lettere for å mate etter line når det er lav vekt i enden av snøret. Over 7 grams kastevekt, og opp til ca 30 gram oppfatter jeg dem som ganske like, mens Mörrum nok har en fordel ved litt høyere vekter.
Følelsen av kvalitet er også litt annerledes med en snelle i metall enn en i komposittmaterialer. Jeg har ingen mulighet til å bevise at Mgxtreme ikke tåler like mye som en snelle i metall over tid, men når jeg ser hvordan de skikkelig gamle snellene ser ut hersker det hvertfall ingen tvil om at de tåler en omgang eller to.

Mörrum ZX 3600 og Revo MGXtreme 


Skal man velge mellom disse to, og ikke skal fiske i saltvann, spiller det altså nesten ingen rolle. Begge leverer det man forventer av sneller i denne prisklassen.

Jeg synes Abu Garcia står for en veldig interessant del av det svenske industrieventyret. At de fortsatt er sentrale i sportfiskeindustrien, etter mer enn 70 år, er beundringsverdig. Produkter som Mörrum er supre eksempler på at det er mulig å henge med i utviklingen, samtidig som man tar vare på tradisjoner og suksessoppskrifter. Personlig liker jeg at Mörrum'en skiller seg ut fra mengden.
Jeg har funnet meg godt til rette med denne snella. At den i tillegg ikke takker nei til en tur etter sjøørreten mener jeg gjør den svært attraktiv.

Denne havner nok langt opp på min ønskeliste...





Garmin 2016 - del 1 kombimodeller

$
0
0
Det har vært både opp- og nedturer med Garmin de siste årene, blir det mest opp eller ned i 2016? Vi bruker to artikler for å se på nyhetene.

I mine øyne har de største oppturene Garmin har kommet med de siste årene vært:

  • Først ute med innebygget enkeltbånds CHIRP (GPSMap xs)
  • Først ute med innebygget tobbeltbånds CHIRP (GPSMap xsv)
  • Sideseende skannende ekkolodd på mellomklassemodeller (EchoMap sv var ikke først ute, det var Humminbird, men bra var det uansett.)

Den store nedturen var selvfølgelig da de fjernet støtten for kart i IMG-formatet. Ikke bare sluttet de å støtte formatet, de gikk aktivt inn for å ødelegge for kundene sine som brukte kart av denne typen, en form for overkjøring av kundenes ønsker vi knapt har sett maken til innen bransjen tidligere. Garmin kjørte ut softwareoppdateringer til alle kurante modeller, og til PC-programmene sine, uten å advare om at oppdateringen også fjernet kundens mulighet til å bruke andre kart enn Garmins egne. Hadde du først kjørt en slik oppdatering, var det heller ikke mulig å rulle den tilbake, noe som gjorde at mange ble sittende med en kartplotter (eller PC-programvare) som var tilnærmet verdiløs for dem. Her i Norge vil dette være en soleklar reklamasjonsårsak, men få land har så sterkt vern av forbrukerrettigheter som i Norge. Dette skapte mildt sagt endel støy der ute, i mine øyne med rette. Men la oss ikke gråte over spilt melk, la oss heller se fremover.

De fleste av Garmins nyheter for 2016 ble offentliggjort under en stor båtmesse i Fort Lauderdale (USA) denne uken. Det er liten tvil om hvilket merke som "vant" messen. I følge flere blogger og nettsider var Garmins stand dobbelt så stor som konkurrentenes, primært Simrad, Raymarine og Furuno, Lowrance ligger som regel lavt på denne messen. Garmins stand hadde visstnok godt besøk også. Garmin har kommet med mye informasjon, både på messen og via egne nettsider, men det er noen spørsmålstegn igjen.

En ny modellserie i lavprissegmentet, fornyelse av modellene i mellomklassen, nye ekkoloddgivere og et helt nytt kartsystem. Kanskje har Garmin en av de mest imponerende produktfornyelsene vi har sett på flere år?

Garmin Striker - lavprissegmentet.

Striker går inn mellom de rene ekkoloddene (echo) og kombimodellene i EchoMap-serien. I forhold til echo-serien får du CHIRP og GPS, men du får ikke kartplotter slik som i EchoMap-serien.

Striker har ikke tradisjonell kartplotter, kun GPS. GPSen gjør at man kan lagre waypoints og se hvor man har kjørt. Striker støtter altså ikke kart, så funksjonaliteten er rimelig begrenset på dette området. Med tanke på at omtrent enhver mobiltelefon i dag har GPS, virker det noe korttenkt å kjøpe en "kombienhet" med GPS men uten kartplotter. Striker er heller ikke kompatibel med Garmins nye "gjør det selv kart", QuickDraw. Tommel ned på den siden altså.

På den positive siden har Striker et tilsynelatende bra ekkolodd, CHIRP har for alvor inntatt også denne litt lavere prisklassen. Spesielt for fiske på såpass grunt vann at man klarer seg med Garmins egne ekkoloddgivere er Striker en høyst reell konkurrent. Særlig 7"-modellen er spennende med High Wide CHIRP som nok blir en slager for både trolling og vertikalfiske på dybder under 30-40 meter kombinert med SideVü. (Mer om de nye HW-giverne i del 2.)


Striker 7sv og Striker 7dv
Kombienheter med ekkolodd og GPS. Med 7" widescreenskjerm og oppløsning på 800X480 kombinert med enten SideVü og DownVü eller bare DownVü, likner disse på tilsvarende 7" EchoMap. Striker 7 har dog ingen nettverksmuligheter, ikke engang NMEA0183.

Striker 7sv leveres med den nye GT52HW-TM ekkoloddgiveren. En meget spennende ekkoloddgiver, tommel opp for det. 7dv leveres med den mer tradisjonelle GT20 men kan også brukes med de dyrere GT22 og GT23.
Striker 7sv
7sv har veil pris på 8199,- mens 7dv ligger på 7.199,-

Striker 5dv
Pussig nok er det bare storebror 7sv som får SideVü. Lillebror har riktignok en 5" skjerm i widescreenformat med 800X480 oppløsning, men hva skal man med det uten SideVü eller kartplotter? Denne modellen burde hatt skjerm i 4:3-formatet for å utnytte ekkoloddet og DownVü skikkelig.
Striker 5dv

Veiledende pris er 4.099,-. Striker 5dv leveres med GT20 ekkoloddgiver, og er ikke kompatibel med den nye GT52-HW. GT20 er den vanlige 77/200 kHz giveren til Garmin, så vi ser at Garmin her følger Lowrance sitt eksempel ved å CHIRPe med en vanlig ekkoloddgiver.

Striker 4 dv/ Striker 4
Striker 4 dv

Bare 3,5" skjerm og oppløsning på 480x320, men minstemann i serien har et fornuftig skjermformat i forhold til funksjonene. Striker 4dv og Striker 4 går rett i strupen på Lowrance Mark 4x HDI og Elite 4x CHIRP. Litt mindre skjerm enn Lowrance sine alternativer, men også litt lavere pris. Det er godt å se at ikke Garmin kjører 4dv som et rent skannende ekkolodd, men også beholder det mer tradisjonelle ekkoloddet. Her har nok Garmin fått seg en meget aktuell innstegsmodell for de som "bare skal ha et ekkolodd", og dem er det mange av der ute. 

Veiledende pris er 2.599,- for 4dv og 1699,- for 4. Striker 4dv leveres med GT20 ekkoloddgiver, og er ikke kompatibel med den nye GT52-HW.

Les mer om Striker her:
https://buy.garmin.com/nb-NO/NO/STRIKER/marine/ekkolodd-og-ekkoloddmodul/cOnTheWater-cFishfinders-bBRAND10680-p1.html

Echomap CHIRP - fornyelse i mellomklassen

EchoMap-serien er langt i fra ny, men nå har den altså fått modeller med et nytt etternavn.  Vi kjenner igjen skjermstørrelsene og utseendet fra de tradisjonelle EchoMap-modellene. EchoMap CHIRP er i det hele tatt lik eksisterende EchoMap, men med CHIRP 2D ekkolodd. De mindre EchoMap-modellene har fortsatt meget begrenset nettverksmulighet, men som tidligere kan 72 og 92 bruke Garmin Network som igjen gjør de kompatible med PanOptix. Alle modellene har NMEA0183 inn- og utganger, og støtter AIS og DSC via dette dersom man har slikt utstyr ombord. Dette gjør at de også kan brukes med SonarServer dersom man ønsker det. (De har ikke egen WIFI.)

I likhet med eksisterende Echomap, er EchoMap CHIRP kompatibelt med QuickDraw (mer om QuickDraw i neste del.)

  • 92sv (veil pris fra 12.299,-)
  • 72sv (veil pris fra 10.299,-)
  • 72dv (veil pris fra 9.199,-)
  • 52dv (veil pris fra 6.199,-)
  • 42dv (veil pris fra 3.399,-)
42dv
 42dv har 4,3" skjerm med en oppløsning på 480X272, som er litt merkelig når Striker 42 har mindre skjerm men bedre oppløsning? Her kan det muligens ha sneket seg inn en skrivefeil i Garmins info? Veil pris fra 3.399,- med GT20.
52dv
 52dv har tradisjonelt 4:3-format, som i mine øyne er et mye bedre format på såpass små skjermer enn widescreen-formatet på tilsvarende Striker 5dv. 480X480 oppløsning er bransjestandard for 5" skjermer i 4:3. Veil pris fra 6.199,- med GT20.
72sv
Både 72sv (over) og 92sv (under) samt 72dv har den samme oppløsningen, det vil si 480X800. Ingen store overraskelser i oppløsningen der heller, helt i tråd med konkurrentene. 92sv og 72 sv leveres med den nye GT52-HW giveren, med en veil pris på henholdsvis 12.299,- og 10.299,- (På de norske nettsidene står det GT20 på 92sv, men det er nok en trykkfeil.). 72dv til 9.199,- må klare seg med GT20.
92sv

Med GT52-HW kommer nok 72sv og 92sv til å bli gode alternativer for mange predatorfiskere i ferskvann.

Garmin 2016 - del 2, Ekkoloddgivere og kart

Kommer snart. :)

Messen forøvrig kan du lese mer om her:

http://www.showmanagement.com/fort-lauderdale-international-boat-show-2015/event/
Alle bilder er hentet fra Garmins egne nettsider, www.Garmin.no, men hvis du ikke kan vente med å lese resten i del 2, kan du lese hva Garmin sier selv her:
http://explore.garmin.com/en-US/marine2016/

Garmin 2016 - del 2, Ekkoloddgivere og kart

$
0
0
Det har vært både opp- og nedturer med Garmin de siste årene, blir det mest opp eller ned i 2016? Vi bruker to artikler for å se på nyhetene. Del 1 finner du HER.

I del en så vi på fornyelse av mellomklasseserien EchoMap, og en helt ny serie Garmin har kalt Striker. Nå skal vi se på to ting jeg personlig er meget spent på, nemlig Garmins nye ekkoloddgivere og deres nye kartsystem.

Nye ekkoloddgivere

Jeg har tidligere skrevet at når Garmin kom med innebygget enkeltbånds-CHIRP og senere innebygget dobbeltbånds-CHIRP, tok de steget inn igjen i "det gode selskap" hva gjelder ekkolodd. Garmins tradisjonelle ekkolodd med låst frekvens (typisk 50, 77 eller 200 kHz) har vist bunnen bra, de har til dels vist større fisk bra og ikke minst hatt et veldig "klart" bilde. Men ulempen med dette "klare" bildet har vært lav følsomhet og dårlig måloppløsning på små mål. De har rett og slett prioritert at ekkoloddskjermen skal være "pen"å se på, kontra at den virkelig skal gjenspeile hva som faktisk er under båten. Har man ønsket å se spredt krøkle mot bunnen, eller et sprangsjikt, har man måtte justere MYE på ekkoloddene og ikke minst kombinert ekkoloddet med en ekkoloddgiver fra Airmar for å få oppfylt sitt ønske. Med CHIRP, hvis styrke nettopp er følsomhet og måloppløsning, ble plutselig Garmin et reelt alternativ også for oss som som virkelig vil se alt som er å se.

Men det var altså i kombinasjon med Airmars CHIRP-ekkoloddgivere. Mange har uansett kjøpt modeller som GPSMap xs og GPSMap xsv med Garmins egne ekkoloddgivere, og basert på skjermbildene jeg ser på nett er ikke disse i nærheten av hva resultatet kan være med Airmars givere. Jeg er derfor VELDIG spent på flere av de nye giverne. Dessverre oppgir ikke Garmin noen form for opplysninger om kvaliteten på selve det kjeramiske elementet de bruker i giverne sine (forsåvidt en mangel de deler med de fleste elektronikkmerkene). Det vil derfor ikke være mulig å si noe om hvordan de nye giverne er sammenliknet med Airmar, før noen gjør en skikkelig test.

Men først skal vi se på to ting som man må ha klart for seg, nemlig at Garmin har to forskjellige tilkoblinger for ekkoloddgivere. De har en kontakt som er 8-pin, og en som er 12-pin. Du kan selvfølgelig ikke plugge en giver med den ene kontakten i et ekkolodd med det andre støpselet, eller omvendt. Garmin har adaptere, men dobbeltsjekk at giver og ekkolodd virkelig er kompatibelt før du prøver deg på en adapter.

Den neste tingen vi skal se på, er oppbygningen av etternavnene på Garmins ekkoloddgivere.

  • TM - Transom Mount, det vil si beregnet på aktermontering.
  • IH - In Hull, det vil si beregnet på innvendig montering.
  • TH - Through Hull, det vil si beregnet på gjennomgående montering.
  • IF - Ice Fishing, det vil si beregnet på å slippes ned i et hull i isen, eller rett fra brygga.



GT8HW-TM
Denne 8-pins giveren på 250W kan fort bli en meget hyggelig oppgradering for både Striker (4 og 5) og EchoMap CHIRP. Konevinkel på 16-24 grader avhenger av frekvensspennet som er 150-240 kHz, begge deler er perfekt for vårt skandinaviske predatorfiske og trolling. Dette er altså en ren 2D-giver den har IKKE ekkoloddelement for skannende ekkolodd (SideVü/ DownVü). Veil pris er 1.699,-
GT8HW-TM



GT52HW-TM
Her har vi noe som ser ut som en skikkelig godbit. På papiret bør denne være alle Garmin-elskende predatorfiskeres drømmegiver. Spinnfiske, trolling og vertikalfiske på vanlige "ferskvannsdybder" har mange tilhengere, meg inkludert. Skal jeg være helt ærlig, hadde jeg gjerne sett at denne giveren passet til mine Lowrance også..

Denne 12-pins giveren på 250W for 2D og 500W for skannende ekkolodd tror altså jeg blir en slager på de nye Striker, EchoMap CHIRP og eksisterende GPSMap xs/ xsv. Konevinkel på 16-24 grader avhengig av frekvensspennet som er 150-240 kHz, altså likt som GT8HW men her er det også ekkoloddelementer for SideVü/ DownVü. Veil pris er 3.599,-

GT8HW-IF
Det samme ekkoloddelementet som GT8HW-TM, men i isfiskeutførelse. Veil pris 1.649,-
GT8HW-IF


Garmin kommer også med to nye medium CHIRP (80-160 kHz) på 600w. GT23M-TM for aktermontering, og GT23M-TH for gjennomgående montering. Begge har DownVü i tillegg til 2D-elementet og er 8-pin.

Med tanke på at GPSMap xsv har innebygget dobbeltbånds-CHIRP, er det litt pussig at ikke Garmin kommer med givere til det? Her er det fortsatt Airmar som gjelder for full utnyttelse av det innebygde ekkoloddet. Jeg savner også kraftigere high-CHIRP ekkoloddgivere enn 250W, men det kan tenkes at Garmin tenker at markedet for slike blir for smalt. Antallet mennesker som vil betale tilnærmet det samme for ekkoloddgiveren som for selve ekkoloddet er merkelig lite, md tanke på hvor viktig ekkoloddgiveren faktisk er.

Panoptix PS21
Da jeg skrev min første artikkel om Panoptix, var jeg noe skeptisk til selve ekkoloddgiverne. På den ene siden går min skepsis på oppløsningen, på den annen side på prisen. Den originale PS31-giveren for montering på elmotor koster 14.399,-, men nå kommer det en lillebror til 11.799,- Om en prisreduksjon på 3.000,- er nok gjenstår å se, men jeg tror PS21 kommer til å bli en slager.
PS21

PS21 bruker den samme frekvensen (417 kHz) som storebror PS31, men veier bare 340g mot storebrors 800g. Braketten for å feste giveren har blitt merkbart mer gjennomtenkt og selve giveren er vesentlig smalere og mer strømlinjeformet enn storebror.

En slik endring av vekt går nødvendigvis på bekostning av noe. For PS21 betyr det at den kun støtter LiveVü, ikke RealVü som PS31. Med tanke på at funksjonene er halvert, burde kanskje prisen vært redusert noe mer også? Til spinn- og vertkalfiske har jeg inntrykk av at det uansett er LiveVü folk bruker, så dette er nok en fornuftig innsparing for Garmin. Men når kommer Panoptix basert på CHIRP eller skannende ekkolodd (eller begge deler) så vi får bedre oppløsning? Jeg venter spent på "Panoptix 2.0".

Quickdraw - et nytt kartsystem

GT52HW-giveren sammen med Quickdraw er i mine øyne de største nyhetene for 2016 fra Garmin. Quickdraw er rett og slett Garmins svar på Navionics Sonarchart Live, Humminbirds Autochart (Live) og Lowrance/ Simrads Insight Genesis. At Garmin endelig åpner offisielt opp for kart basert på bruker-akkumulerte dybdedata er et kvantesprang for både Garmin og deres kunder. Gjør deg klar for Garmins begrunnelse for å låse IMG-kartformatet ute i kulden:
Quickdraw


I første omgang er Quickdraw noe som skjer i kartplotteren, ute på vannet. I likhet med Autochart Live og Sonarchart Live tegnes dybdekonturene opp mens du kjører.
Se Quickdraw bli til
Slik ser det ut fra start
Quickdraw har altså en live-funksjon hvor dybdekartet tegnes opp mens du kjører. Utifra de to GIF-animasjonene over, ser det ut til at Quickdraw ekstrapolerer. Ekstrapolering betyr at kartprogramvaren bruker mer enn bare dybde og posisjon, den bruker informasjon innenfor ekkoloddkonen til å "gjette" hvilken vei bunnen heller. Insight Genesis gjør det samme, men altså ikke ute på vannet. Ekstrapolering krever lite prosessorkraft, og er derfor en fristende form for kalkulering for alle kartprogramleverandører. Men ekstrapolering har også en hel del feilkilder, ikke minst når det kombineres med de vide konevinklene vi sportsfiskere typisk bruker. Alle som har brukt de andre Live-variantene (og Insight Genesis) har sikkert sett at "kartsporet" der båten har kjørt er mest presist midt på, og så blir det stadig mer gjetning desto bredere sporet er. Ekstrapolering må brukes med forsiktighet. Du kan IKKE stole blindt på det, men morsomt er det absolutt.

Garmin har ikke kommet med noen form for informasjon om hvordan programvaren fungerer rent teknisk. Jeg vet derfor ikke med sikkerhet om Quickdraw ekstrapolerer, men bildene kan altså tyde på det. Vi må nesten anta at Quickdraw også interpolerer, men tydeligvis ikke mot eksisterende kartdata i Garmins egne kart. På skjermbildet under ser du Quickdraw i bruk som overlegg på et Garmin Bluechart. Akkurat som for de andre Live-kartvariantene beregnes konturene utelukkende mot data du tar opp der og da, ikke mot eksisterende data. Det er altså en viss grad av interpolering inne i bildet, men ikke mer enn at prosessor og arbeidsminne i plotteren kan henge med. Finurlig og lurt, selv om det altså har sine begrensninger.
Quickdraw som lag over Bluechart

At Quickdraw bare interpolerer med seg selv er ingen stor overraskelse, og i høyeste grad som forventet. I praksis er interpolering med mye data eller store arealer noe som må gjøres på en PC. En dag vil vi nok alle ha såpass mye prosessorkraft og arbeidsminne i skjermene i båten, men det ligger flere år frem i tid. 

I motsetning til Autochart Live lagres de ferdige kartdataene rett på minnebrikken. Derfor er det i praksis ikke noen reell begrensning på hvor mye du kan logge med Quickdraw, Garmin sier du kan logge 1500 timer på et 2GB minnekort og det er mildt sagt endel. Du kan lagre dataene rett på minnekort med Garmins egne kart, så dette fungerer fint i enheter med bare en minnekortport.

Kartdataene er ikke låst mot din enhet på noe vis, så du kan fint dele dine data med andre Garmin-brukere. Men du kan ikke dra nytte av logging gjort med andre merker, ei heller få med deg loggingen over til et annet merke den dagen du skulle finne på å forlate Garmin.

Det siste er selvfølgelig et helt bevisst valg av Garmin, og har ingenting med teknikken i seg selv å gjøre. De kunne fint brukt et åpent format her, men prøver å låse sine brukere til seg selv. (Akkurat som Humminbird gjorde med Autochart). Som vanlig oppfordrer jeg alle til å torpedere slike forsøk på å begrense vår rett som forbruker til å velge fritt, og anbefaler at man også logger dybdedata i sporloggen. Denne kan nemlig brukes mot andre merker, og det er ingenting i veien for å gardere seg litt.

Quickdraw er altså en gjennomtenkt løsning, hvor man har søkt å forbedre konkurrerende løsninger, men også gått i "vi vil at du bare skal leke med oss"-fellen. Det er veldig positivt at funksjonen blir tilgjengelig også på noe eldre enheter, følgende modeller er/ blir kompatible:

  • EchoMap
  • EchoMap CHIRP
  • GPSMap 74xx og 76xx
  • GPSMap 8000/5x7/8x10/10x0

I neste omgang Kommer Garmin til å gjøre det Humminbirds AutoChart skulle gjort for lengst, nemlig å lage et nettbasert system for å dele disse kartdataene med andre Garminbrukere. En Insight Genesis-liknende løsning, hvor du laster opp dine data og til gjengjeld får tilgang til andres. Hvordan Garmin skal løse dette rent teknisk, og om løsningen vil inneholde en form for kvalitetskontroll, er uvisst. Med dette blir Quickdraw en komplett konkurrent til både Insight Genesis og Navionics Sonarchart, på engelsk kalles dette "community mapping".

Men hva med nødvendigheten av å korrigere og kvalitetssikre kartdataene? For Quickdraw i sin første versjon er svaret enkelt, du må klare deg med noen feil. Formatet er lukket, og Garmin kommer ikke til å gi brukerne mulighet til å åpne eller dekode formatet, ei heller mulighet til å korrigere feil i Quickdraw-kartet. Slike feil vil nødvendigvis dukke opp, det er derfor det brukes så mye tid og ressurser hos konkurrentene på kart basert på bruker-akkumulerte data. Et eksempel på en slik feil ser du faktisk i det ene av Garmins egne skjermbilder. Den røde sirkelen i skjermbildet under har jeg lagt på, men bildet er Garmins:
Finn en feil?


Må virkelig Garmins kunder nå kartlegge alt på nytt som allerede er kartlagt? Bare her i Norge snakker vi om flere tusen timer med dybdedata som allerede er samlet inn via de eksisterende alternativene, og ikke minst dybdekart.no. Svaret på dette er dessverre "ja". Siden Quickdraw er et lukket format, kan ikke data fra andre kilder, eller data man allerede har logget med sin Garmin, brukes. Du må pent starte fra bunnen av. Jeg håper virkelig at internettversjonen av Quickdraw gir mulighet til å laste opp data i Garmins .ADM- eller det mer generelle .GPX-formatet, men det vil tiden vise.

Les mer om Garmin Quickdraw her:
https://buy.garmin.com/en-US/US/prod543340.html
(Ikke les det på Garmin.no, den engelske versjonen i linken over er mye bedre.)

Oppsummert

GT52HW-giveren sammen med QuickDraw er i mine øyne de største nyhetene for 2016 fra Garmin. Det er absolutt et plaster på såret etter at de stengte IMG-formatet av kart, men noen fullgod erstatning er det ikke. De kunne fint hatt begge deler, slik deres største konkurrent har.

For all del, at EchoMap-serien får CHIRP er en stor nyhet, men tross alt bare å forvente siden Lowrance kom med CHIRP på sine mellomklassemodeller for snart to år siden. PS21 til Panoptix var en tilsvarende naturlig utvikling av eksisterende produkter. Langt i fra uviktige noen av de, men tross alt som forventet.

Kanskje på tide med en test av EchoMap CHIRP med GT52HW mot Lowrance sin nyhet på Elite-siden? Det er opplagt at Elite-serien får en fornyelse i 2016, siden det er to år siden sist, nøyaktig hva den fornyelsen består i kan du lese om her i desember. Team Colibri er klar for testing på vårparten, hvis Garmin og Lowrance er det....

Del 1 av gjennomgangen av Garmin kan du lese her:

Insight Genesis - custom farger

$
0
0
Farger i dybdekartet som følger konturene gjør det mye enklere å få oversikt i kartet, kort sagt blir det enklere å finne fisken.

Jeg har tidligere skrevet om at Insight Genesis (IG) ga deg muligheten til å snu om på de faste fargene i kartet. Nå skal vi se på hvordan du kan dra dette enda litt lengre og legge inn de fargene du vil i dybdekartet. Rent praktisk bruker jeg skjermbilder fra en Lowrance HDS 8 Gen 2 her, men fremgangsmåten er lik på både 5, 8 og 10. (For HDS Touch og Gen 3, se link nederst.)

Lowrance HDS 8 Gen 2
Du må ha oppdatert software for å gjøre dette. Oppdatert software finner du her:
http://www.lowrance.com/en-US/Software-Updates/

I mitt eksempel bruker jeg Social Map-varianten av Tyrifjorden, som du altså kan laste ned helt gratis og bruke på en Lowrance eller Simrad som er kompatibel med IG. For øyeblikket er følgende modellserier fra Lowrance kompatible med IG:

  • Mark 4 HDI
  • Elite HDI
  • Elite CHIRP
  • HDS Gen 2
  • HDS Gen 2 Touch
  • HDS Gen 3

I Norge og Sverige er det dessverre kun kart for ferskvann som er aktuelt i IG, dette har sammenheng med lovverket i disse landene.

Med et minnekort i HDSen med IG-kartet, og kartplotterbildet valgt, er første steg å trykke "Menu" en gang. Velg så "Kartvalg" og "Vis" som på bildet under:

Meny-Kartvalg-Vis
 Da kommer du til neste menyboks, her velger du "Skyggeeffekt" som bildet under:
Skyggeeffekt
 Menyboksen som dukker opp nå gir deg mulighet til å veksle mellom 4 forskjellige visninger av kartet. Med kart fra Social Map er det alternativene "Dybde 1" og "Dybde 2" som er aktuelle. "Sammensetning" (bunntype) og "Vegetasjon" krever Premium-konto hos IG, dvs betalingsversjonen til 99 USD per år.

Med de to alternativene "Dybde" kan du altså lage to ulike fargekart/ paletter for kartene dine, og enkelt veksle mellom de. Velg "Tilpass..." for å starte med din vri på fargene:
Tilpass...
 Da får du bildet under. Her velger du hvilken av variantene du skal endre på:
Dybde 1
Som du ser av bildet over ligger det allerede en palett fiks ferdig her. Men den kan du altså endre på. Klikk på den du ønsker å endre på, jeg begynner på toppen:
Vi redigerer bare farge
 Så tar jeg neste. Merk at du kan endre på tre ting; fra hvilken dybde fargen skal vises, hvilken farge du vil ha og sjattering av fargen. Sjattering gjør at du i praksis har et enormt antall farge å leke med.
Vi redigerer alt
Ved å endre på dette ser kartet slik ut:
Zoomet inn

Zoomet ut
Sammenliknet med originalen er det plutselig blitt mye lettere å se områder med passelig dybde for gjeddefiske:
Standardpalett "Dybde 1"


Link til Insight Genesis blogg med tilsvarende artikkel (engelsk):
https://insightgenesis.wordpress.com/2015/09/17/how-to-use-custom-depth-shading-for-insight-genesis-charts-of-coastaldeeper-water/?trk_msg=PLPHHP0R2EDKT5BV0SC9RAN46K&trk_contact=L14S75DE7GSHK3S1FMLJ354QV0&utm_source=Listrak&utm_medium=Email&utm_term=Read+More+%40+GoFree+Blog&utm_campaign=GoFree+Newsletter+-+Deeper+Depths+are+Clearer+Now

EDIT:
Facebook ble det etterlyst flere skjermbilder, så her kommer de.
"Min" palette fiks ferdig

Zoomet langt ut
Zoomet lengre inn

Zoomet så langt inn jeg gidder



Forslag til ny forskrift for Tyrifjorden - ute nå!

$
0
0
Etter massivt press fra flere ulike grupperinger av sportsfiskere har endelig Fylkesmannen i Buskerud kommet med sitt forslag til ny Fiskeforskrift i Tyrifjorden.

Undertegnede har et verv i en av disse grupperingene, Norges Trollingforbund, og har vært i møte med Fylkesmannens representanter sammen med flere andre interessenter. Som vanlig er skribleriene mine her helt og holdent noe som står for min egen kappe, de gjenspeiler ikke nødvendigvis NTF sitt syn, og kan ikke tas til inntekt eller kostnad for NTF eller noen andre. NTF sitt syn vil fremlegges fra NTF etter behandling der. Dette er min personlige mening. 

Det starter bra
Fylkesmannen bruker nesten to sider på å begrunne behovet for en ny forskrift, ref bildene over og under. Dette er neppe uten grunn, for her tråkkes det på tær i øst og vest, og sikkert i nord og syd også. Under "Forslag til endringer i forskriften" i bildet under begynner morroa.

Krigserklæring del 1
Fylkesmannen foreslår å forby både planerboard og dyprigg. Begrunnelsen er "Dette er redskap som er spesielt myntet på fangst av storørret og gjedde".

Vi begynner med den første feilen, nemlig å dra disse to redskapene over en kam. Det er omtrent som å sammenlikne bunntrål og flytegarn, ja begge deler er beregnet på å fange fisk men der stanser likheten. Mangelen på kunnskap lyser igjennom, i Tyrifjorden fanges det MINIMALT med ørret med disse redskapstypene som ikke like gjerne fanges med stangparavaner eller blyparavaner. Man bommer fullstendig på målet, altså å begrense uttaket av stor ørret. Derimot treffer man trollingfiskerne midt mellom øynene, siden det er nettopp bruken av slik redskap som definerer forskjellen på dorging og trolling. Det blir som å fortelle en fluefisker at du fint kan fiske med flue, -snelle og -snøre, så lenge du bruker en slukstang og ikke en fluestang.

Å forby dyprigg har dessuten en uheldig bieffekt. Det kan nemlig tenkes å ØKE presset på storørreten, siden forbudet effektivt fjerner muligheten for trolling etter røye. I dag er trolling etter røye en populær aktivitet i for eksempel Randsfjorden, og fisket etter røye gir mindre press på ørreten siden de oppholder seg på helt forskjellige dybder i innsjøen(e). Fjerner man muligheten for å fiske etter røye, blir det mer fristende å fiske ørret i steden siden dette kan gjøres med lovlig redskap. Her er Fylkesmannen på helt feil spor.

Ved å i praksis forby trolling, forsvinner trollingfolket fra dugnadene som er helt nødvendige for ørretstammen. Den økonomiske støtten blir borte, og uten trollingfolk på vannet forsvinner også de som i dag faktisk følger med på ørretens ve og vel når den forlater elva. Dette er en ren krigserklæring, og har en flau smak av at Fylkesmannen legger større vekt på kunnskapsløse og korttenkte artikler og leserbrev i lokalavisen, enn på kunnskap. Det er rett og slett flaut å se ett (tidligere antatt) fagmiljø som er så ute å kjøre.
Krigserklæring del 2
Krigserklæringen fortsetter på side 3, som du ser på bildet over. Her ønsker man å redusere dagens trollingfiske med fem stenger til fire. Krampelatteren tar meg når jeg leser begrunnelsen for dette, nok en gang er argumentene i beste fall tynne. Siden man ikke kan dokumentere en direkte sammenheng mellom antall stenger i bruk og uttaket av ørret, henviser man til hva som er av regler i andre vassdrag, uten at man kan si noe faglig forankret utover hva de andre gjør. Som jeg har skrevet om tidligere har jeg veldig vondt for å se at det er en sammenheng mellom antall stenger og uttaket av ørret, det er andre faktorer som har langt større innvirkning. Som for forslaget om å forby planerboard og dyprigg, må man gjerne forby fem stenger også, det blir neppe færre ørretnapp hos meg uansett.

Det eneste positive jeg ser her, er at forbudet mot oter skal bestå. Resten er bare tull i mine øyne.

Skjerpede restriksjoner i garnfiske ser ikke ut til å ha i nærheten av den samme drastiske tilnærmingen som innskjerpelsene i sportsfiske. En kan nesten tro at Fylkesmannen heller vil at Tyri skal garnes, enn at det skal drives rekreasjon der. Det foreslås innført en fredningsperiode, og maksimal maskevidde i Tyrifjorden foreslås satt til 39mm. Hva slags størrelse fisk som fanges i garn med 39mm maskevidde har jeg ikke kompetanse til å uttale meg om, men en begrensning av maskevidde virker fornuftig. Med tanke på kunnskapsløsheten som kom for en dag i forslagene rundt sportsfiske, er det dog grunn til å mistenke at 39mm er hentet ut fra den løse luften, og bør etterprøves. Det er udelt positivt at den samme begrensningen i maskevidde innføres i Steinsfjorden, men hvor er fredningstiden som tar vare på gjeddas gyting på våren der? Flytegarn foreslås fortsatt tillatt i Steinsfjorden, med samme begrensing i maskevidde. Begrunnelsen er fiske etter mort, og da kan man lure på hvorfor ikke flytegarn pålegges langt mindre maskevidde?

Det legges IKKE opp til begrensinger i maksimal sammenlagt garnlengde per båt eller person, så hvem som helst kan sette kilometervis med garn også i fremtiden.

Storruse med ledegarn foreslås forbudt i Tyrifjorden, og fortsatt tillat i Steinsfjorden. Igjen er Fylkesmannen alvorlig ute å sykler i sin begrunnelse, som bærer preg av å forsøke å dekke over tidligere tiders unnlatenhet rundt oppfølging og oppsyn. Argumentet er at ledegarnet hindrer båttrafikk, og at rusen fanger ørret.

Tror virkelig Fylkesmannen at et ledegarn i Steinsfjorden er mindre til hinder for ferdsel enn i Tyrifjorden? Har man i det hele tatt sett på kartet? Hvis det er problematisk å kjøre rundt et ledegarn i Tyrifjorden, hvordan i all verden skal man komme rundt det i Steinsfjorden som er en syttendedel så stor som Tyrifjorden?

Storruse er en effektiv metode for å fiske mort og sik, begge bestandene trenger utvilsomt beskatning. Storruse gir en unik mulighet til selektivt fiske, siden arter man ønsker beskattet kan tas opp, mens arter man ønsker beskyttet kan slippes ut igjen. Jeg kan ikke fatte eller begripe hva Fylkesmannen tenker på her, den opplagte løsningen er å påby å slippe ørret ut igjen, sammen med stor gjedde og abbor. Et påbud som skulle vært på plass for lengst, og som hadde fjernet store deler av misnøyen mot storruse.
Krigserklæring del 3
I bildet over foreslås fisketiden redusert. For Storelva/ Randselva og rundt Vikersund ønsker man å forby fiske fra 1. september til 1. mai, altså en 8 måneder lang fredningsperiode! Til sammenlikning foreslås fredning mot garnfiske i Tyrifjorden på side to gjennomført fra 1. april til 1. juni og så fra 1. september til 1 desember. Dette betyr 2+3=5 måneders stans i garnfisket. Garnfiskeren skal altså kunne fiske 3 måneder lengre enn sportsfiskeren i elva! Igjen stiller jeg spørsmålstegn ved hva Fylkesmannen ønsker å oppnå?

Pussig nok nevnes det ikke fredningstid mot trolling, som ellers hadde vært en svært naturlig ting å se på. Hvorfor ikke innføre en fredning på våren på Tyrifjordens vestside?

Minstemålet foreslås hevet fra dagens 30 cm i Tyrifjorden og 25cm i elvene til 50 cm begge steder. Dette er jeg utvilsomt enig i. Men hvor er maksmålet og baglimit?
Høringsinstanser
Under følger Fylkesmannens forslag, slik det vil se ut i forskrifts-form.


Vedlegg to er gjeldende forskrift, den har jeg ikke lagt ut men du kan lese den her:
https://lovdata.no/forskrift/2003-03-14-382

Slik Fylkesmannens forslag står per nå, ser jeg følgende negative konsekvenser:
  • Fortsatt utstrakt garnfiske i Tyrifjorden med fjordarmer
  • Totalt antall garn i vannet vil fortsette å øke
  • Uttaket av mort og sik vil gå ned
  • Den vanligste sportsfiskeformen etter røye forsvinner
  • Trollingfisket forsvinner
  • Oppmøte på dugnader synker som en stein
  • Det blir vanskelig å skaffe finansiering til fremtidige tiltak
  • Dagens overvåkning av elver og innsjø gjennomført av sportsfisker vil desimeres, fritt frem for ulovlig fiske
  • Steinsfjorden som arena for båtliv og sportsfiske desimeres pga ledegarn
  • Interessen blant "folk flest" i regionen for sportsfiske desimeres
  • Omsetningen hos næringsliv i området fra sportsfiskere desimeres
  • Omsetning av fiskekort i elvene desimeres, med uinteresserte grunneiere som konsekvens
  • Fortsatt omsetning av ørret fra Tyrifjorden i butikker, hoteller etc
  • Utstrakt tjuvfiske
  • Sviktende interesse for å ta vare på ressursene i Tyrifjorden
  • Mer mink og skarv, hvem gidder å jakte på de nå?
  • Mindre press på NVE/ konsesjonseiere av vannkraft

Oppsummert.

Jeg er i det hele tatt oppriktig imponert over slett arbeid fra Fylkesmannen i denne saken. Forslaget er i mine øyne tannløst, lite gjennomtenkt og basert på utdatert kunnskap. Man har ikke engang evnet å se til nabofylkene Akershus og Oslo hvor maksmål fungerer godt, langt mindre til vårt naboland Sverige som ligger laaaangt foran Norge på dette området. Man velger å teppebombe der man kunne gått kirurgisk til verks, og utrydder med det alt, i steden for å gjøre noe med problemene. Slik forslaget står, fremstår det som et angrep på de som ønsker endring, sportsfiskerne, et slags offentlig slag på lanken for å bry Fylkesmannen med dette. Jeg skjønner godt at mange blir oppgitt av sitt møte med offentlig forvaltning, det blir i hvertfall jeg.

Undertegnede kommer selvfølgelig til å kjempe mot dette våset på alle vis.

Min forrige debattartikkel vedrørende forskriften kan leses her:
http://teamcolibri.blogspot.no/2015/10/ny-fiskeforskrift-for-tyrifjorden-mine.html

Dette må stoppes.


For ordens skyld gjentar jeg meg selv:
Denne artikkelen er skrevet av meg som privatperson, og gjenspeiler ikke noe annet enn min personlige oppfatning. Den kan ikke tas til inntekt eller kostnad for noen andre personers eller foreningers syn.

En sorgens dag - båten på land

$
0
0
Det har blitt lite fiske denne senhøsten. Jeg har faktisk ikke vært på fisketur siden DC og jeg gjorde Steinsfjorden utrygg 02.10.15. 51 dager siden siste fisketur, og flere skal det bli...

Årsaken er enkel nok, familien fikk et fjerde medlem for snaue fire uker siden. Selv om lille Eine var både planlagt og ønsket, har hans ankomst gjorde grove innhugg i hans fars disponible tid. Siden det neppe endrer seg i løpet av de kommende månedene, innså jeg i dag nederlaget og la Frøken Evada på land for vinteren. Med nykommeren i familien orker jeg ikke å legge båten i Oslofjorden slik jeg gjorde sist vinter, dessuten kommer jeg til å konvertere fra bil til tog som transportmiddel på etappen hjem-jobb-hjem, og mister dermed muligheten til å kjøre innom båten på vei til eller fra jobb. Båt i vannet om vinteren krever hyppig ettersyn, om ikke annet så for å måke snø.

Så i dag måtte hun opp.

Det gjør vondt i sjela å sette båten på land med slike forhold.


Rim på brygga
Burka ferdig
En større presenning står på ønskelisten, nå bruker jeg to jeg hadde liggende. Tanken er å bare dra den større over de to jeg har lagt på nå når jeg får rotet meg til en passelig butikk.

Jeg ser forresten at jeg tok opp båten samme helg i fjor, men da for å flytte den til Oslofjorden. I år legges hun altså på land, så får jeg komme sterkere tilbake når den værste ammetåka har gitt seg.

Så er det bare å telle ned....

Litt nytt smågodt fra Lowrance

$
0
0
De større nyhetene fra Lowrance for 2016 kommer først i desember, men litt småtteri er tidlig ute.


SonicHub 2 er en oppdatert utgave av trotjeneren SonicHub. Den store forskjellen kontra den gamle modellen ser ut til å være støtte for Blåtann (Bluetooth) så man nå kan strømme musikk rett til SonicHub fra smarttelefon eller liknende. Den forrige modellen krevde i praksis en dokkingstasjon eller blåtannmottager.
SonicHub 2


Det er kanskje ikke så lett å se det, men denne boksen inneholder noe litt ekstra spennende for alle som er opptatt av lyd og bilde i båt. Den har nemlig den nye NMEA-protokollen "Audio Entertainment Protocol" og er ett av de første produktene på markedet som følger denne nye standarden som eieren av Lowrance (Navico) har vært med på å utvikle. Kablene er like som på den gamle SonicHub, så har du den fra før er det plug & play å skifte til den nye.

SonicHub er kompatibel med Lowrance HDS og Simrad, og fungerer mot både IOS (Apple) og Android, samt at den har to AUX-IN porter for ting du har fastmontert som en CD/DVD-spiller eller DAB-radio. Den har innebygget AM/FM antenne, men ekstern antenne kan også brukes. Som en sidenote er det morsomt at den ikke har DAB innebygget, det sier sitt om hva amerikanerne har av tro på DAB-konseptet. Den kan styre to lydsoner, så du kan for eksempel ha et lydvolum i kabinen og et annet på akterdekket, og den har to USB-porter for tilkobling og lading av ulike mobile enheter. (Det oppgis ikke hvilken A den lader med dessverre.) Som før kan du styre SonicHuben via HDSen, og se på HDSen hva du spiller av etc.

Ellers får flere av NMEA-sensorene en facelift. Felles for alle er bedre prosessor og internt minne, noe ikke minst de som har brukt den eksisterende sensoren for drivstofflyt sikkert setter pris på...
  • Fuel Flow, forbruk av drivstoff akkurat nå.
  • Fluid Level Sender, en tankmåler for brennstoff og andre flytende vesker.
  • Fuel Data Manager, lagrer data fra de to over for statistikk eller sammenliking.
  • Pressure Sensor, kan måle flere typer trykk ifm motordata.
  • Speed Sensor, paddlewheel som måler hastighet gjennom vann.
  • Temperature Sensor, temperatursensor som kan måle temp i vann og luft.
  • Through Hull Temperature Sensor, samme som over men som gjennomgående.
Fuel Flow sensor
Alle disse sensorene har til felles at de er basert på NMEA2000, og at du kan få opp dataene på et kompatibelt multifunksjonsdisplay, for eksempel Lowrance HDS og Simrad NSS. Fuel Flow og Fuel data manager står på min ønskeliste, jeg har lenge ønsket meg litt mer nøyaktig informasjon om drivstofforbruk.

Test av billige ebaysneller - noen år senere

$
0
0
Her følger en oppsummering etter å ha brukt noen særdeles billige multiplikatorsneller i et par år.

I 2013 kjøpte jeg en veldig billig multiplikatorsnelle på ebay til bruk på en Berkley Skeletor vertikalfiskestang jeg kjøpte. At Skeletorstangen var bra visste jeg før jeg kjøpte den, men jeg har faktisk blitt litt imponert over snella etter snart tre års bruk. Derfor jeg bestilte to til i slutten av 2014, en som er helt lik og en som er enda litt enklere. Tanken var å bruke også disse til vertikalfiske.

 
Denne er identisk med den jeg hadde fra før:
Ser slettes ikke værst ut denne
Prislappen var behagelig også
Denne var hakket enklere:
Ser litt kjipere ut?
Men har enda lavere prislapp
Som du ser er det ingenting å si på prisen, de er så billige at de havner under MVA-grensen. Disse to ble fylt med 0,12 og 0,15 Fireline. 
 
Etter ett års bruk av disse to, og to-tre års bruk av den første jeg kjøpte, må jeg si at jeg er imponert over hva man får for svært lite penger. De har vært brukt mest til vertikalfiske i både salt- og ferskvann, men den dyreste har også vært brukt under lettere spinnfiske etter feks abbor og gjørs. Snellene har fungert upåklagelig, den eneste negative tingen jeg har å komme med er at med tynnere multi enn 0,12 kan multien gå mellom spole og hus. På den første jeg kjøpte har jeg 0,08 og da må man følge litt med så den ikke går i mellom. Særlig den dyreste varianten vil jeg varmt anbefale, den billigste er ok men kjennes litt "billig" ut i hånden og med tanke på den minimale prisforskjellen er det ingen vits i å spare inn der.
 
Skal du spinnfiske og maksimal kastelengde er et poeng, ville jeg kanskje gått for noe annet. De krever en våken tommelfinger når kastelengden skal opp mot maks, men for meg som fisker fra båt og derfor stort sett kaster "passe langt" fungerer de fint med kastevekter rundt 15-30g.

Reefmaster - hvordan lage sin egen palett?

$
0
0
Med Reefmaster og Insight Map Creator kan man lage aldeles fantastiske kart til Lowrance, Simrad og B&G. Nå skal vi se på hvordan man kan tilpasse disse med akkurat de fargene man ønsker.

For å gjøre dette trenger du kartprogrammet Reefmaster (RM) og konverteringsverktøyet Insight Map Creator (IMC). RM koster penger, IMC er gratis.

I Reefmaster finnes det som standard endel fargepaletter. En palett er en kombinasjon av farger, som følger dybdekonturene i kartet og gjør det mer lettlest. Standardpalettene er greie nok de, men de kan endres på og er man en nerd vil man lage sin egen vri på ting. Du kan bytte ut enkeltfarger i standardversjonene, eller bygge opp en helt egen palett basert på fargene som er tilgjengelig. Merk at du bare må bruke at5-farger mot Lowrance/Simrad/B&G.

Hvordan lage sin egen palett?


Du kommer til oppsettet av paletter (og alt annet) via innstillingene, som du finner ved å klikke på tannhjulsymbolet på venstre side i RM, se rød sirkel på bildet under:
Her ligger hovedinnstillingene
Det første vi skal gjøre er å sjekke at du har valgt riktig variant av at5-palett så du velger fra farger som er nogenlunde kompatible. Klikk på "Import/ Export"-fliken og sørg for at du har valg "NOS" slik som på bildet under:

NOS er tingen
Som du ser av bildet over er det også her du legger inn hvilken tidssone du befinner deg i, endrer på ekkoloddgivere, viser RM hvor IMC er lagret etc. Men med NOS valgt, er du klar for neste flik, som er "Palette Editor", og det er nå det begynner å bli gøy.
Palette Editor
En forklaring av noen av funksjonene her.

  • Søppelkassen (grønn firkant) gjør at du kan slette en palett du har laget. Vær obs på at når du sletter, er den bort for godt.
  • +AT5 (oransje firkant) gjør at du får opp en tom palett som du kan redigere (mer om det lengre ned).
  • "Import Palettes" (grønn pil) gjør at du kan importere en fil med en palett, hvis du for eksempel har fått en fra en kompis som også er kartnerd.
  • "Export Palettes" (blå pil) gjør at du kan eksportere en fil med dine egne paletter, både for å lagre/ sikkerhetskopiere og for å dele med andre kartnerder.
Som du ser av bildet over har jeg allerede endel paletter jeg har laget. Vær litt obs på at det er den NEDERSTE fargen til høyre i bildet som er den grunneste, altså den som er nærmest land. Den ØVERSTE er den dypeste fargen.

Da er du klar for å lage din egen variant. Klikk på "+AT5" (oransje firkant i bildet over og under) og du får opp en tom palett:
En tom palett du kan leke med
I "Edit Palette"-feltet til høyre i bildet over kan du nå legge inn hver av de 12 fargene du kan legge inn. (Land er alltid gulgrønt, det er fargene for vann vi holder på med her.) Trykk på rullgardintasten (rød pil på bildet over) og du får opp en liste over alternative farger:

Rull og velg
Du ruller/ scroller nedover i listen over alternative farger som du vil. Vær obs på at fargene ikke ligger i logisk rekkefølge. Det kan også være verdt å nevne at fargene med nummer 1 til 20 er "grunnfargene" i alle Navicos produkter, dvs Lowrance/Simrad/B&G. Alle andre farger er strengt tatt en variasjon over disse grunnfargene, en sjattering om du vil.

Når du finner en farge du liker, klikker du på den, og så velger du neste ledige plass i paletten for å legge inn fargen en etter en. Når du er ferdig ser det omtrent slik ut:
Jobben er gjort
Markert med rød firkant i bildet over ser du den ferdige paletten slik den vil vises i prosjektbildet i RM etterpå. Merk deg hvordan den ser ut, for du kan dessverre ikke gi paletten din et eget navn. Klikk på V-symbolet (rød sirkel i bildet over) for å lagre jobben du har gjort, da kommer du tilbake til prosjektbildet i RM og kan velge din nye palett:
Trykk her for å velge palett
Etter å ha trykket på palett-symbolet (rød pil i bildet over) får du opp en liste over alternative paletter, inkludert den du lagde nettopp. Din palett ligger nederst i listen, se rød pil på bildet under:
Velg den du har laget
Nå er du forsåvidt ferdig, og klar for å eksportere kartet ditt som vanlig. Men siden vi er så godt i gang kan vi ta en kikk på et par andre små triks som påvirker fargene i kartet, nemlig intervallet mellom kartets hovedkonturer og hvilken dybde du setter som maksimal displaydybde.

"Edit" tar deg til flere innstillinger
Trykk på "Edit" ytterst til høyre i prosjekt-bildet ditt, se rød sirkel på bildet over. I mitt eksempel bruker jeg Tyrifjorden, og den er over 300 meter dyp. I praksis er ikke de dypeste delene så veldig spennende, det er rimelig uinteressant om det er 300 eller 200 meter dypt hvis man for eksempel skal spinnfiske gjedde eller vertikalfiske etter røye. Ved å endre på "Depth display range" (se grønn firkant på bildet over) endrer du på hvor dypt paletten din skal gå. Ved å sette 0-80 meter slik som på bildet over, vil den dypeste fargen dekke alt fra 80 meter og dypere, mens de andre fargene fordeles på grunnere vann. Dette gjør igjen at kanter og grunntopper etc synes mye bedre på det ferdige kartet. (Du behøver ikke å regenerere kartet etter å ha endret denne innstillingen.

0-80 meter med 5 meters hovedkonturer
Nederst i høyre hjørne ser du hvilken palett du bruker, og hvilket display-dybdeintervall du bruker. (Rød firkant på bildet over.) Men hva om vi endrer litt på dette igjen?
Endre både display range og hovedkonturer
I Edit-menyen på bildet over, endrer jeg både "Depth display range" (rød firkant) og "Contour intervals" (blå firkant). Display-dybden endrer jeg til 0-20 meter, og intervallet for hovedkonturer endrer jeg fra 5 til 2 meter. Litt enkelt sagt så endrer jeg nå til et kart som er godt egnet for fiske etter arter som abbor, gjedde og andre som holder seg på ganske grunt vann. Vær litt obs på at når du endrer på "Contour intervals" så må du regenerere kartet for å få frem effekten av endringen din. Sammenlikner du med 0-80 og 5 meters intervall, blir kartet seende ganske så annerledes ut:
0-20 meter med 2 meters hovedkonturer
Poenget med alle disse endringene, bortsett fra at det er gøy i seg selv, er å lage kart som gjør at man raskt og enkelt ser hvor det er områder som er interessant for akkurat den formen for sportsfiske man ønsker å drive med. Varianten med 0-80 meters displaydybde og 5 meters konturer er godt egnet til pelagisk trolling, mens den med 0-20 meters displaydybde og 2 meters konturer er mer egnet for spinnfiske. Her er det bare å leke seg og finne den varianten akkurat DU trives best med.

Hvordan få enda flere farger i paletten?

RM har som nevnt en begrensing på 12 farger i paletten, pluss landfargen som alltid er grønn-gul. Det er mulig å få flere farger enn disse 12, men det krever at vi manipulerer RM litt. Men ingenting er vel mer gøy enn å manipulere, er det vel? For å gjøre dette må man eksportere paletten, åpne filen i feks Notes og redigere den der før man lagrer og importerer tilbake i RM. Hvordan man gjør dette får du se i neste artikkel om RMs paletter.

Open Street Map - as background on Lowrance/ Simrad/B&G

$
0
0
Denne artkelen finnes på norsk HER.

Open Street Map (OSM) is as close to "revenge of the nerds" as you will get with maps and chartplotters. In this article we will take a look at how you can use Open Street Map as background on your Lowrance, Simrad or B&G chartplotter, and it`s all for free!

I`m offcourse a huge fan of OSM, although it is mainly for use on land, not in your boat. But it can still be useful in your boat, as a background used with other maps with depth-contours or on its own when boating in areas where no contour-mapping is available. But just to be clear, these maps DO NOT have any information of depths, no contours and no point-depths. But that does not mean that they can not be used as a suplement to such maps, more on that later on in the article.

Start by downloading OSM-files for your area to your computer. You will find the neccessary osm.pbf-files needed here:
http://download.geofabrik.de/index.html

That brings you to this:
Choose your part of the world
In the red box, choose your part of the world. Then click on the country you want, and in some cases the region/ state has to be choosen as well. In my case i use "Norway", leading med to this:
Choose the right filetype
In the red circle on the picture above, you can see the file you need to download: your region-latest.osm.pbf. Download this file, and save it to a folder on your PC. Name the folder something useful, in my case "OSM Norge". The file is quite big, so the download may take a while if you are on a slow internettconnection.

Then you start Insight Map Creator (IMC.) IMC can be dowloaded for free from Navicos online store: http://www.gofreemarine.com/developers/insight-map-creator. You have to register an account in order to download, and after ordering IMC you will get an email with a link to the actual download. (That email can be a litle cryptic, but read it carefully and you will see the link.)

Start IMC and run it in "Vector Mode". You change mode by clicking "View", see the red circle on this screenshot:
Enter the "View"-menu in IMC
After clicking on "View", go to "Processing Modes", and then "Vector Mode Window" like in this screenshot:

"Vector Mode Window" in IMC
So far it has been pretty straight forward, and we have done nothing that one would not normally do when converting files to the AT5-format our units from Lowrance and Simrad uses. But from now on this will change a litle, so stay awake now. :)

Click on "Advanced Options" and mark "Project Based Naming". See the red circle in the screenshot below for where you need to put a mark:
"Project Based Naming" in IMC
Before we take the next step, we will look briefly into "Atlas Version" (Blue circle in the screenshot above). I will not bore you with minor details, just notice that a high Atlas is not compatible with older units. Some features, like depth-highlight and other advanced features are only possible with Atlas 12.

For the sort of map we are building now, we don`t need a high Atlas, so version 7 will do. You can use mapfiles with different Atlas-versions togetther, so you can still use Atlas 7 now and combine these files with files from Reefmaster with a higher Atlas.

The next step is to set up the IMC so it can find the file you downloaded from OSM before. In the "Source Shapefiles"-part click on "Add Folders" (Do not use "Add Files"), marked with a red circle in the screenshot below. This opens a new window, where you need to input the path to the file you saved. (Blue arrow in the screenshot below.)
Add input-directory in IMC
When that is done, IMC knows where to find your file. Now we need to tell it where to put the finished files. In the "Work Directory"-part you click on "Browse..." and choose a folder for the finished AT5-files. This folder should be empty, IMC tends to overwrite other files in the folder. Choose a sensible name for your folder, in my case "AT5 Norge". The name of this folder will also be the name of the finished files. (See green arrow on the screenshot below.)
Add output-directory in IMC
You are now ready to run IMC, which will use your osm.pbf-files and convert them to AT5-files that you can use in your chartplotter. In the screenshot below I summarize what we just did:
  • Red arrow to choose the folder with your OSM-files
  • Green arrow to choose the folder your AT5-files will end up in
  • Red circle when you are ready to run the IMC
Build in IMC
After you click on "Build" it is time to go an get yourself a cup of patience. This will take some time, depending on how fast your PC is and how large the original OSM-files where. If the process ends within seconds, you have done something wrong, my PC uses a good 30-40 minuttes to complete the process. When the IMC is done, you will see the message "Process Complete!" at the bottom, like in the screenshot below:
Process Complete! in IMC
In the folder you designated for the finished AT5-files it should now look like this:
All done
Note that the files has been named after the folder. This makes it easier to rememeber which files are what on a memorycard, where you use just the AT5-files and not the whole folder. You can now copy these files on to a memorycard and use your map in your Lowrance or Simrad chartplotter.

Here is huge tip.

As I have mentioned, these mapfiles are just a background, but they can be used toghetter with other maps in a vector format. Just add these files on the same memorycard as you have your Reefmaster-files, and your chartplotter will read all files as one map:
Both AT5-files from OSM and Reefmaster
On my Lowrance HDS Thouch this looks like this, when combined with files from Reefmaster. I get both a great contour-map, and a background with roads, forest/ housing etc:
Both deptcontours and a nice background
In theory this should work with files from Insight Genesis as well. For some reason I have not been able to make it work on my HDS-units, but on my Lowrance Elites and Lowrance Mark it works like a charm. The screenshots below is from my Lowrance Elite 4 HDI, using a free map from Insight Genesis (Social Map) and the OSM-background.
Zoomed far out
Zooming in a litle
Keep on zooming
Getting there
Almost there
Ready to go fishing

The small print.

"You are free to copy, distribute, transmit and adapt our data, as long as you credit OpenStreetMap and its contributors. If you alter or build upon our data, you may distribute the result only under the same licence. The full legal code explains your rights and responsibilities."  This is what I`m doing here. If you want to repeat what I have done, remember to credit OSM for the data you use. The full legal print can be found here:
https://www.openstreetmap.org/copyright/en


Lowrance TotalScan - ny ekkoloddgiver i 2016

$
0
0
Da var tiden kommet for å se på en av Lowrance sine nyheter for 2016. Her kommer det mer, men først ute er en ny ekkoloddgiver.

Ny ekkoloddgiver.

Slik ser den ut, den giveren som mange Lowrance-fans har ventet på.
Lowrance TotalScan
TotalScan (000-12568-09) er på mange måter storebroren til 83\200\455\800-HDI, altså kombinasjonsgiveren som kom med Elite HDI og ga DownScan sammen med tradisjonelt ekkolodd (2D) i en og samme ekkoloddgiver. TotalScan har alt dette, pluss SideScan i en og samme ekkoloddgiver. Dermed er ikke lengre Humminbird og Garmin alene om dette, jeg vil anta at vi får ønske Lowrance velkommen etter. (Og i samme slengen kommer sikkert et søksmål fra Humminbirds eiere Johnson Group.)

TotalScans 2D-element er altså 83/ 200 kHz, som dermed kan CHIRPes i Medium og High i likhet med tilsvarende HDI-giver og den velkente HST-WSBL. DownScan/ SideScan er ikke basert på CHIRP hos Lowrance, og ser heller ikke ut til å bli det med det første. Forsåvidt forståelig nok, det er andre faktorer som er viktigere for skannende ekkolodd.

Men det er ikke bare kombinasjonen av kjeramiske elementer som gjør TotalScan spesiell. Med TotalScan kommer også en helt ny kontakt. TotalScan leveres med 9-pins kontakt, kontra 7-pin som de klassiske 2D-giverene. 9-pin er det samme som de vanlige StructureScan-giverne (LSS-2). Den nye kontakten kalles xSonic. 9-pin gjør det mulig å ha både analog og digital temperatur inn via ekkoloddgiverkontakten, og gjør at alle giverne til Lowrance kan få XID. XID har frem til nå vært Airmars domene. Kort sagt gjør XID at ekkoloddet ditt kjenner igjen hvilken ekkoloddgiver du har tilkoblet, og dermed slipper man å legge inn dette i innstillingene fremover. Det er viktig at ekkoloddet vet hvilken ekkoloddgiver du bruker, siden signalene til og fra giveren må tilpasses til giveren for best mulig prestanda. Her glemmer mange å følge opp, med tidvis dårlig prestanda som en naturlig konsekvens.

HDS Gen 2 Touch, HDS Gen 3, SonarHub og Simrad NSS Evo2 får visstnok softwareoppdateringer så TotalScan kan plugges rett inn der StructureScan-giveren ellers går, og så får man både 2D-ekkolodd og StructureScan den veien.

Også de to tradisjonelle HDI-giverne (HDI-Hybrid Dual Imaging, altså vanlig ekkolodd og DownScan) kommer med den nye xSonic 9-pins kontakten fremover. 
  • 83/200/455/800-HDI (000-12570-001)
  • 50/200/455/800-HDI (000-12569-001)
Med dette skiftet kommer det naturligvis også adaptere:
  • 9-pin til 7-pin blå adapter (000-12571-001)
  • 7-pin til 9-pin svart adapter (000-12572-001)
  • Dobbel adapterkabel blå/svart (000-12573-001)
Om dette betyr at Lowrance er i ferd med å droppe den blå 7-pin kontakten helt er et åpent spørsmål, det ser vi nok først i 2017 når muligens HDS Gen 4 ser dagens lys. Jeg håper virkelig de fortsetter med to porter for ekkoloddgivere på HDS-serien, selv om den nye dobbeltadapteren kanskje kan tyde på noe annet.

TotalScan har en pris på 300 USD i USA. Skandinaviske priser er ikke klare enda, men forvent en pris rundt 3.500,- her i Norge med dagens valuttakurs.



Nye modeller.

Elite CHIRP kom for 2 år siden, og i tråd med Lowrance sin nye modellsyklus oppgraderes disse i 2016. Elite TI 5 og Elite TI 7 er arvtagerne. Mer om disse to, og andre i en senere artikkel.





Lysten på mer elektronikknyheter? Her er linker til noen andre artikler om ting som kommer i 2016:
Humminbird Helix
Garmins Striker og EchoMap
Garmins nye ekkoloddgivere og kartsystem
Lowrance/ Simrad SonicHub og NMEA-sensorer

Lowrance 2016 - Elite Ti og Hook

$
0
0
Da var det tid for å se på de nye modellene Lowrance kommer med i 2016.

Vi har allerede sett på den nye giveren TotalScan, som i likhet med re-inkarnasjonen av HDI-giverne vi kjenner fra før kommer med 9-pins kontakt. Har du glemt dette allerede, kan du gjenoppfriske hukommelsen her:
http://teamcolibri.blogspot.no/2015/12/lowrance-totalscan-ny-ekkoloddgiver-i.html

Elite Ti

Joda, som forventet holder Lowrance sin plan for å skifte modeller etter to år, og dermed omdøpes Elite CHIRP og blir Hook, og vi ser Elite Ti som et enda vassere alternativ kile seg inn mellom Hook og HDS. Dette er mellomklassemodellene til Lowrance, som plasserer seg mellom toppserien HDS og den enkleste serien Hook.

Ekkoloddet fra Elite CHIRP videreføres, du har valget mellom et tradisjonelt ekkolodd som kan sende på de vanlige faste frekvensene 50/83/200, eller CHIRP i Lav, Medium og Høy. Hvilke frekvenser/ frekvensbånd du kan bruke gis av ekkoloddgiveren. DownScan bringes også videre, men med den nye TotalScan-giveren kommer nå også SideScan inn i bildet, skannende ekkolodd som ser til siden for båten.

Elite Ti følger etter sin storebror HDS Gen 2 Touch og får en berøringsskjerm (touch) med fire knapper. Den får ikke multi-touch, her er det en finger av ganger på skjermen. (Som for HDS Touch, mens HDS Gen 3 har multi-touch hvor man kan bruke flere fingre for feks "pinch to zoom"). På mange måter blir Elite Ti en HDS Touch, uten ethernet men med innebygget CHIRP. For alle som bare skal ha en skjerm, og dem er det mange av, bør dette passe godt inn.

For de som er mer opptatt av selve ekkoloddet enn DownScan og SideScan, vil Elite Ti være kompatibel med flere av Airmars CHIRP-ekkoloddgivere. Dette er særdeles gode nyheter for alle som fisker på dypere vann enn de klassiske "ferskvannsdybdene". Nøyaktig hvilke av Airmars givere som er kompatible har jeg ikke informasjon om i skrivende stund, men TM150M og B150M har vært nevnt.

GPSen i Elite Ti oppgraderes også. Den får 10 Hz oppdateringsfrekvens, og matcher dermed Garmins mellomklassemodeller EchoMap på dette punktet. De er selvfølgelig kompatible med Insight Genesis, Navionics, C-map, Reefmaster og dybdekart.no på kartsiden. Elite er dermed den mellomklassemodellen med kompabilitet mot flest kartalternativer.

Festebraketten til Elite Ti ser ut til å være den samme som Elite/Hook 4 og 5. Det vil si en hurtigbrakett hvor du holder inne en knapp bak på enheten for å løse den ut fra braketten. Braketten kan dreies og vinkles. For de som ønsker enda mer tilpassningsmuligheter har RAM en festebrakett som passer.

Elite Ti får WIFI og Bluetooth. Her på berget har ikke Bluetooth den store betydningen i praksis, men i USA hvor man bruker aktermonterte "ankerstenger" er dette et poeng siden disse kan styres med Bluetooth. Da er WIFi et større poeng, både fordi det gjør at man kan bruke Lowrance-appen til å speile skjermen på et nettbrett eller smarttelefon, og fordi man med dette kan laste ned softwareoppdateringer direkte, og ikke minst oppdaterte Insight Genesis kart.

Designmessig er jeg ikke helt sikker på om jeg liker de blå detaljene over og under skjermen, men mange vil kanskje synes at dette er et "innovativt" forsøk på å bryte den gamle trenden med grå eller svarte enheter. Personlig synes jeg det får det hele til å se ut som noe fra Ringo. Heldigvis kan det blå lyset slås av.

Elite 5 Ti

Lowrance Elite 5 Ti



For første gang fra Lowrance ser vi nå en 5"-skjerm i widescreenformat. Raymarine Dragonfly var først ute med dette, fulgt av Humminbirds Helix. Som jeg har nevnt utallige ganger før er dette positivt med tanke på SideScan, og negativt med tanke på vanlig ekkolodd og kart. 800X480 oppløsning er i praksis blitt en bransjestandard på slike skjermer, og Elite 5 Ti følger den standarden.

Elite 5 Ti har ikke NMEA2000.

Elite 7 Ti

Lowrance Elite 7 Ti

Elite 7 Ti får som Elite 7 CHIRP begrenset NMEA2000-kompabilitet, men ikke så begrenset som Elite CHIRP. Den kan i praksis brukes med ekstern GPS-antenne, dele waypoints (men ikke synkronisere) og ta i mot AIS-data fra en VHF, samt gi posisjonsdata til en VHF for bruk av DSC-funksjon. Men den store nyheten på NMEA-siden er at Elite 7 Ti får kompabilitet med Motorguide Xi5 via interface, og akkurat det tror jeg blir en svært viktig faktor for mange. Elite 7 Ti kan også ta i mot motordata og andre typer sensordata.

Elite Ti - overblikk
Fornuftig nok ser det ut til at Lowrance ikke vil tilby Elite Ti som enklere varianter uten kartplotter. Men de kommer i en variant med SideScan/ DownScan og en med bare DownScan. Jeg kaller dette fornuftig fordi widescreenformatet nettopp er best med StructureScan, eller med delt skjerm ekkolodd/ kart. Norske priser er ikke satt enda, men Elite 5 Ti koster 600 USD og Elite 7 Ti koster 800 USD. Gang med cirka 11-12 for norske priser, litt avhengig av hvordan dollarkursen utvikler seg fremover.

Jeg tror Elite Ti kommer til å treffe markedet godt, særlig 7"-varianten. Touch, kompabilitet med Motorguide Xi5, WIFI og markedets beste utvalg av kart vil gjøre at både Garmin og Humminbird skal få noe å bryne seg på her. Det eneste spørsmålet som gjenstår nå, er når vi får se Elite Ti i større størrelse enn 7"?

Hook

Hele Hook-familien


Elite CHIRP fader helt ut og erstattes av Hook. Hook 4, 5, 7 og 9 er rett og slett Elite CHIRP med ny logo og den nye 9-pins kontakten. TotalScan-giveren kan ikke brukes, og det er kun en teknisk endring utenom den nye kontakten. Hook har ikke NMEA slik Elite CHIRP hadde.

Den eneste nyheten i Hook er egentlig Hook 3x, som ikke er en Elite CHIRP med ny drakt men i steden en Elite 3x i ny drakt. Hook 3 er såpass enkel, og har så liten skjerm, at man kan diskutere nytten av den i det store og hele.

Det som skuffer meg med Hook, er at Lowrance fortsatt ikke har fått på plass en Exit-knapp. Ellers er det udelt positivt at de beholder dagens formater på 4 og 5.

 

Så hva er forskjellen på Hook, Elite Ti og HDS Gen 3?

Det spørsmålet har jeg en følelse av at jeg kommer til å få noen ganger fremover, så jeg prøver meg på en oppsummering:

CHIRP: Hook, Elite Ti, HDS
CHIRP med AIRMAR: Delvis Elite Ti, HDS
DownScan: Hook, Elite Ti, HDS
StructureScan HD: Elite Ti, HDS
StructureScan 3D: HDS
Single-Touch: Elite Ti, HDS
Multi-Touch: HDS
Bluetooth: Elite Ti, HDS
WIFI: Elite Ti, HDS
SonicHub: HDS
Xi5 kontroll: Elite Ti, HDS
Styring av autopilot (påhenger): HDS
Motordata: Elite Ti, HDS
Full NMEA2000: HDS
Ethernet: HDS
Video input: HDS

PS: Med Elite Ti og Hook er dagens Elite CHIRP historie, alle modellene avsluttes. Så har du ventet på et godt tilbud, eller en mulighet til å prute, er det nå du har sjangsen.

Testet: Veritas 2.0

$
0
0
Vi har testet en av neste sesongs mest spennende nyheter fra Abu Garcia.




Veritas 2.0 er en helt ny stangserie til det lette og mellomtunge fisket.
Veritas (versjon 1.0) har allerede vært på markedet noen år. I USA har denne stangserien først og fremst vært rettet mot bass-markedet. Prisene har vært ganske hyggelige, og stengene har blitt tatt godt imot. Imidlertid har Veritas kommet i skyggen av de dyrere modellene til Abu i dette segmentet. Fantasista Regista har fram til nå vært den grommeste stangserien deres, med den siste teknologien. Denne har imidlertid vært priset veldig høyt, og i Norge har den fått lite oppmerksomhet.

Det skjer som kjent mye i markedet nå. Både Shimano, Westin, Savagear og Gunki har kommet med gode serier med godt utvalg. Det er hard konkurranse om kundene, og det handler om å tilby den råeste teknologien til best mulig pris.

I våres lanserte Abu sin Volatile-serie. Denne serien var ment å dekke predatorfisket, med stenger både til vertikal og castingfiske. Vertikalmodellene er 6,5 og 6,9 fot, og er klasset for inntil henholdsvis 40 og 60 gram. Castingmodellene spenner fra 7,9 fot (50-90gram) til 8,6 fot (50-250 gram).
I likhet med Volatile har nye Veritas 2.0 fått mye av teknologien som tidligere har vært forbeholdt de dyreste stengene.

Det er brukt Abu's 30T Graphite, med såkalt Spiral Core Construction. Kort fortalt dreier det seg om solide stenger i karbon. I tillegg er det lagt på karbonfiber i spiral rundt stengene for økt bruddstyrke og følsomhet.

Moderne design og håndtak i EVA-skum

Alle håndtak er i solid EVA-skum. Enkelte har langt håndtak, mens andre har moderne, delt håndtak med synlig klinge.
Stangringene er nå i rustfritt stål, og gjør stengene interessante også til saltvannsfiske. I tillegg er de forsterket for å tåle mer slitasje fra braid-liner.

Rustfrie stangringer med zirikoniumforsterkninger

Abu har lansert et nytt snellefeste til denne serien. Patenten heter Micro Click, og innebærer at ringen man dreier på for å skru fast snella har fått klikkfunksjon. Resultatet er at man får hakk som holder igjen ringen slik at snella ikke løsner.

Nytt, forsterket snellefeste med klikk...


Veritas 2.0 leveres til Skandinavia i over 30 modeller, både for haspel og multiplikator. Tillegg er det en del utgaver som kun leveres i USA. Blant annet er det flere vertikalutgaver med Micro Guides (små stangringer), og en modell som heter Veritas Toro, som er tiltenkt en kombinasjon med nye Revo Toro S. Dette er en typisk softbaitstang. Sammen med den moderne snella er denne vel så aktuell til predatorfisket her på berget. Hvorvidt denne også kommer til Norge vites ikke.

Haspelmodellene inneholder 9 modeller, og jeg tillater meg å nevne noen:
- 5,6 fot 3-12gram Ultralight
-8,2 fot 12-38 gram Medium
-9,2 fot 9-28 gram Medium Light
-10,2 fot 8-32 Medium Light
-8,2 fot 40-100 gram Heavy

I tillegg kommer flere vertikalmodeller. Disse er klasset for vekter fra 30 til 60
gram og lengder fra 6,6 til 7 fot.

Multiplikatorserien er noe smalere:

Vertikalstenger:
- 6,6 fot -30gram Medium
-6,9 fot -45gram Medium Heavy
-7 fot  -60gram Heavy

Jerkbait:
-6,2 fot -100gram Heavy
-6,2 fot -150gram Extra Heavy

Casting:
-10,2 fot 10-32gram Medium Light
-9,2 fot 15-38 gram Medium
-8,2 fot 40-100 gram Heavy

Boat:
-7,2 fot 50-130 gram Heavy


Ultra Light er for det aller letteste fisket. Medium Light er nok den aksjonen som kan sies å være mest allsidig, og det nærmeste man kommer den tradisjonelle stangaksjonen. Mediumaksjon vil si at stengene har litt mer rygg og passer bedre til fiske med softbaits og tyngre sluker eller wobblere. Heavy er den stiveste aksjonen, og håndterer de tyngste kastevektene.
I tillegg til varierte kastevekter kan man også velge forskjellige lengder. En stang på 10 fot gir som kjent lengre kast og egner seg godt fra land, mens en kortere stang er lettere å håndtere hvis man fisker fra båt.

Jeg har fått lov til å teste 9,2 fot 15-38 gram, 8,2 fot 40-100 gram og 6,9 fot -45 gram. Alle til multiplikatorsnelle.

Det første som slår meg er at stengene virker lette. Samtidig er finishen god, og stengene framstår som eksklusive. Med tilpassede sneller føles balansen svært god. Det nye snellefestet fungerer fint, og snella sitter godt fast uten at man trenger å dra ringen hardt til. Stengene jeg har fått låne er helt nye, og det skal noe kraft til for å løsne ringen, selv om man ikke drar den hardt til. Jeg tenker at det betyr at dette er en holdbar patent. Et snellefeste som ikke holder snella fast leder fort til mye irritasjon...
Håndtakene virker myke og behagelige uten at det føles som at det går ut over kvaliteten. En god pekepinn på skumkvalitet kan være at det tar kort tid før skummet går tilbake hvis det presses inn, for eksempel i en stangholder. Skumhåndtak er også behagelige å holde i, ikke minst når det regner og/eller er kaldt.

Når det gjelder selve fiskeopplevelsen oppfattet jeg i utgangspunktet stengene som litt stive. Jeg tenkte derfor at de sikkert ville føles stumme og livløse. Her tok jeg imidlertid grundig feil. Fiskefølelsen er faktisk veldig god.
Jeg har utelukkende brukt braidline. Disse er ganske stumme, og bidrar til at veldig man får god kontakt med betet.
Jeg tror det stive inntrykket skyldes konstruksjonen. Karbon er et stivt materiale. Ved å spinne det rundt grunnstammen, som også består av karbon, økes bruddstyrken og stanga får mer rygg. Dette er selvfølgelig en fordel ved kjøring av større fisk, men stanga får også mer snert. Det vil si at man bør være litt ekstra våken når man tar det første kastet...
Det kan være lurt å ha kastebremsen litt hardere skrudd til i begynnelsen. Muligheten for backlash er STOR. Med haspelsnelle er dette ikke noe problem.
Belønningen man får er at disse stengene kan kaste virkelig langt. Man kjenner at stanga spenner opp, og energien overføres. Med en god snelle, ordentlig kastebrems og litt kastevekt kan man lade ordentlig.

Jeg tror den raske konstruksjonen er den viktigste grunnen til at det foreløpig ikke leveres Veritas 2.0 med trigger i kastevekter under 10 gram. Jeg er i tvil om det lar seg gjøre å spenne opp en slik konstruksjon med kastevekter ned mot 5 gram. Ikke minst lurer jeg på om aksjonen kan gjøres så myk at det lar seg gjøre å lade den uten at snerten gjør at betet akselererer fortere enn man kan kontrollere med en multisnelle.
Jeg håper imidlertid at Abu lykkes med å lage en triggerversjon for lave kastevekter. I mine øyne mangler det en utgave i rundt 8-8,5 fot med kastevekter fra 5-20 gram. I en Medium Light aksjon hadde det vært et godt alternativ til wobblere, eller lett jiggfiske etter for eksempel aborr. Haspelserien er imidlertid rikholdig, og man finner de fleste lengder, kastevekter og aksjoner til de fleste fiskemetoder. Grunnen til at haspelutvalget er bredere kan være at det, i Skandinavia, er flere som fisker med haspelsnelle enn multiplikatorsnelle ved lavere kastevekter.

3 stk Veritas 2.0 klare for test

Min opplevelse av de 3 stengene jeg fikk låne er svært god.
Vertikalstangen er stiv nok til å tåle fiske med noe tyngre jiggskaller. Dette er en fordel både ved fiske i strøm og med litt større jigger. Samtidig som stanga er forholdsvis stiv har den også en følsom toppdel, som gjør at bunnkontakt og hugg kjennes tydelig. Stanga jeg har testet er klasset for inntil 45 gram. Modellen som er klasset til 60 gram passer nok enda bedre til fiske etter store predatorer, men også sjøfiske. Ved vertikalfiske kommer karbonkonstruksjonen virkelig til sin rett. Man må reagere hurtig ved hugg. En stang med litt rygg gjør det lettere å sette mothugget.

Jeg har også testet en 9,2' 15-38gram. Dette er en virkelig spennende stang. Jeg har prøvd den med tyngre wobblere, jigger og sluker. Denne stanga føles også forholdsvis stiv, men jeg synes likevel ikke den blir stum. Den virker imidlertid litt underklasset, og 15 gram er nok litt i minste laget. Det går helt fint å kaste med den laveste vekten, men hvis man vil ha litt kastelengde, dvs få spent om stanga skikkelig, er det en fordel å gå opp til 20 gram. Tilsvarende går det helt fint å kaste noe tyngre enn oppgitt maxvekt. Dette er ei stang jeg gjerne skulle prøvd til sjøørretfiske med kystwobblere. Ønsker man å fiske med beter rundt 15-20 gram er nok modellen som er klasset for 10-32 gram det beste alternativet.

I sommer har jeg fisket litt med ei Westin W3 50-80 gram med haspelsnelle etter gjedde. Jeg trives godt med ei litt lettere stang som et supplement til de grove stengene jeg bruker til store softbaits. Ei stang klasset opp mot 100 gram egner seg fint til softbaits rundt 15cm eller tailbeter som McHybrid osv. Jeg har derfor vært på utkikk etter en tilsvarende stang med trigger til multiplikator. Veritas 2.0 8,2' 40-100gram er en stang som helt fint kan tilfredsstille dette behovet. Jeg har brukt den med Revo Beast, og dette føles som en god kombinasjon. Denne stanga kaster langt, og man har god følelse med betet når man fisker. Her kommer nok også konstruksjonen godt med når man skal sette mothuggene.

Jeg synes det er spennende at Abu Garcia tør å satse på å utvikle en bred stangserie i dagens marked. De fleste produsenter går jo for mange serier med noen få vektklasser.
Når man binder opp design og konstruksjon er det fort gjort at resultatet blir preget av kompromisser. Designmessig synes jeg det er friskt å gå for hvitt, all den tid de fleste andre bruker mørke farger. Men, dette er jo en smakssak, og sammen med den høye finishen bidrar fargen til å gi et eksklusivt inntrykk.
At Abu nå velger å satse tungt på Volatile og Veritas 2.0 gjør det lett å få oversikt over hva de tilbyr, og at de kan fokusere på å utvikle gode stenger framfor nye design.

Veiledende pris på Veritas 2.0 er ikke klar i skrivende stund. Versjon 1.0 kostet imidlertid en drøy tusenlapp. Volatileserien er priset rundt 1500 kr. Den har veldig lik konstruksjon, og jeg mener det derfor ikke er utenkelig at Veritas 2.0 havner i dette prissegmentet.
Kampen om kundene avgjøres i butikkene. Merkenavn, god design og teknologi til fornuftig pris er avgjørende. Med denne nye stangserien vil Abu Garcia absolutt melde seg på når kampen skal avgjøres i 2016.

Gammel skribent på Team Colibri

$
0
0
Jeg heter Erik Grimsøen i det virkelige liv. Her følger noen ord om meg.

Dette er artikkel nummer 600 på bloggen. da kan det kanskje passe å si noen ord om hvem jeg er. I skrivende stund er jeg i slutten av 30-årene, far til Erica og Eine og gift med Camilla. Vi bor i Bærum, ca 20 minutters kjøring vestover fra Oslo Sentrum.
Erik med Tyri-ørret

Undertegnede har alltid vært lidenskapelig opptatt av alt under vann. Mange forbinder kanskje meg mest med trolling, men jeg er like opptatt av både spinn- og vertikalfiske. Rent praktisk har det vært mest trolling og vertikalfiske de siste årene, ikke minst fordi det passer godt sammen med en annen interesse jeg har; marin elektronikk. Kan det brukes i en båt, og har et kretskort, er jeg interessert.

Jeg fikk min første båt da jeg var ca 7 år gammel. En 9` aluminiumsjolle ved navn Rasken. Da hadde jeg allerede plaget og gledet min far på diverse fisketurer i flere år. Oslomarka og ikke minst Skjebergkilen der familien hadde hytte i disse årene var arenaene. Kanskje spesielt Holmendammen ved foten av Holmenkollen, og flytebryggene ved Grimsøen Marina la grunnlaget for den O store fiskeinteressen.

Min far og jeg i Rasken

Etter det har det gått slag i slag.Jeg var heldig nok til å ha en far som delte min entusiasme, og en mor som alltid tro støttende til når jeg hadde ramlet i vannet, fått flis i foten fra bryggene eller kanskje råkt borti de større gutta og fått meg en smell. Slikt gir selvtillit, og en plattform for utvikling og utforskning av både seg selv og verden forøvrig. Sammen med min kone prøver jeg nå å bringe det samme videre til mine egne barn, kretsløpet går videre.

Jeg har vært innom de fleste varianter av sportsfiske opp gjennom de snart 4 tiårene jeg har tilbakelagt. Det eneste jeg aldri har holdt på med er havfiske på skikkelig dypt vann. Ellers har jeg hatt min periode som fluefisker, jeg har drevet med moderne meite, dengt sluk på fjellet, vippet jigg i Saltstraumen, meitet hai i Cape Town og svært mye annet også. Men det morsomme med denne hobbyen, er at desto mer du holder på, desto mer du opplever og lærer, desto flere dører åpner seg. Du kan ikke bli utlært innen sportsfiske. Izaak Waltons "The compleat angler" er en glimrende bok, men tittelen er bare tull for komplett som sportsfisker blir man bare ikke. Det er noe av vitsen.

Det at mine foreldre har hatt betydning for meg og den mannen jeg er i dag er høyst reelt. Men det har også vært mange andre mennesker som har krysset min sti, eller min kjølvannstripe om du vil. Det finnes nok en og annen drittsekk innenfor sportsfiske også, men jeg tør å påstå at det er lengre mellom dem innenfor dette tidsfordrivet enn andre. Alle disse gode menneskene man møter er i seg selv nok til å holde interessen ved live. Noen ganger lærer man bort, andre ganger sitter man selv og måper over andres kunnskap og erfaring. Dere er for mange til å nevne, men dere vet godt hvem dere er. Hvis du selv sitter der litt ensom på din sportsfiske-øy, har jeg derfor en klar oppfordring. Gjør noe med det, du kommer ikke til å angre.

Da jeg opprettet bloggen tilbake i november 2010, hadde jeg egentlig ikke de helt store planene for den. Jeg var allerede en ivrig bruker av Internett og frekventerte diverse forumer for sportsfiske- og båtinteresserte, i tillegg til å lese en hel haug av andres blogger og tidsskrifter. Bloggformatet passet meg godt, man kunne gå litt mer i dybden enn man vanligvis gjør på andre plattformer, samtidig som det tross alt var min blogg så her kunne jeg skrive det jeg ville når jeg ville det. Det skulle bli en slags fiskedagbok, en erstatning for de notatbøkene jeg ellers brukte og det Excelarket jeg nitidig førte inn diverse informasjon i hver gang jeg var på fisketur.

Det ble sånn. Jeg har hatt noen fisketurer siden 2011 som ikke finnes under "Turrapport" til høyre i menyen her, men ikke mange. Men bloggen ble etterhvert noe mer, den ble en kanal for å skrive om stort sett alt og ingenting relatert til vår hobby. Slik kommer det til å fortsette.

Takk for din oppmerksomhet.

Erfaringer med Storm, Muskey Innovations og Dunwright

$
0
0
I 2014 kjøpte jeg endel morsomt gjeddegodis, den artikkelen kan du lese HER. Nå kommer erfaringene.


Storm sin Kickn` Minnow har vært en favoritt hos meg lenge. 8" og 10" er fine størrelser for gjedde og de går fantastisk fint i vannet opp til ca 2,5 knop. To (for meg) nye farger i 10" størrelse var i pakken.
10" Storm Kickn` Minnow
Begge har levert gjedder, med en topp rundt 6 kg. Disse er tunge og lager mye motstand i vannet, så det er ikke her du skal bruke UL-stangen. Jeg bruker vanlige trollingstenger på rundt 15-20LBS.

Storm KM er ikke det mest slitesterke alternativet på markedet. De tåler flere gjedder enn endel andre, men leddene i halen er utsatt. Her kunne Storm med fordel fulgt andres eksempel, og lagt inn en forsterkning med myk wire. Får du en rift i leddene, bør den repareres før du fisker videre.
10" Storm i trøbbel i et gjeddegap, her i en annen farge. Damen veide 5,8 kg.

Musky Innovations er et merke som lager diverse kunstagn for den amerikanske supergjedda musky (vår gjedde heter northern pike på engelsk). Flere av disse kunstagnene fungerer godt på våre hjemlige gjedder også, så samlingen ble utvidet med to nye varianter. Begge har bakdel i gummi, så jeg regnet med at de ville gå bra i vannet. Deep Invader skal dykke ned mot 25 fot ved trolling, dvs drøye 8 meter. Shallow Invader skulle gå grunt, ned mot 4 fot eller drøye en meter dypt. Jeg bestilte Shallow Invader for vårfisket i Nitelva, det var ikke lurt...
Musky Innovations Deep Invader 10":
Deep Invader
Musky Innovations Shallow Invader 9":
Shallow Invader
Musky Innovations bommer GROVT med dybdeangivelsen på Shallow Invader. I 2-2,2 knop drar den rett ned på 5-6 meter. Deep Invader plantet jeg så trygt på bunnen over en grunne på 11 meter at den ble der for godt. Shallow Invader har jeg blitt god venn med, etter at jeg droppet ideen om grunt fiske og beveget meg utenfor marebakken. Den har en aldeles nydelig gange i vannet fra ca 1,8 knop og er dessuten endel lettere enn flere tilsvarende "baits" så den er riktig så trivelig å kaste med også. Fisk har den også levert, så det har blitt flere Shallow Invaders i boksene etterhvert, i ymse farger.
3,2 kilo med gjedde på Shallow Invader
5,4 kg med gjedde på samme Shallow Invader


Siste nykomling var fra Dunwright, og denne var jeg veldig spent på. Modellen heter Lifelike Suspending Bloody Pike og er 8". Den finnes helt opp til 14" hvis du virkelig har behov for en ubåt. Antatt svømmedyp var ukjent.
Lifelike med lite lys
Lifelike med mer lys
Som bildene over viser, er denne modellen og fargen gjennomskinnelig. Jeg var litt spent på hvor mange gjedder den ville tåle før gummien ble tygd i stykker, for den har ingen form for forsterkning innvendig, og gummien er veldig bløt. Jeg kom aldri så langt at jeg fikk satt Lifelike i bunnen, så nøyaktig svømmedybde er fortsatt ukjent. Men jeg antar den går på 3-4 meter. Jeg har ikke fått en eneste gjedde på Lifelike, derimot flere ørret (!). Min antagelse om kort levetid slo til, etter noen ørret så den mer ut som ferdig tygd tyggegummi enn sin opprinnelse. Artig sak, men jeg kjøper ikke flere.

Fortid, og litt mulig fremtid - hva med 2016?

$
0
0
Så var det den tiden på året igjen. Den tiden hvor man tenker litt på hva man gjorde i året som har gått, og enda mer på hva man skal gjøre i året som kommer. Det har blitt en tradisjon med en slik artikkel rundt årsskiftet, dette året er intet unntak.

Fjorårets utgave kan du lese HER, og året før kan du lese HER. For bloggens del var nok den største forskjellen at det har dukket opp en ny skribent. For meg personlig handlet det som vanlig om fisking og utstyr.

Fisket.

Da jeg så frem mot 2015, hadde jeg dette i tankene:
  • En tur til Vänern
  • Få minst en skikkelig ørret i Tyrifjorden
  • Kosefiske i sommerferien etter abbor, gjedde og gjørs i Vansjø
  • Gjøre en vertikalsatsning etter røye på Randsfjorden

Jeg hadde Frøken Evada i boblehavn i Oslofjorden vinteren 2014/2015. Den erfaringen frister til gjentagelser. Selv om fisket i Oslofjorden gjerne er ganske tregt i desember-februar er det fryktelig mye bedre fiske der enn hjemme i sofaen. Samtidig er det noe med den frihetsfølelsen og naturopplevelsen man får ved å bruke båt vinterstid, isfiske har sine fordeler men det blir ikke helt det samme. Litt fisk ble det også.
Meg med sortkutling

Carl med sandflyndre

Meg med torsk

Carl med torsk

Carl med mini-sjøørret

Øyvinds lyr

Hvitting

Sesongbeste på torsk ble 5,6 kg

Stian ble sånn passe hektet på vertikalfiske etter torsk

Eivind med torsk

Erlend med torsk

Meg med sjøørret
Men vinterens høydepunkt ble pussig nok ikke fiskerelatert i det hele tatt. Det ble mange møter med delfinen som holdt til inne i fjorden sist vinter, noe som toppet seg med luftig akrobatikk på en av turene. Sjelden har følelsen av naturopplevelse vært større enn når jeg fikk oppleve dette:
Delfinakrobatikk i Oslofjorden!

Men alt var ikke bare kos. Ulempen med i ha båten liggende i vannet hele vinteren var utvilsomt behovet for snømåking, vedlikehold og generelt ettersyn. Saltvann sliter MYE mer på absolutt alt. Det ble en hel del av dette:
Hvor ble det av båten?

Der kom hun frem igjen.

Turen til Vänern ble det ikke noe av i 2015 dessverre. Tanken var i gjennomføre dette på vårparten, men det jeg hadde av ledige helger på våren forsvant til andre ting, ikke minst jobb. Hytta i Vansjø har blitt oppgradert innvendig, noe som sikkert blir kjekt i ha i årene fremover ettersom antall sengeplasser har økt, men det tok også tid.

Noe som ble noe av var en satsning etter ørret i Tyrifjorden. Stian og jeg gikk "all in" på trollingkonkurransen der. Jeg var ute flere ganger i forkant for å rekognosere og vi kjørte på med masse fisketid og lite søvn. Rapporten kan du lese HER. Vi endte på tredjeplass i konkurransen, takket være disse to flotte prikkepetterne.

4320g med deilig ørret
4780g med enda deiligere ørret
Så ble det mye jobb igjen, kun sporadiske fisketurer før sommerferien. Som i fjor ble store deler av den tilbragt på hytta i Vansjø. Men i motsetning til i fjor var jeg ikke ute med båt en eneste gang! Bortsett fra noen kast fra brygga nå og da, sånn for å stille de værste abstinensene, gikk all ledig tid med til å montere elmotor på Frøken Evada. (Mer om det under Utstyr).

Etter sommerferien ble det noen turer før det var tid for Norges Trollingforbunds tradisjonsrike røyetreff på Randsfjorden. Rapporten om det kan du lese HER. Karl Johan og jeg trollet ikke, men vertikalfisket oss gjennom hele treffet. Det la absolutt ikke noen demper på noe som helst, så kanskje vi skal gjøre det samme i 2016?

Meg med vertikalrøye fra Randsfjorden
Så skulle det pussig nok igjen bli Oslofjorden som tok fokuset i det sommeren var i ferd med å renne helt ut. En tropisk gjest med det latinske navnet Sarda Sarda har tidligere klart å unnslippe meg. Men med hjelp fra gode venner (les; Carl) skulle 2015 bli året for bonito for flere enn meg. Rapporten fra mitt første av to møter med denne skapningen kan du lese HER. Carl og jeg visste vel egentlig lite av hvor mye liv & røre den solfylte dagen i Oslofjorden skulle bringe med seg. Begge båtene som var ute den dagen fikk bonito, og når bildene spredde seg via Hooked, Facebook, Fiskersiden og blogger var kaoset et faktum.

Meg med bonito
Andreas med bonito

Plutselig var "alle" rammet av bonitofeber. Woblerne fra IMA fikk masse (velfortjent) oppmerksomhet, artsjegere fra det ganske land flokket til Oslofjorden og selv Aftenposten plukket opp saken. Noen uker senere var det TV2 som ville være med ut på jakt etter bonito, Carl og jeg stilte naturligvis opp på det også. Den turen kan du lese om HER. Vi fikk det vi skulle, TV2 fikk ting på film og alle var lykkelige.

Frøken Evada på TV!

Lørdagen etter TV2-turen var det fiskefestival på Rådhusplassen. Om ikke Frøken Evada, trolling, Team Colibri og undertegnede var eksponert nok det siste døgnet så ble vi det da. Det ble nesten litt for mye av det gode en stund, selv om det var artig gikk det med mye tid. Tid som kunne vært brukt på fisking? Fiskefestivalen var en suksess, så jeg håper den blir gjentatt i 2016. Rekruttering til vårt elskede tidsfordriv er viktig, kanskje DET viktigste, og det får man bare pent bruke litt tid på. Om det betyr å ta med journalister på tur, nye matroser i båten eller en dag på Rådhusplassen så får det heller være. Vel å merke så lenge jeg får fisket litt innimellom selv også.

På høsten ble det nok engang endel jobb, og ikke minst prioriterte jeg tid på familien og litt småplukk i leiligheten vår. Jeg ble far igjen i slutten av oktober, og slike ting har som kjent en effekt på både tid, penger og generelt overskudd. Den forsakelsen er det så absolutt verdt, i den grad noen skulle være i tvil. Tre ble til fire, og slikt påvirker mange ting her i livet. Førstevalget av matros (Erica, min datter) fikk brått en konkurrent (Eine, min sønn). Min kone Camilla og våre barn gir meg mye og det er all grunn til å håpe at de vil fortsette med det. Om noen år er det kanskje de som drar meg med på fisketur, ikke omvendt?

Slik endte båtsesongen 2015.

Med en liten tass i huset har jeg rett og slett ikke turt å sette noen hårete mål for fisket i 2016. Jeg er blitt 6 år eldre siden sist jeg var bleieskiftarbeider, og det kjenner jeg forbausende godt. Selv om tanken på å sove ut når man kunne vært på fisketur er fullstendig forkastelig, er den ikke desto mindre fristende. Jeg har to mål for 2016, og det er å være med på den samme konkurransen på Tyrifjorden som i 2015, samt forbundets røyetreff på Randsfjorden. resten får bare bli som det blir. Håper ikke det blir mest av dette:

Fornektelse


Bloggen.

2015 var året da jeg slapp til en ny skribent på bloggen. "Stillingen" som skribent ble utlyst på bloggen, Og det kom faktisk noen svar også. Dag Røberg har siden skrevet flere fine artikler, og han  fortsetter med det også i 2016. Her er noen av hans artikler:
Lesertallene har også økt med rundt 20% fra året før, selv om netto antall artikler publisert er noe lavere. Artiklene til Dag drar minst like mange lesere som mine egne, så kanskje man skulle lyst ut enda en skribentstilling? Dag Christer "truer" med at han skal skrive litt, så får vi se hva han får skviset inn av lektyre etterhvert. Det heter seg at "content is king" hva gjelder nettsider, og vi vil gjøre vårt beste for å skrive leseverdig stoff også i 2016.

Utstyr.

På utstyrsfronten er det en ting som har vært dominerende for min del i 2015. Det ble noe helt annet enn det jeg tenkte på på denne tiden i fjor. Da tenkte jeg mest på autopilot og Lowrance HDS Gen 3.

Stikkordet er elmotor, et ord som i praksis brukte opp hele sommerferien min og ikke så rent lite av beholdningen på bankkontoen også. Budsjettet for prosjektet var 30.000,- og det holdt sånn nogenlunde. Etter noen år med grubling og sparing var det forløsende å endelig realisere prosjektet, og i etterkant kan jeg ikke si annet enn at det var verdt det. Motoren har allerede gitt mye glede, og det kommer den til å fortsette med også i årene fremover.

Klar til bruk

I bruk
Driver du med spinnfiske, vertikalfiske og/ eller sakte dorging er dette utstyr jeg anbefaler på det varmeste. Men tenk deg godt om både når det kommer til hva du trenger av motorstørrelse, batterier og ikke minst monteringen. Dette er ikke noe man bør "ta på sparket" for det er mye penger i spill, og ikke minst kan det bli store krefter fremme i en båt når bølgene er som værst. Les gjerne min artikkelserie om temaene du skal tenke på før du bestemmer deg for noe som helst:
På starten av sesongen måtte jeg pent levere tilbake Simraden jeg lånte vinteren 2014/2015. Savnet etter skjerm nummer tre ble stort.
Simrad NSS 9 Evo2, du er savnet
Jeg kjøpte derfor en Lowrance HDS Gen 2 7m Touch som erstatter. 7" og 9" har samme oppløsning, og en 12" ble for dyr. Touchen og jeg har siden blitt gode venner.
Lowrance HDS Gen 2 7m Touch, og pølsesteking
Særlig ved vertikalfisket er det en stor fordel med en skjerm på akterdekket, og det passet godt med tanken om enda mer røyefiske. Selv om 7m er en ren kartplotter, får den alt av funksjoner i nettverk med det øvrige utstyret jeg har ombord. Kvalitetsbilder ala det under er hverdagskost.
Røyehogg på Touchen
Touchen er ellers trivelig ved trolling i godt vær, hvor mye av tiden tilbringes ute på akterdekket. At diverse matroser har noe annet enn mobilen å kikke på er en bonus.
Legg vekk den og se på HDSen i steden du!

På tampen av sesongen ble det enda en ny HDS. Denne gangen var det min lett aldrende HDS 8 Gen 1 som ble erstattet med en demo-brukt HDS 8 Gen 2. Etter fem års tro tjeneste har den gamle gått videre til en ny eier, og jeg har modeller nye nok til å utnytte alle funksjoner i nettverket på alle skjermer i båten. Det koster penger å oppdatere elektronikken, og siden jeg sa fra meg alle prostaff-liknende avtaler tidlig i 2015 er kostnadene ved oppgraderinger blitt enda mer merkbare. Heldigvis kan jeg fortsatt låne utstyr litt her og der for testing, men det er hakket mer omstendelig enn å kjøpe det selv.

Det ble selvfølgelig en hel del nye jigger også, og ikke minst mye eksperimentering med rigging av jigger for vertikalfiske. Den varianten jeg er mest fornøyd med ser slik ut:

Røyerigging
Ellers har det ikke blitt så mye testing av elektronikk i år som tidligere år. Jeg gjennomførte en test av Lowrance Elite 5 CHIRP, som en oppfølger til tidligere testing av forgjengeren Elite 5 HDI. Testen kan du leste HER. Slik testing tar mye tid, jeg blånekter å "hurtigteste" elektronikk en time eller tre, det skal kjøres med i mange timer og så mange funksjoner som mulig bør testes opp mot andre ting. Eliten hadde jeg til låns i 3-4 måneder, noe som sier endel om hvor mye tid det tar å gjøre seg opp en formening, vel å merke en formening jeg er villig til å sette navnet mitt på. Et annet eksempel på det er langtidstesten av Airmar TM150M, den oppsummerte nesten to års bruk av ekkoloddgiveren.

Dog har jeg skrevet og snakket endel om utstyr også i 2015. I mars holdt jeg foredrag om bruk og innstilling av ekkolodd hos Villmarksbutikken på Jessheim, og det har også blitt flere artikler for Hooked samt et mindre foredrag for Hadeland- og Ringerike Trollingklubb. Foredrag trives jeg godt med, det er mye jobb bak men det er givende å møte sitt publikum.

Hva som skal bli utstyrsmålet i 2016 er jeg usikker på. Jeg ønsker meg en ny og kortere stang for abborfiske med jigg, jeg kunne fortsatt tenke meg en Airmar B175HW og så har jeg VELDIG lyst til å teste Lowrance sin nye StructureScan 3D. Samtidig kunne det vært morsomt å gjort en sammenlikningstest igjen for Hooked eller noen andre, jeg tenker da på nykommerne i mellomprisklassen fra Garmin og Lowrance. Hvem er kongen på haugen i mellomklassen i 2016?

Jeg har også lyst til å foliere båten, om ikke annet så for å få på blogglogoen og litt reklame for dybdekart.no. Helfoliering koster rett og slett for mye penger, men en logo eller to er muligens innen rekkevidde. Dag (Ø) og jeg har også diskutert teambekledning, utover T-skjortene jeg kjøpte, så jeg regner med at vi ender opp med noen klær med "riktig" logo etterhvert.

Jeg har tidligere fått låne en SonarServer, som er testet mot diverse apper på mobiler og nettbrett, og kanskje mot noe hysj-hysj programvare på PC også. Testingen ble såpass vellykket at jeg har kjøpt en selv, forvent mer om dette i 2016.

SonarServer

Ny Fiskeforskrift for Tyrifjorden.

Undertegnede har fått være med på endel av arbeidet rundt ny forskrift. Det har vært en prosess med både opp- og nedturer, for å uttrykke det så mildt jeg klarer. Jeg skrev min mening om utkastet ett snaut døgn etter at Fylkesmannen sende det ut. Jeg måtte rett og slett ha litt tid på meg, for de første tankene mine da jeg leste utkastet egnet seg ikke på trykk. Siden den gang har prosessen rullet videre, håpet om en fornuftig Fiskeforskrift er tent igjen. Det blir nok flere møter, epost og telefonsamtaler utover våren, det første møtet kommer rett over nyttår. Jeg venter spent på hva resultatet blir, men muligheten til å bevare storørreten i Tyrifjorden og samtidig fremme en sportsfiskearena i Norges tettest befolkede område er rett og slett en sak det er verdt å slåss for.

Takk fra Dag og meg for oppmerksomheten til alle der ute gjennom 2015. Team Colibri går 2016 i møte med håp i blikket!


Takk for i år.


Viewing all 606 articles
Browse latest View live