Quantcast
Channel: Team Colibri
Viewing all articles
Browse latest Browse all 606

Oslofjorden 14.03.20 - Garmins skannende ekkolodd i saltvann

$
0
0

For mye vind og for lite tid til en skikkelig fisketur, men med et stort behov for frisk luft. Da passer det fint med en liten tur i Oslofjorden for å se på Garmins UHD-versjon av skannende ekkolodd.

Solskinn og Mercury Pro XS - burde vært på Blå Resept.
Med Korona-spøkelset hengende over oss alle, og påfølgende hjemmekontor hele uken, lengtet jeg etter frisk luft og sjøsprøyt. At jeg er snydens forkjøla, burde ha jobbet og  værgudene truet med plenty vind - ja det fikk bare være. Fiskeutstyret fikk bli hjemme dog, med fredningsbestemmelsene i Oslofjorden er det bare lov å fiske sjøørret nå, og det blåste det for mye til min smak.

Det som derimot ble med var utstyret Garmin har lånt meg for testing:
En aldri så liten gavepakke for testing - synd det snart skal tilbake.
Dagens formål var å se på et kjent mål, vraket av en reketråler uten for Sandvika. Den har jeg kikket på flere ganger, vraket er en (for meg) kjent referanse for å teste ekkolodd. Du kan se hvordan den ser ut med utstyr fra Lowrance i DENNE artikkelen.

Ved ankomst var forholdene langt fra ideelle. Vinden var tiltagende, det var mye møkkete overflatevann, og ikke minst endel is.
Vakkert, men ikke ideelt for å teste skannende ekkolodd.
Med de forholdene i mente, kan vi se litt på hva Garmins toppmodell 8410xsv får ut av GT-54UHD ekkoloddgiveren. Vi begynner med to filmer som dessverre flyter veldig dårlig. Jeg har skjermfilmet via speiling av ekkoloddet til ActiveCaptain-appen med hell før, men i dag hakket det voldsomt og oppløsningen ble betydelig redusert også. Vi begynner med en kikk på Garmins løsning for skannende ekkolodd som ser til siden, SideVü:


Som du ser nederst i venstre hjørne på filmen brukte jeg giverens laveste frekvensbånd (chirp rundt 425-485 kHz) i dag. Forholdene var for dårlige til å bruke det høyeste frekvensbåndet (chirp rundt 1080-1230 kHz). Til tross for dårlige forhold gikk det fint å finne det store vraket, og som du så vises også harde bunnstrukturer godt, selv om detaljer viskes ut av forholdene.

Neste film viser delt skjerm med SideVü og Downvü.

Siden appen (eller min IPhone) ikke ville leke pent med meg i dag er det bedre å se på skjermbilder.



Her ser vi ikke et vrak, men en stim byttefisk:
Byttefisk med SideVü
Her passerer jeg over baugen på vraket. Derfor ser du klart at det stikker opp over marebakken på DownVü, mens det blir uklart og på begge sider av SideVü:





Som de andre merkene har også Garmin en zoom-funksjon på sin SideVü. Denne er nyttig hvis man vil se mer detaljer. I dette tilfellet et hull i dekket på vraket. Hullet skyldes en vinsj som tidligere stod på dekket, men som med årene har falt gjennom det nå gjennområtne dekket.

Her et bilde fra en tur i januar med så mye is at Starwelden min slet med å komme gjennom til tider. Når båten bryter isen, går nødvendigvis noe av den under skroget, signalet fra SideVü treffer isbitene og alt blir bare støy. Dette er på ingen måte spesielt for Garmin, dette gjelder alle ekkolodd:

Is og ekkolodd er ikke gode venner.
Jeg har tidligere testet utstyret under mye bedre forhold i Vansjø, her en film der jeg følger en rørledning:

Som du ser av filmen over trivdes SideVü langt bedre der.

PS:
Du kan lese mer om 2D og kartplotter med utstyret i DENNE artikkelen. 
Du kan se LiveScope LVS-12 i DENNE artikkelen.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 606