Quantcast
Channel: Team Colibri
Viewing all articles
Browse latest Browse all 606

Testet: Haspelkombo fra Daiwa til gjeddefiske

$
0
0
I disse tider snakkes det stadig mer om "downsizing" når det gjelder gjeddefiske. Fordelene er mange, og når man snakker om stang/snelle er vekt og følelse gjerne det første man legger merke til. 

Vi i Team Colibri har i år fått låne en Daiwa Prorex XR haspelkombo til dette fisket. Stanga er 8 fot lang, og klasset 20 - 60 gram. Snella er i klasse/størrelse 3000, men en god del tøffere og tyngre enn standard sneller i denne klassen. Det er nok mer hensiktsmessig å sammenlikne med for eksempel Shimano 4000.
Prorex kjører på med friske farger!
XR-serien generelt ble gått gjennom i en tidligere artikkel, som du gjerne kan lese her. Stanga, XR 240cm 20-60 gram har vi fått paret med en Daiwa Prorex XR 3020 PEA med sine solide 320 gram. Dette er ei beintøff snelle som er laget for å tåle slitasjen den blir utsatt for ved gjeddefiske og lett sjøfiske. Moderne gjeddefiske i Norge har stort sett vært synonymt med multisneller og grove stenger, men ser man nedover i Europa er haspel det foretrukne. Det er muligens der noe av inspirasjonen til downsizing kommer fra da de gjerne fisker med litt mindre og lettere agn. Denne komboen har så langt fått kjenne på gjedder opptil drøye 4 kilo, samt makrell i sjøen. Man merker tidlig at det er en viss vekt i både stang og snelle men det er noe av tankegangen bak Prorex, det er bygd for å være tøffere enn vanlig utstyr i samme klasse!
XR-navnet er synlig på stagnemnet. Legg forøvrig merke til den smarte krokholderen.
Snella er som nevnt en XR-modell og har dermed de samme finessene som sin "lillebror" omtalt her. Jeg går ikke gjennom de tekniske finessene en gang til, men vil påpeke at snella er stor om man sammenlikner med andre sneller med samme klassifisering. vekta på 320 gram er definitivt noe man merker, og som nok taler for at denne er dedikert gjedde- eller kystsnelle. Daiwa har gjerne en litt annen benevning enn for eksempel Shimano, men slik jeg tolker dette er denne snella en 3000-størrelse, men vekta på denne ligger alt fra 50 til 100 gram over tilsvarende sneller av annet fabrikat i 4000-størrelse. Dette er ikke nødvendigvis negativt om man ser på en viktig detalj som aluminium-kropp. Det forteller at denne snella er solid, tåler vridninger eller vrir seg lite ved påkjenning. Dette er ikke den første snella som kneler etter et par års gjeddefiske. Legg til en solid brems, og du har en snelle du kan bruke i mange sesonger!

Stanga var jeg meget spent på. Jeg har stort sett fisket med triggerstenger beregnet for litt tyngre fiske. Forventningene var ganske store da jeg ser mange fordeler med både å gå over til haspel, samt fiske lettere agn. De tekniske spesifikasjonene ved stanga er de samme som i lillebroren jeg har linket til tidligere. I denne artikkelen går jeg gjennom alle begrepene som nevnes sammen med Daiwa XR sine stenger. Jeg vil likevel trekke frem ett punkt, nemlig X45 Bias. Jeg låner litt tekst fra artikkelen til teamkompis Dag som har beskrevet funksjonen og formålet med X45 godt i sin artikkel om lett multikombo. Artikkelen i sin helhet kan du lese her.
Her kan man skimte betegnelsen X45 som er brukt i Prorex XR.
X45 Bias er en betegnelse for sammenfletting av fibrene i stangemnet. I Prorex XR er materialet kalt HVF Nano Plus som står for High volume fiber. Kort fortalt betyr dette at man har brukt mindre bindemiddel mellom fibrene, kalt resin, enn tradisjonelt. Nano plus er videre måten man har bundet sammen fibrene med bindemiddel. At Daiwa har brukt X45 for fletting av fibrene betyr at de ligger 90 grader på hverandre samtidig som de ligger 45 grader på hverandre. Dette skal gi økt styrke, spenst og vridningsstivhet i stangemnet. Det gir en meget god følelse med lina og det som henger i enden. Stor følsomhet i stanga er et stort pluss, og ikke noe alle gjeddestenger kan skryte av. Etter å ha testet Prorex i både abbor- og gjeddeklassen har jeg og teamkollega Dag kommet til en slags enighet om at denne teknologien viser seg fra sin beste side i de litt tøffere stengene beregnet for gjeddefiske. De har sikkert noe for seg på lettere stenger også, men det vi har sett av gjeddestengene viser at dette definitivt er gode stangemner for den typen av fiske!
Gjeddefiske i små vann betyr mange sniper i båten, men en og annen grov fisk er også mulig :)
Vektmessig er stanga 161 gram tung. Det finnes en versjon som også er 8 fot klasset 20 gram høyere som veier 9 gram mer. her skiller det lite, så man må kjenne på aksjonen ved belastning for å finne ut hvem man favoriserer. Uansett er ikke dette mye vekt sammenliknet med de såkalte "kjeppene" man gjerne forbinder med moderne norsk gjeddefiske. Disse ligger som regel drøye 100 gram høyere. Så kan man argumentere med at en lettere haspelstang begrenser bruksområde noe men det er fortsatt et hav av baits man kan kaste uten å anstrenge seg det minste sammenliknet med et gummidyr på 200 gram.
Prorex XR i aksjon. Legg merke til aksjonen.
Jeg vil si at stanga har en relativt rask aksjon, men føles ikke spesielt stiv. Den er ganske tilgivende og myk ved kasting, men flexer ikke mer enn 1/3 av veien. Ved kjøring av fisk er det mye rygg å ta av, og kombinert med en responsiv tupp er det ikke noe problem å håndtere hissige gjeddeutras. Stanga vi har fått låne er klassifisert opp til 60 gram. Den trives definitivt best i dette området med tanke på kastevekt, men ved dorging har jeg lempet ut wobblere rundt 100 gram uten problem. For moro skyld har jeg også prøvd å spinnfiske med tyngre baits for å se om det er innenfor hva stanga takler. Man kan konkludere med at klassifiseringen ganske "spot on", men ved forsiktig kasting kan man få ut betydelig tyngre agn.

Stanga har gode komponenter fra Fuji i både snellefeste og stangringer. Snellefestet fungerer veldig bra, med stramming i bakkant. For de av oss som har en tendens til å skru løs snellene med fingrene er dette bare positivt. Ellers er håndtakene i EVA-foam som gir godt grep i våte forhold, samt at det er behagelig å holde på selv på denne tida av året. Som nevnt i en tidligere artikkel er snellefestet utformet med en slags v-form for optimalt grep. Dette blir en smakssak, men håndtakene til Prorex oppleves som gode og komfortable.
Solid skrufeste i bakkant av merke Fuji. 
Hvis 2018 skal bli sesongen DU satser på downsizing, eller kanskje du bare trenger en ekstra kombo for gjester kan vi anbefale omtalte kombo. Stanga har vi sett i norsk butikk rett i underkant av 1500,- NOK. Snella er noe dyrere og ligger rundt 2000,- NOK. Som en kombo mener jeg den er prisverdig, solid og brukervennlig.





Viewing all articles
Browse latest Browse all 606